Izraeli arab családfő kérte számon az ENSZ palesztin nagykövetét New Yorkban

Izraeli Arab családfő kérte számon a ENSZ Palesztin nagykövetét New Yorkban
Riyad H. Mansour, Palesztina állandó ENSZ-megfigyelője Ali Ziadnával konfrontálódik az ENSZ Biztonsági Tanácsának az Izrael és a Hamasz közötti konfliktussal foglalkozó ülésén, az ENSZ New York-i székhelyén, 2024. március 11-én – Fotó: David ‘Dee’ Delgado / Reuters

“Miért rabolták el a családomat? Miféle bűnt követtek el, hogy a Hamasz túszul ejtette őket? Öt hónapja, hogy az alagutakban vannak, ugyan mivégre?”

Az izraeli arab származású Ali Ziadna – akinek több családtagját is túszként tartják fogva a Gázai övezetben – Palesztina ENSZ nagykövetével, Riyad Mansourral konfrontálódott, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsa megvitatta a Hamasz által elkövetett szexuális bűncselekményeket. Az X-en közzétett videó szerint Ziadna bírálta az iszlám vezetést, amiért hagyja, hogy családjaik és más muszlimok is a Hamasz fogságában szenvedjenek.

A túszok családtagjai az Israel Katz izraeli külügyminiszter és Gilad Erdan izraeli ENSZ nagykövet delegációnak a tagjaként érkezett az ENSZ BT vitájára, ahol az ENSZ a Hamasz október 7-én elkövetett szexuális bűncselekményeit vizsgálta.

A vitát az ENSZ manhattani épületében tartották, amely a videón is jól látható. A felvételen a két férfi arabul beszél, több csatornán is hasonló fordításban jelent meg a beszélgetés tartalma.

„Miért rabolták el a családomat? Miféle bűnt követtek el, hogy a Hamasz túszul ejtette őket? Öt hónapja, hogy az alagutakban vannak, ugyan mivégre? Milyen alapon? A Thai vendégmunkásokat mindenféle egyezségen felül kiadták, de a muszlimokat, amilyen én magam is vagyok, otthagyták a terroralagutakban, éhezve, meztelenül….” – bírálta Ziadna a palesztin vezetést.

„Emlékezz arra a harmincezer muszlim testvéredre, aki meghaltak Gázában, a hetvenötezer sérültre és Gáza lerombolására” – válaszolta a palesztin nagykövet. „Mi minden, a lakosság elleni erőszaknak ellene vagyunk, csak gondold át, hogy hány civil áldozat van, és mutass velük szolidaritást. Ne hagyd, hogy Izrael kihasználjon téged, az, aki palesztinokat öl, az téged is ki fog használni” – tette hozzá.

Israel Katz felszólította az ENSZ-t, hogy ítélje el a Hamaszt.

A vita során Katz erősen kritizálta a nemzetközi szervezetet, amiért nem tesz eleget sem a Hamasz terrorszervezetté való nyilvánításának, sem pedig a 134 izraeli állampolgárságú túsz kiszabadításáért.

„Az ENSZ túl régóta hallgatja el a Hamasz bűneit – mondta Katz –, és a szervezet soha nem ítélte el, vagy kérte számon a Hamasz brutális cselekedeteit”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.