Libanoni kormányfő: A ramadán alatt megkezdődnek Izraellel az ellenségeskedések lezárásáról szóló tárgyalások

Tűz Hula faluban az IDF támadása után

A jövő héten kezdődő ramadán muszlim böjti hónap alatt indulnak meg a libanoni-izraeli határtérségben zajló ellenségeskedések lezárásáról szóló tárgyalások – közölte kedden Nadzsib Mikati, Libanon ügyvivő miniszterelnöke.

Szinte napi rendszerességű összetűzések zajlanak az izraeli hadsereg és a libanoni Hezbollah síita milícia között párhuzamosan az október 7-én kitört gázai övezeti háborúval.

Mikati az adzs-Dzsadid helyi rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a Hezbollahhoz közel álló Nabih Berri, a libanoni parlament elnöke tanulmányozza Amos Hochsteinnek, az amerikai elnök különmegbízottjának hétfői bejrúti látogatása során szóban előterjesztett javaslatát.

Mikati szerint a javaslat lényegében az ENSZ Biztonsági Tanács 1701-es számú határozata teljes körű végrehajtására összpontosított, amely dokumentum lezárta a Hezbollah és Izrael 2006-ban vívott háborúját. A határozat a nem állami fegyveres szereplők kivonását irányozta elő Libanon déli részéről, valamint a libanoni hadsereg 15 ezer fős kontingensének odatelepítését.

Libanon azzal vádolta Izraelt, hogy legalább 30 ezer alkalommal megsértette a határozatot.

Mikati hozzátette, hogy az elkövetkezendő 48 órában szeretne szót váltani Hochsteinnel a javaslatról, különös tekintettel Izrael ezzel kapcsolatos álláspontjára. Hochstein Bejrútból Tel-Avivba utazott tovább.

A libanoni kormányfő ugyanakkor hozzátette, hogy a javaslatban szereplő rendelkezések végrehajtására vonatkozó ütemterv „rugalmas”.

A libanoni NNA hírügynökség kedden este számolt be arról, hogy legalább hárman életüket vesztették egy izraeli támadásban a dél-libanoni Hula faluban. A beszámoló szerint egy házaspárról és 25 éves fiukról van szó. A csapás azt követően történt, hogy a Hezbollah az izraeli hadsereg állásait támadta a Sebaa-farmok térségében.

Az izraeli hadsereg állítása szerint a Hezbollah rakétakilövő állásait támadták Hulában.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.