Magas rangú amerikai tisztviselő a fegyverszállítás késleltetéséről: „Nem reagálunk Netanjahu politikai nyilatkozataira” – Hírszüret

2024. június 23., vasárnap, a háború 261. napja
A vasárnapi frissítések véget értek.
Hétfői hírösszefoglaló >>

21:53

Metula Tanácsának vezetője: Ketten könnyebben megsérültek egy páncéltörő rakéta becsapódásában a településen

David Azoulay, Metula Tanácsának vezetője elmondta, hogy két ember könnyebb sérüléseket szenvedett egy páncéltörő rakéta becsapódása következtében a tanács területén. A sérülteket kórházba szállították. Azoulay szerint a rakétát egy járműre lőtték ki.


20:04

Magas rangú amerikai tisztviselő Netanjahu fegyverszállítással kapcsolatos állításaira: „Nem reagálunk politikai nyilatkozatokra, pozitív megbeszéléseket várunk Gallant védelmi miniszterrel”

Egy magas rangú amerikai tisztviselő ma reagált Netanjahu azon kijelentésére, miszerint csökkent az Egyesült Államok által Izraelnek szállított fegyverek mennyisége. A tisztviselő elmondta: „Többször is világossá tettük álláspontunkat az ügyben, és nem fogunk tovább reagálni a miniszterelnök politikai nyilatkozataira. Pozitív megbeszéléseket várunk Gallant védelmi miniszterrel Washingtonban ezen a héten.”

Reggel Netanjahu egy videót tett közzé az X hálózaton, amelyben kijelentette: „Jelentős csökkenés történt az Izraelbe érkező amerikai fegyverszállítmányokban. Hosszú hetekig kértük amerikai barátainkat, hogy gyorsítsák fel a szállítmányokat. Ismételten megtettük ezt, a legmagasabb szinteken és minden szinten.” Hozzátette: „Különféle magyarázatokat kaptunk, de egy dolog nem változott: az alaphelyzet. Hónapokig tartó változatlanság után döntöttem úgy, hogy nyilvánosságra hozom ezt az ügyet.”


18:13

Az állami ellenőr látogatást tett az október 7-i támadás által sújtott településeken: „A kudarc alapos javítást igényel”

Englman (balra) rendőrök társaságában egy helyszíni szemlén, ma

Az állami ellenőr, Matanyahu Englman ma több települést is meglátogatott, amelyeket súlyosan érintett az október 7-i támadás, az irodája által végzett vizsgálati eljárás részeként. Az ellenőr irodája közölte, hogy Englman Szderotban, a Beeri kibucban, a Nova fesztivál területén, a Reim kibucban, Ofakimban és Jad Mordechaiban járt. „A vizsgálat most kritikus fontosságú a tanulságok levonása érdekében” – mondta Englman. „Az október 7-i összeomlás alapos javítást igényel – mind a déli lakosok számára, akik visszatérnek otthonaikba, mind az északi lakosok számára, és minél hamarabb, annál jobb.”


16:57

A Legfelsőbb Bíróság utasította az államot, hogy hozza nyilvánosságra a Szde Teman fogva tartási feltételeit a gázai foglyok számára

A Legfelsőbb Bíróság utasította az államot, hogy részletes információkat nyújtson a Szde Teman fogva tartási létesítményében fogva tartott gázai foglyok körülményeiről, még akkor is, ha az állam közölte, hogy szándékában áll kiüríteni az intézményt. Az államnak a válaszában ki kell térnie többek között a foglyok által kapott élelmiszerre, az orvosi ellátásra, a létesítmény higiéniai szintjére, a büntetési intézkedésekre és a bilincselés feltételeire.


16:04

Jelentés: A Hezbollah nagy fegyver- és lőszerkészletet halmozott fel Bejrút központi polgári repülőterén

A bejrúti nemzetközi repülőtér, ezen a héten – Fotó: AFP

A Hezbollah nagy mennyiségű iráni fegyvert, rakétákat és bombákat halmozott fel a bejrúti központi repülőtéren – számolt be a brit Telegraph újság, egy a repülőtéren dolgozó informátor tanúvallomása alapján. A jelentés szerint a Rafik el-Hariri repülőtéren található lőszerraktár, amely körülbelül 6 kilométerre van Bejrút központjától, katonai célponttá teheti a környéket. A repülőtér egyik névtelenséget kérő alkalmazottja azt mondta a Telegraphnak: „Nagy és titokzatos dobozok érkeznek közvetlen járatokkal Iránból, ami annak a jele, hogy a helyzet súlyosbodott. Amikor elkezdtek érkezni a repülőtéren keresztül, a barátaim és én féltünk, mert tudtuk, hogy valami furcsa történik.”


15:59

A kormány jóváhagyta, hogy ezen a héten szavazzanak a tartalékos szolgálat alóli mentességi korhatár egy évvel történő emeléséről

A kormány ezen a héten szavazni fog arról a rendeletről, amely egy évvel megemeli a tartalékos szolgálat alóli mentességi korhatárt. A biztonsági minisztérium által előterjesztett döntés szerint a mentességi korhatárt egy évvel emelik meg. Az eddig érvényes ideiglenes rendelet a hónap végén lejár, négy hónappal azután, hogy jóváhagyták.


15:35

Cahal: Egy katona súlyosan megsérült egy pilóta nélküli repülőgép támadásában az északi határnál

A Cahal bejelentette, hogy egy katona súlyosan megsérült egy pilóta nélküli repülőgép támadása következtében az északi határnál, és kórházba szállították. A Ziv orvosi központ Cfatban közölte, hogy a katona vállát repeszdarabok érték a rakétatámadásban Ajelet Hasahar közelében. A kórház szerint a katona állapota stabil.


15:14

Hezbollah vállalta a felelősséget a pilóta nélküli repülőgépek kilövéséért az északi Galilea felé

A Hezbollah bejelentette, hogy vállalja a felelősséget a pilóta nélküli repülőgépek kilövéséért az északi Galilea felé. A hadsereg közlése szerint több légi célpontot azonosítottak, amelyek Libanon területéről hatoltak be, és egy drónt sikerült elfogni.


14:19

Gázai lakosok: Izraeli tankok haladnak az Al-Mawasi tábor felé

Helyi lakosok ma jelentették, hogy izraeli tankok haladnak az Al-Mawasi menekülttábor felé Gázában. Képek jelentek meg a közösségi médiában izraeli tankokról, amelyek egy dombon helyezkednek el, és a tengerparti területet figyelik Gázában, azonban a Reuters nem tudta megerősíteni ezeknek a képeknek a hitelességét. „A megszálló erők Al-Mawasit figyelik, és családok menekülnek onnan Khan Yunis felé” – nyilatkozta a tábor egyik lakója, aki nem akarta a nevét felfedni.


14:18

Riasztások szólaltak meg felső Galileában


13:16

Cahal: Elfogott rakétatöredékek hullottak le a Hula-völgyben és a libanoni határon; tüzek keletkeztek a környéken

Az elmúlt órában az északi Galileában elhangzott riasztások nyomán a Cahal bejelentette, hogy egy pilóta nélküli repülőgépet sikerült elfogni a térségben. Az elfogás következtében rakétatöredékek hullottak le Dishon és Ajelet Hasahar környékén. Három tűz keletkezett a becsapódások vagy az elfogások következtében: az egyik Dishonban, ahol három tűzoltócsapat dolgozik a hegyoldalon keletkezett tűz megfékezésén; a másik a Misgav erdőben, ahol négy tűzoltócsapat dolgozik; és a harmadik Ajelet Hasaharban, ahol három tűzoltócsapat vesz részt az oltásban.


12:41

Cahal: Robbanószerek előállításához szükséges anyagokat foglaltunk le Júdea és Szamária területén, 13 körözött személyt tartóztattunk le

A Cahal bejelentette, hogy az éjszaka folyamán 13 körözött személyt tartóztattak le Júdea és Szamária területén. A hadsereg közleménye szerint a biztonsági erők robbanószerek előállításához szükséges anyagokat és több mint 70,000 sékel terrorizmushoz kapcsolódó pénzt foglaltak le Kalkiliában. A Cahal közlése szerint a háború kezdete óta mintegy 4,150 körözött személyt tartóztattak le Júdea és Szamária területén, közülük körülbelül 1,750 személyt kapcsolnak a Hamaszhoz.


12:22

Cahal megerősítette: Egy Libanonból átrepült pilóta nélküli repülőgépet sikerült elfogni Karmieltől délre

A Cahal bejelentette, hogy egy Libanonból átrepült pilóta nélküli repülőgépet sikerült elfogni a Misgav régióban, Karmieltől délre. Továbbá közölték, hogy a rakétatámadások és rakéták miatti riasztások a rakétatöredékek leesésének félelme miatt kerültek bevezetésre.


12:15

Netanjahu nem vonja vissza az Egyesült Államokkal szembeni állításait: a nagyobb fegyverszállítmányok még mindig késésben vannak

Netanjahu miniszterelnök ma reagált az őt ért kritikákra – miután azt állította, hogy az Egyesült Államok késlelteti a fegyverszállítmányokat Izrael számára – ismételten kijelentette, hogy Izrael nem kapta meg a fegyverszállítmányok nagy részét. „Körülbelül négy hónappal ezelőtt jelentős csökkenés történt az Izraelbe érkező fegyverszállítmányok mennyiségében az Egyesült Államokból. Hosszú hetekig kértük amerikai barátainkat, hogy gyorsítsák fel a szállítmányokat” – mondta a miniszterelnök, majd hozzátette: „Különféle magyarázatokat kaptunk, de egy dolog nem változott: az alaphelyzet. Egyes elemek szivárogtak, de a nagyobb fegyverszállítmányok még mindig késésben vannak”.

Netanjahu említette a kérdés nyilvános megtárgyalásának bírálatát is, és elmondta, hogy hónapokig tartó változás hiánya után hozta nyilvánosságra az ügyet, „mivel tudta, hogy ez a lépés elengedhetetlen a probléma megoldásához”. Összegzésként elmondta: „A tegnapi hírek fényében remélem és hiszem, hogy ez az ügy hamarosan megoldódik.”


12:06

Riasztások voltak ellenséges repülőgép behatolásának és rakéták kilövésének veszélye miatt felső Galileában


12:04

Nyolc hónapnyi harc után Netanjahu kinevezte a volt haditengerészeti parancsnokot, Eliezer Maromot az északi projektvezetőnek

Nyolc hónapnyi harc után Netanjahu miniszterelnök kinevezte a volt haditengerészeti parancsnokot, Eliezer (Csáini) Maromot az északi projektvezetőnek. Emellett úgy döntött, hogy a nyugalmazott vezérőrnagy, Yiftach Ron-Tal lesz a déli Tkuma igazgatója.

Eliezer (Csáini) Marom – Fotó: Moshe Shai / Rashat szóvivői osztály

11:49

Cahal az észlelt riasztásokról: gyanús légicélpont elfogása történt; Rafael biztonsági létesítmény található a térségben

A Cahal közölte, hogy az észlelt riasztások után egy gyanús légicélpont elfogása történt a Misgav regionális tanács területén. A térségben található a Rafael cég biztonsági létesítménye.


11:26

Riasztások voltak Karmieltől délre

Riasztások szólaltak meg Galilea középső részén található településeken, többek között Kornit, Kaokab Abu al-Hija, Shekhanya, Manof, Rakefet, Atzmon és Yuvalim területén. A riasztások után füstfelhő volt látható Kaokab Abu al-Hija felett.


11:08

Gázai övezetben működő egészségügyi források: Nyolc ember halt meg egy támadásban Dél-Gázában

A Gázai övezetben működő egészségügyi források jelentették, hogy ma reggel nyolc ember halt meg egy támadásban a Sabra negyedben, Dél-Gázában. A jelentés szerint a támadás következtében az elmúlt 24 órában az áldozatok száma a városban 56-ra emelkedett.


10:00

A Közvédelmi Hivatal: A tüntetésekről készült felvételek széles körű rendőri erőszakot tükröznek, és a belső rendőrségi ügyek osztályának kötelessége felszámolni azt

A Közvédelmi Hivatal (הסניגוריה הציבורית) első alkalommal tett közzé egy nyilatkozatot, amely elítéli a rendőri erőszakot a túszok szabadon bocsátásáért és az előrehozott választásokért folytatott tüntetéseken. Hangsúlyozták, hogy a felvételek „széles körű rendőri erőszakot” tükröznek. A Közvédelmi Hivatal kiemelte, hogy a belső rendőrségi ügyek osztályának (Machas – מח”ש) tevékenysége lehetővé teszi a rendőri erőszak folytatását az állampolgárok ellen, és közölte: „Ez az erőszak testi és lelki sérüléseket okoz, és megsérti az emberi jogokat. Sajnos a rendőri erőszak a társadalom minden rétegét sújtja Izraelben, és az igazságszolgáltatásba vetett bizalom hiányához vezet.”

A Közvédelmi Hivatal ügyvéde kijelentette: „A rendőri erőszak nem elkerülhetetlen. „Ez az erőszakos rendőrökkel szembeni fellépés hiányának, a szemet hunyásnak – hogy elkerüljék a ‘megfélemlítési hatást’ –, valamint a jogsértő rendőrökkel szembeni elnéző gyakorlat fennmaradásának következménye.” A Machasnak határozottan és proaktívan kell fellépnie a rendőri erőszak minden formája ellen, minden ismert erőszakos esetet ki kell vizsgálnia, és teljes mértékben el kell számoltatnia minden erőszakos rendőrt.”


09:54

Cahal: Az éjjel elfogtunk egy keleti irányból érkező drónt


09:11

Cahal: A hadműveletek folytatódnak a Gázai övezet központi és a déli részén

Izraeli katonák az övezetben. A légierő repülőgépei és harci járművei több tucat célpontot támadtak. – Fotó: Cahal szóvivő

Ma reggel (vasárnap) a Cahal közölte, hogy a 162. hadosztály továbbra is folytatja a Rafahban végrehajtott hírszerzési alapú műveleteit. Az elmúlt nap során a csapatok fegyvereket, valamint alagutakat és földalatti infrastruktúrákat fedeztek fel a területen. Eközben a 99. hadosztály erői továbbra is működnek az övezet központjában. Továbbá az elmúlt 24 órában az Izraeli Légierő harci repülőgépei és légi járművei több tucat célpontot támadtak az övezetben.


08:58

Irán által támogatott milíciák a Közel-Keleten: Több ezren csatlakoznak a Hezbollahhoz egy teljes körű háború esetén Izraellel

Irán által támogatott milíciák több ezer harcosa kész csatlakozni a Hezbollahhoz Libanonban egy teljes körű háború esetén Izraellel – mondják szakértők és a csoportokhoz kapcsolódó hivatalos személyek. Az iraki és libanoni csoportokat képviselő források szerint a harcosok már Szíriában várakoznak, és könnyen be tudnak jutni Libanonba. (AP)


08:33

A Hezbollah vállalta a felelősséget a dróntámadásért Beit Hillelnél: Katonai bázist találtunk el


08:28

Három palesztint tartóztattak le Jerikó közelében, miután egy telepes azzal vádolta őket, hogy megtámadták és ellopták a juhait

Tegnap a hadsereg és a Határőrség erői három palesztint és két izraeli aktivistát tartóztattak le a Jerikó közelében lévő Rasz al-Ain pásztorfaluban. Ez a letartóztatás egy telepes panaszára történt, aki azt állította, hogy megtámadták őt és ellopták a juhait. A gyanúsítottak tagadják a vádakat. A helyszínen készült felvételeken látható, hogy a telepesek a katonákkal együtt a faluba érkeznek és a gyanúsítottak letartóztatása közben járkálnak mellettük. Ezt követően a katonák mintegy 15 kecskét vittek el a palesztinoktól és átadták őket a telepeseknek.

A letartóztatott telepesek között volt Neriya Ben Pazi is, akire az amerikai kormány szankciókat rótt ki, és korábban ellene parancsnoki rendeletet adtak ki. Később az izraelieket csak tanúként kezelték, míg a palesztinok továbbra is fogságban vannak. Az egyik letartóztatott izraeli aktivista azt mondta, hogy nem volt lehetőség arra, hogy a kecskék a telepes nyájából kerüljenek, mert az izraeli és palesztin nyájak több száz méter távolságra vannak egymástól.


08:05

Cahal: Hezbollah harcosokat támadtunk Dél-Libanonban

Cahal bejelentette, hogy tegnap este támadást intéztek egy Hezbollah katonai létesítmény és egy megfigyelőállomás ellen a Dél-Libanonban lévő Kila faluban. Emellett a hadsereg szerint megtámadtak egy Hezbollah harcosokat tartalmazó csoportot, amelyet az al-Taybe térségében azonosítottak.


08:05

A Hezbollah műholdfelvételeket tett közzé Izrael stratégiai és katonai létesítményeiről

A Hezbollah tegnap este egy videót tett közzé, amelyen műholdfelvételek láthatók Izrael stratégiai és katonai létesítményeiről, pontos koordinátáikkal együtt. Az egyik célpont között van a Haifai finomítók, a Ben Gurion repülőtér és az Asdod kikötő is. Ez a lépés Haszan Naszrallah legutóbbi fenyegetéseinek hátterében történt.


07:59

Cahal: Elfogó rakétát indítottak a Krayot térségében egy hibásan azonosított légicél miatt


07:47

Galant Washingtonba utazott: „A találkozók az amerikai kormány vezetőivel meghatározóak a háború jövője szempontjából”

Yoav Galant védelmi miniszter tegnap este hivatalos látogatásra Washingtonba utazott, ahol találkozni fog az Egyesült Államok védelmi- és külügyminiszterével, valamint további kormányzati és kongresszusi vezetőkkel. Galant találkozóinak a középpontjában a déli és északi események, a túszok kiszabadítására irányuló diplomáciai erőfeszítések, valamint a regionális stabilitás erősítésére és az Izrael és az Egyesült Államok közötti különleges együttműködésekre irányuló lépések állnak, különös tekintettel a beszerzési folyamatokra és Izrael katonai fölényének fenntartására a Közel-Keleten.

„A kapcsolat az Egyesült Államokkal fontosabb, mint valaha. A Gázai övezetben folyó katonai művelet harmadik szakaszába való átlépés nagy jelentőséggel bír. Erről fogok tárgyalni a kormány magas rangú vezetőivel, valamint arról, hogy ez miként segíthet további dolgok elérésében. A kormány magas rangú vezetőivel való találkozók meghatározóak a háború jövője szempontjából” – mondta Galant.


07:26

Cahal: Bombadrón robbant fel Beit Hillelnél; nem jelentettek sérülteket


06:48

Riadók az észak-galileai régióban


06:43

Katar nyomást gyakorol a Hamaszra, hogy fogadja el Biden fogolycsere javaslatát

Katar tárgyalásokat folytat a Hamasz vezetésével, hogy közvetítse az amerikai elnök, Joe Biden által bemutatott túszszabadítási és tűzszüneti megállapodás izraeli változata és a Hamasz által javasolt módosítások közötti különbségeket. A tárgyalásokat ismerő források szerint a múlt héten holtpontra jutott tárgyalások folytatódnak. Ha Katar sikerrel jár a megállapodás elérése terén a Hamasz-szal, várhatóan értesíteni fogja Izraelt a fejleményekről, hogy újra bevonja a tárgyalásokba és lehetővé tegye az ügylet végrehajtását.


04:47

Az Egyesült Államok hadserege: Megsemmisítettünk három, hutik által irányított pilóta nélküli hajót az elmúlt nap során

Az amerikai hadsereg bejelentette, hogy az elmúlt éjszaka három, a huti lázadók által indított pilóta nélküli hajót és három hajó elleni rakétát semmisítettek meg a Vörös-tengeren. Emellett az amerikai haditengerészet cáfolta, hogy a Vörös-tengeren hajózó Dwight Eisenhower repülőgép-hordozót találat érte volna a lázadók részéről.


22:48

Több százan vonultak a tel-avivi King George utcára, és tüzet gyújtottak az úton; összecsapások a rendőrség és a tüntetők között

Tüzet gyújtottak tüntetők a Zeev-erőd előtt Tel-Avivban, ma. A katonai bázis előtti tüntetés befejezése után több száz tüntető vonult a King George utcai Zeev-erődhöz Tel-Avivban, ahol az épület előtt tüzet gyújtottak. A rendőrség megpróbálta erőszakkal eltávolítani a tüntetőket, ami összecsapásokhoz vezetett a rendőrség és a tüntetők között.


22:32

Malkija Grosz tartalékos őrmester, 25 éves, Susszija lakosa, egy operatív balesetben életét vesztette Rafiahban

Malkija Grosz tartalékos őrmester, 25 éves, Susszija lakosa, a 205. hadosztály 9212-es páncélos zászlóaljának katonája, egy operatív baleset következtében életét vesztette Rafiahban, valószínűleg egy tank hibás működtetése miatt. Grosz a negyedik áldozat Susszijából a háború során. Tanárként dolgozott egy jesivában, és az Or Ecion magasabb szintű jesivában tanult. Szülőket hagyott maga után, Dovot és Michált, valamint négy testvért.

Malkija Grosz

21:09

Több tízezer tüntető országszerte; David Grossman: „Ha most nem támadunk fel a hamuból, soha nem fogunk”

Tüntetők a Kaplanon, ma este – Fotó: Itai Ron

Több tízezer ember vett részt a kormányellenes és a túszok szabadon bocsátásáért szervezett tüntetéseken Tel-Avivban és számos más helyszínen az országban, köztük Jeruzsálemben, Cezareában, Haifán és Beer-Sevában. Einav Zangauker, aki a Hamasz által Gázába elrabolt Matan édesanyja, a tel-avivi Begin úti tüntetésen így szólt: „El tudják hinni, hogy 260 nap telt el, és még mindig vannak túszok, akik a Hamasz alagútjaiban rohadnak? Hogy Izrael kormánya továbbra is magára hagyja őket? A becslések szerint már csak 50 túsz maradt életben. Szeretnék szólni Önhöz, miniszterelnök úr, Netanjahu: személyesen fogom gondoskodni róla, hogy minden egyes áldozatért és minden elrabolt személyért, aki október 7-én életben került oda és holtan jött ki, bíróság elé álljon. Nem fogsz engem megtéveszteni, nem fogsz hazudni a népednek, hogy közel vagyunk a győzelemhez, közel vagyunk a teljes vereséghez – többfrontos háborúval, túszokkal Gázában. Engedj el minket, engedd el a népedet. Hadd vezesse egy jobb vezetés az országot, a Hamasz legyőzött téged.”

Tüntetők a Kaplanon, ma este – Fotó: Itai Ron

A Kaplan úti tüntetésen felszólalt a híres író, David Grossman is. Azt mondta: „Ha most nem támadunk fel a hamuból, soha nem fogunk, vagy annyira mások leszünk. Most az utolsó pillanat. Most van az idő harcolni – férfiak, nők. Most van az idő kimenni az utcákra és az utakra, és van miért harcolni, és van miért, mert ilyen ajándékot többé nem kapunk, és nem lesz újra országunk.”


19:47

Az amerikai humanitárius móló részei Gázában a Frishman strandra sodródtak Tel-Avivban

A tel-avivi városi tanács közölte, hogy az Egyesült Államok által Gázában létrehozott humanitárius móló részei a tel-avivi Frishman strandra sodródtak, és koordinálják a hadseregnek való átadásukat.


18:29

Cahal: Két tankelhárító rakétát lőttek ki a Metula környékére, tüzek keletkeztek; a tanács vezetője: három házat ért találat

A Metulában megsérült ház, ma – Fotó: Északi Tűzoltóság és Mentőszolgálat

A Cahal bejelentette, hogy két tankelhárító rakétát lőttek ki Metula környékére, és a tanács vezetője közölte, hogy három házat közvetlen találat ért. Tüzek keletkeztek a helyszínen, és jelentős károk keletkeztek több raktárban és ház udvarán. Három tűzoltó csapat érkezett a helyszínre. A támadást követően az izraeli hadsereg tüzérségi csapásokkal válaszolt a rakéták indítási helyeire.


18:17

Letartóztattak egy embert online fenyegetés miatt: „Égő fáklyát dobni egy lovasrendőrre a legdemokratikusabb dolog”

Egy 45 éves, rison-lecioni lakost letartóztattak fenyegetés gyanújával, miután olyan kijelentéseket tett a közösségi médiában, mint „Az Ajalont felgyújtani a legünnepélyesebb dolog. Egy égő fáklyát dobni egy lóra és lovasára a legdemokratikusabb dolog.” A férfit a hatóságok kihallgatásra vitték az eset után.


18:00

A szombati hírek folytatása – 2024. június 22., szombat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.