Százak tüntettek Gázában humanitárius segélyekért és a Hamasz ellen

Százak tüntettek Gázában humanitárius segélyekért és a Hamasz ellen

Palesztinok százai tüntettek csütörtökön a Gázai övezet északi részén humanitárius segélyekért és a térséget irányító Hamasz iszlamista szervezet ellen szemtanúk beszámolói szerint.

A spontán megmozdulás résztvevői transzparenseket tartottak fel, amelyeken „Le a Hamasszal!” és „Enni akarunk és befejezni a háborút, gyermekeink éhen halnak” feliratok voltak olvashatók. Gyerekek üres edényeket kongattak, ezzel mutatva az ennivaló hiányát.

Szemtanúk arról is beszámoltak a dpa német hírügynökségnek, a Hamasz rendőrei a tüntetők irányába lőttek tömegoszlatás céljából. Egyelőre nincsenek értesülések sebesültekről.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője az X-en közölte, hogy a Gázai övezet lakói kifejezésre juttatják felháborodásukat a Hamasszal és a szervezet vezetőjével, Jahja Szinvárral. Közzétett egy videót is a tüntetésről.

Az utóbbi hetekben a palesztin térségben több megmozdulás is volt. Ezeken a résztvevők egyebek között fegyvernyugvást követeltek.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) szerint egyre nagyobb a veszélye annak, hogy emberek fognak éhen halni a Gázai övezetben.

Az övezet északi részén zavargások is kitörtek, amikor élelmiszerszállítmányok érkeztek. Emberek másztak fel teherautókra és helyenként fosztogattak is. Lövések is eldördültek, egy teherautósofőr megsérült egy támadásban. A WFP ezt követően döntött a szállítmányok ismételt felfüggesztéséről a Gázai övezet északi részén.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.