Netanjahu: “nem értettem egyet a háború befejezésével”

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy nem értett egyet a Gázai övezetben zajló izraeli-palesztin fegyveres konfliktus teljes befejezésével a Joe Biden amerikai elnök által bemutatott megállapodás részeként.

Netanjahu az izraeli parlament, a kneszet külügyi és biztonsági bizottsága tagjainak arról beszélt, hogy “a Biden bemutatta terv részleges. A háborút leállítják a túszok visszaküldése érdekében, majd megbeszélést folytatunk. Vannak más részletek is, amelyeket az amerikai elnök nem ismertetett a nyilvánossággal” – idézte szavait az izraeli sajtó.

Biden pénteken beszélt a tervről a Fehér Házban tett nyilatkozatában.

Az izraeli miniszterelnök azt mondta: 16 nap elteltével Izrael és a Hamasz tárgyalásokat kezd, hogy a megállapodás feltételeinek folytatásáról beszéljenek. A zárt ajtók mögött folytatott bizottsági ülésről származó kijelentései szerint Izrael lehetőséget lát fegyverszünetre a Gázai övezetben, miközben kizárta a háború befejezését, noha fő ellenfele, a Hamasz palesztin szélsőséges szervezet ez utóbbit követelte.

Benjamin Netanjahu kijelentette, hogy a Gázai háború leállítását célzó terv szerint az első szakaszban korlátozott számú túszt kiszabadíthatnak anélkül, hogy feltétlenül tovább folytatnák az egyezmény további szakaszait.

Ennek ellentmondani látszik, hogy a Hamasz garanciát követel az Egyesült Államoktól arról, hogy Izrael valóban végrehajtja a három szakaszból álló tűszüneti megállapodást, amennyiben megszületne arról az egyezség.

Hétfőn az egyiptomi külügyminiszter kijelentette, hogy “a Hamasz kezdeti nyilatkozatai azt mutatják, hogy pozitívan fogadta a tervet”. Kairó “Izrael válaszára” vár az egyiptomi közvetítők szerint, noha Biden izraeli tervként mutatta be a túszok kiszabadítását és a tűzszünetet célzó indítványt, és ezt később Jeruzsálemben megerősítették.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági és Becalel Szmotrics pénzügyminiszter a hétvégén úgy nyilatkozott, hogy a terv elfogadása esetén kilép a kormánykoalícióból.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.