Könnyítéseket kapnak azok a diákok, akik tartalékos katonák

egyetem tábla
Fotó: Shutterstock

Könnyítéseket jelentettek be szerdán a felsősoktatásban azoknak a hallgatóknak Izraelben, akik tartalékos katonák.

A Tel-avivi Egyetem közölte, hogy a szeptemberben induló, következő tanévre felvételi vizsga nélkül, az egyes szakokon meghatározott, megfelelő érettségi bizonyítványi osztályzatok birtokában felveszik azokat a fiatalokat, akik 2023-ban legkevesebb hatvan, illetve 2024-ben legalább 28 napot szolgáltak tartalékosként a hadseregben.

Indoklásuk szerint az október 7-én, a Hamasz palesztin terrorszervezet támadása nyomán kitört háború miatt a tartalékos szolgálatra behívott fiataloknak nincs módjuk felkészülni a felsőoktatási felvételt lehetővé tevő “pszichometria” vizsgára.

Általában az ezen az általános intelligenciát és gondolkodási képességeket mérő vizsgán elért pontszámtól teszik függővé az egyes szakok követelményei alapján a beiratkozást.

A következő tanévben minden szakon mintegy tíz százalékos kvótát különítenek el a fiatal tartalékos katonáknak, de az orvosi karon továbbra is kötelező marad a felvételi vizsga is.

Több más egyetem is bejelentette, hogy hasonló döntést hoz. A katonai szolgálaton lévő, tanulmányaikat a háború miatt félbeszakítani kénytelen hallgatók számára is jelentős könnyítéseket vezetnek be, hogy ne veszítsék el az idei tanévet.

Számukra csökkentették a diploma megszerzéséhez szükséges kurzusszámot, lehetővé tették több tárgyból, hogy osztályzat nélkül, csak a “megfelelt” vagy “nem megfelelt” minősítést kapják meg, és kiemelten rugalmasak a vizsgák időpontjainak meghatározásában.

Izraelben a 18. életüket betöltött, és középiskolai tanulmányaikat befejezett, nem ultraortodox zsidó fiúk legkevesebb 32, a lányok pedig legalább 24 hónapig kötelező sorkatonai szolgálatot teljesítenek, de legalább negyven éves korukig nemzeti vészhelyzet esetén ismét mozgósíthatók.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.