40 rakéta Libanonból Cfatra, anyagi károk keletkeztek és tüzek törtek ki – Hírszüret

Főkép: Rakétaelfogások Cfaton, ma este – Fotó: Gil Elijahu

2024. június 27., csütörtök, a háború 265. napja
A csütörtöki frissítések véget értek.
Pénteki hírösszefoglaló >>

23:16

Négy ember könnyű sérüléseket szenvedett füstmérgezés miatt egy tűzben, amely Libanonból érkező lövések következtében keletkezett

Négy ember könnyű sérüléseket szenvedett füstmérgezés miatt egy tűzben, amely a Biriya település környékén keletkezett az esti órákban Libanonból Cfat környékére kilőtt rakéták miatt. A Cfati Ziv Orvosi Központ közlése szerint egy házaspárról és két gyermekükről van szó, akik maguk érkeztek, mindannyian eszméletüknél voltak és stabil állapotban vannak. Ezen kívül az áramszolgáltató társaság értesítése szerint a lövések következtében elektromos vezetékek is megsérültek, és a város egyes részei áram nélkül maradtak. A társaság közölte, hogy a kárt kijavították és az áramszolgáltatást helyreállították.


22:05

Jelentés: Az USA és Izrael Patriot rakétaütegek Ukrajnába történő átadásáról tárgyal

Az USA, Izrael és Ukrajna Patriot rakétaütegek Ukrajnába történő átadásáról tárgyal Izraelből – jelentette a “Financial Times”. A jelentés szerint még nem született megállapodás, de fontolóra vették nyolc Patriot üteg átadását, amelyek “drámaian javítanák Ukrajna képességét az orosz légitámadásokkal szemben”.


21:54

Túszok családtagjai gyújtottak tiltakozó installációt a miniszterelnök rezidenciája közelében, Jeruzsálemben

Einav Zangauker, az egyik Gázában túszul ejtett személy, Matan édesanyja gyújtott tiltakozó installációt a miniszterelnök rezidenciája közelében, az Aza utcában, Jeruzsálemben tartott tüntetésen. Több ezer ember tüntet a helyszínen. A rendőrség több gumiabroncsot elkobozott, amelyeket a tüntetők valószínűleg később akartak meggyújtani.

A rendőrség közlése szerint a helyszínen lévő rendőrök egy gyúlékony anyagokat tartalmazó táskát találtak, és nyomozást indítottak a tulajdonos azonosítása érdekében. Emellett a rendőrség közölte, hogy a különleges rendőri egység (Yassam) letartóztatott egy tüntetőt, aki benzintartályokat töltött meg úton a tiltakozás felé, és akinél füstképző anyagokat is találtak. “Bár a rendőrség órákig biztosította a békés tiltakozás szabadságát, voltak, akik úgy döntöttek, hogy nem elégednek meg a törvényes tiltakozással, tüzet gyújtanak és megzavarják a rendet, megpróbálják áttörni a rendőrségi korlátokat, és bűnözői, erőszakos és veszélyes módon viselkednek egy lakónegyed közepén” – áll a rendőrség közleményében.


21:37

Mentőszolgálatok Gázában: Három stábtag meghalt egy izraeli támadásban az övezet központi részén


21:16

Cahal: Két Hezbollah-aktivista meghalt egy dél-libanoni támadásban

A hadsereg bejelentette, hogy két Hezbollah-aktivista meghalt a légierő támadásában A-Tiri faluban, Dél-Libanonban. Ezenkívül a harci repülőgépek korábban a nap folyamán egy katonai létesítményt támadtak Ramiya faluban, szintén Dél-Libanonban. A hadsereg azt is közölte, hogy a Libanonból indított legutóbbi rakéták többségét sikeresen elfogták, és nincsenek sérültek.


21:13

Mintegy 3000 ember tüntet a miniszterelnök rezidenciája közelében, Cezareában

Tüntetők Cezareában, ma este – Fotó: Rami Salos

21:10

Május óta először, tucatnyi beteg és sebesült gyermek hagyta el a Gázai övezetet kísérőikkel együtt, hogy orvosi ellátást kapjanak Egyiptomban

Május óta először 68 beteg és sebesült gyermek hagyta el a Gázai övezetet kísérőikkel együtt, hogy orvosi ellátást kapjanak Egyiptomban. A kormányzati tevékenységek összehangolásáért felelős koordinátor szerint a gyerekek a Kerem Salom átkelőn keresztül hagyták el a területet egy, az Egészségügyi Világszervezet által szervezett és az USA, Egyiptom és a nemzetközi közösség által összehangolt akció keretében. (AP)


21:07

Tüzek törtek ki Ein Zeitim és Biria közelében a Cfat ellen irányuló súlyos rakétatámadás miatt

Tűz a Cfat elleni rakétatámadás következtében, ma este – Fotó: Észak-Izrael Tűzoltóság és Mentőszolgálat

Tüzek törtek ki nyílt területeken Ein Zeitim közelében és a Biria erdőben a Cfat ellen irányuló legutóbbi rakétatámadás következtében, amely Libanonból érkezett. Kilenc tűzoltócsapat dolgozik a két helyszínen, valamint civilek mentésén, akik az áramkimaradások miatt liftben rekedtek.


21:01

A rendőrség erőszakkal oszlatott fel egy kis háborúellenes tüntetést Haifában, három embert letartóztattak

A rendőrség erőszakkal oszlatott fel egy 20 főnél kisebb háborúellenes tüntetést Haifában, három tüntetőt letartóztattak. A demonstrálók táblákat tartottak, melyeken többek között a “Állítsák le a mészárlást”, “Elég a népirtásból” és “Szabad Palesztinát a folyótól a tengerig” feliratok voltak olvashatók. Ez volt az ötödik háborúellenes tüntetés, amelyet az elmúlt hónapban Haifában feloszlattak. A rendőrség ezeket a tüntetéseket rendszerint feloszlatja, annak ellenére, hogy a résztvevők nem szoktak utakat elzárni vagy összetűzésbe kerülni a rendőrökkel.


20:49

Az Egyesült Királyság engedélyt kapott az ICC-től, hogy állást foglaljon az izraeli állampolgárok ügyében, a letartóztatási parancsok késedelme várható

Az Egyesült Királyság engedélyt kapott a Nemzetközi Büntetőbíróságtól (ICC), hogy állást foglaljon az izraeli állampolgárokra vonatkozó joghatóságról. Ez az engedély késleltetheti a bíróság döntését az ügyész által kért letartóztatási parancsok ügyében Netanjahu és Joav Galant ügyében. Az Egyesült Királyság azt kérte a bíróságtól, hogy lehetőséget kapjon álláspontjának kifejtésére azzal kapcsolatban, hogy valóban van-e joghatósága az izraeli állampolgárok felett, figyelembe véve, hogy az oslói egyezmények értelmében a Palesztin Hatóságnak nincs büntetőjogi hatásköre az izraeliek felett, így elvileg nem ruházhat ilyen hatáskört az ICC-re. A bíróság engedélyezte az Egyesült Királyságnak, hogy július 12-ig benyújtsa álláspontját. Elijav Libleich professzor, a Tel Aviv-i Egyetem nemzetközi jogi szakértője azt mondta, hogy “feltehetően Izrael is részt vett ebben a lépésben”. Hozzátette, hogy “bizonyos mértékű történelmi irónia van abban, hogy Izrael ismételten az oslói egyezményekre hivatkozik, hogy javítsa jogi helyzetét”.


20:37

Jelentés: Az amerikai hírszerzés szerint, ha nem érnek el tűzszünetet Gázában, széleskörű háború törhet ki északon a következő hetekben

Az amerikai hírszerzés szerint, ha nem érnek el tűzszünetet és túszok szabadon bocsátását Izrael és Hamasz között, a következő hetekben széleskörű háború törhet ki a Hezbollahhal északon – jelentette a “Politico” weboldal. Egy magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta, hogy “a kockázat most nagyobb, mint bármikor az elmúlt hetekben”.


20:12

Közel három óra után újra megnyitották a 4-es főutat; 32 tüntetőt letartóztattak


20:04

40 lövést azonosítottak Libanonból Cfatra; Egy ház megsérült Merom Hagalilban, nincsenek sérültek

Rakétaelfogások Cfat felett, ma este – Fotó: Gil Elijahu

A hadsereg közölte, hogy a legutóbbi Cfatot és környékét érő rakétatámadásban mintegy 40 rakétát lőttek ki Libanonból, és valószínűleg ezek felét elfogták. Egy ház megsérült Merom Hagalilban, és nincsenek sérültek a helyszínen – közölte a regionális tanács. A rendőrség szerint eddig nem érkezett jelentés sérültekről, de anyagi károk keletkeztek és tüzek törtek ki több helyszínen.


19:44

Riasztások aktiválódtak Cfaton és környékén


19:31

Több ezer tüntető vonult a Húros hídtól a miniszterelnök rezidenciájáig, az Aza utcáig Jeruzsálemben

Tüntetők az Aza utcába vezető úton, Jeruzsálemben, ma este – Fotó: Olivier Fitoussi

Több ezer ember tüntet a miniszterelnök rezidenciája közelében, az Aza utcában, Jeruzsálemben. A tüntetés korábban a Húros hídtól (Geser Hameitarim) indult, a város bejáratától. Einav Zangauker, akinek fia, Matan a Hamasz fogságában van, így nyilatkozott: “A miniszterelnök úgy döntött, hogy lemond a túszokról, Matanomról és az egész országról.” Zangauker a Húros hídnál mondott beszédében hozzátette: “Azok, akik évekig finanszírozták a Hamaszt, nem akarják megnyerni a háborút és visszahozni a túszokat, hanem a hatalmon akarnak maradni. Megbuktatjuk őt, hogy visszahozzuk őket. Nem lesz alku és nem lesz feltámadás, amíg Netanjahu uralma le nem dől, amikor ő bukik, mi felkelünk.”


19:24

A 4-es főút több mint két órája le van zárva; legalább 20 tüntetőt letartóztattak

Tüntetők a 4-es főúton, ma – Fotó: Moti Milrod

18:54

A légierő parancsnoka: “Az ellenség területén végrehajtott támadás a teljes megoldás”

A légierő parancsnoka, Tomer Bar vezérőrnagy a déli háborúról beszélt: “Az ellenség területén végrehajtott támadás a teljes megoldás”. Ezt a pilótaképző tanfolyam záróünnepségén mondta, hozzátéve, hogy “a Hamasz hamarosan vereséget szenved, és készen állunk a Hezbollahal szemben. Megvannak az eszközeink és a képességeink”.


18:19

A Cahal megerősítette, hogy célzottan megölt egy Hezbollah-aktivistát, aki rakétákat indított Izraelre

A Cahal megerősítette, hogy célzottan megölt egy Hezbollah-aktivistát, aki Izraelre indított rakétákat Dél-Libanonból. A hadsereg azt is bejelentette, hogy korábban a nap folyamán két Hezbollah drón átrepült Libanonból Izrael területére, és felrobbant Rosh Hanikra közelében, de nincsenek sérültek. A

Cahal harci repülőgépek épületeket támadtak a Hezbollah déli-libanoni falvaiban, Houlában és Itaorban, valamint tüzérségi tüzet nyitottak Wadi Hamoul faluban és az En-Nakura környékén.


18:11

Franciaország: Aggódunk az izraeli-libanoni határ helyzete miatt, felszólítjuk a feleket, hogy kerüljék az eszkalációt

A francia külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben Franciaország “nagyon aggódik Libanon helyzete miatt, miközben a határ menti erőszak Izraellel drámaian fokozódik”. A közleményben az is szerepel, hogy Franciaország “minden felet maximális önmérsékletre szólít fel, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701. számú határozatának végrehajtására”. Franciaország továbbra is azon dolgozik, hogy megakadályozza az eszkalációt a kék vonal mentén, és előmozdítsa a politikai megoldást.


16:58

Kanada szankciókat vezetett be az Amana mozgalom, a Júdea és Szamária Tanácsának telepes ága, és Daniella Weiss, a telepesek egyik vezetője ellen


16:40

Állami Számvevőszék: Izrael nincs megfelelően felkészülve az északi háború esetén történő lakossági evakuálásra


15:59

Libanoni jelentések: Izraeli drón támadott meg egy motorkerékpárt Dél-Libanonban, Sukhmor településen


15:12

Riadók aktiválódtak Nyugat-Galileában egy ellenséges repülőgép behatolásának gyanúja miatt


14:45

Gázai mentőszolgálatok: Hét halott és tucatnyi sérült Szadzsaijában


14:14

A Vörös Félhold: 30 sérültet evakuáltak Szadzsaijából, többségük nő és gyermek

A Vörös Félhold jelentette, hogy eddig 30 sérültet evakuáltak, többségük nő és gyermek, a légi- és szárazföldi támadás alatt álló Szadzsaijából. Ugyanakkor két halálos áldozatról is beszámoltak a Nuszeirat menekülttáborban, a Gázai-övezet központjában.


13:32

Riadók aktiválódtak Nahal Ozban


13:14

Az USA az állampolgárainak: Fontolják meg alaposan Libanonba utazásukat, a biztonsági helyzet gyorsan változhat

Az USA bejrúti nagykövetsége utazási figyelmeztetést adott ki Bejrútra. Az állampolgároknak szóló közleményben javasolták, hogy alaposan fontolják meg Libanonba utazásukat, és hangsúlyozták, hogy a biztonsági helyzet bonyolult és gyorsan változhat. Hollandia, Németország és Kanada kormányai tegnap és tegnapelőtt felszólították állampolgáraikat, hogy sürgősen hagyják el Libanont a növekvő biztonsági válság veszélye miatt.


12:37

Jelentések Gázából: Az izraeli hadsereg masszív támadásokat indított Szadzsaijában és Zajtun negyedben; a lakosok menekülnek

A palesztinok jelentették, hogy az izraeli hadsereg masszív légitámadásokat és földi támadásokat indított Szadzsaijában és Zajtun negyedben, Gáza városában. Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője felhívást tett közzé Szadzsaija, Tufah és Turkamán lakosai számára, hogy hagyják el otthonaikat, és számos lakost videón rögzítettek, amint menekülnek a térségből. Ez a harmadik alkalom, hogy az izraeli hadsereg szárazföldi műveleteket hajt végre Szadzsaijában, legutóbb a túszok, Amit Boszkila, Jichak Glarnter, Sani Luk és Ron Benjamin holttestének kimentése céljából.

Az izraeli hadsereg szóvivőjének közleménye a Sadzsáijá, Tufah és Turkamán negyedek evakuálására szólít fel.
Gáza mentőszolgálatának szóvivője szerint több ezer lakos próbál menekülni, és a csapatok nem tudnak eljutni a sérültek helyszínére. Egy Sadzsáijá-i lakos azt mondta a “Haaretz”-nek: “Rettenet és félelem közepette vagyunk. Idősek, fiatalok, nők és gyerekek az utcákra menekültek minden nélkül, hogy elmeneküljenek a bombázások elől. Vannak halottak és sérültek, és nem tudjuk, ki fogja őket kimenteni, anyák és apák sikítanak és próbálják megtalálni családtagjaikat, az emberek sírva menekülnek.”


12:36

A naharijai kórház igazgatója utasította dolgozóit, hogy készüljenek fel az északi biztonsági helyzet eszkalációjára

A Galileai Orvosi Központ igazgatója, Prof. Masad Barhum utasította a naharijai kórház dolgozóit, hogy készüljenek fel az északi biztonsági helyzet eszkalációjára, amely háborúhoz vezethet. „A szükséges felkészültségi szintünk már majdnem kilenc hónapja magas, de most úgy tűnik, hogy még egy kicsit többre lesz szükségünk” – írta Barhum a központ dolgozóinak, és megjegyezte, hogy nem engedélyezik a szabadságokat és hiányzásokat a dolgozók több mint egyharmadának minden osztályon egyszerre. Barhum továbbá megemlítette, hogy a felkészülés részeként a kórház “sziget” üzemmódban működik majd néhány napig.


10:20

A Haruv mesterlövész-csoport parancsnoka meghalt Dzsenin menekülttáborában

Alon Sakadzsio százados, 22 éves, Hadera városából, a Haruv mesterlövész-csoport parancsnoka a Kfir Dandárból, meghalt a Dzsenin menekülttáborban végrehajtott művelet során. További 16 katona megsérült, egyikük súlyos állapotban van, a többiek közepes és könnyű sérüléseket szenvedtek. A katonákat robbanóeszköz érte, miközben a Hamasz aktivistáit letartóztató műveletet hajtottak végre a menekülttáborban. Az izraeli hadsereg közölte, hogy a sérült egység egy részét földbe rejtett robbanóeszköz érte, míg a mentő egység, amelyben Sakadzsio is tartózkodott, egy második robbanóeszköz áldozata lett. Az izraeli hadsereg elmondta, hogy a csapatok beérkezése előtt buldózereket alkalmaztak az útszakasz átvizsgálására, ahol a robbanóeszközöket rejtették.


10:16

Dichter: A Hamasz uralmának megdöntése Gázában távoli cél. Izraelnek kellene uralnia a Gázai-övezetet

A likudos Avi Dichter miniszter ma reggel kijelentette, hogy “a Hamasz uralmi képességének megdöntése Gázában még távoli cél”, és hangsúlyozta, hogy ennek elérésének módja az, hogy Izrael uralja az övezetet. A Hamasz uralmának megdöntése Gázában az egyik célja a háborúnak, amely majdnem kilenc hónappal ezelőtt kezdődött. A 103FM rádióban adott interjúban Dichter – a Sabak korábbi vezetője – azt mondta, hogy a politikai és biztonsági kabinetnek döntenie kell az övezet uralmáról. “Ez azt jelenti, hogy uralni kell a humanitárius segítséget is, amit jelenleg a Hamasz irányít Gázában” – mondta Dichter. “Ezt a képességet el kell venni tőlük. Ezt az elvételt azáltal hajtjuk végre, hogy uraljuk Gázát.”

Dichter kijelentette, hogy véleménye szerint “a kabinetnek döntenie kellene Gáza Egyiptomtól való elválasztásáról is. Nem fizikai elválasztásról van szó, mint ahogyan jelenleg a Filadelfi átjárónál a Cahal erőivel végezzük, hanem egy koncepcionális elválasztásról, akárcsak 2005 előtt. Semmi sem indokolja, hogy Gáza kapcsolódjon Egyiptomhoz. Az Oslói Megállapodások szerint sem voltak összekapcsolva. Jordánia és a Nyugati Part is elválasztott.”


10:04

Tucatnyi aktivista és túszcsalád lezárja Dél-Ajalont és ketrecet gyújtanak az úton

Tucatnyi aktivista és túszok családjai lezárják Dél-Ajalont és ketrecet gyújtottak az úton a “Mentsük meg” felirattal. A családok közölték: “A miniszterelnök lemondott a túszokról, számára elfogadható, hogy Gázában temessék el őket, amíg ő megtartja a székét. 265 nap telt el azóta, hogy elrabolták őket, és a miniszterelnök kudarcos vezetése miatt olyan ponthoz érkeztünk, ahol Izraelnek már nincs több nyomásgyakorló eszköze a Hamasz ellen egy megállapodás érdekében. Ha az északi front megnyílik, mielőtt befejeznénk a háborút délen és visszahoznánk a túszokat, Netanjahu nem csak a Gázában lévő túszokat temetné el, hanem az egész országot is. Csak egy olyan megállapodás, amely visszahozza az összes túszt és befejezi a háborút délen, mentheti meg az országot.”


09:46

Tucatnyi kormányellenes tüntető zárja le a Namir utat a Rokah saroknál Tel-Avivban

Tüntető a Namir-Rokah úton, ma reggel – Fotó: Hadasz Paros


09:25

Az október 7-i túszok és áldozatok szülei a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak állami vizsgálóbizottság felállításáért

Menetelés a túszok szabadon bocsátásáért, tegnap Tel-Avivban – Fotó: Tomer Appelbaum


08:13

Az izraeli hadsereg, a Határőrség és a Sabak éjszakai akciója a Dzsenin menekülttáborban

Az izraeli hadsereg Haruv és Duvdevan egységei, valamint a Határőrség és a Sabak erői éjszakai akciót hajtottak végre a Dzsenin menekülttáborban a terrorizmus felszámolására.


07:49

Szíriai ellenzéki szervezet: A Damaszkusz külvárosában végrehajtott izraeli támadás áldozatainak száma háromra emelkedett, az épület a Hezbollah és az iráni milíciák használatában állt

A Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Központ ellenzéki szervezet szerint a Damaszkusz külvárosában végrehajtott izraeli támadás áldozatainak száma háromra emelkedett. A központ szerint a támadásban 11 ember megsérült, köztük egy nő is. A központ hozzátette, hogy a támadás célpontja egy, a Hezbollah és az iráni milíciák által használt épület volt.


07:28

Biden-kormányzat magas rangú tisztviselője: Az Egyesült Államok 6,5 milliárd dollár értékű katonai segítséget nyújtott Izraelnek a háború kezdete óta

Az Egyesült Államok 6,5 milliárd dollár értékű katonai segítséget nyújtott Izraelnek a háború 2023. október 7-i kezdete óta. Ezt egy amerikai kormánytisztviselő mondta, akit a Washington Post idézett Joav Galant védelmi miniszter Fehér Ház-beli találkozóinak hátterében. A tisztviselő szerint, aki Netanjahu miniszterelnök vádjaira válaszolt a fegyverszállítások késlekedésével kapcsolatban, a segítség felét májusban nyújtották. Hangsúlyozta, hogy a bürokratikus folyamat – amely néha késlelteti a szállításokat – azért szükséges, hogy biztosítsák a segítség alkotmányos szabványoknak való megfelelését, valamint a kormány Kongresszus iránti kötelezettségeinek betartását.

Továbbá arról is beszámoltak, hogy minden találkozón az amerikai és izraeli képviselők a túszok szabadon bocsátásáról és a háború befejezéséről tárgyalnak, valamint a “háború utáni” forgatókönyvekről. A Washington Post szerint Galant világossá tette az amerikaiak számára, hogy “ez egy hosszú és bonyolult folyamat lesz, amely sok tényezőtől függ, beleértve a nemzetközi közösséget, amelynek be kell avatkoznia és nem csak Izraelt bírálni.”


05:22

Palesztin jelentések: Tűzharc az izraeli hadsereggel Dzseninben; a Vörös Félhold szerint egy ember könnyebben megsérült


02:23

Szíria: Két ember meghalt és egy katona megsérült a Damaszkusz térségében végrehajtott izraeli támadásban

Két ember meghalt és egy katona megsérült a Damaszkusz térségében végrehajtott izraeli támadásban, jelentette a szíriai hivatalos hírügynökség. Egy szíriai katonai forrás szerint a támadás a Golán-fennsík térségéből indult, és a szíriai légvédelmi rendszerek elfogták az izraeli rakétákat.


00:00

Jelentések Szíriából egy támadásról Damaszkusz külvárosában

A Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Központ, amely az ország ellenzékéhez köthető, jelentette, hogy robbanások hallatszottak Damaszkusz külvárosában, és a légvédelmi rendszereket aktiválták a térségben.


22:47

Hollandia figyelmeztette polgárait a Libanonban növekvő biztonsági válság veszélyére

Hollandia kormánya ma figyelmeztette polgárait a Libanonban növekvő biztonsági válság veszélyére, Izrael és a Hezbollah közötti feszültség miatt. Az ország külügyminisztériuma által kiadott nyilatkozatban az áll, hogy ha háború tör ki, a holland nagykövetség Libanonban nem feltétlenül tud minden állampolgárának biztonságos evakuálást biztosítani. Néhány órával korábban a német kormány hasonló nyilatkozatot adott ki, amelyben minden állampolgárát azonnali távozásra szólította fel Libanonból.

Hollandia és Németország közleményeit a német külügyminiszter izraeli és libanoni látogatásának végén tették közzé az elmúlt 24 órában, amelynek célja az volt, hogy ösztönözzék mindkét felet a teljes háborúba torkolló konfliktus elkerülésére. Izraelben úgy vélik, hogy a következő 24 órában további nyugati kormányok hasonló közleményeket adhatnak ki.


22:08

Egy magas rangú fehér házi tisztviselő a fegyverszállításokról: Eltávolították az akadályokat, de a nehézbombák még vizsgálat alatt állnak

Egy magas rangú fehér házi tisztviselő megerősítette Joav Galant védelmi miniszter azon kijelentését, miszerint előrelépés történt a fegyverszállítási akadályok eltávolításában Izrael számára, azonban hangsúlyozta, hogy a nehézbombák szállítása – amely a vita középpontjában áll a két ország között – még mindig vizsgálat alatt áll. „A két delegáció jóváhagyta a harci eszközök és katonai rendszerek átadását Izraelnek, kivéve egy nehézlőszer szállítmányt, amely szakértők közötti tárgyalások tárgyát képezi” – mondta a tisztviselő.


21:38

Százak érkeztek a Begin útra a Habima tértől induló felvonulásra Tel-Avivban, és lezárták az utat dél felé

Tüntetők a Begin úton, ma este – Fotó: Tomer Appelbaum


20:39

Merom Hagalil Regionális Tanács: Két páncéltörő rakétát lőttek Avivi felé, az egyik eltalált egy házat a településen

Az avivi ház, amelyet eltalált a rakéta, ma – Fotó: Yossi Bitton

20:32

Több százan vesznek részt a túszok visszatéréséért tartott felvonuláson Tel-Avivban

A tel-avivi felvonulás, ma este – Fotó: Tomer Appelbaum

Több százan vesznek részt a Nők Tiltakozása által szervezett felvonuláson a Habima térről a Begin útra Tel-Avivban, követelve a túszok visszatérését.


20:30

Hollandia beidézte az izraeli nagykövetet a hágai bírósági ügyészek elleni kémkedés vádjai miatt

Hollandia beidézte Modi Efraim izraeli nagykövetet, hogy tisztázza a brit Guardian újság múlt havi vizsgálatában felmerült vádakat, amelyek szerint Izrael lehallgatta a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészének, Karim Khannak és elődjének, Fatou Bensoudának telefonbeszélgetéseit és levelezéseit.


20:12

Épületek égnek Metulában a Libanonból érkező lövedékek miatt

Tűz Metulában, ma – Fotó: Tűzoltóság és Mentőszolgálat szóvivője

Tűzoltócsapatok dolgoznak két épületben keletkezett tűz eloltásán Metulában, amelyet a korábban ma Libanonból kilőtt rakéták okoztak – közölte a Tűzoltóság és Mentőszolgálat szóvivője.


19:54

Németország sürgette állampolgárait, hogy sürgősen hagyják el Libanont

Németország arra kérte Libanonban tartózkodó állampolgárait, hogy sürgősen hagyják el az országot, az Izrael és a Hezbollah közötti feszültség miatt az északi határon. Németország külügyminisztere, Annalena Baerbock, a héten Izraelben járt és találkozott a Nemzeti Tábor párt elnökével, Beni Ganzzal. Ganz azt mondta a miniszternek: “A politikai megoldástól való eltávolodás a Hezbollah agressziójával szemben közelebb hoz minket az eszkalációhoz és a katonai megoldás alkalmazásához.”


19:45

Galant Sullivannel folytatott találkozója végén: “Jelentős előrelépéseket értünk el a fegyverzet kérdésében”

A Fehér Házban folytatott találkozója után Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval, Joav Galant védelmi miniszter elmondta: “Jelentős előrelépéseket értünk el az Izrael számára szükséges felszerelések és fegyverek beszerzése terén.” Galant hozzátette, hogy a találkozón “akadályokat távolítottak el és szűk keresztmetszeteket nyitottak meg annak érdekében, hogy előmozdítsák az összes aktuális ügyet, beleértve a felszerelés és fegyverzet kérdését is.” A védelmi miniszter szerint a találkozón a Gázai övezetben folyó harcokról, a túszok visszaszerzéséről, az északi lakosok otthonaikba való visszatéréséről és Iránról is beszéltek.


19:21

Riasztások voltak Felső-Galileában


19:20

Négy tűzoltócsapat dolgozik a Jeruzsálem melletti erdőtűz megfékezésén Givat Saul közelében

A jeruzsálemi tűz, ma – Fotó: Hershi Perlmutter / Jeruzsálemi Tűzoltóság


19:00

Netanjahu ügyvédei a körzeti bírósághoz: Netanjahu csak 2025 márciusában tud tanúskodni a perben

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a jeruzsálemi körzeti bíróság tárgyalótermébe lép be, 2023 – Fotó: Olivier Fitoussi

Benjamin Netanjahu miniszterelnök ügyvédei azt kérték a jeruzsálemi körzeti bíróságtól, hogy a védelmi bizonyítékok bemutatásának szakasza, a védelem tanúinak meghallgatása, csak 2025 márciusában kezdődjön. Kérésük szerint a háború és az ügyek terjedelme miatt van szükség erre a halasztásra. A törvény szerint az első tanú a védelem részéről maga a vádlott, a miniszterelnök. A bírák most megvizsgálják az ügyvédek kérését.


18:12

Netanjahu katonai gyakorlatot szemlélt meg északon: “A katonák elszántak a győzelem elérésére, semmi kevesebbre”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök tegnap, miután megtekintett egy katonai gyakorlatot Izrael északi részén, elmondta, hogy az általa látott katonák “elszántak és elkötelezettek a küldetésük iránt – megvédeni az országot és győzelmet aratni, semmi kevesebbet”. Netanjahu találkozott az 55. hadosztály tartalékos ejtőernyőseivel, miközben gyakorlatoztak Galileában, a Cahal egy sor gyakorlatának részeként, amelyek célja a Libanon elleni támadásra való felkészülés fokozása. Uri Gordin, az északi parancsnokság altábornagya, áttekintést adott a miniszterelnöknek a hadosztály katonáinak tevékenységéről.


18:01

Herzog északon: A nemzetközi közösség ne lepődjön meg, ha a helyzet kicsúszik az irányítás alól. Nem tesznek semmit a biztonságunk érdekében

Isaac Herzog elnök (középen) és felesége, Michal látogatásuk során Izrael északi részén, ma – Fotó: Adi Hashmonai

Isaac Herzog elnök ma reggeli, Izrael északi részén tett látogatásán elmondta: “A nemzetközi közösség ne lepődjön meg, ha a helyzet kicsúszik az irányítás alól, mert a nemzetközi közösség szinte semmit nem tesz, szinte semmit nem csinál, hogy hozzájáruljon Izrael lakosságának teljes biztonságához.” A Felső-Galileában, Jish (גּוּשׁ חָלָב) tanácsában tartott találkozón Herzog elmondta: “A kitelepítettek és mindazok, akik a tüzet és a bombázást elszenvedik, zsidók, muzulmánok, drúzok és keresztények egyaránt… együtt vagyunk ebben a háborúban.” Az elnök kétnapos északi látogatása részeként meglátogatta az északi parancsnokságot is, és találkozott a parancsnokkal, Uri Gordin altábornaggyal.


18:00

A szerdai hírek folytatása – 2024. június 26., szerda.

Főkép: Rakétaelfogások Cfaton, ma este – Fotó: Gil Elijahu

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.