Háborús feszültséggel kezdődik az idei ramadán

Az IDF hadgyakorlata felszerelések ellátásában egy északi háború esetén
Az IDF hadgyakorlata felszerelések ellátásában egy északi háború esetén – Fotó: IDF

Háborús feszültséggel kezdődik idén, a vasárnap esti első imával a muzulmán böjti hónap, a ramadán Izraelben.

A Hamasz iszlamista terrorszervezet ellenőrizte gázai egészségügyi minisztérium vasárnapi jelentése szerint 85-en haltak meg a Gázai övezetben az elmúlt napon, s a szárazföldi hadjárat októberi kezdete óta a gázai halottak száma meghaladta a 31 ezret. A Hamasz szerint huszonöten éhség vagy kiszáradás miatt haltak meg.

Az Egyesült Államok megkezdte a tengeri humanitárius segítségnyújtást Gázának, a térségbe rendelték a Besson nevű logisztikai támogató hajót, amely az első rakomány felszerelést szállítja az övezethez, s amely ideiglenes mólót épít ki a létfontosságú humanitárius segélyek célba juttatásához – közölte az amerikai hadsereg.

Hétszázharminc izraeli egyetemi oktató petíciót írt alá, melyben sürgős intézkedéseket követelnek az éhínség megakadályozására a Gázai övezetben. “A humanitárius katasztrófa kicsúszik az ellenőrzés alól, tömeges halált okoz, és kitörölhetetlen szégyenfolttá válik” – írták az izraeli kormányhoz intézett felszólításukban vezető izraeli értelmiségiek, köztük a Tel-Avivi Egyetem elnöke, s a helyi tudományos akadémia elnöke is.

“Mindannyiunkat megrázott a Hamasz október 7-i, minden alapvető emberi normát lábbal tipró gyilkos terrortámadása, az izraeli civilek válogatás nélküli lelövése, amely továbbra is folytatódik az izraeli túszok bűnös fogva tartásával, akiket azonnal szabadon kell engedni. Éppen ezért nem állhatunk némán szemben azzal a humanitárius katasztrófával, amely az elmúlt hetekben a szemünk előtt zajlik a Gázai övezetben” – áll a petícióban.    

Letartóztattak 13 észak-izraeli arab lakost, akiket Hamasz irányította terrorcsoport alakításával vádolnak. A haifai kerületi bírósághoz vasárnap benyújtott vádirat szerint támadásokat terveztek izraeli célpontok ellen, a Hamasz utasításai szerint robbanóanyagokat szereztek be, fegyvereket, lőszert és golyóálló mellényt vásároltak Ciszjordániából, melyeket a rendőrség lefoglalt. A vádlottak egy része Molotov-koktélokat dobott Galileában az Esbal kibucra a 2021 májusi zavargások idején.

Az egyik vádlott a bíróságon a kishoni fogdából készült videón, ma – Fotó: Fady Amon

Vasárnap délelőtt a Hezbollah síita milícia 37 rakétát lőtt ki Libanonból Észak-Izraelre két hullámban. A rakéták közül hét, lakott területre irányzott lövedéket elfogott az izraeli légvédelem – jelentette az izraeli katonai szóvivő.

Rakétaelfogások Har Dov környékén – Fotó: Fotó: Jalaa Marey / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.