A jeruzsálemi pátriárka a háború kezdete óta először járt a gázai templomban, és találkozott az épületegyüttesben élő családokkal: “Mindent elveszítettek.”

A katolikus egyház magas rangú tisztviselői attól tartanak, hogy megszűnik a keresztények Gázai övezetben való folyamatos jelenléte. A háború kezdete óta az övezetben élő keresztények száma 1700-ról körülbelül 600-ra csökkent – ​​többségük két gázavárosi épületegyüttesben összpontosul, és néhány tucatnyian Khan Yunisban élnek. Jeruzsálem latin pátriárkája, Pierbattista Pizzaballa bíboros a Gázai övezet keresztény közösségének négynapos látogatásáról tért vissza vasárnap. A háború kezdete óta ez volt az első alkalom, hogy az egyház ilyen magas rangú tagja belépett az övezetbe. Az újságírókkal hétfőn Jeruzsálemben tartott találkozón részletezte a közösség életkörülményeit.

A háború kezdete óta körülbelül 450 ember él a Szent Család komplexumban – egy katolikus templomegyüttesben Gázaváros központjában. Pizzaballa szerint a közösség szinte minden tagjának a háza elpusztult, így a családok szobákat kaptak az épületegyüttesben. Legtöbbjük tantermekben lakik. “Mindent elveszítettek, minden tanteremben egy-két család lakik” – mondta. Egy másik, az ortodox közösséghez tartozó gázavárosi épületegyüttesben körülbelül 150 ember él. Ezenkívül 40-50 keresztény él a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Yunisban.

A háború kezdete óta keresztények százai hagyták el az övezetet. Az egyház azon aggodalmát fejezte ki, hogy a legtöbben nem térnek vissza, és mások is csatlakoznak hozzájuk, egészen addig a pontig, hogy felszámolják az ősi keresztény jelenlétet Gázában. Eddig 17 keresztény halt meg a háborúban, többségük az ortodox közösségből származik. Decemberben két katolikus nőt ölt meg az izraeli fegyveres erőknek a templomegyüttesbe lőtt tüze, ez az esemény tiltakozást váltott ki a Vatikánban.

Pizzaballa bíboros szerint az utóbbi időben nem okoz gondot a katolikus komplexum lakóinak élelmiszerellátása, de az egészségügyi feltételek és az ivóvíz rossz minősége miatt különféle egészségügyi problémákkal (főleg fertőző és bőrbetegségekkel) küzdenek. Emellett nagyon hiányzik a pszichológiai segítségnyújtás a gyermekek és a felnőttek számára. A bíboros “nagyon szomorú látványnak” minősítette a környező város helyzetét. “Minden elpusztult, nehéz egyetlen épen maradt házat találni, az emberek átmeneti szállásokon élnek, és sok a szemét mindenhol, az összes infrastruktúra tönkrement” – mondta. Ugyanakkor hozzátette: “Nagy aggodalomra ad okot a jövő, a gyerekek jövője, mi lesz jövőre a tanulmányokkal? Mi jön még és mi lesz mindennek a vége?”

Pizzaballa megjegyezte, hogy a gyerekek, akiket meglátogatott, a körülöttük folyamatosan zajló harcok rutinjában élnek. “Állandóan voltak bombázások, robbanások és tűzváltások, megrendíti az embert, de a gyerekek egyáltalán nem reagálnak. Ez teljesen normális lett számukra” – mondta. A pátriárka pünkösd napjaiban tartózkodott Gázában, és szertartásokat vezetett a gázai templomban.

A közösség jövőjével kapcsolatos kérdésre válaszolva, és hogy az amerikaiak ösztönzik-e a keresztények kivándorlását Gázából, Pizzaballa azt válaszolta, hogy “ők maguk döntenek, nem kell őket kivinni vagy bátorítani, néhányan elmentek, talán mások is el akarnak menni, de a többség maradni szeretne.” Szerinte „nem vágynak elmenni, ezért aggódnak a jövő és a tanulmányok miatt, és ez arra kötelez bennünket, mint egyházat, hogy azonnali megoldást találjunk rájuk”.

A következő hetekben több keresztény szervezet összefogásával indul egy projekt, melynek célja, hogy a gázai keresztény közösségek javára állandó segélyvonal jöjjön létre, illetve a városban élő muszlim családokat is megsegítsék. A jeruzsálemi patriarchátus egyik magas rangú tisztviselője kijelentette, hogy “a patriarchátus mindent megtesz annak érdekében, hogy lehetővé tegye a keresztények további gázai tartózkodását és az ottani közösség jövőjét”.

Ferenc pápa tavaly szeptemberben bíborosi rangra emelte Pizzaballát – ez a legmagasabb rang az egyházban a pápa után. A háború elején Pizzaballa bejelentette, hogy kész túszként helyet cserélni a Hamasz által elrabolt izraeliekkel. A sajtótájékoztatón nem volt hajlandó kommentálni a gázai látogatás során tett biztonsági intézkedéseket.

Főkép: Jeruzsálem latin pátriárkája, Pierbattista Pizzaballa bíboros a Gázai övezetben. “Minden elpusztult, nehéz egyetlen ép házat találni” – Fotó: a Jeruzsálemi Latin Patriarchátus Facebook-fiókjából

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz