Gáza: 25 ember vesztette életét egy menekülttábort ért izraeli támadásban – Hírszüret

2024. június 21., péntek, a háború 259. napja – frissül
A pénteki frissítések véget értek.
Szombati hírösszefoglaló >>

23:14
A szíriai ellenzék szerint: Erős robbanást hallottak Al-Bukamal körzetében, a szíriai-iraki határnál

A Szíriai Emberi Jogi Megfigyelőközpont jelentése szerint erős robbanást hallottak Al-Bukamal körzetében, amely a szíriai-iraki határnál található. A jelentés szerint az esemény idején ismeretlen repülőgépeket észleltek a környék légterében.

22:52
A Cahal közleménye szerint az izraeli légierő vadászgépei és további légi járművei ma több Hezbollah-célpontot támadtak meg Dél-Libanon különböző területein

21:18
A hadsereg szóvivője a Gázai övezetről szóló jelentések kapcsán: nem ismert, hogy a hadsereg csapást mért volna a humanitárius övezetre Mowassi területén, a részletek kivizsgálás alatt állnak

A Cahal szóvivője közölte, hogy az előzetes vizsgálatok szerint „nem ismert” a hadsereg támadása az Al-Mowassi humanitárius övezetben, amely a Gázai övezet déli részén található, és hogy „mélyrehatóbb vizsgálatok folynak.” Korábban a Hamasz uralma alatt álló gázai egészségügyi minisztérium jelentette, hogy egy izraeli támadásban 25 palesztin halt meg, és 50-en megsebesültek a kitelepítettek sátrainak körzetében.

20:58
Szmotrics egy zárt ajtók mögötti találkozón a telepesekkel: „Amit a Nyugati Parton teszünk, az drámai, és Netanjahu teljes mértékben támogat minket”

Becalel Szmotrics (Bezalel Smotrich) pénzügyminiszter egy zárt ajtók mögötti találkozón a telepesekkel kijelentette, hogy a Nyugati Parton általa vezetett változások „rendkívül drámaiak”, és hogy a miniszterelnök, Netanjahu „teljes mértékben mellettünk áll”. A találkozón elmondott beszédében, amelyet a „Béke Most” (Peace Now) szervezet egyik tagja rögzített, Szmotrics büszkén említette, hogy az új szabályozások értelmében mostantól egy civil, aki a Védelmi Minisztérium alá tartozik, felügyeli a telepek bővítését, a földek kiosztását és az utak építését a Nyugati Parton, nem pedig a hadsereg tisztjei, ahogyan az korábban volt. Szmotrics, aki a Védelmi Minisztérium miniszter-helyettesi tisztét is betölti, hozzátette, hogy az izraeli kormány 2024-2025-ös költségvetéséből egy milliárd sékelt különítettek el a Nyugati Parton lévő telepek védelmére. (New York Times)

18:25
A Hamasz Egészségügyi Minisztériuma közölte, hogy az izraeli hadsereg Al-Mawasi elleni támadásában az áldozatok száma 25-re emelkedett

A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma, amelyet a Hamasz irányít, közölte, hogy 25 palesztin vesztette életét és 50-en megsérültek az izraeli hadsereg támadása során Al-Mawasi területén, a Han Junisztól keletre fekvő part menti régióban, ahol menekülttáborok találhatók. Korábban a Vörös Félhold arról számolt be, hogy 18 ember halt meg a támadásban.

18:01
Irán ENSZ-delegációja figyelmeztetett, hogy Izrael bármilyen meggondolatlan döntése háborúhoz vezethet a térségben

Irán ENSZ-delegációja közölte, hogy Izrael „bármilyen meggondolatlan döntése” háborúhoz vezethet a térségben. A delegáció hozzátette, hogy a Hezbollah képes megvédeni magát és Libanont.

17:51
Egy gázai kórház igazgatója szerint körülbelül 30 halottat szállítottak hozzájuk, akik több izraeli támadás során vesztették életüket a város különböző pontjain

16:28
A hadsereg szóvivője szerint a légvédelmi erők elfogtak egy gyanús célpontot, amely Libanon felől lépett be a Golán-fennsíkra

15:00
Palesztin források szerint több halálos áldozatot követelt egy Kalkiliában történt támadás, amelyet Izraelnek tulajdonítanak

Két palesztin vesztette életét Kalkiliában a biztonsági erők lövései következtében – közölte egy biztonsági forrás.

14:34
Gázai orvosi források szerint a reggeli órák óta tartó sorozatos támadásokban 22 ember halt meg

Az orvosi források szerint a Gázai övezetben ma reggel óta 22 ember vesztette életét a sorozatos támadások következtében. Rafah város önkormányzata szerint öt városi alkalmazott halt meg a mai nap folyamán, köztük a sürgősségi osztály vezetője. Az önkormányzat közleménye szerint az öt áldozat civil munkatárs volt, akik a városban maradt lakosoknak nyújtottak szolgáltatásokat.

Eközben a Hamasz egészségügyi minisztériuma arról számolt be, hogy az övezetben súlyos hiány van sebészeti felszerelésekben. A minisztérium felszólította a nemzetközi közösséget, hogy „szüntessék meg az izraeli erők által az egészségügyi rendszer és a palesztin civilek ellen elkövetett bűncselekményeket.”

14:17
Riasztás lépett életbe a Golán-fennsíkon egy ellenséges repülőgép behatolásának gyanúja miatt

14:07
IDF: Egy izraeli tankból kilőtt lövedék véletlenül izraeli területre esett

Az Izraeli Védelmi Erők (Cahal) közleménye szerint egy izraeli tank által a Gázai övezetben lévő célpont felé kilőtt lövedék véletlenül izraeli területre esett. A lövedék eltért a pályájától és a határkerítés közelében csapódott be. Jelenleg nincs információ sérültekről.

14:05
Riasztás lépett életbe Reim kibucban, a Gázai övezet körüli terület

13:54
Galant a Nyugati Parton lévő lakosság körében a „minimális erő” alkalmazására szólított; Szmotrics pedig ezt „nyugati, és a valóságtól elrugaszkodott gondolatnak” nevezte

A Pénzügyminiszter és a Védelmi Minisztérium miniszter-helyettese, Becalel Szmotrics (Bezalel Smotrich), élesen bírálta Joav Galant védelmi miniszter kijelentéseit a Nyugati Parton alkalmazott „minimális erő” kapcsán, amelyeket az új Ciszjordániai Dandárparancsnok kinevezési ceremóniáján mondott. Galant a beszédében, amelyet az új Központi Parancsnokság parancsnokának, Avi Blot altábornagynak az érkezése alkalmából mondott, kifejtette: „Egy olyan valóság, ahol több millió ember, zsidók és arabok élnek együtt, rendkívüli összetett. A központi parancsnokság új parancsnokának elsődleges és legfontosabb feladata, hogy biztosítsa, hogy hatékonyan küzdünk a terrorizmus ellen.”

Szmotrics válaszul azt mondta: „Az a gondolat, hogy a békét úgy lehet elérni, ha tojásokon lépkedünk, és továbbra is gyengeséget és elnézést mutatunk a Palesztin Hatóság felé, súlyos tévedés.” Szmotrics az X közösségi oldalon tett bejegyzésében így folytatta: „Ez az elrugaszkodott nyugati gondolkodásmód mindannyiunkra visszaütött október 10-én, és a vezérkari tisztek, valamint a védelmi miniszter a múltban ragadtak, és nem hajlandók előre lépni. Az egyetlen módja annak, hogy biztosítsuk a békét Júdeában és Szamáriában, és hosszú távon fenntartsuk azt, az, hogy határozottan, eltökélten és a lehető legnagyobb erővel lépjünk fel, hogy minél több terroristát és támogatójukat kiirtsunk, és eltávolítsuk őket a területről.”

13:44
Riasztás lépett életbe Nyugat-Galileában egy ellenséges repülőgép behatolásának gyanúja miatt

13:22
Netanjahu: „A videó közzététele szükséges volt, mivel számos tárgyalás Biden elnökkel nem vezetett a fegyverszállítmányok késleltetésének megoldásához”

A miniszterelnök, Netanjahu, a videó kapcsán, amelyben az Egyesült Államokat vádolta a fegyverszállítmányok késleltetésével, kifejtette: „Úgy éreztem, hogy a videó közzététele elengedhetetlen, mert az izraeli és amerikai vezetők által folytatott számos megbeszélés, valamint az én személyes beszélgetéseim Bidennel nem vezettek a probléma megoldásához.”

Egy külföldi sajtónak adott interjújában Netanjahu kijelentette, hogy hálás és nagyra értékeli a támogatást, amelyet Joe Biden amerikai elnök a háború elején nyújtott, de hozzátette: „Néhány hónappal ezelőtt jelentős problémák merültek fel, amelyeket nem sikerült megoldanunk. Most ez a szállítmány kulcsfontosságú közös háborús céljaink eléréséhez: a Hamasz legyőzéséhez és az eszkaláció megelőzéséhez Libanonban.”

12:35
Erdőtűz tört ki a Sores csomópont közelében; fennáll a veszélye, hogy a tűz Tel-Aviv irányába terjedhet

Erdőtűz tört ki a Sores csomópont közelében, és fennáll a veszélye, hogy a lángok Tel-Aviv irányába terjedhetnek. Számos tűzoltó- és mentőegység érkezett a helyszínre, négy tűzoltó repülőgép támogatásával, hogy megakadályozzák a tűz továbbterjedését a közeli településekre. A rendőrség megkezdte a közelben tartózkodók evakuálását a lakosság biztonsága érdekében.

12:29
Jelentések szerint Izrael fokozta csapatai előrenyomulását Rafah északi és nyugati részei felé, és ezek a csapatok már a Gázai övezet középső területei felé is terjeszkednek

Izraeli páncélos erők haladnak Rafah északi és nyugati részei felé, a Gázai övezet déli részén, miközben a térség lakói szerint az erők előrenyomulásának üteme az utóbbi napokban jelentősen felgyorsult – jelentette a Reuters hírügynökség. A jelentés szerint a csapatok már elérik a Gázai övezet középső részén található Deir al-Balah környékét is, ahol folyamatosan hallatszanak robbanások és lövések.

„Rafah teljes egészében az izraeli katonai műveletek területe” – mondta Ahmed al-Sufi, Rafah polgármestere. „A város állandó humanitárius katasztrófában él, és az emberek meghalnak a sátraikban az izraeli bombázások miatt.” Al-Sufi hozzátette, hogy a városban nincs semmilyen egészségügyi létesítmény, és a megmaradt lakosoknak, valamint a kitelepítettek családjainak „nincs meg az alapvető emberi lét feltétele sem: élelmiszer és víz.”

12:10
Örményország nagykövetét bekérették az izraeli Külügyminisztériumba egy figyelmeztető beszélgetésre országa Palesztin állam elismeréséről szóló nyilatkozata miatt

10:35
Örményország bejelentette, hogy elismeri a Palesztin államot

Örményország Külügyminisztériuma bejelentette, hogy elismeri a Palesztin államot, és kiemelte, hogy a Gázai övezetben zajló háború és a súlyos humanitárius helyzet voltak a döntés fő indokai. Örményország továbbá elítélte a civilek elleni támadásokat, és felszólított a túszok szabadon bocsátására.

A múlt hónapban Spanyolország, Írország és Norvégia is elismerte a Palesztin államot. Az Európai Unió Közel-Keletért felelős különleges megbízottja a „Haaretz” lapnak nyilatkozva elmondta, hogy további országok is csatlakozni terveznek ehhez a lépéshez a közeljövőben.

09:45
Tegnap egy rakéta csapódott be Ein Haslosában egy tehénistállóba, kárt és több tehén halálát okozva

A rakéta által eltalált istálló az Ein Haslosa kibucban, ma – Fotó: Eskol Regionális Tanács

Tegnap este, körülbelül 22:00 órakor, két rakéta esett le Ein Haslosa kibucban, a Gázai övezet határán. Az egyik rakéta eltalálta az istállót, jelentős kárt és több tehén halálát okozva. Az Eskol Regionális Tanács csapata átfésülte a területet, és közölték, hogy még vizsgálják, miért nem indult elfogó rakéta.

09:10
IDF: Megöltük a Hamasz egyik drónpilótáját, és megsemmisítettük az Iszlám Dzsihád egyik kilövőállását

Az Izraeli Védelmi Erők (Cahal) bejelentette, hogy tegnap támadást hajtott végre az Iszlám Dzsihád egyik kilövőállása ellen a humanitárius térségben, Chan Juniszban (Khan Yunis) a Gázai övezetben, és megsemmisítette azt. Továbbá közölték, hogy a hét folyamán a hadsereg megölt egy Hamasz-aktivistát, aki drónok irányításával foglalkozott és számos, a Cahal harcosai ellen irányuló akciót hajtott végre.

Az Izraeli Védelmi Erők tevékenysége a Gázai övezetben, tegnap – Fotó: Cahal szóvivője

Az elmúlt 24 órában a Givati és a Nahal egységei több alagútbejáratot találtak Rafiachban (Rafah), valamint egy épületet, ahonnan páncéltörő rakéták indítását észlelték. A felderített épületet célzott támadással megsemmisítettek. A hadsereg közleménye szerint a Hamasz fegyvereseivel folytatott összecsapások folyamatosak Rafiach térségében, valamint a Gázai övezet középső részén.

09:01
Riasztás lépett életbe Ein Haslosában egy ellenséges repülőgép behatolásának gyanúja miatt

06:21
Két izraeli tartalékos katona meghalt a Gázai övezetben, három másik súlyosan megsérült

Két, az Alexandroni dandár 9203-as zászlóaljához tartozó tartalékos katona meghalt egy aknavető támadásban a Gázai övezet középső részén. Az áldozatok: Omer Semadja, 25 éves, Ganot Hadarból és Saadia Yaakov Deri, 27 éves, Tel-Avivból. További három tartalékos katona súlyosan megsérült és kórházba szállították őket.

04:25
Amerikai diplomáciai találkozó és figyelmeztetés a libanoni eszkaláció elkerülésére

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere találkozott Cachi Hanegbivel, Izrael Nemzetbiztonsági Tanácsának vezetőjével és Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszterrel. Blinken hangsúlyozta a libanoni eszkaláció elkerülésének fontosságát és a politikai megoldás szükségességét, amely lehetővé teszi mindkét ország lakosainak, hogy biztonságban térjenek haza. Blinken megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága iránt, és kiemelte a humanitárius segítségnyújtás növelésének fontosságát a Gázai övezetben, valamint a jövőbeni kormányzati tervezés és újjáépítés szükségességét a háború befejezése után.

A Fehér Ház törölte az Izrael és az Egyesült Államok közötti, Iránnal kapcsolatos stratégiai párbeszéd találkozóját, válaszul Benjamin Netanjahu miniszterelnök angol nyelvű videójára, amelyben bírálta a Biden-kormányzatot az Izraelbe szánt fegyverszállítmányok késlekedése miatt. A találkozót egy szűkebb körű megbeszélés váltja fel, amelyen Cachi Hanegbi és Ron Dermer találkozik Jake Sullivannel, Biden nemzetbiztonsági tanácsadójával. John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője kijelentette, hogy a videó „kínos és nagyon csalódást keltő” volt.

02:52
Az amerikai hadsereg megakadályozta a huti támadásokat a Vörös-tengeren

Az amerikai hadsereg közleménye szerint a Vörös-tengeren sikeresen elfogtak négy, a hutik által indított pilóta nélküli hajót és két drónt. A támadások megakadályozása része az amerikai haditengerészet erőfeszítéseinek, amelyek célja a nemzetközi hajózás biztonságának fenntartása a régióban.

23:13
Riasztások léptek életbe Felső-Galileában

22:43
Einav Tsengauker a keszáriai tüntetésen: „Nem engedjük, hogy a miniszterelnök kicsinyes politikai játékokat űzzön a foglyok kárára”

A keszáriai tüntetésen, amelyet Benjamin Netanjahu miniszterelnök rezidenciája előtt tartottak, Einav Tsengauker így szólt: „Azért jöttünk, hogy elmondjuk a miniszterelnöknek – nem engedjük, hogy kicsinyes politikai játékokat űzz a foglyok kárára.” Hozzátette: „Nem hagyjuk, hogy elhanyagold a foglyokat, hogy magára hagyd az északi régiót, és hogy egy egész országot túszul ejts a politikai túlélésedért. Ez nem fog megtörténni.” A tüntetésen több ezer ember vett részt, és egy ponton a foglyok családtagjai és a szabadon bocsátásukért küzdő aktivisták máglyákat gyújtottak.

Tüntetők gyújtanak máglyákat Benjamin Netanjahu miniszterelnök háza közelében, ma este – Fotó: Rami Shalosh

22:00
Riasztások léptek életbe Ein Haslosa kibucban, a Gázai övezet határánál fekvő izraeli területen

20:42
Netanjahu válasza a Fehér Háznak: „Hajlandó vagyok elviselni a személyes támadásokat, amíg Izrael megkapja a szükséges lőszereket”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök reagált John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa szóvivőjének kijelentésére, amelyben Kirby „kínosnak és nagyon csalódást keltőnek” nevezte Netanjahu angol nyelvű videóját. Netanjahu így válaszolt: „Hajlandó vagyok elviselni a személyes támadásokat, amíg Izrael megkapja azokat a lőszereket, amelyekre szüksége van a létét fenyegető háborúban.”

A héten közzétett videójában Netanjahu elmondta, hogy találkozóján Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, panaszkodott az Egyesült Államok fegyver- és lőszerátadásainak késlekedésére az elmúlt hónapokban. Netanjahu kérdése Blinkenhez az volt: „Hogyan lehetséges, hogy az elmúlt hónapokban az Egyesült Államokban késlekednek a fegyverek és lőszerek, miközben Izrael, az Önök közeli szövetségese, a létéért küzd?”

20:41
Több százan tüntetnek a jeruzsálemi Gaza utcában a kormány ellen

Tüntetés a Gáza utcában, ma – Fotó: Olivier Fitoussi

20:27
Körülbelül három órával a blokád után a 4-es főutat újra megnyitották a forgalom előtt; hét tüntetőt letartóztattak

A 4-es főutat megnyitották a forgalom előtt, miután körülbelül három órán át le volt zárva a haredi közösség katonai szolgálata elleni tüntetés miatt. A rendőrség közleménye szerint hét tüntetőt letartóztattak, és több közlekedési bírságot is kiszabtak. A rendőrség tájékoztatása szerint a tüntetők tárgyakat és köveket dobáltak a rendőrökre, miközben „nácik” kiáltásokkal illették őket.

20:14
Ezrek tüntetnek a kormány ellen Keszáriában, a rendőrség először állított fel lovas egységeket október 7-e óta

Ma este több ezer ember tüntet Keszáriában a kormány ellen. A demonstrálók közül sokan Móar Akiva környékére is elindultak. A rendőrség megerősített erőkkel vonult ki a helyszínre, és a háború kezdete óta először lovas egységeket is bevetett a tüntetés biztosítására.

Tüntetők Keszáriában, ma este – Fotó: Rami Salosh

19:21
Jelentés a CNN-től: Amerikai tisztviselők attól tartanak, hogy a Vaskupola nehezen birkózik meg a Hezbollah támadásaival egy széleskörű háború esetén

Amerikai tisztviselők attól tartanak, hogy Izrael légvédelmi rendszerei, köztük a Vaskupola, nehézségekbe ütközhetnek a Hezbollah támadásainak kezelésében egy széleskörű háború során – jelentette a CNN. Hasonló aggodalmakat fejeztek ki izraeli források is.

Az Egyesült Államokban úgy vélik, hogy egy átfogó háború esetén a Vaskupola akkumulátorai nehezen tudnának megbirkózni a Libanonból érkező rakéták özönével.

A CNN által megkérdezett amerikai tisztviselők elmondták, hogy aggodalmaik fokozódtak, mivel Izrael jelezte, hogy egy széleskörű légitámadásra, sőt, egy lehetséges szárazföldi invázióra készül Libanon ellen. A jelentés szerint izraeli tisztviselők közölték amerikai partnereikkel, hogy Izrael azt tervezi, hogy erőforrásokat csoportosít át a Gázai övezetből Észak-Izraelbe, hogy felkészüljenek egy esetleges Hezbollah elleni támadásra.

Eközben Antony Blinken amerikai külügyminiszter egy közelmúltbeli közel-keleti látogatása során egy magas rangú arab diplomatának elmondta, hogy Izrael úgy tűnik, komolyan gondolja a Hezbollah elleni háború megindítását – jelentette a CNN-nek egy, a beszélgetés részleteit ismerő forrás.

19:08
Két páncélos katona súlyosan megsérült, amikor páncéltörő rakéta találta el őket a Gázai övezet déli részén

Két, a 401-es páncélos hadosztályhoz tartozó katona súlyosan megsérült, amikor páncéltörő rakéta találta el őket egy harc során a Gázai övezet déli részén. Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy a sérülteket kórházba szállították, és családjaikat értesítették.

18:35
A Fehér Ház szóvivője Netanjahu angol nyelvű videójáról: „Ez kínos volt, nagyon csalódottak vagyunk”

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője kijelentette, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök angol nyelvű videója azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy késlekedett fegyverek Izraelbe szállításában, „kínos és nagyon csalódást keltő” volt. Kirby hozzátette, hogy a Fehér Ház nem számított a videóra, és azt „enyhén szólva enyhén szólva megdöbbentőnek” találta. Kirby elmondása szerint „különösen annak fényében érthetetlen a videó, hogy nincs még egy ország, amely többet tenne Izrael megsegítéséért és önvédelméért a Hamasz és más regionális fenyegetésekkel szemben, mint az Egyesült Államok.” Kirby hozzátette: „Nehéz megérteni, mi járhatott Netanjahu fejében.”

18:00
A csütörtöki hírek folytatása – 2024. június 20., csütörtök.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.