Elesett négy izraeli katona a gázai harcokban

Elesett négy izraeli katona a gázai harcokban
A kommandós dandár négy katonája, akik tegnap este meghaltak a Gázai övezet déli részén vívott harcokban. Balról, az óramutató járásával megegyezően: Ilai Tsorim, Amitai Even Shoshan, Ido Baruch és Rif Harush

Elesett négy izraeli katona a Gázai övezetben szombat este – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője.

Három, kommandós kiképzésen részt vevő izraeli katona, valamint tisztjük esett el a Gázai övezet déli részén, amikor az iszlamista Hamasz gerillái egy alagútból előbújtak és rajtuk ütöttek. Két katona vasárnap reggel súlyosan megsebesült, amikor páncéltörő rakéta találta el tankjukat.

Az október 7-én, a Hamasz terrortámadásával kezdődött háborúban eddig hatszáznégy izraeli katona vesztette életét, közülük kétszázhatvanan a gázai szárazföldi harcokban estek el. A háborúban mintegy háromszázezer tartalékos katonát hívtak be, akiknek körülbelül tizenhét százaléka nő.

A Gázai övezetben zajló háború hat hónapja alatt az IDF adatai szerint több mint tizenkétezer iszlamista fegyverest öltek meg, köztük öten tábornoki rangot viseltek a Hamasz haderejében.

Az IDF bejelentette három, az övezet déli részén, Han-Junisz közelében fekvő gázai alagút megsemmisítését, melyek egyike áthaladt Izrael területére. Ezeket a járatokat már korábban, az október 7-i támadás előtt felfedezték, s azóta megfigyelték.

Az ország északi, libanoni határánál az IDF jelentése szerint az izraeli légierő a libanoni síita Hezbollah milícia légvédelmi rendszerének célpontjait támadta Libanon középső részén, Baalbekben, mintegy száz kilométerre az izraeli határtól. Előzőleg Libanon felett föld-levegő rakétával lelőttek egy izraeli drónt.

Szombat este a szervezők szerint több mint százezres, a helyi média szerint sok tízezres tömegtüntetés volt Tel-Aviv központjában, melyen azonnali túszügyletet és az előrehozott választások azonnali kiírását követelték. Egy, a tiltakozást ellenző férfi gépkocsijával a tüntetők közé hajtott, öten megsebesültek, egyikük közepesen-súlyosan.

Országszerte több tucat helyen tüntettek Izraelben szombat este, fél évvel a háború kitörése után, a tűzszüneti és fogolycsere-tárgyalásokért, és a jelenlegi kormány menesztéséért, előrehozott választásokért.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.