A Templomhegyre látogatott az izraeli nemzetbiztonsági miniszter, Jordánia tiltakozik

Fotó: a Templomhegy igazgatósága

Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter a Jeruzsálem óvárosában fekvő Templomhegyre, az Al-Aksza mecsethez látogatott szerdán, ami miatt Jordánia tiltakozását fejezte ki.

A jobboldali Zsidó Erő párt élén álló Ben-Gvir az Izrael és a Hamasz közötti Falak Őrzője hadművelet befejezésének harmadik évfordulóján tett sétát az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén.

“Izrael népének legszentebb, csak Izraelhez tartozó helyéről azt mondom: ma este újabb tanúvallomást fogunk kapni arról, hogy miért kell teljesen megsemmisíteni a Hamaszt” – üzente Ben-Gvir az Al-Aksza mecsetnek otthont adó, arab nevén Haram as-Sarif téren rögzített videofelvételen.

Ben-Gvir Spanyolországhoz, Írországhoz és Norvégiához fordult, melyek szerdán bejelentették a palesztin állam elismerését, és azt mondta, hogy “megjutalmazzák a gengsztereket, gyilkosokat és bántalmazókat”. “Nem engedjük meg a palesztin állam kikiáltását” – szögezte le a miniszter.

Ajman Szafadi, az Izraellel megkötött egyezmények alapján az Al-Aksza felett a vallási felügyeletet ellátó Jordánia külügyminisztere az izraeli nemzetbiztonsági miniszter szerdai látogatását a Templomhegyen az al-Aksza mecset elleni támadásnak, valamint provokatív cselekedetnek nevezte. Szafadi azt is kijelentette, hogy  üdvözli Norvégia, Írország és Spanyolország döntését a palesztin állam elismeréséről.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.