Jövő hét elején egyeztethet az izraeli és amerikai kormány a rafahi katonai akcióról

Az izraeli kormány nemzetbiztonsági tanácsadója is Washingtonba utazik, hogy az izraeli haderő Rafahba tervezett offenzívájával kapcsolatos tervekről és az amerikai aggályokról egyeztessen várhatóan a jövő héten – közölték kedden amerikai és izraeli részről.

A Fehér Ház szóvivője annyit mondott, hogy az egyeztetés előreláthatóan a jövő hét elején lesz, míg az izraeli kormány keddi közleménye ismertette, hogy a delegációnak tagja lesz Ron Dermer stratégiai miniszter, Izrael korábbi, egyesült államokbeli nagykövete, valamint Cahi Hanegbi, a Netanjahu-kormány nemzetbiztonsági tanácsának elnöke.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő keddi közleményében ugyanakkor hangsúlyozta, hogy célja változatlan és eltökélt abban, hogy végrehajtsa a katonai műveletet Rafah városában a Hamasz még aktív egységeinek megsemmisítése érdekében.

Az amerikai elnök és az izraeli miniszterelnök hétfőn, egy hónap elteltével ismét telefonon egyeztetett, és megállapodott abban, hogy Izrael delegációt küld Washingtonba a katonai akció kérdéseinek tisztázására.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn arról beszélt, hogy a konfliktus ezen kritikus szakaszában lehetőség nyílik arra, hogy egy asztalhoz ülve és minden szempontot mérlegelve beszéljenek az előrevezető lépésekről.

Az Egyesült Államok és Izrael között az elmúlt napokban a gázai katonai akció körüli feszültséget fokozta, hogy az amerikai szenátus demokrata többségének vezetője, Chuck Schumer a felsőház előtt csütörtökön mondott beszédében kormányváltást és új választásokat, valamint Benjamin Netanjahu távozását sürgette, akit akadálynak nevezett az izraeli-palesztin szembenállás megoldásában.

A Fehér Ház a kijelentésre úgy reagált, hogy a szenátornak jogában áll véleményének kifejtése, és az izraeli emberek dolga eldönti, hogy kit akarnak vezetőjüknek. Joe Biden amerikai elnök ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a demokrata felsőházi vezető “jó beszédet” mondott.

Benjamin Netanjahu helytelennek nevezte a távozásáról szóló kijelentéseket.

Címlapkép: Izraeli katonák a Gázai övezetben – Fotó: Yosi Zamir

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.