Az S&P rontotta Izrael hitelminősítését

A sékel a közelmúlt eseményei nyomán leértékelődött – Fotó: Nir Elias / Reuters

A Standard & Poor’s (S&P) nemzetközi hitelminősítő AA mínuszról A pluszra rontotta Izrael hosszú távú adósbesorolását

“Az államháztartás hiányának növekedésére számítunk, elsősorban a védelmi kiadások emelkedése miatt” – közölte a cég, és negatívnak határozta meg az előrejelzését is. Hozzátették: “számos kockázata lehet az eszkalációnak, amely magában foglal egy jelentős, közvetlen és folyamatos katonai konfliktust Iránnal”.

A leminősítést azzal indokolták, hogy a cég előrejelzései szerint Izrael államháztartási hiánya a GDP 8 százalékára emelkedik 2024-ben, főként a megnövekedett védelmi kiadások eredményeként.

Az előrejelzés negatív kilátása annak a kockázatát jelzi, hogy a Hamasz elleni gázai háború és a libanoni, Irán támogatta Hezbollah milíciával fennálló harcok súlyosabban érinthetik Izrael gazdaságát, mint ahogyan arra jelenleg számítanak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.