Oroszország és Kína megvétózta az azonnali gázai tűzszünetet sürgető BT-határozatot

Oroszország és Kína pénteken megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában az Egyesült Államok által beterjesztett határozati javaslatot, amely „azonnali és tartós tűzszünetre” szólít fel a Gázai övezetben az Izrael és Hamasz közötti harcokban a civilek védelme és a humanitárius segélyek eljuttatása érdekében.

A 15 tagú tanácsban 11 tagállam szavazott az amerikai javaslat mellett, három ellene, egy ország pedig tartózkodott.

A szavazás előtt Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nyebenzja kijelentette, hogy Moszkva támogatja az azonnali tűzszünetet, a szerinte csupán „félig-meddig szívből jövő” amerikai javaslat azonban nem szólít fel elég világosan a fegyvernyugvásra, és gyakorlatilag zöld utat ad Izraelnek tervezett rafahi offenzívája megindítására, illetve ürügyet a Hamasznak arra, hogy elálljon a megállapodástól.

Az orosz ENSZ-nagykövet emellett megkérdőjelezte a határozat nyelvezetét, és azzal vádolta Antony Blinken amerikai külügyminisztert, valamint Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövetet, hogy „átpolitizált” okokból „félrevezetik a nemzetközi közösséget”.

Nyebenzja közölte továbbá, hogy a BT több, nem állandó tagja megfogalmazott egy másik, „kiegyensúlyozott” határozattervezetet. Kína ENSZ-nagykövete jelezte: Peking is támogatja az alternatív javaslatot.

A most elutasított határozat egy azonnali, legalább hat hétig tartó tűzszünetre és annak betartására szólítja fel mindkét harcoló felet a humanitárius segítségnyújtás és az emberi szenvedés enyhítése érdekében. Februárban az Egyesült Államok vétózta meg az Algéria által előterjesztett, szintén tűzszünetről szóló határozati javaslatot, amelyet akkor Linda Thomas-Greenfield azzal indokolt, hogy az veszélyeztette volna a már akkor is zajló, szavai szerint „érzékeny” egyeztetéseket.

A testület megerősítette, hogy a kétállami megoldás megvalósítására törekszik. Az erre vonatkozó jövőbeli határozat elfogadásához a 15 tagállamból legalább 9 igenlő szavazata szükséges, az állandó tagok közül azonban az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország és Nagy-Britannia nem élhet vétójogával a kérdésben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai a nemzetközi jog szerint kötelező érvényűek, ha egy érintett állam figyelmen kívül hagyja azokat, a testület szankciókat szabhat ki.

Címlapkép: A tagországok képviselői a Biztonsági Tanács ülésén szavaznak az ENSZ központjában, 2024. március 22. – Fotó: Yuki Iwamura / AP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.