Szép, új világ

„Ha megtörtént (nem történt meg), akkor megérdemelték”. Ez a mondat egy TikTok kommentelőtől származik. Azt hiszem, sokat nem kell magyarázni, mire és kikre gondolhatott. És ez csak egy a social média felületeken olvasható számtalan hazug, romboló, ha úgy tetszik buta vélemény közül. Olyan sok van, hogy ellene menni szinte lehetetlen, a social média felületeknek ugyanis egy számít: az elérés. Hogy ezt milyen áron szerzik meg, szinte mellékes.

Egy felmérés szerint a Z generáció (a kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején születettek) amerikai tagjainak 63%-a nem tudja, hogy a Holokausztban elpusztítottak hatmillió embert. A megkérdezettek fele a Soában megöltek számát kétmillióra saccolja. A felük egyetlen haláltábor nevét sem tudja, és három százalékuk szerint az egész meg sem történt.

thejc.com

Persze, mondhatják, amerikaiak, messze vannak mindentől és mindenkitől, nem érdekli őket, stb. Mondhatják, a mai fiatalok mit foglalkozzanak a dédszüleik történeteivel, miért stresszeljék magukat nyolcvan, kilencven éves borzalmakkal, amikor van nekik bajuk elég?

A gond ennél messze mélyebb.

Sofia Thornbald, az oklahomai zsidó múzeum kurátora arra vállalkozott, hogy a TikTokon igyekszik fényt vinni a sötétségbe, és az igazságot megmutatni a borzalmakról – és ami ennél fontosabb –, beszélni arról, hogy a nyolcvan évvel ezelőtt történtek nem egy lezárt folyamatot jelentenek, a zsidógyűlölet él, létezik és pusztít.

A kurátor az október 7-ei terrortámadás után egy levelet kapott, aminek a címe „Holokauszttagadó kiáltvány” volt, benne a szokásos mocsokkal és szennyel, amit az erre fogékonyak szeretnek terjeszteni. Sofia egyet tehetett, jelentette a TitTok-nál a levelet. Gondolhatjuk, a történet itt véget is ért, azonban nem: a TikTok szerint a kiáltvány nem sérti a közösségi alapelveket, ezért nem tesznek semmit.

Mindeközben tízezrek masíroznak fel- és alá európai városok utcáin, nagy hangon üvöltve, hogy a folyótól a tengerig… Magukat felvilágosultnak gondoló nyugatiak lelkesen követik őket, azzal mit sem törődve, hogy a Hamasz és elvbarátaik nem Izrael ellen indítottak kizárólag támadást, hanem a nyugati életforma ellen is. Ezek az emberek elfelejtik a brüsszeli, londoni, nizzai, párizsi és manchesteri terrortámadásokat. Ezek az emberek elfelejtik, hogy a Nova fesztiválra betörő „szabadságharcosok” ártatlan civileket erőszakoltak és öltek meg, vagy raboltak el. Olyanokat, akik ugyanolyan zenéket hallgattak, ugyanolyan szabadon éltek, és ugyanúgy hittek az emberi sokszínűségben és boldogságban, ahogyan ők.

A „The Jewish Chronicle” című brit lapnak nyilatkozó TikTok influenszer szerint a platformon hallani vagy olvasni a holokauszttagadó eszméket messze több, mint gyomorszorító. Will, aki nem mert a saját nevén nyilatkozni, elmondta, hogy a tizen-, huszonévesektől ugyanazokat a felháborító, elszomorító, gusztustalan és megrázó véleményeket olvassa, amelyekről azt hitte, hogy a széles körben elérhető információk, a tények könnyű elérése miatt már eltűntek. David Irving (börtönbüntetésre is ítélt brit holokauszttagadó) szavai köszönnek vissza a fiatal generáció posztjaiban. Ilyenekben, mint ezek:

„A koncentrációs táborok nem egyenlőek a haláltáborokkal. A kéményeket is csak a háború után építették, a hatás miatt.”

„Aha, persze, mert meg lehet ölni hatmillió ember öt év alatt, biztosan.”

És a korábban is idézett: „Ha megtörtént (nem történt meg), akkor megérdemelték.”

Will kétségbeesett erővel igyekszik kitörölni, vagy elrejteni ezeket a kommenteket, de erőfeszítései nem járnak sikerrel: egyszerűen túl sok gyalázkodó, holokauszttagadó komment érkezik.

Will tapasztalatai megegyeznek Sofia élményeivel: jelenti a kommenteket, a TikTok szerint meg minden rendben van.

A JC megkérdezte a TikTok szóvívőjét, hogy mit gondol a helyzetről. A válasz: a platform szigorúan tiltja az antiszemitizmust és a Holokauszttagadást. Úgy tűnik, a valóság kicsit más.

A fentiekhez hasonló tapasztalai vannak Dov Formannak is, aki holokauszttúlélő dédmamájának, Lily Erbert-nek a történetét posztolta a TikTokra. Rendszeresen a „holohoax” szóval találkozik a kommentekben, azonban annak érdekében, hogy a szó átmenjen az ellenőrző algoritmuson, az “o” betűt nullára cserélik, így: „h0l0h0ax”. Van, aki két villám emoji-val reagál, amiről nem nehéz kitalálni, mit szimbolizál – viszont ez is simán átmegy a szűrőkön.

A TikTok és a hozzá hasonló social média felületek az emberi függőség generálására építenek. A függőség sajátja, hogy ugyanahhoz a hatáshoz az idő előrehaladtával nagyobb adag kell, így az algoritmusok hatásos, népszerű, vagy meghökkentő posztokat dobnak fel. Még akkor is, ha ezek valóságtartalma megkérdőjelezhető, vagy teljesen hamis.

Paweł Sawicki, a lengyelországi Auschwitz Múzeum szóvivője is ugyanezt mondja: minden nap holokauszttagadókkal kell küzdeniük az interneten. Ők azonban másképpen reagálnak: nem szállnak vitába a hazugságokat terjesztőkkel, de nap mint nap tényeket posztolnak a holokausztról.

A TikTok, az UNESCO és a World Jewish Congress 2022-ben programot indítottak el a holokauszt torzítás visszaszorítása érdekében. Aki a platformon rákeres a holokauszt kifejezésre, annak először az UNESCO és WJC közös honlapja jelenik meg, ahol a tényekkel szembesül az odalátogató.

A fő gond ezzel az egésszel, hogy a TikTok-ot közel kétmilliárd(!) fiatal használja. Nagy-Britanniában a platform a legfiatalabb, 12-15 éves generáció 28%-ának az elsődleges hírforrása. Aki azt gondolja, a többiek a Guardian-t, a Daily Mailt vagy a The Times-ot, esetleg a BBC-t használják hírforrásként, azt ki kell ábrándítsam – mondjuk a BBC-vel se járnának egyébként sokkal jobban, mint a TikTok-kal… A második helyen az Instagram és a YouTube áll 25-25%-kal.

A jövő nemzedéke, akik elnökök, kormányfők, miniszterek, vállalatvezetők vagy egyszerű beosztottak lesznek, több más mellett azt olvashatják, hogy Auschwitz kéményei csak a „hatás kedvéért” épültek, egyszerűen nem lehet megölni öt év alatt hatmillió embert, és ha meg is lehet, akkor a zsidók megérdemelték.

Épül szép, új világunk.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSthejc.com