Jeruzsálembe vonulnak Gázától a túszok családtagjai

Felvonulás az elhurcoltakért, ma reggel a reimi parkolóban – Fotó: Liron Moldovan

Gyalogmenetben Jeruzsálembe vonulnak a palesztin Gázai övezettől a Hamasz terrorszervezet fogságában lévő izraeli túszok kiszabadulását követelő családtagok.

A Hamasz Izrael elleni, tavaly októberi terrortámadásában a Gázai övezetbe hurcolt túszok családjai szerdán indultak el Jeruzsálembe, szeretteik képét magasra tartva és az elraboltak szabadon bocsátását követelve.

Fotó: Amir Levy / Getty Images

Az izraeli hadsereg szerdán engedélyezte egy huszonnégy és egy huszonöt éves katonatiszt nevének közlését, akik a Gázai övezetben, egy pokolgép felrobbanásakor estek el előző nap. Ezzel 242-re emelkedett a szárazföldi hadművelet októberi kezdete óta elesett izraeli katonák száma. A robbanásban heten súlyosan megsebesültek.

Itai Seif kapitány és Yiftah Shahar őrnagy z”l

A hadsereg szóvivője azt is közölte, hogy az izraeli légierő a libanoni síita Hezbollah szervezet számos célpontját lőtte Dél-Libanonban. A Gázai övezetet uraló Hamasz magára vállalta a legutóbbi, Libanonból Észak-Izraelre lőtt rakétasorozatot, amely szerintük negyven, de az izraeli hadsereg szerint csak tíz rakétából állt. Az egyik lövedék jelentős károkat okozott egy lakóépületben az evakuált Kirjat-Smonában, de személyi sebesülés ott sem történt.

A Hamasz irányította gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint legkevesebb 29 954 palesztin meghalt és 70 325-en megsebesültek a Gázai övezetben az izraeli hadsereg átfogó hadműveletének kezdete, október 7. óta tartó harcokban.

Izrael szerint azonban ezek az adatok ellenőrizetlenek, nem tesznek különbséget civilek és harcosok között, és felsorolják az összes halálos áldozatot, akár Izrael okozta a halálukat, akár nem. Köztük vannak például azon robbanások áldozatai is, melyekről feltételezhető, hogy a több száz hibás vagy célpontot tévesztett rakéta vagy más, iszlamista fegyveresek okozta tűz miatt következtek be.

Izraeli jelentések szerint a gázai harcokban eddig mintegy tizenkétezer Hamasz-tagot öltek meg, s rajtuk kívül mintegy ezren Izraelben, a szervezet október 7-i támadása nyomán vesztették életüket.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.