A jövőbe-múltba vezető ösvények, megemlékezés, rock, Bach, Jemen, szülinapok

Fotó: Silló Sándor

Csendes hét lesz.

A zenekarok lefutották a pészah-maratont, most pihennek. A koncerthelyeket az ünnepek alatt csúcsra járatták, most pár nap nyugi jön. 

De azért lesz mit hallgatni. 

A Holokauszt Emléknap csendjéből kell majd továbblépnünk a muzsika, az élet lüktetése felé.

május 5. VASÁRNAP

Mieczysław Weinberg lengyel-szovjet zeneszerző egész családját a trawniki koncentrációsban ölték meg. Ő a Szovjetúnióba szökött. Hatalmas életművének legjelentősebb darabjai azok az expresszív művek, amelyeket a varsói gettó lázadói, és a lágerekben elpusztított zsidók emlékének szentelt.

A Yom HaShoa előestéjén a Tel Avivi Konzervatóriumban Mieczysław Weinberg művek kamarazenekarra és kórusra átírt verzióival emlékezik és emlékeztet 

Benjamin Goodman – zongora

Barak Schossberger – hegedű

Shulamit Sherid – cselló

Noot Cohen – mezzoszoprán, a Tel-Aviv-i Israel Conservatory of Music hallgatóival együttműködve. 

Vasárnap Tel-Avivi Konzervatórium 

(Egy megrázó Weinberg felvétel videójával szeretném ajánlani ezt az estét.)

május 6. HÉTFŐ

Egy koncertet találtam csak a Holokauszt Emléknapon, szimbolikus pillanatban a megemlékezések után, és az Államalapítás Napja előtt.

Victoria Hanna és Omri Mor közös műsora minden évben előkerül ezekben a napokban.

Az Izrael Állam születésekor és előtte keletkezett, ismert és feledésbe merült dalokból, dallamokból, mondókákból, a heroikus munka, a háborúk, az építés, a hit motívumaiból, rakták össze ketten ezt a műsort. Bátran és kíváncsian tekintenek ezekre az időkre: mit énekeltek, miről álmodoztak, és miben reménykedtek az izraeli letelepedés úttörői?

Omri Mor gazdag és virtuóz zongorajátékából, improvizációiból, és Victoria Hanna játékos-rituális minimalista énekéből, varázslatából, korabeli archív filmekből, fotókból áll majd össze ez a színpadi kollázs. Ők ketten pedig nem csak játszanak majd a közönségnek, de kérdeznek is, együtt gondolkodásra, együtt éneklésre késztetnek majd.

Hétfőn este a Mazkekaban Jeruzsálemben…

május 7. KEDD 

kedden pedig Tel-Avivban, az Annette Studioban utazhatunk vissza az időben Victoria Hannaval és Omri Morral Izrael születésének pillanataihoz.

>>

Daniel Zamirról régen nem írtam, de menjünk sorjában!

Egy tavalyi sikerszéria folytatódik – már a harmadik koncertnél jár –, az idén a a jazz-konziban, azaz a Center for Jazz Studies Israel Conservatoryban.

A nagyközönség számára is izgalmas sorozat egy pedagógiai koncepcióra épül: fontos, hogy a fiatal jazzmuzsikus komoly mesterekkel muzsikáljon együtt „élesben”, azaz közönség előtt. Tavaly nemzetközi vendégek játszottak a konzi növendékeivel, idén a hazai sztárjainké – majdnem azt írtam: katedra – a színpad.

Havonta egy ilyen koncert volt, az est első felében a fiatalok és a mester zenéltek együtt, a másodikban a vendég és a saját zenekara.

Most jöhet a  Mester: Daniel Zamir.

Izraelnek van öt-hat jazzmuzsikusa, akik bárhol a világon képesek csarnokokat megtölteni a nevükkel.

Az egyik közülük Daniel Zamir. New York-i évei, a Tzadik Kiadónál megjelent lemezei, a közös munkái a legendával John Zornnal, szerezték neki ezt rangot, ezt az ismertséget.

Muzsikája a zsidóság két ágának zenei kultúrájában gyökerező modern jazz, magával ragadó, szenvedélyes, és nagyon szerethető.

Hazatérve Daniel Zamir szerencsét próbált több különböző formációval, elkalandozott a pop felé is. Volt egy stabilnak tűnő kvartettje, és most új zenészek az oldalán…

Daniel Zamir – szaxofon

Eden Giat – zongora

Alon Nir – basszusgitár

Sharon Petrover – dob

A dupla koncert a Tel-Avivi Konzervatóriumban lesz kedden, 20:30-kor.

>>

A „Natural Woman” eredetileg Gal De Paz szólóestje volt, amit Aretha Franklinek és Carole Kingnek szentelt.

A cím maradt, Gal De Paz is maradt a zongoránál, de repertoárjából több dalt beemelt ebbe a műsorba. Például olyan számokat, amiket korábban a zenekara (The Paz Band) élén énekelt. Itt jön egy ilyen!

Élőben meg a Shablulban kedden.

Gal De Paz

>>

A jeruzsálemi funk-groove királya Markey Funk. DJ, de most mégis itt a helye az élőzenének szentelt rovatban, mert együtt lép majd fel a VuVuVu zenekarral.

Orientretrofunk zenéjük nekem önmagában is elég lenne, hogy átugorjak Jeruzsálembe keddenMazkekaba egy kis lazulásra…

„A szinti-pop (vagy inkább szinti-indie) műfaj hazai top-triója, a Masok” – írtam két éve.

Azóta nagy a csend, körülöttük, de most itt vannak, illetve lesznek, sőt lehet, hogy ebből egy turné kerekedik majd…

Szerdán Traklinban Pardes Hanna-Karkurban. 

Szombaton pedig a Syrupban Haifán:

Masok

Johann Sebastian Bach soha nem járt Itáliában, de az olasz reneszánsz és barokk szerzők műveit tanulmányozva eljutott ezen a szellemi ösvényen a napsütötte olasz földre. Az Olasz Concerto és még néhány műve bizonyítja, hogy ott járt.

Ha Myrna Herzog és együttese a Phoenix ha hozzáér valamihez az azonnal újjáéled poraiból, és mai fülünket is elvarázsoló muzsikaként lüktet tovább. Ez történik most az „olasz” Bach művekkel, és az igazi itáliai kollégák Corelli és Albioni darabjaival, amit az Ensemble Phoenix közéjük fűzött.

A három előadás: 

május 7. kedd

Béke Zenei Központ (Etzion 48.) Raanana

május 8. szerda

Studio Annette (Shvil HaMeretz 2.) Tel-Aviv

május 11. szombat

Eden-Tamir Music Centerben (Hamayan St. 29.) Ein Karem – Jeruzsálem

(Ez a felvétel is ott készült…)

május 8. SZERDA

Bach!

Megutaztatjuk a héten a mestert, Itália után most Impróba visszük, az improvizációk birodalmába, a jazzbe.

Tomer Bar zongorista lesz a „Classic-Impro” sorozat következő fellépője a Sela Longueban, a Tel-Avivi Kultúrcsarnokban.

Tomer Bar kölyökzseniként mutatkozott be 13 évesen, még mindig nincs 30, de már lemezek, filmzenék sora mögötte. Romantikus, vagy inkább klasszikus beállítottságú jazz-zongorista, engem nem lep meg, hogy az új albuma Bach zenéjéből startol az improvizációk felé. Így került be a „Classic-Impro”sorozatba. 

Tel-Avivi Kultúrcsarnok szerda Tomer Bar, és Bach, ahogy ő játszik vele…

>>

tel-avivi éjszakában, az Ozen Bárban, 10 évvel ezelőtt megjelent egy csapat. A blues, a rock vidékéről verődtek össze egy kis blues-jamre. 

Blues&Booz lett a nevük. 

Minden héten buli az Ozenben, később szinte az összes kicsi és nagy fesztiválon. Vendégük volt a 10 év alatt az izraeli blues-rock élvonal, és megidézték a műfaj minden legendáját. 

Most a Blues&Booz  a 10. szülinapját a régi idők színhelyén ünnepli majd az Ozenben, szerdán. 

Blues&Booz

>>

Bevallom, öreg fejjel szerettem meg újra a pszihedelikus gitárzenét. Tizenévesen persze bejött, de aztán már kalandosabb utazásokra, durvább tudatmódosítókra vágytam. 

Shingawa trióról alig tudok valamit, a neten ez az egy dal található, de kalandvágyból lenézek majd szerdán este a Levontin7-be, hátha tágul még tőle egy kicsit a tudatom.

Shingawa

>>

Uzi Navon 

Ő egy popénekes és időutazó, aki lemezein klipjein a mi évezredünkből kalandozik az izraeli popmúltba. 

Uzi Navon tejesen antisztár, és rá is pakol erre, miközben villanyorgonája összetéveszthetetlen hangja röpíti a zenekarát a 70-es évekig, és vissza. 

A nosztalgiáját iróniába, pszihedelikus hangzásokba mártja, a show pedig vérfagyasztóan és röhögtetően pontos mása egy bumfordi félresikerült popkorszaknak, kópia, ami precízebb, mint az eredeti. 

Az a múlt, amiben az Uzi Navon Legacy él a színpadon, a klipeken az egy hol-nem-volt kor hagyatéka, de ismerős és szerethető. És persze 100% bulizene.

Egy olyan klipet választottam tőle, amelyben az egész Uzi-univerzum megjelenik.

Szerelmi dráma egy 4 és fél perces zseniális filmben.

(Itt szólok, hogy eszkábáltunk egy játékot – egy virtuális fesztivált – a Klipzűr legjobb klipjeiből, ez a filmecske is szerepel benne)

Uzi Navon Legacy, szerdaBarby

>>

Culture RLZ (קלצ׳ר) Kultúra – Előadások és programok háza, (Rothschild- Jabotinsky sarok) Rishon LeZion

Ez a teljes neve a helynek.

A koncert pedig amit ajánlok három komoly rock figura:

Andy Watts, Yehuda Ader és Ilan Hillel

Andy Watts a blues-gitár numberone-ja Izraelben.

A jam-show másik résztvevője a nemzetközi rockblues színtér ismert basszusgitárosa, énekese Ilan Hillel.

A harmadik Yehuda Ader gitáros pedig az izraeli progrock legenda a Tamuz alapítója. Az ő személye kapcsolja be a hazai rocktörténetet a show-ba.

A helyszín: Culture RLZ (Rothschild- Jabotinsky sarok) Rishon LeZion szerda este.

>>

Tel-Avivban a Wohl Amfiteátrumban (Yarkon Park Ganei Yehoshua) a Függetlenség Dalait énekelhetjük együtt a Koolulam celebrálásával a fasizmus felett aratott győzelem ünnepének előestéjén

május 9. CSÜTÖRTÖK 

…másnap csütörtökön, a Győzelem Napján pedig Latrunban a Mini-Izrael Amfiteátrumában énekeltet majd minket a Koolulam.

>>

Hogy repül az idő! 

Már tíz éve, hogy Yossi Sassi – az egyik alapító – kiszállt az Orphaned Landból, és megjelent az orient rock porondján az új lemezével:

„Desert Butterfly” volt a címe. 

A metalosok kicsit fanyalogtak, hogy nem zúz úgy, mint az OL, de aztán ezzel a gazdagon hangszerelt szofisztikált, néha lírai progrockkal is talpon maradt Yossi Sassi bandája.

Most ezt a sivatagi pillangós jubileumot ünnepli majd Yossi Sassi és az Oriental Rock Orchestra Zónában (The Zone – HaAzor) csütörtökön.

(Nagyon jó hangulatúak a koncertjeik, azt elfelejtettem mondani, ime:)

>>

Magyarországi életemben a rock kamaszkora, az enyém is volt, így aztán egymáshoz öregedtünk.

Itt meg tanulom a hőskort, az új meg új hullámokat. De legalább nem vagyok elfogult.

Aztán szembejön egy figura, felráz egy ritmus, fülbe mász’ egy muzsika, és olyan őszintén tudok érte lelkesedni mintha ezen a zenén nőttem volna fel.

Ez most Erez Lev Ariról jutott eszembe.

Nagy öröm volt végighallgatni a videóit, a megszámlálhatatlan izraeli gitáros trubadúrtól, a progrock ízű muzsikája különbözteti meg.

CsütörtökönYellow Submarineban a helyem Jeruzsálemben.

Egy Erez Lev Ari koncerttel még adós vagyok magamnak.

>>

Ugyanezt az szerenádot elénekelhettem volna Arkadi Duchin felvezetésére is. 

Ő ugyan inkább – és egyre inkább – zongorás trubadúr, akiért az ország rajong.

Most a rehovotiaké, de még inkább a Givat Brennerben lakóké lesz Arkadi Duchin.  

Mert a BrenneRock sorozat még mindig pörög.

CsütörtökönArkadi Duchin.

>>

HaHazer HaAchorit dalai társadalmi, politikai protest songok, amiket Izrael egyik legjelentősebb szerzője, Yaakov “Yankele” Rotblit írt.

HaHazer HaAchorit (החצר האחורית, „The Backyard”) zenekar története 2011-ben kezdődik. 

A megalakuláskor Yaakov “Yankele” Rotblit 66-éves volt!

A három fiatal muzsikustárs: Tomer Yosef (a Balkan Beat Boxból), Itamar Ziegler (gitár és basszus) és Gadi Ronen (billentyűk).

A HaHazer HaAchorit most turnéra indul Rotblit nélkül, de az ő dalaival régiekkel és vadiújakkal. 

A múlt héten már megírtam a startot, most itt a 2. állomás. 

Fenn Galileában van egy Manof nevű faluban egy Pubella nevű koncertkocsma. Ahogy a képeket nézem, semmivel sem marad el a nagyvárosok bulihelyeitől. 

Szóval megéri ott befejezni egy csütörtöki kirándulást a HaHazer HaAchorit kedvéért.

ManofPubella csütörtök

>>

Kevin Chen kanadai zongoraművész a tavalyi 17. Arthur Rubinstein zongoraverseny győztesének koncertje Rehovotban.

Ez nagyon hivatalosan hangzik, de egy 18 éves kölyökzseniről van szó. 

Kevin Chen 7 évesen játszott először nagyzenekar élén, 10 éves korában választották be Kanada 100 legjelentősebb művésze közé, sorra nyeri a a nagy fekete hangszer nemzetközi versenyeit, és most a világ nagy koncerttermei után újra  fellép majd nálunk is,

Jemeni Örökség Múzeumában. (Abarbanel 7.) Rehovot

csütörtökön 20:30-kor.

Kevin Chen

>>

Amitai Arichat a Voices of Yemen együttesből ismerem.

A jemeni zsidóság évezredes zenei kultúrája nagyon sok izraeli muzsikust mozgat. Az autentikus megszólalástól a popzenébe épített dallamokig sok út vezet a mai közönséghez. A diwan (daloskönyv) kultúra évszázadait  Amitai Aricha és a D-One Project egyszerűen átlépi. Az imák, versek ezeréves dallamai Amitai Aricha énekhangján a mai hangszerelésben ősiek és frissek egyszerre.

Amitai Aricha és a D-One diwanja csütörtökön a jaffói Kelet-Nyugat Házban. 

>>

„Kaleidoszkóp”, ezt a címet adta az ashkeloni szóló-zongora estjének Tal Babitzky

Hiszen tényleg mozdulatról mozdulatra változik, hogy a zongoraművész, a bár-zongorista, zeneszerző vagy a jazz improvizátor ül-e a zongoránál. Darabjait  valami romanticizmus hatja át, mintha nem is ebben a kavargó, töredező században születtek volna.

Tal Babitzky szólózongora estjét az elsimuló hullámokra vágyóknak ajánlom.

The Home, azaz az Otthon – Művészeti Tér, (Naomi Shemer 3.) Ashkeloncsütörtökön.

>>

Ha doom metalt és a progrockot jól összerázzuk – mondjuk egy fesztivállal –, az a stoner. A szó magozót jelent, ami az argóban a lassító cuccok használóit jelöli. 

Ez a Stoner Fesztivál már a harmadik negyedik lesz Haifán, és ismét a megszokott csodálatos helyén lesz. Ez – a haifaiak már kitalálták – a Wunderbar.

Lássuk a IV. Stoner uralkodását.

Soul Kitchen Band a progrock örökséget hozza a stonerbe a 70-es évekből. 

CloudAct egy basszus dob duóvá csupaszított experimentális rockzenekar, a lassú balladáktól a pörgésig minden kitelik tőlük.

A jeruzsálemi Deusphera nekem eléggé oldschool stoner, de jó sűrű anyag.

A szintén jeruzsálemi Stash meghívja az ördögöt egy italra. Ez lesz az aperitív a lassulós koktélhoz.

Slowrepeat 

Ismételgessétek lassan: Slowrepeat!

A belassult riffekkel a tudat sötét vizein evező metál zenekar, már a stoner sűrűje.

The Great Machine a műfaj hazai sztárja, és a nemzetközi fesztiváloké is. 

A progrock és stoner határán, régivágású riffekkel romboló banda lesz a IV. Stoner Fesztivál utolsó fellépője Haifán a

Wunderbarban, csütörtökön.

május 10. PÉNTEK

Ann-Helena Schlüter német orgonaművész erre az egy pénteki matinéra érkezik Izraelbe, Haifára.

A koncert tematikája az idő játékos ösvényei, csupa olyan mű amelyet a zenélő órák, mechanikus orgonák ihlettek. 

Bachnak, Mozartnak, Haydnnak, Beethovennek is van ilyen műve!

Ann-Helena Schlüter a Haifai Egyetem Hecht Auditóriumának orgonáján játssza majd ezeket a különös, pajkos fantáziákat. 

Péntek 11:00

>>

Ezen a koncerten is a fantázia lesz a főszereplő…

Jeruzsálemi Zenei Központ fiataloknak szóló sorozatában általában az előadók is fiatalok.

Idan Shturman zongoraművész sem lóg ki a sorból: 26 éves. 

A program: Schumann: Fantasia Op. 17 Liszt: Sonata in B minor

Videót csak az elsőből találtam, de az a teljes egyórás mű, ezért inkább egy rövid Liszt művet választottam, hogy meggyőzzelek, érdemes meghallgatni Idan Shturman pénteki matinéját (14:00) a Jeruzsálemi Zenei Központban (Igen, a malomnál).

>>

Tali Green jazzénekesnő kiadta a parancsot: „Vissza a nagy dívákhoz!” A 20-as, 30-as évekbe a swing bölcsőjéhez.

Szívesen ajánlom Tali Greent és a trióját. Friss, eleven bulikat szokott csinálni és a Shablulba szinte hazajár…

Péntek este…

május 11. SZOMBAT

Az Izrael Contemporary Players „Felfedezések” című sorozatának 5. része tele lesz magyar vonatkozással.

Az együttes művészeti vezetője Dan Yuhas zeneszerző klarinét concertojának szólistája Tibi Czigler klarinét-művész lesz. 

A koncert második felében Ligeti György „Chamber concerto” című művét vezényli majd George Jackson.

Izrael legnagyobb tekintélyű kortárszene együttese a Contemporary Players koncertje szombaton 18:00-kor lesz a Tel-Avivi Kultúrcsarnokban.

Ez egy másik Dan Yuhas darab lesz itt a videón, de a főszereplő itt is Tibi Czigler. 

>>

Nikmat HaTraktor, avagy a „Traktor Bosszúja”.

30 évük alatt sok műfajon végigszántottak, de a rock volt Traktor tengelye mindig. Igazi legendája a progressziónak a Nikmat HaTraktor zenekar.

A Barbyban (a jaffói kikötőben) szántanak majd szombaton.

Most ezt a keleti folkrock klipet dobta a gép.

>>

Nem mesélem el újra a magyarországi és az izraeli fesztivál kalandjaimat az El Khat zenekarral. Ők is szívem jemeni csücskében muzsikálnak. A rock-crossover felől haladnak egyre erősebben az autentikus jemeni muzsika felé, de a koncertjeiken hallani ennek a múltba vezető ösvénynek minden korábbi állomása.

Jeruzsálem, Mazkeka, szombat, El Khat.

(Büszke vagyok a barátaimra! Ez a videó a legendás amerikai rádióadó a KEXP élőadásán készült januárban!)

>>

Nagyon lágyan érintve a lélek és a gitár húrjait, itt a Nistar

Dalok és hangszeres kompozíciók, mély merülés és lebegés varázslatos zenei tájak között. A mély merülés és lebegés varázslatos zenei tájak között.

Nistar koncertje Kiryat Atan lesz a Tahanat Ruahban. Szombat.

Sztárvendég is érkezik majd: Rony Iwryn (ütőhangszerek).

>>

Ezt az antisztár attitűdöt jól ismerem.

A flitterben fuldokló hetvenes évek reakciójaként született, később társult hozzá egy zenei stílus is, a postpunk és a grunge növelgette, aztán évelőnek bizonyult, és újra és újra szárba szökken, kivirágzik a rock tarka rétjein.

Yoni Deutsch és a dalai ihlették ezt a szép gondolatmenetet. 

Nagyon kedveltem a videóit, a mély fénytelen hangját, a pszihedelikus gitárt alatta, a kütyük groove-jait. Kíváncsi vagyok, mi jön át ebből élőben. 

Itt az alkalom megtudni:

SzombatLevontin7Yoni Deutsch és zenekara lemezbemutatót tart.

>>

A korona alatt újjászületett a szalonzenélés. 

A zárlat idején nappali szobákban, teraszokon, kertekben jöttünk össze jazzt, vagy más barátságos muzsikát hallgatni. 

De, a vendég- és zeneszerető családok a járvány múltával is szerveznek még ilyen együttléteket. 

Raananán Ronanéknál szombaton 20:00-kor Tal Avraham trombitás kvartettje játszik majd. 

Nagyon érzékeny, ölelő, gazdag jazz, jót tesz majd neki egy szalon intimitása.

Itt a FB-eseménynél tudtok bejelentkezni.

Kalapozós, piknikezős, mintha vendégségbe mennénk a muzsikához. Tal Avraham.

>>

Orit & J Branco 

Ha Orit hangját meghallom, akkor elhiszem, hogy a rythm&bluesnak, a soulnak, van egy jövőbe vezető ösvénye is. 

Egy csupa cover lemez után most elkészültek a saját dalok. Ezekben már nyoma sincs a nosztalgiának.

Orit karcos bluesos hangját J Branco hetvenes évek ízű gitárja kíséri, de amit hallok, az nagyon friss, mai cucc.

Egy amerikai rockrádióból se lógnának ki. 

Lendületesek stb, de nem dícsérem tovább a Orit & J Branco duót, inkább gyertek szombatonTel-Avivi kikötőbe a Beit HaYotzerbe.

>>

Lassan hagyománnyá hízik, hogy hétről-hétre valami pörgős fúvós cuccal zárom a rovatot.

Az egyik kedvenc rezesbandám lett nagykorú!

18 évvel ezelőtt jeruzsálemi a „Machane Yehuda” piac fűszerstandjai között masírozva mutatkozott be a Marsh Dondurma. 

Azóta Jeruzsálem egyik legizgalmasabb zenei exportcikke, ahogy a New Orleans-i marshing band stílust fűszerezik közel-keleti dallamokkal, a jemeni ütemeket balkáni riffekkel, a klezmert a fenékrázó funkkal, és mindet angyali derűvel. 

Persze, hogy Jeruzsálemben lesz a szülinapi buli, a Yellow Submarine-ban, szombaton.

Mazl Tov, Marsh Dondurma!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.