15 rakétát lőttek ki Észak-Galileára, tüzek keletkeztek Kirjat Smona környékén – Hírszüret

Tüzek Kirjat Smonában, ma – Fotó: Gil Eliyahu

2024. július 02., kedd, a háború 270. napja


00:00

A keddi frissítések véget értek

Szerdai hírösszefoglaló >>


23:53

Az Élysée-palota: Macron figyelmeztette Netanjahut a Hezbollahhal való háborúba sodródás veszélyére

A francia elnök, Emmanuel Macron figyelmeztette Netanjahu miniszterelnököt a Hezbollahhal való háborúba sodródás veszélyére Libanonban – jelentette az elnöki hivatal. Az értesülés szerint a két vezető beszélt a túszok szabadon bocsátásának elérésére irányuló erőfeszítésekről, valamint Irán nukleáris fegyver felé való haladásáról.


23:41

Cahal: dróntámadást hajtottunk végre egy csoport ellen a Nur a-Sams menekülttáborban, Tul-Karem mellett


23:05

Cahal: három, lövöldözésre készülő palesztint tartóztattunk le

A Cahal bejelentette, hogy három palesztint tartóztattak le a Szamáriai Regionális Dandár területén, akiknél egy Karlo típusú fegyver volt. A hadsereg szerint a három személyt hírszerzési információk alapján tartóztatták le, amelyek szerint lövöldözést terveztek a dandár területén.


22:14

A főügyész és az ügyészség vizsgálja Ben-Gvir kijelentéseit, amelyek Gáza lakosai elleni uszításnak minősülhetnek

A kormány jogi tanácsadója, Gali Baharav-Miara, és az ügyészség vizsgálja, hogy Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter kijelentései a háború alatt Gáza lakosai elleni uszításnak minősülnek-e. Amit Isman államügyész hajlik arra, hogy vizsgálatot javasoljon Ben-Gvir és más vezetők ellen uszítás vádjával, de végleges döntés még nem született az ügyben.

A vizsgált kijelentések között szerepel Ben-Gvir januári állítása, hogy transzfert kell végrehajtani Gáza lakosai körében. „A Gáza lakosainak kivándorlását ösztönző megoldást kell előmozdítanunk” – mondta a miniszter. „Gáza lakosainak kivándorlása lehetővé teszi számunkra, hogy hazahozzuk a Gázai övezet körüli és Gush Katif lakosait.”

Májusban az ügyészség közölte, hogy a háború kezdete óta 80 kijelentést vizsgáltak, amelyek Gáza lakosai elleni uszításnak minősülhetnek, és ezek közül néhány esetében Isman bűnügyi nyomozást javasolt.


22:12

Biztonsági források: maszkos telepesek tucatjai köveket dobáltak palesztin járműveket Ciszjordániában; három ember megsérült

Biztonsági források szerint körülbelül 50 maszkos telepes kövekkel dobált palesztin járműveket és egy benzinkutat az Ali kereszteződésnél. A források szerint három palesztin megsérült a helyszínen, sérüléseik nem életveszélyesek.


20:10

A vezérkari főnök: “Ez egy hosszú küzdelem, és amikor tovább lépünk, új módszereket és taktikákat fogunk alkalmazni”

A vezérkari főnök, Herzi Halevi, ma egy rafahi logisztikai központban tett látogatása során elmondta, hogy a városban folyó harc “a Hamasz infrastruktúráinak és a föld alatti létesítmények megsemmisítésére irányul, és ez időbe telik. Ezért ez a harc hosszú lesz.” Elmondása szerint a harcok során több mint 900 Hamasz-harcost öltek meg, köztük parancsnokokat – legalább egy zászlóaljparancsnokot és számos szakaszparancsnokot.

Hozzátette: “Amikor továbblépünk a következő szakaszba, az adott szakasznak megfelelő dolgokat fogunk alkalmazni, új módszereket és taktikákat fogunk bevezetni, és más logisztikai támogatást fogunk nyújtani, amely az adott szakaszhoz igazodik. Mindez végső soron ahhoz vezet, hogy kitartással és állhatatossággal az ellenség kimerüléséhez vezetünk.”


19:50

Nyolc tűzoltócsapat dolgozik a rakétatámadások miatt keletkezett tűz oltásán Kirjat Smonában

A tűz Kirjat Smonában, ma – Fotó: Gil Eliyahu

Nyolc tűzoltócsapat dolgozik már két órája azon, hogy megfékezze a rakétatámadások következtében keletkezett tüzet Kirjat Smonában. A tűzoltóság közleménye szerint a tüzet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni.


19:45

A Kneszet első olvasatban jóváhagyta a terrorizmusra való uszítás bűncselekményének büntethetőségét csökkentő törvényjavaslatot

A Kneszet plenáris ülése első olvasatban jóváhagyta a terrorizmus elleni törvény módosítását, amely a terrorizmusra való uszítás bűncselekményének büntethetőségét csökkenti. A törvényjavaslat célja, hogy enyhítse a terrorcselekmények elkövetésére való uszítás büntethetőségének feltételeit azáltal, hogy a terrorcselekmény dicséretének és támogatásának kifejezésével kapcsolatos esetekben a büntethetőséghez elegendő legyen az is, ha a közlés valószínűsíthetően vezet terrorcselekmény elkövetéséhez, és ne legyen szükség bizonyítani, hogy a közlés valószínűleg vezetett volna terrorcselekmény elkövetéséhez.

A törvényjavaslat továbbá új bűncselekményt is bevezetne, amely akár hároméves börtönbüntetést is kiszabhat arra, aki nyilvánosan támogatja a terrorcselekményt. E bűncselekmény esetében nem lenne szükség bizonyítani a közlés és a terrorcselekmény elkövetése közötti kapcsolatot.

A törvényjavaslatot 16 képviselő támogatta, és három ellenezte. A javaslat visszakerül a Kneszet alkotmányügyi, jogi és igazságügyi bizottságához. A javaslat indoklása szerint “a törvénymódosítás célja, hogy erősítse a hatóságok képességét az uszító közlések elleni küzdelemben. A közvélemény által lehetővé tett terrorcselekmények és azok elkövetőinek dicsőítése társadalmi legitimációt biztosít e tetteknek, és növeli azok ismétlődésének kockázatát. Ezért javasolt a hatóságok képességeinek bővítése az ilyen típusú uszító közlések elleni küzdelemben.”


19:16

A Hezbollah helyettes vezetője: Ha tűzszünet lesz Gázában, azonnal leállítjuk a harcot, minden további tárgyalás nélkül

A Hezbollah helyettes vezetője, Sheikh Naim Qassem az AP hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy az egyetlen biztos módja a tűzszünetnek az Izrael-Libanon határon az, ha teljes tűzszünetet hirdetnek Gázában. “Ha tűzszünet lesz Gázában, azonnal leállítjuk a harcot, minden további tárgyalás nélkül” – mondta Qassem. Szerinte a Hezbollah részvétele a háborúban “támogató frontként” szolgált a Gázában lévő szövetségesük számára, “és ha a háború véget ér, a katonai támogatás is megszűnik”. Azonban hozzátette, ha Izrael csökkenti katonai tevékenységét az övezetben anélkül, hogy megállapodást kötne a Hamasszal, annak következményei a libanoni határra nézve kevésbé lesznek egyértelműek.

Qassem az izraeli invázió lehetőségével kapcsolatban elmondta, hogy még akkor is, ha Izrael csak korlátozott katonai műveletet indít, “nem számíthat arra, hogy a válaszunk az általa meghatározott játékszabályok keretein belül marad”. Hozzátette: “Ha Izrael háborút indít, nem fogja tudni ellenőrizni annak mértékét és a résztvevők számát.”


18:22

Noa Argamani édesanyja temetésén: “Ígérem neked, hogy olyan erős leszek, mint te”

Noa Argamani és apja, Jákob, édesanyja, Liora temetésén ma – Fénykép: Eli Herskovits

Noa Argamani ma, édesanyja, Liora temetésén azt mondta: “Minden esély ellenére megadatott nekem, hogy veled lehessek az utolsó pillanataidban, beszéljek veled, nevessünk együtt, és halljam az utolsó szavaidat. Köszönöm, hogy erős voltál, és kitartottál mindvégig, hogy legalább még egyszer láthassalak, és hogy apa ne maradjon egyedül.”

Hozzátette: “Megtanítottál erősnek és függetlennek lenni. Minden alkalommal, amikor nehéz volt, előre toltál, támogattál és nem hagytad, hogy akár csak egyszer is feladjam. Ígérem, hogy továbbra is a te utadon járok, és ragaszkodom az általad belém plántált értékekhez. Ígérem, hogy vigyázok apára, és úgy gondoskodom róla, ahogy te tetted 31 éven át. Ígérem, hogy ugyanolyan erős leszek, mint te.”


17:47

Tűz keletkezett a haifai Check Post csomópont közelében; a felvonó leállította működését


17:44

Cahal az észak-galileai riasztásokról: Körülbelül 15 kilövést azonosítottak, többségüket elfogták


17:17

A gázai egészségügyi minisztérium: 31-en haltak meg reggel óta az izraeli támadások során


17:07

Újabb riasztás aktiválódott Kirjat Smonában


17:01

Riasztások aktiválódtak Kirjat Smonában és a galileai településeken


16:16

New York Times: Az izraeli hadsereg vezetői tűzszünetet akarnak; Netanjahu: Nem adjuk meg magunkat a vereség szelének

A miniszterelnök a New York Times jelentésére reagált, miszerint az izraeli katonai vezetés tűzszünetet akar a Gázai övezetben, még akkor is, ha a Hamasz hatalmon marad, és közölte, hogy “ez nem fog megtörténni”. Hozzátette: “Nem adjuk meg magunkat a vereség szelének sem a New York Times-ban, sem máshol. Csak akkor fejezzük be a háborút, amikor elérjük minden célját, beleértve a Hamasz felszámolását és minden túszunk szabadon bocsátását.”

A New York Times jelentése szerint a Cahal vezető tisztjei úgy vélik, hogy a tűzszünet a legjobb út a 120 túsz szabadon bocsátásához, és hogy az erőknek időre van szükségük a megerősödéshez, ha széleskörű háború törne ki a Hezbollah-val. Továbbá jelentették, hogy a lőszerhiány befolyásolja a katonai vezetők álláspontját.


16:00

Cahal: Új határvédelmi dandár tartotta első gyakorlatát a szíriai-libanoni határon

A hadsereg közölte, hogy a “Hegyi” határvédelmi dandár (810) megtartotta első gyakorlatát a héten. A dandár, amely a 210. hadosztály alá tartozik, idén alakult, és a Hermon-hegy és Dov-hegy térségéért lesz felelős a szíriai-libanoni határon.


15:38

Biztonsági forrás: A biztonsági erők négy fegyverest lelőttek Nablusz térségében, Ciszjordániában


14:23

Libanoni jelentés: Egy polgári személy meghalt egy izraeli dróncsapás során Al-Bustan városában, Dél-Libanonban


13:46

A gázai egészségügyi minisztérium: Az elmúlt 24 órában 25 ember halt meg három támadásban a Gázai övezetben

Palesztinok távoznak Khan Younis keleti részéből, tegnap – Fotó: Saher Alghorra / AP

A Hamasz egészségügyi minisztériuma a Gázai övezetben közölte, hogy az elmúlt 24 órában három izraeli támadásban 25 ember halt meg, és 81 másik megsérült. A minisztérium adatai szerint a háború kezdete óta 37,925 palesztin halt meg, és 87,141 megsérült.


13:33

Palesztin jelentések: Cahal belépett a Balata menekülttáborba a Nablusz melletti lövöldözés után, és tűzharcba keveredett fegyveresekkel


13:31

Riasztások aktiválódtak Felső-Galileában egy ellenséges repülőeszköz behatolása miatt; Cahal: Két légi célpontot lelőttek Libanon felett


12:42

Jelentés a Gázai övezetből: Legalább tíz ember meghalt egy támadás során az A-Zeitun negyedben, Gáza városában

A palesztinok jelentése szerint legalább tíz ember halt meg egy izraeli támadásban egy mecset közelében, az A-Zeitun negyedben, Gáza város keleti részén. Az övezetben még nem közölték a támadás során megsérültek számát, amely állítólag ételárusító standok környékén történt.


11:34

Két tartalékos katona halt meg tegnap egy harcban a Gázai övezet központjában

A hadsereg közölte, hogy két tartalékos katona a 121. zászlóaljból a 8. hadosztályban tegnap meghalt egy harc során a Gázai övezet központjában. Az áldozatok Nadav Elhanan Noler tartalékos szakaszvezető, egy 30 éves jeruzsálemi, és Eyal Avnion tartalékos őrnagy, egy 25 éves hod hasaroni lakos. Az incidensben, amelyben a két katona meghalt, egy másik tartalékos katona is súlyosan megsérült a zászlóaljból. Emellett egy harcos a 52. zászlóaljból a 401. hadosztályban súlyosan megsérült egy páncéltörő lövés során a Gázai övezet déli részén.

Nadav Elhanan Noler
Eyal Avnion

11:28

A Shifa kórház igazgatójának szabadon bocsátása után a politikai szint próbálja megakadályozni a “szimbólumok” szabadon bocsátását, amelyek a Hamasz elleni alkuként szolgálhatnak

A Shifa kórház igazgatójának biztonsági vezetők tudta nélkül történt szabadon bocsátása körüli zavartság után a politikai szint próbálja megakadályozni a hasonló esetek ismétlődését. A felelősség körüli viták után a miniszterelnök és miniszterei, valamint a Sabak és a börtönszolgálat között, a politikai szint attól tart, hogy “szimbólumok” szabadon bocsátása, amelyek Izrael számára alkupozíciót jelenthetnek a Hamasz-szal szemben, megismétlődik. “Netanjahu nem akar fejek hullását, hanem biztosítani akarja, hogy ilyen események ne ismétlődjenek meg” – mondta egy forrás a miniszterelnök környezetéből. Netanjahu irodája várja a Sabak által végzett vizsgálat eredményeit az igazgató szabadon bocsátásának döntéséről, de Netanjahu már utasítást adott egy bizottság felállítására, amely megvizsgálja és jóváhagyja a jövőbeli szabadon bocsátandó foglyok kilétét.


11:06

Izrael elektromos infrastruktúrát kapcsol össze a Gázai övezetben a szennyvíz- és víztisztító létesítmények üzemeltetésére

Az elektromos kábelek javítása a Gázai övezetben, ma

A Gázai övezet villamosenergia-szolgáltatója megkezdte a háború során a Salah Ad-Din úton megsérült elektromos kábelek javítását, amely átszeli az övezetet, és az izraeli elektromos hálózathoz való csatlakoztatásukat a víztisztító és szennyvíztisztító létesítmények működésének helyreállítása céljából, amelyek Dir Al-Balah nyugati részén találhatók.

A hadsereg közölte, hogy ez egy humanitárius akció, amely célja a szennyezés és betegségek kitörésének megelőzése, amelyek veszélyeztethetik a Cahal erőit, akik az övezetben tevékenykednek, az ott fogva tartottakat, valamint Izrael lakosságát, és amely része a Gázában folyó humanitárius lépések bővítésének, tekintettel a dél-afrikai keresetre, amely jelenleg a hágai Nemzetközi Bíróságon folyik, és amely Izraelt népirtással és háborús bűnökkel vádolja. A hadsereg hangsúlyozta, hogy Izrael csak azzal a feltétellel egyezett bele az elektromos vezeték csatlakoztatásába, hogy folyamatosan ellenőrzi és figyeli az áramátadást, hogy biztosítsa, hogy az csak a víztisztító létesítménybe kerül.


09:29

Cahal: Támadtuk azt a rakétaindító helyszínt Khan Younisban, ahonnan kilőtték a rakétákat Izraelre

A hadsereg közölte, hogy az éjszaka a légierő támadta a rakétaindító helyszínt Khan Younisban, ahonnan tegnap körülbelül 20 kilövést hajtottak végre az övezet környéki településekre. Továbbá közölték, hogy az éjszakai támadások célpontjai között volt egy fegyverraktár és terrortevékenységhez szükséges infrastruktúra is, és hogy a a hadsereg lehetővé tette a polgárok számára, hogy a bombázások előtt elhagyják a területet.


09:28

Arbel belügyminiszter: Elvárható a miniszterelnöktől, hogy megakadályozza a vad támadásokat a Sabak vezetője ellen

Moshe Arbel belügyminiszter támogatásáról biztosította a Sabak vezetőjét, Ronen Bart, a nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben-Gvir támadásai miatt. “Szeretném megerősíteni Ronen Bar, a Sabak vezetője és munkatársainak kezét. Nincs helye az ilyen beszédnek azokkal szemben, akik életüket adják a haza védelmében” – mondta Arbel. “Elvárható a miniszterelnöktől, hogy megakadályozza ezeket a vad támadásokat ellenük. Nézeteltérések igen. Vad támadások és katonai puccs vádjai méreg, amit nem szabad normalizálni és elfogadni.” Tegnap Ben-Gvir támadta Bart a Shifa kórház igazgatójának szabadon bocsátása kapcsán, és követelte, hogy távolítsák el a pozíciójából.


06:49

Rákban elhunyt Liora Argamani, Noa Argamani édesanyja, akit múlt hónapban szabadítottak ki a fogságból

Noa Argamani édesanyjával, Liora Argamanival

Rákban elhunyt Liora Argamani, Noa Argamani édesanyja, akit múlt hónapban szabadítottak ki a fogságból. Az Ichilov Orvosi Központ közleménye szerint Liora az utolsó napjait Noa és más családtagok társaságában töltötte.

Argamani, 61 éves, szakmáját tekintve ápolónő volt. Vuhanban, Kínában született, és 1994-ben ismerkedett meg Yacov Argamanival, amikor Izraelbe érkezett továbbképzésre. Noa az egyetlen gyermekük. Betegségével küzdve Liora vezette a harcot lánya visszahozásáért, és több alkalommal is kifejezte reményét, hogy még egyszer láthatja, mielőtt meghal. Egy levélben, amelyet Joe Biden amerikai elnöknek írt, Argamani azt írta: “Halálos agyrákom van. Mielőtt örökre búcsút veszek a családomtól, csak azt kérem, hogy egyszer utoljára ölelhessem meg a lányomat, az egyetlen gyermekemet. A lányom egy fiatal és boldog nő. Megérdemli, hogy visszatérjen oda, ahová tartozik, szeretetben körülvéve.”

Liora Argamani a Tel-Aviv-i Túszok Terén, januárban – Fotó: A Túszok Családjainak Központja

06:03

Egy letartóztatott tüntetőt eltiltottak a tartalékos szolgálattól, bár az ellene indított ügyet lezárták

Egy tartalékos katona, aki tavaly tüntetett a kormányellenes fordulat ellen, és letartóztatták, eltiltották a tartalékos szolgálattól, bár az ellene indított ügyet lezárták. Az egykori különleges egység katonája, aki önkéntesen szolgált tartalékosként az egységében korából adódóan, júliusban letartóztatták tiltott gyülekezésen való részvétel, a közrend megzavarására alkalmas viselkedés és rendőr megtámadása gyanújával. Novemberben, négy hónappal a kihallgatása után, levelet kapott az ügyészségtől, amelyben közölték vele, hogy az ügyet lezárták. Májusi kérelme és az ügy lezárásáról szóló dokumentumok beküldése ellenére nem hívták be tartalékos szolgálatra. Ez ellentmond a hadsereg múlt heti állításának, amely szerint a letartóztatott tartalékosok szolgálata csak ideiglenesen szünetel az eljárások befejezéséig. A “Haaretz” újság hadsereghez intézett kérdése után felfüggesztését visszavonták, és visszahelyezték a tartalékos szolgálatba.


23:47

Az államügyész engedélyezte a rendőrségnek, hogy kihallgassa Ami Dror kormányellenes aktivistát Netanjahu elleni uszítás gyanújával

Az államügyész engedélyezte a rendőrségnek, hogy kihallgassa a kormányellenes aktivistát, Ami Drort, Benjamin Netanjahu miniszterelnök elleni erőszakra való uszítás gyanújával. Dror körülbelül két héttel ezelőtt egy tüntetésen Caesareában azt mondta, hogy Netanjahu “ördög”, és emlékét meg kell semmisíteni. Dror válaszul ezt mondta: “Félnek, és a trükkjeik nem fognak segíteni nekik! Nem engedjük, hogy tönkretegyék az országot… Folytatjuk elszántan, erőszak nélkül, nem leszünk udvariasak, amíg új kormány nem alakul itt.”


22:34

Yehuda Geto főtörzsőrmester, 22 éves Pardes Hanna-Karkurból, ma meghalt egy robbanásban Tulkarm mellett

Yehuda Geto

Yehuda Geto főtörzsőrmester, 22 éves Pardes Hanna-Karkurból, ma meghalt egy robbanásban a Nur es-Sams menekülttáborban, Tulkarm közelében. A robbanás akkor történt, amikor a Duvdevan egység katonai járműve aknára hajtott. Az egység egy másik katonája súlyosan megsérült a robbanásban.


22:23

Prof. Ron Shapira lett Aharon Barak utódja a hágai Nemzetközi Bíróság bírójaként

Prof. Ron Shapira lett Aharon Barak utódja a hágai Nemzetközi Bíróság bírójaként. Shapira a Peresz Akadémiai Központ rektora és tapasztalt jogi oktató. Tagja volt az Izraeli Jogi és Szabadság Fórum tanácsadó bizottságának, egy jobboldali szervezetnek, amely konzervatív jogászok és bírók képzésével foglalkozik, és korábban a jelenlegi kormány által kinevezett konzervatív bíró jelöltjeként is felmerült.


22:19

Német jelentés: Meghatározták az izraeli szárazföldi hadművelet időpontját Libanonban, július harmadik vagy negyedik hetére

A német “Bild” bulvárlap jelentette, hogy meghatározták az izraeli szárazföldi hadművelet időpontját Libanonban, amelyre július harmadik vagy negyedik hetében kerül sor.


21:52

Több ezren vettek részt egy rendezvényen a háború befejezéséért; Yuval Noah Harari: A népek eltüntetésére irányuló kísérlet az erőszak körforgásának üzemanyaga

Ma több ezren vettek részt a “Itt az idő” nevű rendezvényen Tel-Avivban, amely a háború befejezésére, a túszok szabadon bocsátására és a békeszerződés megkötésére szólított fel. A rendezvényen, amelyet békepárti szervezetek vezettek, közszereplők és kulturális személyiségek, valamint olyan családok vettek részt, akik szeretteiket elvesztették október 7-én.

Prof. Yuval Noah Harari, az esemény egyik vezetője beszédében elmondta: “Minden oldal úgy gondolja, hogy a tér csak az övék. A másik népnek nincs joga itt létezni. A népek eltüntetésére irányuló kísérlet az erőszak és a félelem körforgásának üzemanyaga, és a helyzet egyre romlik. Soha nem késő javítani.” Hozzátette: “A háború nem természeti törvény, hanem emberi választás. Lehet másként választani és elkezdeni a békét építeni. Minden háború a szakadék felé vitt minket. Itt az ideje új esélyt adni a békének.”

Maoz Yinon, a rendezvény egyik szervezője, aki elvesztette szüleit, akiket október 7-én gyilkoltak meg a Netiv Haasara kibucban, így nyilatkozott: “Ahhoz, hogy megmentsem magam, a béke és a megbékélés útjára léptem. A reményt együtt teremtjük meg azáltal, hogy közös jövőt képzelünk el, és azon dolgozunk, hogy valóra váltsuk azt.”


19:36

Riasztások Nyugat-Galileában


19:13

A miniszterelnök hivatala: A Shifa igazgatójának szabadon bocsátásáról szóló döntést a politikai szint tudta nélkül hozták meg, létrehozunk egy bizottságot, amely megvizsgálja és jóváhagyja a kihallgatásuk befejezését követően szabadon bocsátandó foglyokat


19:05

Cahal: Hét lövedék csapódott be nyílt területekre Felső-Galileában; a légierő csapást mért Dél-Libanonra

A Cahal közölte, hogy hét Libanonból indított lövedék csapódott be nyílt területekre Dovav és Ramat Naftali települések, valamint Maayan Baruch kibuc közelében, és nem történt személyi sérülés. A hadsereg továbbá közölte, hogy a légierő katonai épületeket és Hezbollah infrastruktúrákat támadott több dél-libanoni faluban.


19:00

Riasztások Észak-Galileában


19:00

Blinken: Az egész világ támogatta Biden javaslatát a harcok beszüntetésére, kivéve egyet – a Hamaszt

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Brookings Intézetben, Washingtonban, ma – Fotó: AFP

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken ma a harcok beszüntetéséről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások kapcsán azt mondta, hogy “Joe Biden elnök javaslata elérhető. Amit az ajánlás bemutatása után láttunk, az lenyűgöző: szinte az egész világ támogatta, kivéve egyet – a Hamaszt”. Blinken, aki a washingtoni Brookings Intézetben szólalt fel, elmondta, hogy a szervezet “visszatért egy olyan válasszal, amit úgy lehetne leírni, hogy ‘igen, de’, megpróbálva új feltételeket szabni, visszalépni már elfogadott álláspontoktól, és többet elérni”. Hozzátette, hogy “intenzív erőfeszítést tettünk az egyiptomiakkal és a katariakkal, hogy csökkentsük a Hamasz által teremtett különbségeket az ajánlat elutasításával, amelyet mindenki, beleértve Izraelt is, elfogadott”.

A gázai övezetben folyó harcok kapcsán Blinken elmondta, hogy “hallottuk, hogy Izraelben csökken a harcok intenzitása Gázában”, és megjegyezte, hogy “még látni kell, hogy valóban így van-e”. Hangsúlyozta, hogy “bármi is lesz, amikor ez a konfliktus véget ér, nem maradhat űr. Világos, következetes és elérhető terveknek kell lenniük a kormányzásra, a biztonság érdekében, és hogy megkezdjék azoknak az embereknek a segítségnyújtást, akiknek újjá kell építeniük az életüket, amelyeket tönkretettek”. Hozzátette: “Az űrt hajlamosak először rossz dolgok kitölteni, mielőtt jó dolgok töltenék ki”. Kiemelte, hogy három megoldás létezik Gáza jövőjére, amelyek elfogadhatatlanok az Egyesült Államok számára: izraeli megszállás, a Hamasz uralmának folytatása, vagy a “káosz, anarchia és kormányzás hiánya”.

A libanoni harcokról Blinken elmondta, hogy “egyik fő szereplő sem akar (széleskörű) háborút, Izrael nem akarja, bár lehetséges, hogy felkészül rá. Nem hiszem, hogy a Hezbollah háborút akar, Libanon biztosan nem akarja, és nem gondolom, hogy Irán akarja. Irán biztosítani akarja, hogy a Hezbollah ne semmisüljön meg, és hogy használhassa a szervezetet, ha valaha közvetlen konfliktusba kerül Izraellel”. Ugyanakkor Blinken hozzátette: “Vannak erők és momentumok, amelyek esetleg ebbe az irányba vezetnek”.


18:53

A hadsereg felszólította Khan Younis keleti negyedeinek lakóit, hogy hagyják el otthonaikat

A Cahal felszólította Khan Younis keleti negyedeinek lakóit, hogy hagyják el otthonaikat a város nyugati részére, amelyet a hadsereg humanitárius területként határozott meg. Arról a területből, ahonnan a Cahal elrendelte az evakuálást, ma reggel tüzeltek az övezetre.


18:52

Netanjahu: Haladunk a Hamasz hadseregének felszámolása felé, de további harcok is lesznek ellene

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy “haladunk a Hamasz hadseregének felszámolásának szakasza felé”, és hozzátette, hogy a harcok folytatódni fognak a terrorista szervezet megmaradt elemei ellen. A Nemzeti Védelmi Főiskola hallgatóival folytatott beszélgetésében Netanjahu megjegyezte, hogy tegnap a gázai hadosztálynál járt, és úgy véli, hogy “el fogjuk érni minden célunkat”.


18:00

A hétfői hírek folytatása 

2024. július 01., hétfő >>

Főkép: Tüzek Kirjat Smonában, ma – Fotó: Gil Eliyahu

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet