Hamasz: Többen meghaltak Gázában egy légi úton érkező segélyszállítmány miatt

Palesztinok tülekednek a Gázai tengerparton, miután humanitárius segély érkezett a levegőből

Legkevesebb 18-an meghaltak a Gázai övezetben kedden egy légi úton eljuttatni kívánt segélyszállítmány miatt – jelentette be az övezetet ellenőrző Hamasz terrorszervezet.

Iszmail esz-Szavarka, a szervezet sajtóirodájának vezetője elmondta, 12-en a tengerbe hulló csomagok után vettették magukat a vízbe, de megfulladtak, többeket pedig a szárazföldön landolt segélycsomagok körül kialakult tülekedésben nyomtak agyon.

A Hamasz egyúttal a légi úton történő segélyszállítás leállítását és szárazföldi útvonalak azonnali megnyitását sürgette a humanitárius segélyek célba juttatása érdekében. Iszmail esz-Szavarka kiemelte, hogy már többször figyelmeztették a segíteni szándékozó országokat a légi szállítás veszélyeire. Hozzátette, hogy a mostani tragédiának több halálos áldozata is gyermek.

Légisegély érkezése a Gázai övezetben

Több ország, köztük az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Franciaország és Egyiptom hetek óta légi úton, ejtőernyő segítségével igyekeznek segélycsomagokat juttatni az övezetben élőkhöz. Március elején öt embert csaptak agyon a levegőből lehulló csomagok Gázavárosban.

A hét végén António Guterres ENSZ-főtitkár ugyancsak síkra szállt a szárazföldi útvonalak használata mellett, és újabb átkelők létrehozását sürgette.

A Gázai övezeti fegyveres konfliktus októberi kitörése előtt – az ENSZ adatai szerint – naponta legkevesebb 500 segélykamion érkezett az övezetbe, melyet Izrael 2007 óta tartott blokád alatt.

Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetének (UNRWA) vezetője kedden bejelentette, hogy az UNRWA május végéig rendelkezik elegendő forrással programjai folytatásához.

Hozzátette, hogy egy hónappal ezelőtt még csupán egy-két hétre előre tudtak számolni, miután számos ország felfüggesztette a szervezet segélyezését.

A felfüggesztésről szóló döntést – melyet később többen visszavontak – azt követően jelentették be a donorországok, hogy az ügynökség alkalmazásában állók közül többen is részt vettek a Hamasz október elején izraeli területen elkövetett terrortámadásában.

Ugyancsak kedden James Elder, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szóvivője a Gázában élő gyerekeket és fiatal felnőtteket sújtó élelmiszerbizonytalanság súlyosbodására hívta fel a figyelmet.

Azt is kijelentette: sok fiatal azt mondja az UNICEF munkatársainak, remélik, hogy a következő légitámadásban meghalnak, „hogy véget érjen ez a rémálom”. Elder szerint az övezetben dúló éhínséget előidézték, s rámutatott arra, hogy „teherautók százai várakoznak a határoknál, de nem engedik be őket”.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) kedden felszólította Izraelt, biztosítsa az élelmiszersegélyek szétosztását a gázai civilek között.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.