A miniszterelnök hivatala: A Moszad vezetője visszatért a katari tárgyalásokról, még mindig vannak különbségek a felek között – Hírszüret

2024. július 05., péntek, a háború 273. napja


00:00

Véget értek a pénteki jelentések

Szombati jelentések >>

Cahal: Megöltünk egy Hezbollah-aktivistát, aki a szervezet légvédelmi rendszerének tudásközpontja volt – Hírszüret

22:17

Cahal: Két katona könnyebben megsérült a Kirjat Smonára leadott lövések miatt; repülőgépek támadták a Hezbollah állásait

Két katona könnyebben megsérült a Kirjat Smonára leadott lövések miatt ma korábban – közölte a hadsereg. A családokat értesítették. A hadsereg továbbá közölte, hogy a légierő Hezbollah indítóállomást és megfigyelőpontot támadott Dél-Libanonban.


21:21

Riasztások léptek életbe Margaliot településen, Felső-Galileában


21:03

Cahal: Több rakéta nyílt területre esett Alma környékén, Felső-Galileában


20:37

A miniszterelnök hivatala: Továbbra is vannak különbségek a felek között a megállapodás tárgyalásában

A miniszterelnök hivatala közölte, hogy David Barnea, a Moszad vezetője visszatért a közvetítőkkel Dohában tartott találkozóról, és továbbra is vannak különbségek a felek között. A hivatal hozzátette, hogy a jövő héten egy csapat folytatja a tárgyalásokat.


20:35

Riasztások léptek életbe Felső-Galileában


20:10

Egy ember könnyebben megsérült egy rakéta becsapódásától Kirjat Smona környékén


20:00

Cahal: Két rakéta csapódott be Betzet környékén; tűz keletkezett

A hadsereg közölte, hogy két rakéta csapódott be Betzet településen, a Nyugat-Galileában, az ottani riasztások nyomán. A becsapódások következtében tűz keletkezett, és a tűzoltók a helyszínen dolgoznak a tűz eloltásán.


19:32

Négy rakéta csapódott be Kirjat Smonában, egyikük egy ház udvarát találta el

Kirjat Smona város szóvivője szerint négy rakéta csapódott be a városban, és az egyik egy ház udvarát találta el. Egy másik rakétát elfogtak. Jelentős kár keletkezett a házban, valamint a város infrastruktúrájában, de nem voltak sérültek. A rendőrség szerint tűzszerészek dolgoznak a rakéta maradványainak eltávolításán.


18:59

Hamasz tisztviselő: Izrael válasza az üzletre holnap reggelig várható

Osama Hamdan, a Hamasz libanoni képviselője azt mondta a francia hírügynökségnek, hogy a szervezet arra számít, hogy Izrael gyorsan válaszol a tűzszüneti és túszcsere megállapodásra vonatkozó tárgyalásokra. Hamdan szerint a válasz „valószínűleg ma vagy holnap reggel” várható.


18:59

Riasztások léptek életbe Kirjat Semonában és környékén

Riasztások léptek életbe Kirjat Smonában, Tel Chajban és Beit Hillelben.


18:40

Cahal: A légierő föld-levegő rakétakilövőt támadott Dél-Libanonban

A Cahal bejelentése szerint a légierő támadást hajtott végre egy föld-levegő rakétakilövő ellen Dél-Libanonban, amelyet korábban izraeli légi járművek elleni támadásokhoz használtak. Azt is közölték, hogy vadászgépek megtámadtak egy katonai létesítményt Marakah körzetében, ahol egy Hezbollah-aktivista tartózkodott. A nap folyamán nyolc Libanonból érkező rakétát észleltek, amelyek közül öt Zerait körzetében, a többi pedig a Dov-hegyen csapódott be. Sérülés nem történt.


18:38

Riasztások aktiválódtak Nyugat-Galileában

Riasztások aktiválódtak Betzet és Slomi településeken Nyugat-Galileában.


17:07

Hamasz bejelentette a Hezbollahnak, hogy elfogadta a tűzszüneti javaslatot a Gázai övezetben

Hamasz bejelentette a Hezbollahnak, hogy elfogadta a tűzszüneti javaslatot a Gázai övezetben. Ezt a Hezbollah főtitkára, Haszan Naszrallah és a Hamasz politikai ágának egyik tagja, Halil al-Hija közötti találkozón jelentették be. A találkozó végén Naszrallah üdvözölte a döntést. Korábban a Hezbollah egy nyilatkozatában közölte, hogy Naszrallah és al-Hija a tárgyalások legutóbbi fejleményeiről tárgyaltak.

A Hezbollah hivatalos forrása szerint a szervezet abbahagyja a harcokat, amint a tűzszünet életbe lép. „Ha Gázában megállapodás születik, akkor Libanonban is tűzszünet lesz” – mondta. (Reuters)


16:36

Hamasz: Elutasítjuk a külföldi erők Gázai övezetbe történő bevezetését támogató nyilatkozatokat

A Hamasz nyilatkozatában közölte, hogy elutasít minden olyan nyilatkozatot és álláspontot, amely támogatja külföldi erők Gázai övezetbe történő bevezetését. (Reuters)


16:18

Ganz Netanjahunak: Teljes támogatást adunk minden felelős tervhez, amely a túszok visszaszerzésére irányul

A Nemzeti Tábor párt elnöke, Beni Ganz beszélt a miniszterelnökkel, és közölte vele, hogy pártja teljes támogatást ad minden felelős tervhez, amely a túszok visszaszerzésére irányul.


13:47

A Hezbollah helyettes főtitkára: „A háború kiterjesztésének lehetősége jelenleg nem létezik, de a szervezet minden forgatókönyvre készen áll”

A Hezbollah helyettes főtitkára, Naim Kasszem egy interjúban az orosz Sputnik hírügynökségnek azt mondta, hogy „a háború kiterjesztésének lehetősége a közeljövőben nem létezik, de a Hezbollah minden forgatókönyvre készen áll”. Elmondása szerint a szervezet a háború kezdetétől fogva azt mondta, hogy csak támogató frontként működik, és nem közvetlen harci frontként.

Kasszem hozzátette, hogy a szervezet reakcióit az izraeli tevékenységek befolyásolják. „Minden alkalommal, amikor az izraeli hadsereg túllépi a szervezet által meghatározott távolságot vagy civileket támad, megfelelő választ adunk”, mondta.


11:20

Az izraeli delegáció a Moszad vezetésével Katarba utazott a túszügyletről szóló megbeszélésekre

Izraeli delegáció a Moszad vezetésével ma Katarba utazott, hogy előmozdítsák a túszok szabadon bocsátására vonatkozó megállapodást. Tegnap a miniszterelnök jóváhagyta a delegáció kiküldését a Hamasz válaszát követően, amelyet a tárgyalásokkal kapcsolatos források „alapvetően pozitív javaslatnak” neveztek, ami eddig a legjobb formát tükrözi, amelyet a szervezet elfogadott, és alapot szolgáltathat a tárgyalások előmozdításához. Ugyanakkor izraeli és külföldi források aggodalmukat fejezték ki, hogy a miniszterelnök később meghiúsíthatja az üzletet.


10:04

A tűzoltók ellenőrzésük alá vonták a tűzesetek nagy részét Galileában és a Golánon; a háború kitörése óta több mint 70 ezer dunam égett le északon

Tüzek a Golán-fennsíkon, tegnap – Fotó: Gil Eliyahu

A tűzoltó és mentő csapatok ma reggel ellenőrzésük alá vonták a tegnap, a Libanonból indított súlyos rakétatámadások miatt kitört tüzek nagy részét. A Biria erdőben és a Daliot patak területén a Golán-fennsíkon még nem sikerült eloltani a tüzet, és a tűzoltók továbbra is dolgoznak a helyszínen. A háború kitörése óta az északi régióban több mint 70 ezer dunam nyílt terület égett le. Összehasonlításképpen, tavaly 17 ezer dunam nyílt terület károsodott az északi régióban.

Az elmúlt napok súlyos rakétatámadásai következtében több ezer dunam erdős és ligetes terület károsodott, néhány helyen, például a Biria erdőben, ismétlődő károk keletkeztek. Azonban a károk pontos mértékét még nem mérték fel.

A Természetvédelmi és Parkügyi Hatóság szerint a tüzek súlyos károkat okoztak a Gamla, Dishon patak, Hatzor patak, Dalton patak, Meshushim patak mentén és a Majrase természetvédelmi területeken. A Gamla pataknál tomboló tűz következtében a Természetvédelmi és Parkügyi Hatóság munkatársai kénytelenek voltak hat keselyűt evakuálni, akik a rezervátumban voltak. A hatóság munkatársai továbbá aggodalmukat fejezték ki a tüzek területén található ritka madarak fészkeinek sorsával kapcsolatban, amelyekben a fiókák, akik még nem tanultak meg repülni, megsérülhetnek a tűzben.


09:39

Naszrallah találkozott egy Hamasz küldöttséggel megbeszélni a tűzszüneti tárgyalások fejleményeit

Naszrallah a Hamasz küldöttségével folytatott találkozón, ma

Naszrallah találkozott ma a Hamasz küldöttségével, amelyet az egyik vezető, Khalil al-Hayya vezetett. A szervezet szerint a találkozón a „legutóbbi biztonsági és politikai fejleményekről Izraelben és Gázában” és a tűzszüneti tárgyalások fejleményeiről tárgyaltak. A Hezbollah közleménye szerint „a két fél hangsúlyozta a koordináció folytatását a kívánt célok elérése érdekében.”


08:24

A hadsereg körülzár egy épületet Dzseninben, a palesztin egészségügyi minisztérium négy halottról számolt be

Tűzharc alakult ki ma reggel Dzseninben a Cahal különleges egységeinek tevékenysége során. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint négy palesztin meghalt, és egy másik súlyosan megsérült. A Cahal közölte, hogy a katonák körülzártak egy épületet, ahol terroristák rejtőznek, és légicsapással támadták meg a fegyveres csoportot.


08:20

Izraeli küldöttség, amelyet a Moszad vezetője vezet, ma Katarba utazik túsztárgyalásokra

Izraeli küldöttség, amelyet a Moszad vezetője vezet, ma Katarba utazik a túszok szabadon bocsátására irányuló tárgyalások előmozdítására. Benjamin Netanjahu miniszterelnök tegnap engedélyezte a küldöttség kiküldését a Hamasz válasza nyomán, amelyről a tárgyalásokban jártas források ezen a héten azt mondták, hogy „elsősorban pozitív javaslat, amely tükrözi a legjobb képletet, amellyel a szervezet eddig egyetértett, és amely alapul szolgálhat a tárgyalások előmozdításához.” Izraeli és külföldi források azonban aggodalmukat fejezték ki, hogy Netanjahu később megakadályozhatja az üzletet.


08:01

A Galilea és a Golán természetvédelmi területei veszélyben vannak, hogy a tűz átterjed területükre; sok csapat próbálja megfékezni a tüzet

Fennáll a veszélye, hogy a Libanonból tegnap indított rakéták miatt kitört tűz átterjed Galilea és a Golán több természetvédelmi területére. A veszélyeztetett területek közé tartozik a Dishon patak, a Gamla, az Al Al patak és a Meshushim patak. A tűzoltó és mentő csapatok, a Természetvédelmi és Parkügyi Hatóság munkatársaival együtt, jelenleg a tűz megfékezésén dolgoznak.


21:49

Egy tartalékos katona súlyosan megsérült a gázai övezet közepén zajló harcban

Az Alexandroni brigád (3) 8101-es tartalékos zászlóaljának egy katonája súlyosan megsérült a gázai övezet közepén zajló harcban. A Cahal közölte, hogy a katonát kórházba szállították orvosi kezelésre.


21:28

Az ejtőernyős dandár egyik katonája, Eyal Mimran őrmester, 20 éves, Ness Ziona-i, elesett a Szadzsaijában zajló harcban

A Cahal közölte, hogy Eyal Mimran őrmester, 20 éves Ness Ziona-i, ma elesett a Szadzsaijában, a Gázai övezet északi részén zajló harcban. Mimran a 101-es zászlóaljban szolgált az ejtőernyős dandárban. Szülei, Ilan és Eszter, gyászolnak. Temetése holnap 12:00 órakor lesz a Ness Ziona-i katonai temetőben.

Eyal Mimran

20:51

Shikma Bressler egy jeruzsálemi tüntetésen: Egy megállapodás van az asztalon, és Netanjahu megakadályozza egy „biztonsági tényező” nevében

Tüntetők az Aza utcában Jeruzsálemben, ma este – Fotó: Olivier Fitoussi

Körülbelül 2000 tüntető gyűlt össze Netanjahu miniszterelnök jeruzsálemi háza közelében az Aza utcában. Shikma Bressler a tüntetésen azt mondta: „Egy megállapodás van az asztalon, és az az ember, akinek ez az otthona, saját személyes félelme miatt akadályozza meg az üzletet egy ‘biztonsági tényező’ nevében.” Bressler hozzátette: „A nép kétharmada megérti, hogy Netanjahu nem alkalmas arra, hogy vezessen minket. Nem hétköznapokban és biztosan nem vészhelyzetben. Itt vagyunk, mert amíg a kormány irányítása szélsőjobboldali nacionalista és rasszista kezekben van, a túszok nem térnek vissza, az észak nem épül újjá, és nem fogjuk legyőzni ellenségeinket.”


20:27

A rendőrség erőszakkal oszlatta fel a háború elleni tüntetést Haifában, négy embert letartóztattak

Rendőrök bilincselnek egy tüntetőt Haifában, miközben a földön van, ma este – Fotó: Oren Ziv

Négy tüntetőt letartóztattak egy háborúellenes tüntetés során, amelyet Haifa belvárosában tartottak. A rendőrség illegálisnak nyilvánította a tüntetést, és erőszakkal, lovasrendőrökkel oszlatta fel a tüntetőket. Ez az elmúlt két hónapban a hatodik alkalom, hogy a rendőrség erőszakkal oszlatott fel háborúellenes tüntetést a városban.

A tüntetők szerint, akik részt vettek a tiltakozásban, a tüntetés feloszlatása után több csoportba szerveződve több helyszínen is tüntettek, és a rendőrök, akik a helyszínen voltak, üldözték őket és erőszakkal próbálták eltávolítani a helyszínről.

Rendőr tart egy táblát, amelyet a haifai tüntetés résztvevőitől vettek el, ma este – Fotó: Oren Ziv

20:21

A Fehér Ház: Biden üdvözölte a miniszterelnök döntését, hogy engedélyezze egy tárgyalódelegáció elküldését a túszügyben folytatott tárgyalásokra


20:19

Körülbelül 300 tüntető a Kirya mellett a kabinet ülésének idején; a tüntetők váltakozva blokkolják a Begin utat dél felé

A tüntetés a Begin úton, ma este – Fotó: Yair Brill

20:10

A politikai és a biztonsági kabinet összeül a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások megvitatására


20:06

Több száz tüntető vonul a miniszterelnök jeruzsálemi háza felé

Tüntetők vonulnak Jeruzsálemben, ma este – Fotó: Olivier Fitoussi

Több száz tüntető a kormány ellen vonul a Legfelsőbb Bíróságtól a miniszterelnök Aza úton található háza felé.


19:42

Több mint 40 tűzoltó csapat dolgozik a tűzoltáson Galileában és a Golánon, amelyeket a Libanonból érkező lövések okoztak

Tűzoltás a Hermon bejáratánál, ma – Fotó: Rami Shalush

Több mint 40 csapat és 10 tűzoltó repülőgép dolgozik ma este Galileában és a Golánon a Libanonból érkező súlyos lövések miatt kitört tüzek oltásán. Többek között tűzoltó csapatok dolgoznak a Biria erdőben és a Naftali-hegységben, ahol még nem sikerült ellenőrzést szerezni a tűz felett, a nyílt területen lévő tűznél Metula közelében, ahol már sikerült ellenőrzést szerezni a tűz felett. Továbbá több tűzvész van nyílt területeken Aniam, Natur és Kanaf települések közelében a Golán-fennsíkon, amelyek a tűzoltók szerint nem veszélyeztetik a településeket.

Emellett 11 csapat dolgozik a tűzoltáson a Kinnerethez közeli Ravid és Migdal települések térségében. A tűz kitörésének oka jelenleg nem ismert.


19:11

A miniszterelnöki hivatal: Netanjahu beszélt Bidennel, és hangsúlyozta, hogy Izrael elkötelezett a háború befejezése mellett, miután elérte minden célját


19:02

Biztonsági források: Telepesek köveket dobáltak és felgyújtottak egy autót Sechemtől északra található Fandaqumiyában

Telepesek által felgyújtott jármű, ma –Fotó: Fandaqumiya falu tanácsa

Telepesek behatoltak Fandaqumiyaba, amely Sechemtől északra található a Nyugati Parton (Ciszjordánia), köveket dobáltak és felgyújtottak egy autót – mondta két biztonsági forrás. A források szerint a katonák a levegőbe lőttek. Ez a harmadik telepes erőszakos incidens palesztinokkal szemben a Nyugati Parton ma reggel óta.


18:36

Itai Gela őrnagy, 38 éves, Ramat Ganból, ma meghalt, miután eltalálta egy Libanonból a Golánra kilőtt rakéta

A Cahal közölte, hogy Itai Gela őrnagy, 38 éves, Ramat Ganból, ma meghalt, miután egy Libanonból a Golán középső részén lévő bázisra kilőtt rakéta eltalálta. Gela a 8679-es zászlóalj helyettes parancsnokaként szolgált a Yiftach hadosztályban (679). Gela hátrahagyta feleségét, Galt, aki előrehaladott terhes, és lányait, Yehalit és Gonit, akik első osztályba és óvodába járnak. Temetése holnap 11:00 órakor lesz a Kirjat Shaul temetőben.


18:00

A csütörtöki hírek folytatása 

2024. július 04., csütörtök >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet