Netanjahuék nem adóztak sokmilliós “közvetítői” pénzeik után?

Netanjahuék nem adóztak sokmilliós “közvetítői” pénzeik után?

Érdekes adócsalási történet bontakozik ki az X (volt Twitter) hálózaton itt, melyet “Szara Netanjahu (pénz)mosodájának” neveztek el.

Mint ismeretes, Benjamin Netanjahu 2003-tól a Saron-kormány pénzügyminisztere volt. Ezen időszak alatt hozzá, mint pénzügyminiszterhez fordultak jóváhagyásért a cégek, amikor ellenséges országok számára védelmi termékeket akartak értékesíteni. Ekkoriban, ezen engedélyek megadása nyomán formálódott ki a későbbi miniszterelnöknél a “pénzszerzés” új módszere.

Amikor kormányfő lett 2009-ben, Netanjahu Juval Steinitzet nevezte ki pénzügyminiszternek. Később Steinitz ellen ezen engedélyek kiadásának ügyében vizsgálatot indított a rendőrség 443-as, fehérgalléros bűnözői osztálya, és mint tudjuk, már jó ideje visszavonult a közéletből, a politikából.

Először Steinitz volt a kinevezett pénzügyminiszter, Netanjahu munkatársa, aki kiadta az ellenséges országokkal folytatott kereskedelemhez az engedélyeket, s mindez a miniszterelnök kérésére nehézség nélkül lefolyt.

Netanjahu kormányra kerülése után új, fejlődő iparág lett, s jelentős lendületet kapott a fegyveripar “kiber” ága. (Gondoljunk csak a Pegazusra.)

Mivel a kibercégeknek is szükségük volt sajátos fegyverexportjukhoz a pénzügyminiszter jóváhagyására, Netanjahu munkatársai „szolgáltatáscsomagot” ajánlottak nekik, amely tartalmazta az ellenséges országba történő kiviteli engedélyek megadását (számos ország szerepel ezen a listán), és emellett Netanjahu emberei brókercégeket ajánlottak nekik termékeik értékesítéséhez (úgymond vevők kereséséhez).

Ezen export-közvetítői engedélycsomag tartalmazta Ukrajna, Görögország, Korea, Ausztrália, Oroszország, Szingapúr és sok más ország piacait.

A kiviteli engedély + közvetítés csomag fejében az izraeli kibercégeknek 10% jutalékot kellett fizetni, és a vásárló országoknak is ki kellett pörgetni ezt a bizonyos 10%-os közvetítői díjat.

Az ügy lebonyolításához a Moszad gondoskodott Szara és Jair Netanjahu hamis útleveléről, amellyel Panamában bankszámlákat nyitottak, és a cégek jutalékait ezekbe a számlákba utaltatták. (A hamis számlák és útlevelek adatai a rendőrség fehérgalléros nyomozás-osztályánál vannak.)

A számlákra több száz millió dollár folyt be. Mekkora volt a Netanjahu család tagjainak fizetett jutalék? Ehhez elég megnézni a kibercégek éves kereskedelmi volumenét. 2014-ben mintegy hatmilliárd dollárról beszélünk. Ennek alapján több száz millió dollárt fizettek a miniszterelnök feleségének és fiának.

A közvetítői ügyleteket nem jelentették be jogszerűen a hatóságoknak, és adót sem fizettek utánuk, noha a brókerügyleteket, mint bármely más tranzakciót, kötelesek mind bejelenteni, mind adót fizetni.

De sajnos a Netanjahu család tagjai nem jelentették be ezen tranzakciókat, sem a panamai számlájukra érkező pénzeket, és nem fizették be a törvényileg kötelező adót. Mindezt David Levy ügyvéd tárta fel.

Főkép: A Netanjahu házaspár – Fotó: AP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.