Hercegi látogatás

Vilmos brit herceg a 94 éves Renée Salt holokauszt-túlélővel beszélget a londoni Western Marble Arch zsinagógában, 2024. február 29-én – Fotó: Toby Melville / AP

Fekete kipában a fején találkozott a brit trónörökös a londoni Western Marble Arch zsinagóga közösségével. Ez már a sokadik hercegi kiállás a brit és nemzetközi zsidóság mellett, amely különösen jól esett a közösségnek, miközben az Egyesült Királyságban minden eddiginél több antiszemita incidenst regisztráltak.

Vilmos herceg olyan zsidó fiatalok egy csoportjával is beszélgetett, akik a zsidóság nagyköveteiként a társadalomban egyre erősebb antiszemitizmus, anticionizmus és gyűlölet ellen próbálnak tenni. „Katalin és én nagyon aggódunk az antiszemitizmus erősödése miatt” – fogalmazott a herceg, akinek a látogatása nemcsak a jövendő király elkötelezettségét mutatja, de azt is, hogy a számára különösen nehéz időszakban, amikor a felesége és az édesapja is súlyos beteg, a testvére pedig egészen egyszerűen elárulta, fontosnak tartotta, hogy időt szakítson a találkozóra.

A trónörökös azt is kijelentette, hogy az antiszemitizmusnak nincs helye a brit társadalomban, majd hozzátette, hogy az emberek törődnek a brit zsidókkal, és a jelenlegi helyzet nem mehet így tovább.

A brit zsidó egyetemi hallgatókat képviselő szervezet, a UJS tagjai a beszélgetés során nyíltan hangot adtak félelmeiknek és tapasztalataiknak. Elmondták, hogy az antiszemita incidensek száma robbanásszerűen emelkedett az utóbbi hónapokban, sokan halálos fenyegetésekkel, vagy zaklatásokkal néznek szembe nap mint nap. Az egyik fiatal „folyamatos, véget nem érő és dehumanizáló” támadásokról beszélt a hercegnek. Vilmos visszaidézte, amikor 2017-ben a stutthofi koncentrációs táborban járt, illetve a jeruzsálemi Yad Vashemben tett látogatásáról is beszélt. Mindkettőt mélyen megindítónak találta, ahogy elmondta, a látogatások szembesítették a történtek brutalitásával.

A trónörökös hozzátette: „Az oktatás nagyon fontos, és én nagyon szerencsés vagyok, hogy utazhattam, mert sok ember ezt nem teheti meg. A legtöbben csak élnek a maguk kis világában, a social média felületek által teremtett burkokban, és semmilyen külső hatás nem éri őket. Talán nem is ismernek zsidókat, talán nem ismernek más helyről származó embereket. Ezért nagyon fontos, hogy megtörjük ezeket a burkokat.”

Vilmos herceg arra is szakított időt, hogy a lengyel származású Renée Salt-tal beszélgessen négyszemközt. A 94 éves hölgy megjárta Auschwitzot és Bergen-Belsent, későbbi férjét is itt ismerte meg, az egyik felszabadító brit katona személyében. A holokauszt túlélő szerint sokan manapság már el sem hiszik, hogy a Soá megtörtént, és ez nagyon rossz. Vilmos az idős hölgy kezét fogva hallgatta a borzalmas személyes történeteket, majd a jelenkori antiszemitizmusra utalva biztosította beszélgetőpartnerét arról, hogy a helyzet javulni fog.

A többórás látogatás után a zsidó közösség tagjai kijelentették: a herceg látogatása nagyon erős gesztus, úgy érzik, a trónörökös számára valóban számít a brit zsidóság helyzete, és jó lenne, ha mindenki ilyen egyértelműen ítélné el az antiszemitizmust, mint ő.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.