Elítélte a brit kormány az izraeli telepesek ciszjordániai erőszakcselekményeit

Rendőrnyomozók annak az incidensnek a helyszínén, amelyben két palesztin életét vesztette, tegnap – Fotó: Oren Ziv

Elítélte szerdán a brit kormány a ciszjordániai palesztin lakosság ellen szélsőséges izraeli telepesek által elkövetett erőszakcselekményeket.

A londoni külügyminisztérium nyilatkozata felidézi, hogy a legutóbbi erőszakhullám előzménye egy 14 éves izraeli fiú szombati meggyilkolása volt.

A tárca szóvivője által ismertetett állásfoglalás szerint azonban a szélsőséges izraeli telepesek erőszakcselekményeiben három nap alatt négy palesztin vesztette életét, 75-en megsebesültek, és súlyos károk keletkeztek palesztin ingatlanokban.

A londoni külügyminisztérium szerint a civilek ellen elkövetett ilyen mértékű erőszakcselekmények teljesen elfogadhatatlanok, és haladéktalanul véget kell vetni ezeknek a támadásoknak.

A brit kormány decemberben megtiltotta olyan izraeli telepesek nagy-britanniai beutazását, akik palesztin civilekre támadtak.

David Cameron brit külügyminiszter a szankciót bejelentő állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy “a szélsőséges telepesek, akik palesztin polgári személyeket vesznek célba és gyilkolnak meg, az izraeliek és a palesztinok biztonságát egyaránt aláaknázzák”.

Cameron szerdán Izraelbe utazott, azzal a meghirdetett céllal, hogy önmérsékletre és a szombaton elkövetett iráni támadás utáni helyzet további eszkalációjának elkerülésére próbálja ösztönözni az izraeli kormányt.

Irán szombat éjjel – a damaszkuszi konzulátusa ellen április elején végrehajtott, Teherán által Izraelnek tulajdonított légicsapásra válaszul – több száz támadó drónt és rakétát indított Izrael ellen. Ezek nagy többségét az izraeli légvédelem a szövetséges országok – köztük Nagy-Britannia – légierőivel együttműködve megsemmisítette.

A brit külügyminisztérium szerdai állásfoglalása szerint a jelenlegi kritikus időszakban elkövetett ciszjordániai gyilkosságok is az erőszakcselekmények eszkalációjához vezetnek helyben és a szélesebb térségben egyaránt.

Ezért létfontosságú, hogy az izraeli hatóságok nyugalmat teremtsenek, kezdjenek sürgős, átlátható vizsgálatot az összes haláleset ügyében és vonják felelősségre az elkövetőket – áll a londoni külügyminisztérium felhívásában.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.