Amerika tervei, a túszok kiszabadítása és a választások

Az izraeli X (Twitter) egyik legizgalmasabb bejegyzése Ami Dror tollából (nem ellenőrzött, lapokban közzé tett információk következnek, de könnyen lehet, hogy attól még igazak, és mindenképp elgondolkoztatóak):

Öt hónap után leesett a tantusz az Egyesült Államokban. Ma este (március 6-i bejegyzés) egy Biden elnökhöz nagyon közel álló forrástól olyan dolgokat hallottam, melyekről soha életemben nem hittem volna, hogy valaha hallhatom.

Az Egyesült Államoknak nem lehet köze egyrészt a Hamasz alagútjaiban haldokló túszokhoz, másrészt az alultápláltság miatt haldokló gyerekekhez.

Netanjahu megígérte nekik, hogy a háború január elején véget ér, és hazudott. Netanjahu megígérte, hogy visszahozatja az elraboltakat, győzelmet hoz délen és északon, és hazudott, hazudott és hazudott.

Ganzban is csalódtak – azt mondta, hogy bízhatnak benne, de újra és újra kudarcot vallott. A héten Ganz nagyon szigorú figyelmeztetést kapott Washingtonban – remélem, képes volt megérteni az udvarias mosolyok mögött rejlő fenyegetést.

Forrásaim szerint hamarosan látni fogjuk, hogy az Egyesült Államok a Biztonsági Tanácsban határozatot fogad el a tűzszünetről (feltételek nélkül). Hamarosan láthatjuk, hogy amerikai élelmiszerszállító hajók szállnak partra Gázában. A következő lépésben az izraeli kormány minisztereit háborús bűnökkel vádolják majd (a Gázai övezet három hónapja teljes mértékben Izrael ellenőrzése alatt álló északi részén bekövetkezett humanitárius katasztrófa miatt). Netanjahu és a pusztító kormány (beleértve az állami tábort is) minisztereinek nevét olyan személyekkel mondják majd egy lapon, mint Charles Taylor és Slobodan Milosevic.

Biden elnök sarokba szorult. A választások mindjárt itt vannak. Ahogy elküldte a repülőgép-hordozókat, hogy megvédjék Izraelt az ellenségeinktől, ugyanúgy elküldi a politikai repülőgép-hordozókat a régió védelmére.

Akunisz, egy baráti tanács: maradj Izraelben, kár néhány hónapért ide-oda cibálni a gyerekeket. (Akuniszt a napokban konzulnak nevezték ki New-Yorkba, a szerk.)

Tanács a pusztító kormány többi tagjának: forduljanak ügyvédekhez. Az amerikai elefántcsorda hamarosan átgázol rajtuk, és ez nagyon-nagyon fájdalmas lesz.

És mi, izraeliek? Ki kell mennünk az utcára, és fel kell rázni az országot. Az amerikaiak nagyon jól tudják, hogy a pusztító kormány áldozatai vagyunk, de minket ítélnek meg majd a történelem tükrében – megtettünk-e mindent, de mindent azért, hogy megakadályozzuk Netanjahu és kormánya bűneit??

Dugóba rekedt rendőrségi vízágyú a tüntetők által eltorlaszolt Ajalon autópályán Tel-Avivban:


Fontos frissítés az amerikai kormányzattól (március 17): az amerikaiak minden erejükkel folytatják, az elnöknek pedig van egy fontos kérése hozzánk:

A március 6-án ismertetett amerikai terv nem változott.

A Biden-kormány egy nappal a bejegyzésem után bejelentette az amerikai kikötő létrehozását, amely megfosztja Izraelt az övezet felügyeletétől – a kikötőt első lépésben élelmiszer-ellátásra használják, de fő célja majd a Gázai övezet újjáépítése lesz.

Ahogy már akkor mondtam, az Egyesült Államok hamarosan a Gázai övezetben azonnali tűzszünetet követelő határozatot fogad el a Biztonsági Tanácsban. Ennek szövegét már nyilvánosságra hozták, és eszközül szolgál arra, hogy nyomást gyakoroljon a kormányra, hogy ne avatkozzon bele az elraboltak hazahozását célzó alkuba.

Ha Netanjahu beleegyezik a Hamasszal megkötendő (és tűzszünetet is tartalmazó, a szerk.) megállapodásba, akkor Ben-Gvirnek ki kell lépnie a kormányból (ha nem mond le, szavazóbázisa nagy részét elveszíti). Ebben az esetben a kormány “túlélése” Ganz-Szaártól függ, és könnyen beveheti Lapidot és Libermant. Az amerikaiak ezt a lehetőséget választják. Ha Netanjahu a következő tíz napon belül nem fogadja el az egyezséget – akkor a Biztonsági Tanács jóváhagyja az amerikai javaslatot (vagy ami még rosszabb – egy újabb, amerikai vétó nélküli javaslatot), és tűzszünetet kényszerít Izraelre. (És ezzel a gyakorlatban véget érnek a kormány megdöntéséhez vezető lépések).

A harmadik szakasz is elkezdődött már a színfalak mögött. Az izraeli kormány miniszterei üzeneteket kapnak “amerikai barátoktól” arról, hogy háborús bűnökkel vádolják meg őket. Anélkül, hogy észrevennénk, az Egyesült Államok és az Európai Unió háborús bűnnek minősítette a Gázai övezet északi részének éhínségét. Ez az ürügye annak, hogy Izraelt megfosztják a terület ellenőrzésétől (non-stop ételszállítmányok, többek között a német hadseregtől, és a kikötő létesítése), de egy esetleges “vádiratot” is csatolnak a pusztító kormány minden tagjához.

Szóval, hogyan működik mindez? Az izraeli kormányban jó néhány ember van, aki nem akarja elveszíteni fizikai és gazdasági szabadságát. A közvetlen célpontok olyan emberek, mint Nir Barkat (vagyonának befagyasztása, a milliomos körözött személy lesz), de a legnagyobb veszélyt az ultraortodox pártok érzik majd. Az olyan típusok, mint Goldknof és Deri, akik maguk, és közösségeik a világon sok „szürke” és „fekete” vagyonnal rendelkeznek. Röviden, ahogy Al Caponet „adóbűncselekmények” miatt buktatták le, úgy az izraeli kormány miniszterei is potenciálisan körözött személyekké válnak, ha nem engedik meg a kahanisták nélküli kormány felállítását.

Összességében elmondható, hogy az amerikaiaknak nem is kell Hágába menniük – a kormány miniszterei többnyire szeretik magukat, és nem mernek vacakolni az amerikai medvével. (Ne lepődj meg, ha Deri és Goldknof hamarosan megbuktatja a kormányt. A hadkötelezettségi törvény csak ürügy – az amerikai ultraortodox urak nem akarnak összetűzésbe kerülni Sam bácsival).

Ganzot az Egyesült Államokba hívták egy pofonért. Megalázták. Hajmeresztő dolgokat mondtak neki “amerikaiul”. A háború elején az amerikaiak követelték, hogy lépjen be a kormányba. Ő volt az emberük. Az az ember, aki arról gondoskodik, hogy Netanjahu és Ben-Gvír ne gyújtsa fel a világot. Belépett, leállította a libanoni háborút, és megígérte, hogy hat hét múlva kilép, majd ő és a tiltakozó szervezetek szétverik a kormányt. Hat hét után megígérte Derivel, hogy január elsejére teljesítik ígéreteiket, és a ramadán volt az amerikaiak által megadott utolsó határidő. Amikor nem hozta el a hírt az Egyesült Államoknak, az amerikai kormány is rájött, hogy Ganzban nem lehet megbízni. Lehet, hogy később kényelmes miniszterelnök lesz, de a háború lebonyolítása teljesen amerikai ellenőrzés alá került.

És a legfontosabb rész? Biden elnök kérése hozzánk:

A rakoncátlan országok kezelésének amerikai módszere magában foglalja egyrészt a vezetés célzott (gazdasági – jogi) felszámolását, másrészt a „nép” és a „vezetés” közötti különbség hangsúlyozását. A mi esetünkben ez nagyon egyszerű, mert az izraeliek több mint 75%-a új vezetést akar (a közvéleménykutatások adatai szerint, a szerk.), de ahhoz, hogy ez működjön – az izraeli népnek meg kell mutatnia (az utcán!), hogy harcol a vezetés ellen.

Ahogy a Legfelsőbb Bíróság látta a közvélemény támogatását, és elutasította a puccsot, úgy az amerikai kormánynak is látnia kell, hogy Izrael népe az izraeli kormány ellen harcol.

Tegnap hatalmas ébredés volt az utcákon. Ez nem “az egykori Kaplan” volt és nem is “az egykori Kaplan” lesz. A Választásokat most! mozgalom tizenöt hete vezeti a küzdelmet, amelynek legsürgetőbb célja az elraboltak visszajuttatása, és az elraboltak visszaküldésének módja a kormányváltás = a választások időpontjának azonnali kitűzése.

Egy kis történet a végére – tegnap a tüntetés végén emberek ezrei rohantunk Tel-Aviv utcáin. A fellélegzés, a séta pillanatában megláttam magam előtt Noam Tivon nyugalmazott tábornokot. Nem igazán ismerjük egymást – soha nem találkoztunk, fáradt voltam a többórás futás után. Noam egy tábornok pillantásával nézett rám, megfordult, és azt kiáltotta a tömegnek: “Utánam!” És mindenki futott tovább.

Abban a pillanatban tudtam, hogy nyertünk. A szabad világ mögöttünk áll, felébredt az izraeli nép – mentsük ki rabságukból a túszokat. Lépjünk ki együtt a rabságból! Választást most!

Héberről fordította Lévai Eszter

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.