Hamasz: Pozitívan viszonyulunk a tárgyalások tartalmához; Források: A szervezet válasza alapul szolgálhat az üzlet előmozdításához – Hírszüret

2024. július 03., szerda, a háború 271. napja


00:00

A szerdai jelentések befejeződtek

Csütörtöki jelentések >>


23:59

Hamasz: Pozitívan viszonyulunk a tárgyalások tartalmához; Hanija beszélt az egyiptomi és katari közvetítőkkel

A Hamasz vezetője, Iszmail Hanija beszélt az egyiptomi és katari közvetítőkkel a szervezetnek tett ajánlatokról. A Hamasz hivatalos közleményben jelentette be, hogy “pozitívan viszonyulnak a tárgyalások tartalmához”, és hozzátette, hogy Hanija török tisztviselőkkel is beszélt az utóbbi fejleményekről.


23:42

USA: Radarrendszereket és huti drónokat támadtunk Jemenben

Az Egyesült Államok közölte, hogy az amerikai hadsereg az elmúlt 24 órában támadást intézett két huti radarrendszer ellen Jemenben. Emellett két huti pilóta nélküli hajót (USV) is megtámadtak a Vörös-tengeren. (Reuters)


23:00

A Kneszet első olvasatban jóváhagyta a gázaiak letartóztatásának és az ügyvédi konzultáció megakadályozásának meghosszabbítását lehetővé tevő rendeleteket

A Kneszet első olvasatban jóváhagyta a háborúban letartóztatott biztonsági foglyok fogva tartásának meghosszabbítását lehetővé tévő sürgősségi rendeletek érvényességének meghosszabbítását. Az indítvány szerint meghosszabbítható a Hamasz nyugat-negevi települések elleni támadásai során vagy a háború során az övezetben letartóztatott gyanúsítottak fogva tartása. Az indítványt 14 képviselő támogatta, hét ellenezte. Emellett első olvasatban jóváhagyták a fogvatartottak ügyvédi konzultációjának megakadályozását lehetővé tevő rendeletek érvényességének meghosszabbítását is. A javaslatot 17 képviselő támogatta, hét ellenezte, és további vitára a Kneszet alkotmány-, jog- és igazságügyi bizottságához kerül.


22:40

Egy tiszt meghalt és három katona súlyosan megsebesült egy páncéltörő rakéta becsapódásától Szadzsaijában

Egy tiszt meghalt és három katona súlyosan megsebesült ma (szerdán) egy páncéltörő rakéta becsapódásától a Gáza város keleti részén fekvő Szadzsaija negyedben. A tiszt Elay Elisha Lugasi százados, 21 éves, Kirjat Smonából, a 75. zászlóalj csapatparancsnoka. A három sebesült szintén a zászlóalj katonái.

Elay Elisha Lugasi

22:31

A túszok családjainak központja: Ha a kormány meghiúsítja az üzletet, milliók fognak az utcára vonulni

A túszok visszatéréséért küzdő családok központja közölte, hogy “ha a kormány meghiúsítja Netanjahu túszok szabadon bocsátására vonatkozó üzletét, nem lesz más választás, mint hogy milliók vonuljanak az utcára”. A központ azután nyilatkozott, hogy a miniszterelnöki hivatal közölte, hogy a Hamasz ragaszkodik egy olyan záradékhoz a megállapodásban, amely megakadályozza a harcok újraindítását a Gázai övezetben, és hogy ez “Izrael számára elfogadhatatlan”.

A családok központja közleményében azt írták, hogy “Izrael népe minden felmérésben azt mondja, hogy támogatja a teljes üzletet minden túsz visszahozatalára”. A központ figyelmeztetett, hogy a közvélemény nem fogja megengedni, hogy a kormány újra meghiúsítson egy üzletet. “Ez egy izraeli etosz és egy legfelsőbb emberi érték, hogy senkit sem hagyunk hátra” – írták.


22:31

A Hamasz politikai irodájának tagja: A tárgyalások folytatódnak; a szervezet forrásai: Követeljük a tűzszünetet

A Hamasz politikai irodájának tagja, Huszam Badran ma elmondta, hogy folytatódnak a tárgyalások a megállapodásról. “Ötleteket cseréltünk a közvetítőkkel a háború befejezéséről és a teljes visszavonulásról. Álláspontunk nem változik Netanjahu nyomása alatt, aki ideiglenes tűzszünetet akar. Folytatjuk a tárgyalásokat Katarral és Egyiptommal, és az USA is nyomást gyakorol”.

A Hamasz forrásai szerint a szervezet számára különösen fontos témák a tűzszünet és az izraeli hadsereg teljes kivonása az övezetből. A források szerint a jelenlegi javaslat homályosan fogalmazza meg a harcok befejezését, és a Hamasz kötelezőbb érvényű megfogalmazást követel a szakaszhoz, amely biztosítja a hadsereg teljes visszavonulását. Egy bennfentes palesztin forrás azt mondta, hogy a Hamasz Netanjahu miniszterelnököt és Herzi Halevit, a vezérkari főnököt tartja felelősnek az üzlet késleltetéséért. “Ha hallgatunk rájuk és más vezetőkre, világos, hogy még nincs egyetértés a tűzszünetről és a visszavonulásról” – mondta. Ezenkívül, a gázai források szerint az övezetben támogatják a javasolt terv jóváhagyását, és a Hamasz is tisztában van ezzel.


21:56

A Hamasz válaszát ismerő források: Ez “pozitív dokumentum”, a szervezet megjegyzései alapul szolgálhatnak az üzlet előmozdításához

A Hamasz válaszát ismerő források optimizmust fejeztek ki a szervezet által az üzleti tervhez fűzött megjegyzések miatt, amelyeket Kataron keresztül juttattak el Izraelnek. Az egyik forrás szerint ez egy “pozitív dokumentum”, és a megjegyzések alapul szolgálhatnak a tárgyalások előmozdításához. A Moszad hivatalos közleménye is megerősítette, hogy a közvetítőkkel folytatott megbeszélések folytatódnak, miután Izrael tanulmányozza a teljes választ. A megjegyzéseket órákkal a Moszad bejelentése előtt juttatták el Izraelnek, és Jeruzsálem ma közölte, hogy még korai megállapítani, hogyan reagál Izrael a megjegyzésekre – Netanjahu később alakítja ki álláspontját.


21:41

Rendőrség: Letartóztattunk egy palesztint egy korábbi gázolási kísérlet gyanújával Dél-Hebronban

A rendőrség közölte, hogy egy 37 éves palesztint letartóztattak egy korábbi gázolási kísérlet gyanújával Dél-Hebronban. A gázolás következtében egy izraeli állampolgár könnyebben megsérült, és a Soroka kórházba szállították lábsérüléssel. A rendőrség szerint a gázolás után két gyanúsított elmenekült a közeli Szamu falu felé, és később az egyiküket letartóztatták. A rendőrség azt is közölte, hogy ismeri a másik gyanúsított adatait, és próbálja megtalálni az illetőt.


21:11

Moszad: A tárgyalások közvetítői átadták a Hamasz válaszát az üzletről

A miniszterelnök hivatala közölte a Moszad nevében, hogy megkapták a Hamasz válaszát a túszügylettel kapcsolatban. “A túszmegállapodással kapcsolatos közvetítők átadták a tárgyalócsoportnak a Hamasz válaszát” – áll a közleményben. “Izrael tanulmányozza a választ és válaszol a közvetítőknek”.


20:35

A Sabak magas rangú vezetőjét megrovásban részesítették a szolgálat vizsgálata után, amely a Shifa kórház igazgatójának szabadon bocsátását vizsgálta

A Sabak magas rangú vezetőjét megrovásban részesítették a szolgálat által végzett vizsgálat után, amely Mohamed Abu-Szalmija, a Shifa kórház igazgatójának szabadon bocsátását vizsgálta Izraelben tegnapelőtt. Egy forrás szerint Ronen Bar, a Sabak vezetője ma tájékoztatta Netanjahu miniszterelnököt a megrovásról. A vizsgálat tanulságokat vont le az előzetesen jóváhagyott fogvatartottak listájának jóváhagyásáról, akik a börtönök túlzsúfoltsága miatt kerültek szabadlábra.


19:44

Cahal: Két házat közvetlen találat ért Zaritban


19:25

Vezérkari főnök: Gyorsan és szigorúan el kell járni a biztonsági erőket az előőrs kiürítésében megtámadókkal szemben

Herzi Halevi vezérkari főnök felszólított, hogy “gyorsan és szigorúan kell eljárni a biztonsági erők tagjait megtámadókkal szemben” az Oz Cion B előőrs kiürítése során, a Nyugati Part közepén, Ramallahtól északra. Ma reggel a telepesek erőszakosan összecsaptak a Cahal és a határőrség erőivel, akik kiürítették az előőrsöt. A szélsőjobboldali aktivisták Molotov-koktélokat és köveket dobáltak a biztonsági erők járműveire, egy embert letartóztattak.


19:07

Liberman: Nem lehet konvencionális módon megállítani Iránt, minden rendelkezésünkre álló képességet be kell vetnünk

Az Izrael Beitenu elnöke, Avigdor Liberman ma kijelentette, hogy “nem tudjuk megállítani az iráni nukleáris programot konvencionális módon”. Szerinte “minden rendelkezésünkre álló képességet be kell vetnünk”. Egy Oded Ben Aminak adott interjúban a 12-es csatornán Liberman elmondta, hogy Irán ellen kell harcolni a Hezbollah és a Hamasz előtt. “Amit meg kell érteni, és szerintem sem a katonai, sem a politikai szinten nem értették meg – nem lehet legyőzni a Hamaszt vagy a Hezbollahot anélkül, hogy legyőznénk Iránt” – mondta. “Úgy kell viselkednünk, mint egy nagyhatalom, legalábbis mint egy regionális nagyhatalom” – folytatta, “mindenáron meg kell akadályoznunk, hogy Iránnak nukleáris fegyvere legyen. Jelenleg elegendő dúsított urániumuk van, és most azon dolgoznak, hogy a dúsított urániumból bombát vagy nukleáris robbanófejjel ellátott rakétát készítsenek”. Szerinte “nem hagyjuk figyelmen kívül sem a Hezbollahot, sem a Hamaszt, elszámolunk velük. De csak akkor tudunk velük elszámolni és győzni, ha legyőztük Iránt”.


18:44

Cahal: Körülbelül 100 kilövést észleltek Libanonból Galilea és a Golán felé


18:42

A miniszterelnöki hivatal egy magas rangú biztonsági tisztviselő nevében: A Hamasz ragaszkodik egy olyan záradékhoz a megállapodásban, amely megakadályozza Izraelt abban, hogy visszatérjen a harcokhoz a Gázai övezetben, ez elfogadhatatlan

A miniszterelnök irodája egy “magas rangú biztonsági tisztviselő” nevében közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy “a Hamasz továbbra is ragaszkodik egy olyan alapvető záradékhoz a megállapodásban, amely megakadályozza Izraelt abban, hogy visszatérjen a harcokhoz az első szakasz után, ami Izrael számára elfogadhatatlan”. A közlemény szerint “további eltérések is vannak, amelyeket még nem sikerült megoldani. Izrael folytatja a tárgyalásokat a katonai és politikai nyomás fenntartása mellett”.


18:28

Tűzoltóság: Több tűz ütött ki a Golán-fennsíkon rakéták becsapódása miatt


18:26

Alexander Yakiminsky, 19 éves katona Naharijából, a karmieli késeléses támadás áldozata

Alexander Yakiminsky, 19 éves katona Naharijából, a mai karmieli késeléses támadás áldozata. A megkéselése után lelőtte és megölte a támadót. Yakiminsky nehéz tehergépkocsi vezető volt a 71-es zászlóaljban, a 188-as hadosztályban. A támadásban egy másik katona is súlyosan megsérült ugyanebből a zászlóaljból.

Alexander Yakiminsky

18:22

Riasztások léptek életbe a Golán északi részén


18:18

Cahal megerősítette, hogy likvidálták a Hezbollah egyik parancsnokát, aki felelős volt a délnyugat-libanoni rakétatámadásokért


18:00

Cahal: Az utolsó riasztások során több tucat kilövést észleltek Galilea felé


17:29

Riasztások szólaltak meg Kirjat Smonában és további településeken a Galil hüvelykujja régióban


17:06

Több tucat telepes kövekkel dobálja a palesztinokat és gumiabroncsokat éget a Givat Aszaf előőrs mellett

Givat Aszaf előőrs területe, ma

Több tucat telepes kövekkel dobálja a palesztin autósokat és gumiabroncsokat éget az előőrs mellett, keletre Ramallahtól — egy biztonsági forrás szerint.


17:00

Légvédelmi rakéta csapódott be egy házba Kfar Majmonban az övezethez közeli régióban; károk keletkeztek, de nincsenek sérültek

Légvédelmi rakéta csapódott be egy házba Kfar Majmon mosávban a Gázai övezethez közeli régióban. A házban károk keletkeztek, de senki sem sérült meg. A Szdot Negev regionális tanács lakosai, akiket október 7. után kitelepítettek otthonaikból, márciusban visszatértek településeikre. Tamir Idan, a tanács elnöke a becsapódás helyszínén elmondta: “Amitől tartottunk, bekövetkezett. Az emberek visszatértek otthonaikba a biztonsági ígéret fényében – és most itt egy rakéta a nap közepén. Sokkal rosszabbul is végződhetett volna. Nem értem, hogyan beszélhetnek a harcok befejezéséről és átfogó rajtaütésekről. Az izraeli kormánynak fel kell ébrednie, és gyorsan. Itt erős és bátor emberek élnek, de a jelenlegi helyzetben nem jó irányba tartunk.”


17:00

A Fatah katonai szárnya Dzseninben: a városban meghalt férfi a szervezet egyik vezető tagja volt

A Fatah katonai szárnya Dzseninben bejelentette, hogy a városban ma az izraeli biztonsági erők lövése által meghalt Nadal Al-Amer a szervezet egyik vezető tagja volt.


16:38

Cahal: Öt becsapódást észleltek nyílt területeken Kirjat Smona és Manara környékén, nincsenek sérültek vagy károk


16:04

Riasztások szólaltak meg Kirjat Smonában és Manarában


15:50

Galant: Előnyben részesítjük a megegyezést Libanonban, de ha rákényszerítenek, tudunk harcolni – súlyos csapásokat mérünk a Hezbollahra

Galant katonákkal a Gáza határánál, ma – Fotó: Izraeli Védelmi Erők szóvivője

Joav Galant védelmi miniszter ma a gázai határ közelében lévő gyülekező területeken tartózkodó katonáknak azt mondta, hogy a hadsereg “nagyon súlyos csapásokat mér a Hezbollahra minden nap”. A helyszínen lévő tankokra utalva elmondta: “Ez a tank itt, amelyet karban tartotok a harc után, képes eljutni a Litani folyóig, és ha szükséges, ezt az akciót Libanonban véghezvisszük”. Hozzátette: “Teljes készenléti állapotba fogunk kerülni minden szükséges művelet végrehajtására Libanonban, vagy megegyezésre jutunk az erő pozíciójából. A megegyezést részesítjük előnyben, de ha a valóság ránk kényszeríti, tudunk harcolni”.


15:35

A Ramallahi Egészségügyi Minisztérium megerősítette, hogy egy palesztin férfi meghalt a biztonsági erők lövése által Dzseninben

A Ramallahi Egészségügyi Minisztérium megerősítette, hogy egy palesztin férfi meghalt a biztonsági erők lövése által Dzseninben. Az elhunyt Nadal Al-Amer, 23 éves.


14:53

Libanoni jelentések: a Türoszban történt járműtámadás áldozata Abu Ali Naszr, a Hezbollah öt területi parancsnokának egyike

Egy libanoni biztonsági forrás szerint Abu Ali Naszr, akit a támadás során megöltek, a Libanoni Bekaa-völgy és a szíriai határ délkeleti szektorának felelőse volt. Két héttel ezelőtt a Cahal bejelentette a Hezbollah déli parancsnokának, Taleb Szami Abdallának a meggyilkolását, és az azt követő napokban jelentősen felerősödött az északi települések elleni lövöldözés.


14:41

Lövöldözés a biztonsági erők művelete közben Dzseninben; palesztin jelentések szerint egy halott


14:23

Meghalt az egyik sérült a Karmielben történt támadásban


14:15

Amos Hochstein találkozik a francia kormány magas rangú tisztviselőivel, hogy megvitassák a feszültség csökkentését az északi határon

Az Egyesült Államok libanoni különmegbízottja, Amos Hochstein ma Párizsban találkozik a francia kormány tisztviselőivel, hogy megvitassák a feszültség csökkentését az északi határon.


14:12

A rendőrség: a karmieli támadó egy izraeli lakos Nakhefből

A rendőrség megerősítette, hogy a karmieli támadást végrehajtó merénylő izraeli állampolgár, a szomszédos arab faluból, Nahefből. A családtagjait letartóztatták a falu területén.


13:59

Libanoni jelentések: izraeli drón támadott egy járművet Türosz városában, Dél-Libanonban


13:24

Néhány gyanúsítottat kihallgattak a támadás helyszínén; Nahef faluba biztonsági erők nyomultak be

Gyanúsítottak letartóztatása a karmiéli merénylet helyszínén, ma – Fotó: Rami Salous

A rendőrség kihallgatott néhány gyanúsítottat a Karmielben történt támadás helyszínén, a Hutzot Karmiel bevásárlóközpontban. Ezzel egyidőben, Nahef faluban a lakosok jelentették, hogy biztonsági erők léptek be a településre.


13:10

Egy rendőrségi forrás szerint a karmieli támadó izraeli, Nahef faluban él


12:52

A rendőrség: meghalt a karmieli késelő

Egy biztonsági kamera felvételein látható, ahogy a késelő megpróbál elmenekülni – egy katona üldözi és rövid távolságból lelövi saját fegyverével.


12:20

MDA: a sérültek állapota válságos és súlyos; további fegyveresek gyanúja a helyszínen

A Karmielben megkéselt két férfi válságos és súlyos állapotban van, és a Nahariya-i Galilee Medical Centerbe szállították őket orvosi kezelésre. A két sérült húszas éveikben járnak. Egy másik személyt pánikroham miatt kezeltek. A rendőrség szerint feltételezhetően további fegyveresek is részt vettek az incidensben. A Sabak részt vesz az incidens kivizsgálásában.


12:14

A rendőrség: a karmieli késelés – terrortámadás gyanúja; a késelőt hatástalanították

A rendőrség szerint a Karmielben történt, két férfit érintő késelési incidenst terrortámadásként kezelhető.


12:06

Két sérült a karmieli bevásárlóközpontban történt késelésben, egyikük súlyos állapotban; a körülmények vizsgálat alatt

Két személy megsérült egy késelés során egy karmieli bevásárlóközpontban, egyikük súlyos állapotban – közölte az MDA. A körülmények vizsgálat alatt.


11:41

A hadsereg lerombolta Binyamin Ahimair gyilkosának házát

A terrorista házának lerombolása, az éjjel – Fotó: Izraeli Védelmi Erők szóvivője

A Cahal erői lerombolták a Binyamin Ahimair gyilkosának házát Duma faluban. A gyilkossággal vádolt Ahmed Dawabsha nemrégiben követte el a gyilkosságot áprilisban, a Nyugati Parton található Malachi Salom előőrs közelében.

Ezen kívül a biztonsági erők hét körözött személyt tartóztattak le a Nyugati Parton. Két körözött személyt fogtak el Akev faluban, és számos fegyvert foglaltak le. A többi körözött személyt különböző településeken fogták el a Nyugati Parton.


08:30

A kitelepítés után telepesek Molotov-koktélokat és köveket dobáltak a Határőrség és a Polgári Igazgatás erőire; egy tiszt autója megrongálódott

A Polgári Adminisztráció tisztjének járművének kődobálás következtében betört szélvédője

A kitelepítés befejezésével izraeli álarcosok köveket dobáltak az út mentén Givat Aszaf területén, és megpróbálták megrongálni a biztonsági járműveket – közölte egy polgári igazgatási forrás. Hozzátette, hogy a köveket dobáló személyek miatt a polgári igazgatás egyik tisztjének járműve megrongálódott, és az első szélvédője betört. Ezt követően a telepesek Molotov-koktélokat dobáltak a Határőrség és a Polgári Igazgatás erőire az Oz Cion előőrs közelében.


07:15

Összecsapások egy előőrs kitelepítése során a Nyugati Parton: telepesek gumiabroncsokat égetnek és köveket dobálnak a biztonsági erőkre

A Határőrség erői megérkeznek az Oz Cion előőrsbe, reggel

A Határőrség és a Polgári Igazgatás több tucat egysége dolgozik az Oz Cion előőrsön, hogy eltávolítsák azokat az épületeket, amelyek magánterületen épültek a Nyugati Parton. Az erők létszámát az esetleges erőszakos ellenállás előrejelzése miatt határozták meg – és valóban, az erők megérkezésével a telepesek gumiabroncsokat és járműveket égettek, és kövekkel dobálták a rendőröket, akik tömegoszlató eszközöket használnak. Egyes épületekben telepesek barikádozták el magukat, betonba ágyazott lábukkal.

Egy biztonsági forrás elmondta, hogy ez egy szokatlan kitelepítés volt, amelyet a Polgári Igazgatás vezetett, miután több mint két éve nem hajtottak végre végrehajtást a helyszínen. Hozzátette, hogy Hisam Ibrahim, a Polgári Igazgatás vezetője elrendelte az előőrs kitelepítését “a közelmúltban az előőrsből származó rendkívüli terror- és árulkodó cselekmények miatt”, amelyek eszkalációhoz vezethetnek a régióban.


06:36

Cahal: Vadászgépek támadták a Hezbollah infrastruktúráját Dél-Libanonban

A Cahal szóvivője közölte, hogy vadászgépek éjszaka támadták a Hezbollah terrorista infrastruktúráját Blida, Jaron és Tir Harfa településeken Dél-Libanonban, és támadták a szervezet egyik katonai létesítményét Aytarunban. Ezen kívül a hadsereg tüzérséggel támadta Lebona és Sihin környékét.


06:20

Fehér Házi tisztviselő: Biden és Netanjahu várhatóan találkozni fognak Washingtonban a következő hetekben

Egy Fehér Házi tisztviselő elmondta, hogy “az elnök három évtizede ismeri Netanjahu miniszterelnököt, és várhatóan találkozni fognak, amikor Netanjahu a következő hetekben itt lesz, bár még nincs hivatalos bejelentés”. Korábban a CNN Fehér Házi tudósítója arról számolt be, hogy Biden várhatóan találkozni fog Netanjahuval az Egyesült Államokban tett látogatása során.


00:36

A Palesztin Egészségügyi Minisztérium: négyen meghaltak egy támadásban Nur al-Samszban; Cahal: egy robbanószerkezet-telepítő csoport tagjai voltak

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentette, hogy négy ember, 20 és 25 év közötti fiatalok, meghaltak egy támadás során a Nur al-Samsz menekülttáborban Tulkarem közelében. A hadsereg követte a csoportot, miközben robbanószerkezeteket telepítettek, és légi támadást hajtott végre ellenük. A robbanószerkezet telepítésének helye mindössze 100 méterre volt attól a helytől, ahol az elmúlt napokban Yehuda Geto tartalékos őrmester meghalt.


00:00

Riadók aktiválódtak a Gázai övezet környéki körzetben


23:53

Az Élysée-palota: Macron figyelmeztette Netanjahut a Hezbollahhal való háborúba sodródás veszélyére

A francia elnök, Emmanuel Macron figyelmeztette Netanjahu miniszterelnököt a Hezbollahhal való háborúba sodródás veszélyére Libanonban – jelentette az elnöki hivatal. Az értesülés szerint a két vezető beszélt a túszok szabadon bocsátásának elérésére irányuló erőfeszítésekről, valamint Irán nukleáris fegyver felé való haladásáról.


23:41

Cahal: dróntámadást hajtottunk végre egy csoport ellen a Nur a-Sams menekülttáborban, Tul-Karem mellett


23:05

Cahal: három, lövöldözésre készülő palesztint tartóztattunk le

A Cahal bejelentette, hogy három palesztint tartóztattak le a Szamáriai Regionális Dandár területén, akiknél egy Karlo típusú fegyver volt. A hadsereg szerint a három személyt hírszerzési információk alapján tartóztatták le, amelyek szerint lövöldözést terveztek a dandár területén.


22:14

A főügyész és az ügyészség vizsgálja Ben-Gvir kijelentéseit, amelyek Gáza lakosai elleni uszításnak minősülhetnek

A kormány jogi tanácsadója, Gali Baharav-Miara, és az ügyészség vizsgálja, hogy Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter kijelentései a háború alatt Gáza lakosai elleni uszításnak minősülnek-e. Amit Isman államügyész hajlik arra, hogy vizsgálatot javasoljon Ben-Gvir és más vezetők ellen uszítás vádjával, de végleges döntés még nem született az ügyben.

A vizsgált kijelentések között szerepel Ben-Gvir januári állítása, hogy transzfert kell végrehajtani Gáza lakosai körében. „A Gáza lakosainak kivándorlását ösztönző megoldást kell előmozdítanunk” – mondta a miniszter. „Gáza lakosainak kivándorlása lehetővé teszi számunkra, hogy hazahozzuk a Gázai övezet körüli és Gush Katif lakosait.”

Májusban az ügyészség közölte, hogy a háború kezdete óta 80 kijelentést vizsgáltak, amelyek Gáza lakosai elleni uszításnak minősülhetnek, és ezek közül néhány esetében Isman bűnügyi nyomozást javasolt.


22:12

Biztonsági források: maszkos telepesek tucatjai kövekkel dobáltak palesztin járműveket Ciszjordániában; három ember megsérült

Biztonsági források szerint körülbelül 50 maszkos telepes kövekkel dobált palesztin járműveket és egy benzinkutat az Ali kereszteződésnél. A források szerint három palesztin megsérült a helyszínen, sérüléseik nem életveszélyesek.


20:10

A vezérkari főnök: “Ez egy hosszú küzdelem, és amikor tovább lépünk, új módszereket és taktikákat fogunk alkalmazni”

A vezérkari főnök, Herzi Halevi, ma egy rafahi logisztikai központban tett látogatása során elmondta, hogy a városban folyó harc “a Hamasz infrastruktúráinak és a föld alatti létesítmények megsemmisítésére irányul, és ez időbe telik. Ezért ez a harc hosszú lesz.” Elmondása szerint a harcok során több mint 900 Hamasz-harcost öltek meg, köztük parancsnokokat – legalább egy zászlóaljparancsnokot és számos szakaszparancsnokot.

Hozzátette: “Amikor továbblépünk a következő szakaszba, az adott szakasznak megfelelő dolgokat fogunk alkalmazni, új módszereket és taktikákat fogunk bevezetni, és más logisztikai támogatást fogunk nyújtani, amely az adott szakaszhoz igazodik. Mindez végső soron ahhoz vezet, hogy kitartással és állhatatossággal az ellenség kimerüléséhez vezetünk.”


19:50

Nyolc tűzoltócsapat dolgozik a rakétatámadások miatt keletkezett tűz oltásán Kirjat Smonában

A tűz Kirjat Smonában, ma – Fotó: Gil Eliyahu

Nyolc tűzoltócsapat dolgozik már két órája azon, hogy megfékezze a rakétatámadások következtében keletkezett tüzet Kirjat Smonában. A tűzoltóság közleménye szerint a tüzet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni.


19:45

A Kneszet első olvasatban jóváhagyta a terrorizmusra való uszítás bűncselekményének büntethetőségét csökkentő törvényjavaslatot

A Kneszet plenáris ülése első olvasatban jóváhagyta a terrorizmus elleni törvény módosítását, amely a terrorizmusra való uszítás bűncselekményének büntethetőségét csökkenti. A törvényjavaslat célja, hogy enyhítse a terrorcselekmények elkövetésére való uszítás büntethetőségének feltételeit azáltal, hogy a terrorcselekmény dicséretének és támogatásának kifejezésével kapcsolatos esetekben a büntethetőséghez elegendő legyen az is, ha a közlés valószínűsíthetően vezet terrorcselekmény elkövetéséhez, és ne legyen szükség bizonyítani, hogy a közlés valószínűleg vezetett volna terrorcselekmény elkövetéséhez.

A törvényjavaslat továbbá új bűncselekményt is bevezetne, amely akár hároméves börtönbüntetést is kiszabhat arra, aki nyilvánosan támogatja a terrorcselekményt. E bűncselekmény esetében nem lenne szükség bizonyítani a közlés és a terrorcselekmény elkövetése közötti kapcsolatot.

A törvényjavaslatot 16 képviselő támogatta, és három ellenezte. A javaslat visszakerül a Kneszet alkotmányügyi, jogi és igazságügyi bizottságához. A javaslat indoklása szerint “a törvénymódosítás célja, hogy erősítse a hatóságok képességét az uszító közlések elleni küzdelemben. A közvélemény által lehetővé tett terrorcselekmények és azok elkövetőinek dicsőítése társadalmi legitimációt biztosít e tetteknek, és növeli azok ismétlődésének kockázatát. Ezért javasolt a hatóságok képességeinek bővítése az ilyen típusú uszító közlések elleni küzdelemben.”


19:16

A Hezbollah helyettes vezetője: Ha tűzszünet lesz Gázában, azonnal leállítjuk a harcot, minden további tárgyalás nélkül

A Hezbollah helyettes vezetője, Sheikh Naim Qassem az AP hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy az egyetlen biztos módja a tűzszünetnek az Izrael-Libanon határon az, ha teljes tűzszünetet hirdetnek Gázában. “Ha tűzszünet lesz Gázában, azonnal leállítjuk a harcot, minden további tárgyalás nélkül” – mondta Qassem. Szerinte a Hezbollah részvétele a háborúban “támogató frontként” szolgált a Gázában lévő szövetségesük számára, “és ha a háború véget ér, a katonai támogatás is megszűnik”. Azonban hozzátette, ha Izrael csökkenti katonai tevékenységét az övezetben anélkül, hogy megállapodást kötne a Hamasszal, annak következményei a libanoni határra nézve kevésbé lesznek egyértelműek.

Qassem az izraeli invázió lehetőségével kapcsolatban elmondta, hogy még akkor is, ha Izrael csak korlátozott katonai műveletet indít, “nem számíthat arra, hogy a válaszunk az általa meghatározott játékszabályok keretein belül marad”. Hozzátette: “Ha Izrael háborút indít, nem fogja tudni ellenőrizni annak mértékét és a résztvevők számát.”


18:22

Noa Argamani édesanyja temetésén: “Ígérem neked, hogy olyan erős leszek, mint te”

Noa Argamani és apja, Jákob, édesanyja, Liora temetésén ma – Fénykép: Eli Herskovits

Noa Argamani ma, édesanyja, Liora temetésén azt mondta: “Minden esély ellenére megadatott nekem, hogy veled lehessek az utolsó pillanataidban, beszéljek veled, nevessünk együtt, és halljam az utolsó szavaidat. Köszönöm, hogy erős voltál, és kitartottál mindvégig, hogy legalább még egyszer láthassalak, és hogy apa ne maradjon egyedül.”

Hozzátette: “Megtanítottál erősnek és függetlennek lenni. Minden alkalommal, amikor nehéz volt, előre toltál, támogattál és nem hagytad, hogy akár csak egyszer is feladjam. Ígérem, hogy továbbra is a te utadon járok, és ragaszkodom az általad belém plántált értékekhez. Ígérem, hogy vigyázok apára, és úgy gondoskodom róla, ahogy te tetted 31 éven át. Ígérem, hogy ugyanolyan erős leszek, mint te.”


18:00

A keddi hírek folytatása 

2024. július 02., kedd >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet