Mintegy száz rakétát lőttek ki Libanonból Izraelre, elindult az első segélyszállító hajó Ciprusról

Mintegy száz rakétát lőttek ki Libanonból Izraelre, elindult az első segélyszállító hajó Ciprusról
A ma reggel rakéták kilövése a Golán-fennsíkra – Fotó : Shimon Ben Gida

Kedd reggel mintegy száz rakétát lőttek Libanonból Izraelre, a Golán-fennsíkra és az északi határ melletti Galileára – tudatta az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője.

Több hullámban, összesen mintegy száz rakétát indítottak Libanonból kedd reggel a Golán-fennsík, valamint Galilea északi része felé. A rakétákat az izraeli légvédelem elfogta, vagy lakatlan területeken csapódtak be. Anyagi károkról vagy sebesülésről nem érkezett jelentés.

Az IDF szóvivője bejelentette, hogy válaszul vadászgépek támadtak három libanoni kilövőállást, ahonnan a rakétákat indították. A heves támadások után az izraeli légierő sorozatos ellencsapásokat mért a Hezbollah libanoni síita milícia célpontjaira.

Libanoni jelentések szerint az izraeli egységek a levegőből és tüzérséggel is támadták az ország déli részét.

Korábban az IDF szóvivője megerősítette, hogy Izrael mélyen az ország belsejében, a határtól mintegy száz kilométerre intézett légicsapásokat. “A vadászrepülőgépek két Hezbollah-egységet támadtak meg a Bekaa-völgy térségében, Libanon mélyén. A célpont a Hezbollah légierejének azon része volt, amely különféle akciókat tervezett és hajtott végre izraeli területen” – mondta az IDF szóvivője, hozzátéve, hogy a csapásokkal a Hezbollah légieszközeinek a Golán-fennsík feletti műveleteire válaszoltak.

Az egyik tegnap esti izraeli támadás a Bekaa-völgyben

Haszan Naszrallah, a Hezbollah főtitkára találkozott a Hamasz magas rangú küldöttségével. A megbeszélés pontos időpontját nem hozták nyilvánosságra, de a szervezet bejelentette, hogy a gázai és ciszjordániai fejleményekről, a Hamasz harcát támogató frontokról és a gázai tűzszüneti tárgyalásokról beszéltek.

Elindult Ciprusról a Gázai övezet felé a spanyol “Open Arms” segélyszervezet hajója kétszáz tonna élelmiszerrel, miután több napig Lárnaka városban horgonyzott. Az amerikaiak megkezdték Gáza partjainál ideiglenes tengeri kikötő építését, a hajó ennek első, kísérleti szállítmányát viszi az övezetbe.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.