Netanjahu: a nemzetközi közösség hamis vádakkal próbálja megállítani a gázai háborút

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a kormány vasárnapi ülésének kezdetén azt hangoztatta, hogy a nemzetközi közösség hamis vádakat hoz fel az izraeli hadsereg (IDF), a kormány és a miniszterelnök ellen a gázai háború megállítása érdekében.

A miniszterelnök szerint a nemzetközi közösség megpróbálja megállítani a gázai háborút, és ezért erőfeszítéseket tesz az izraeli választások előrehozatalára.

“A háború kezdete óta két fronton harcolunk – katonai és politikai fronton. A politikai fronton eddig sikerült lehetővé tennünk, hogy erőink példátlan módon küzdenek öt teljes hónapon keresztül. De növekszik a nemzetközi nyomás. A nemzetközi közösségben vannak, akik most próbálják megállítani a háborút, még mielőtt minden célját eléri. Ezért hamis vádakat hoznak fel az IDF, az izraeli kormány és Izrael miniszterelnöke ellen” – állította Netanjahu.

“Erőfeszítéseket tesznek azért, hogy most, a háború kellős közepén választások legyenek. Mert tudják, hogy a mostani választások megállítják a háborút, és legalább hat hónapra megbénítják az országot” – állította a kormányfő, aki a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint alulmaradna az ellenzékkel szemben a megmérettetésen.

“Tehát tisztázzuk: ha most leállítjuk a háborút, mielőtt bármilyen célt elérnénk, az azt jelenti, hogy Izrael elvesztette a háborút, és ezt nem engedjük meg. Ezért nem szabad engednünk ennek a nyomásnak” – tette hozzá.

Netanjahu azt is közölte, hogy az általa említett erőfeszítések csak erősítik Izrael eltökéltségét a háború folytatására, és a nemzetközi nyomás nem akadályozza meg abban, hogy minden cél megvalósítása érdekében cselekedjen.

“A Hamasz felszámolása, minden túszunk szabadon bocsátása, valamint annak biztosítása, hogy Gáza többé nem jelent fenyegetést Izraelre nézve” – határozta meg az öt hónapja tartó háború céljait.

Elmondása szerint ezen célok eléréséért az IDF-nek Rafahban, az egyiptomi határnál is várhatóan több hétig tartó hadműveletet kell végrehajtania. Ehhez állítása szerint olyan hadműveleti terveket fogadtak el, amelyek tartalmazzák a civilek evakuálását.

“Ez az egyetlen módja annak, hogy felszámoljuk a Hamasz maradék gyilkos csapatait, és csak így gyakorolhatjuk a szükséges katonai nyomást az összes elrabolt szabadon bocsátásához” – vélekedett a kormányfő.

“A nemzetközi közösségben élő barátainknak azt mondom: Ilyen rövid az emlékezetük? Ilyen gyorsan elfelejtették október 7-ét, a holokauszt óta a zsidók ellen elkövetett legszörnyűbb mészárlást? Ilyen gyorsan készen állnak megtagadni Izrael önvédelemhez való jogát, hogy megvédje magát a Hamasz szörnyei ellen? Ilyen gyorsan elvesztették lelkiismeretüket? Ahelyett, hogy nyomást gyakorolnának a kegyetlen ellenségével a lehető legigazságosabb háborút vívó Izraelre, fordítsák a nyomásgyakorlást a Hamasz és patrónusa, Irán ellen. Ezek jelentenek veszélyt a térségre és az egész világra” – zárta beszédét Netanjahu.

Címlapkép: Netanjahu a Kneszetben – Fotó: Olivier Fitoussi

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.