Netanjahu lesöpörte az asztalról a védelmi szakemberek és Washington közös gázai tervét

Fotó: GPO

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök lesöpörte az asztalról a gázai “holnap” tervét, melyet közösen dolgoztak ki az izraeli biztonsági szervek és az amerikai védelmi erők. A terv bevonta volna a Ciszjordániát irányító mérsékelt Fatahot az övezet háború utáni rendezésébe.

A kidobott elképzelés szerint a háború utáni “másnapon” a Fatah párt emberei felelnének a Gázai övezet északi és középső részének közigazgatásáért. A terveket az Egyesült Államokkal közösen készítették az izraeli védelmi szakemberek, majd a politikai döntéshozók elé terjesztették.

Fő céljuk annak megakadályozása volt, hogy a humanitárius segélyek a Hamaszhoz jussanak, hogy kiszorítsák az iszlamistákat a helyi hatalomból az északi és középső részeken, ahol jelenleg Izrael diktál, és hogy kialakítsanak valamiféle működési modellt a háború utánra.

Az első szakaszban Madzsed Faradzs, akit az izraeli biztonságiak éppen úgy elfogadnak, mint Washington, aki jelenleg a palesztin hírszerzést vezeti, és akit személyében fenyegetett a Hamasz, és az iszlamisták ellensége, szóval Faradzs készített volna egy listát olyan gázaiakról, akikben a Fatah megbízik. A névsort Izrael ellenőrizhette volna biztonsági szempontból.

Aztán elvitték volna ezt a pár ezer gázait Jordániába kiképzésre, amit Michael R. Fenzel amerikai tábornok felügyelt volna. Felfegyverezve visszatértek volna az Gázai övezetbe. Faradzs belement a tervbe, és az izraeli védelmiek, köztük Joav Galant védelmi miniszter is.

Ekkor jött Netanjahu, aki mindezt lesöpörte az asztalról, mert nem akarja a Palesztin Hatóság embereit Gázában látni a háború után. Emiatt aztán mindenfelől bírálat érte a miniszterelnököt, és volt olyan politikus, aki azt mondta: “Azt akarja, hogy Svájcból jöjjenek a biztonságiak Gázát vezetni?”

Galant pedig azt mondta neki egy értekezleten, hogy “át kell venni valakinek az irányítást Gázában. És az illető nem svéd lesz, hanem a Fatah”. Netanjahu mindeddig nem mutatott be semmiféle koncepciót Gáza háború utáni helyzetéről. Arról, hogy ki fogja vezetni, ki lesz érte a felelős.

Mindeközben Gázában északon és középen ez már régen nem a “holnap”, hanem a “ma” kérdése. Ezeken a részeken mintegy 300 000 gázai él 4-6 ezer hamaszos mellett.

A biztonságiak pedig aggódnak: fokozatosan kivonják az izraeli csapatokat, de közben sok a hamaszos, akik más erők hiányában ki fogják tölteni a vákumot, pillanatok alatt visszaszerzik az ellenőrzést, és akkor mi végre haltak meg fiaink?

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet