A vezérkari főnök: A túszok hazahozataláért kötött megállapodás sürgős erkölcsi kötelesség az életek megmentése érdekében – Hírszüret

Az UNRWA iskolája, amelyet ma támadtak Nuszeirátban

2024. július 14., vasárnap, a háború 282. napja


00:00

Véget értek a vasárnapi jelentések

Hétfői jelentések >>


22:14

Cahal: Reggel katonai gyakorlatot tartanak a Jordán-völgy térségében, robbanások lesznek hallhatók a környéken, de nincs biztonsági esemény miatti aggodalom


21:55

Az állam holnap délig kért haladékot a legfelsőbb bíróságtól a Sde Teiman bezárásával kapcsolatos petíciókra adott válasz benyújtására

Az állam holnap délig kért haladékot a legfelsőbb bíróságtól a Sde Teiman bezárásával kapcsolatos petíciókra adott válasz benyújtására. Az állam főügyészsége közölte, hogy az első hosszabbítási kérelem benyújtása óta megbeszélések folytak a Nemzetbiztonsági Tanáccsal és az állam releváns hatóságaival. „Jelen pillanatban ezek a tárgyalások még mindig folyamatban vannak, és különböző kiegészítésekre volt szükség a Nemzetbiztonsági Tanács által vezetett tárgyalás összefoglalója alapján”. Az állam képviselői jelezték, hogy „ilyen helyzetben a frissítés benyújtása késlekedik, mivel szükség van a különböző, az ügy kezelésében részt vevő hatóságok által szolgáltatott szükséges ténybeli frissítésekre annak érdekében, hogy a válaszadók a bíróság előtt a lehető legpontosabb és legfrissebb ténybeli képet tudják bemutatni”.

A petíció benyújtói, Oded Feller és Roni Pelli ügyvédek válaszként a hosszabbítási kérelemhez azt mondták: „Elég ebből, a tárgyalás nem meglepetés parti”.


21:23

Cahal: A légierő Hezbollah célpontokat támadott Dél-Libanonban

Cahal közölte, hogy a légierő Hezbollah katonai létesítményeket támadott Hula faluban és a szervezet terrorista infrastruktúráját Misz el-Dzsbel, Bani Hajan és Aita a-Saab falvakban, Dél-Libanonban.


20:33

A rendőrfőkapitány leköszönése: „Utódomnak a politikai indítékok bejuttatásának mindennapi kezelése marad”

A rendőrfőkapitány, Kobi Sabtai a leköszönő ünnepségén, ma – Fotó: Olivier Fitoussi

A leköszönő rendőrfőkapitány, Kobi Sabtai arra figyelmeztetett, hogy a rendőrség politikai befolyás alá kerülhet, és kijelentette, hogy „a rendőrség depolitizálásáért és szakmai irányvonalának megőrzéséért folytatott küzdelem még zajlik”. A tiszteletére a Beit Semes-i Nemzeti Rendőrakadémián tartott búcsúünnepségen Sabtai elmondta, hogy nem könnyű érzésekkel fejezi be hivatalát, és az ő időszaka „nagy feszültségekkel telt, különösen a politikusokkal, akik megpróbálták befolyásolni és irányítani a saját nézeteik alapján”. Szavai szerint „ezeknek a harcoknak a nagy része a színfalak mögött zajlott, és hatalmas erőfeszítéseket kellett tennem annak érdekében, hogy megakadályozzam a politikai erők bejutását a rendőrségbe, és csak egy kis részük került a nyilvánosság elé”.

Sabtai megjegyezte, hogy utódjára „nagyon nehéz feladat és mindennapos küzdelem vár a rendőrség szakmaiságának megőrzéséért és a politikai álláspontok és indítékok bejutásának megakadályozásáért”. A nyilvános választott tisztviselőkhöz fordulva azt mondta, hogy a rendőrség „szakmai szervezet, amelynek feladata az állampolgárok jólétének és személyes biztonságának megőrzése. Ne ártson a rendőrségnek, és hagyják ki a politikai vitákból, amelyek gyengítik a szervezetet és károsítják a céljai megvalósítására való képességét”.


19:52

A kormány jogtanácsosa: A rendőrségnek elsősorban a nyilvánosságot kell szolgálnia, és a törvény szerint kell eljárnia

A kormány jogtanácsosa, Gali Baharav-Miara a rendőrfőkapitány leköszönő ünnepségén, ma – Fotó: Olivier Fitoussi

A kormány jogtanácsosa, Gali Baharav-Miara elmondta, hogy a rendőrségnek elsősorban a közérdeket kell szolgálnia, és tagjainak kötelessége a törvény szerint eljárni. Kobi Sábtai rendőrfőkapitány leköszönő ünnepségén Baharav-Miara a távozó rendőrfőkapitánynak elmondta, hogy „bonyolult időszakban töltötted be a közszolgálati szerepet. Hozzájárultál a jogállamiság szilárd falához”.


19:33

A vezérkari főnök: A túszok hazahozatala érdekében kötött megállapodás sürgős erkölcsi kötelesség az életek megmentése érdekében

Herzi Halevi vezérkari főnök kijelentette, hogy a túszok hazahozatala érdekében kötött megállapodás sürgős erkölcsi kötelesség az életek megmentése érdekében. A Palmachim bázison tett nyilatkozatában a vezérkari főnök elmondta, hogy a Cahal által a Gázai övezetben végrehajtott likvidálások a Hamasz lebontásának és a túszok hazahozatalához szükséges katonai nyomás részei.

Halevi hozzátette, hogy „a hadsereg minden szükséges nyomást gyakorol a megállapodás feltételeinek megteremtése érdekében, és készen áll minden politikai szinten jóváhagyott megállapodás betartására, és a tűzszünet végén a harc folytatására”. Kiemelte, hogy „a Cahal nem hagyja abba a túszok kiszabadításáért folytatott tevékenységét. Nem hagyunk fel a Hamasz elleni támadásokkal, amíg el nem érjük ezt a célt, és természetesen nem hagyunk fel az izraeli állampolgárok biztonságának megteremtésével sem.”


19:18

Herzog elnök: A rendőrség senkié, és nem tartozik egyetlen politikai oldalhoz sem

Herzog elnök a rendőrfőkapitány leköszönő ünnepségén, ma – Fotó: Olivier Fitoussi

Herzog elnök kijelentette, hogy a rendőrség „senkié, és nem tartozik egyetlen politikai oldalhoz sem”. Herzog ezeket a szavakat a Kobi Sabtai rendőrfőkapitány búcsúztatásán mondta, amelyre nem hívták meg a miniszterelnököt és a nemzetbiztonsági minisztert, Itamar Ben-Gvirt. „Felhívom a választott tisztviselőket – hagyják ki a rendőrséget a politikából” – mondta az elnök, és hozzátette, hogy „a nemzeti rendőrség elve kritikus fontosságú, és nem szabad kompromisszumot kötni róla”.


18:50

Michael Ben Ari volt Kneszet-képviselőt rasszizmusra való uszítás vádjával illették

Michael Ben Ari a Zsidó Erő kampányának megnyitóján, 2020-ban – Fotó: Emil Salman

Az ügyészség vádat emelt Michael Ben Ari volt Kneszet-képviselő ellen rasszizmusra való uszítás vádjával. A vádirat szerint Ben Ari 2017-2023 között közszereplése során számos olyan kijelentést tett közzé, amelyek rasszizmusra való uszítást tartalmaztak az arabokkal szemben.

Az ügyészség megjegyezte, hogy ezeket a kijelentéseket beszédeiben, a médiának adott interjúkban és közösségi média fiókjaiban tette. A vádirat szerint Ben Ari még mindig a rabbi Meir Kahane tanítványának és követőjének vallja magát. A vádat a kormány jogtanácsosa, Gali Baharav-Miara és az államügyész, Amit Isman jóváhagyásával nyújtották be.


17:59

Cahal: Négy katona megsérült a Nir Cvi kereszteződésnél történt gázolásos merényletben, köztük egy tiszt és egy katona súlyos sérüléseket szenvedett

A Cahal közölte, hogy a gázolásos merénylet négy sérültje Crifinnél katonák. Egy tiszt és egy katona súlyosan megsérült, további két katona pedig közepes és könnyű sérülésekkel került kórházba.


17:55

Biden és Netanjahu hétfőn találkoznak a Fehér Házban, két nappal azelőtt, hogy a miniszterelnök a Kongresszusban beszédet mond

Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu miniszterelnök hétfőn találkoznak a Fehér Házban, két nappal azelőtt, hogy Netanjahu beszédet mond a Kongresszusban. Ez az első találkozójuk Biden októberi izraeli látogatása óta, és az első alkalom, hogy Netanjahu a Fehér Házba látogat, mióta 2022 decemberében ismét miniszterelnök lett.


17:30

Riadó volt Kerem Salomban; Cahal: Téves riasztás


17:14

Cahal: UNRWA iskolában bujkáló terroristákat támadtunk Nuszeirátban; Palesztinok: Legalább 15 halott, köztük nők és gyermekek

A Hamasz tájékoztatási minisztériuma közölte, hogy legalább 15 ember meghalt egy izraeli támadásban, amely a Gázai övezet középső részén, a Nuszeirat menekülttáborban lévő UNRWA iskola ellen irányult. Helyi mentőszolgálatok arról számoltak be, hogy a halottak között nők és gyermekek is vannak, és a felvételeken számos sérült is látható.

Az al-Auda kórház tájékoztatása szerint legalább 71 sérültet szállítottak be orvosi ellátásra, és számuk várhatóan növekedni fog. A palesztinok szerint ez a második alkalom egy héten belül, hogy Izrael UNRWA iskolákat támadott; múlt héten egy másik iskolát támadtak meg Khan Younis keleti részén.

A Cahal közölte, hogy a támadás az UNRWA iskolájában bujkáló terroristák ellen irányult, akik onnan hajtottak végre támadásokat a hadsereg erői ellen. A Cahal szóvivője közölte: „A támadás előtt számos intézkedést hoztunk a polgári áldozatok esélyének minimalizálása érdekében, beleértve a pontos fegyverek és további hírszerzési információk használatát. A Hamasz módszeresen megsérti a nemzetközi jogot, kegyetlenül kihasználva a polgári intézményeket és a lakosságot, mint emberi pajzsot a terrorcselekményeikhez.”


16:30

Cahal és Sabak: A han juniszi hadosztály parancsnoka meghalt a Mohammed Deif elleni merényletkísérletben

Rafah Salama, a Khan Younis-i brigád parancsnoka (jobbra), akit tegnap Khan Younisban likvidáltak, és Mohamed Deif – Fotó: nincs megadva forrás

A Cahal és a Sabak bejelentették, hogy Rafah Salama, a Hamasz Khan Younis-i brigádjának parancsnoka meghalt tegnap a Mohamed Deif elleni merényletkísérlet során. A Cahal szerint Salama tegnap a szervezet katonai szárnyának vezetőjével tartózkodott az ő nevén nyilvántartott létesítményben, Al-Mawasi területén, Khan Younis nyugati részén, de még nem ismert, hogy Deif meghalt-e a támadásban.

A hadsereg megjegyezte, hogy Salama Deif közeli embere volt, és részt vett az október 7-i mészárlás tervezésében. Továbbá közölték, hogy a Khan Younis-i brigád parancsnokának jelentős szerepe volt Gilad Salit katona elrablásában, és hogy az ellene elkövetett merénylet „jelentős csapást jelent a Hamasz terrorista szervezet katonai működésére.”


16:12

A Sabak vezetője Mohamed Deif elleni merényletkísérletről: Egy hírszerzési sebészeti művelet eredménye

Ronen Bar, a Sabak vezetője beszélt Mohamed Deif tegnapi likvidálásának kísérletéről, és elmondta, hogy a művelet egy „hírszerzési sebészeti művelet” eredménye volt. Bar Rafahban, a déli parancsnokság vezetője és a 162. hadosztály parancsnoka jelenlétében tartott helyzetértékelés során nyilatkozott. Hozzátette, hogy az elmúlt héten 25, az október 7-i mészárlásban részt vevő Hamasz-aktivistát öltek meg az övezetben.


14:41

A rendőrfőkapitány a helyszínen: A merényletekre vonatkozó figyelmeztetések halmozódnak Mohammed Deif elleni merényletkísérlet óta, készen állunk

A rendőrfőkapitány a helyszínen, ma – Fotó: Hadasz Prus

A rendőrfőkapitány, Yaakov (Kobi) Shabtai, a Crifin melletti gázolás helyszínén azt mondta, hogy a Mohammed Deif elleni merényletkísérlet óta a merényletekre vonatkozó figyelmeztetések halmozódnak. Elmondása szerint a rendőrség fokozta jelenlétét a zsúfolt helyeken. Hozzátette, hogy a rendőrségnek nincs információja a gázoló biztonsági múltjáról.


13:56

Rendőrségi vezetők: A gázoló Kelet-Jeruzsálem lakosa volt

Rendőrségi vezetők megerősítették, hogy a Nir Cvi kereszteződésnél történt merénylet gázolója Kelet-Jeruzsálem lakosa. Az incidensben négy ember megsérült, közülük ketten életveszélyes és súlyos állapotban vannak. A központi körzet rendőrfőnöke, Avi Biton, elmondta, hogy a gázoló több embert ütött el egy buszmegállóban, továbbhajtott, majd megfordult, és egy másik buszmegállóban ütött el embereket. „Fő feladatunk ellenőrizni, hogy nincsenek-e további támadók, amennyire értem, egyedülálló támadóról van szó,” mondta Biton újságíróknak a gázolás helyszínén. Hozzátette, hogy a Lod környékén rutinműveletet végző határőrségi tartalékosok több mint 20 lövést adtak le a gázolóra, aki az autójában halt meg.


13:46

Szemtanú a Nir Cvi kereszteződésnél történt gázolásról: „Elütött egy embert a megállóban, megfordult, és visszatért, hogy elüsse a másik oldalon lévőket”

Egy szemtanú, aki látta a Nir Cvi kereszteződésnél történt gázolást, elmondta, hogy látta, amint a gázoló elüt egy embert a megállóban, majd visszatér, hogy elüsse a másik oldalon lévőket. „Néhány száz métert továbbhajtott, megfordult, és visszatért a kereszteződésbe, hogy elüsse a másik oldalon lévő megállóban lévőket.”


13:27

Gázolás gyanúja Ramle közelében: Négy ember megsérült, közülük ketten életveszélyes és súlyos állapotban vannak

A Nír Cvii kereszteződésnél történt gázolás helyszíne, ma – Fotó: Josh Brainer

Négy ember megsérült a Nir Cvi kereszteződésnél, Crifin közelében történt gázolásban. Egyikük életveszélyesen, másikuk súlyosan, harmadik közepesen, és még egy személy könnyebben sérült. A rendőrség szerint a gázolás gyanúja áll fenn, és a határőrség erői lelőtték a gázolót. A Magen David Adom szerint a négy sérültet a Samir-Aszaf Harofe kórházba szállították.


13:19

37 éves palesztin nőt tartóztattak le a Hebronban, kést találtak nála; az asszony biztonsági személyt tervezett megkéselni

Egy 37 éves palesztin nőt tartóztattak le a Hebronban található Machpela-barlang bejáratánál, akinél kést találtak. A gyanú szerint egy biztonsági személy megkéselésére készült. A határőrség rendőrei tartóztatták le az asszonyt, miután megtalálták a fegyvert a nála lévő táskában. A rendőrség közleménye szerint az elfogása után azt mondta, hogy férje a Hamasz egyik aktivistája, aki izraeli börtönben tölti büntetését, és hogy egy konkrét rendőr megkéselésére készült.


13:18

Gázolás gyanúja: Ketten megsérültek Ramle közelében, egyikük súlyos állapotban; a gázolót ártalmatlanították

A Nir Cvi kereszteződésnél történt gázolás helyszíne, ma – Fotó: Mentők

Két ember megsérült a Nir Cvi kereszteződésnél, Ramle közelében, egyikük súlyos állapotban van. A rendőrség szerint gázolás gyanúja áll fenn, és a gázolót ártalmatlanították.


12:47

A Hamasz politikai irodájának tagja: A tárgyalások nem szakadtak meg

Az el-Mawasi menekülttábor Han Juniszban, ahol a bombázás történt, ma – Fotó: AFP

12:16

A felső-galileai riasztások folytatódnak légi jármű behatolásának veszélye miatt


12:06

Riasztásokat aktiváltak Felső-Galileában ellenséges légi jármű behatolásának veszélye miatt


11:44

Cahal: A nyugat-galileai riasztások egy Libanonban földre zuhant lövedék miatt történtek


10:47

Riasztásokat aktiváltak Nyugat-Galileában


10:19

Cahal: Terroristákat öltünk meg és föld alatti alagutakat semmisítettünk meg Gázában és Rafahban

Cahal-erők a Gázai övezetben, ma – Fotó: Cahal szóvivő

A Rafahban tevékenykedő Cahal-erők terroristákat öltek meg, és föld alatti alagutakat és terrorinfrastruktúrákat semmisítettek meg. A hadsereg közleménye szerint az erők Gáza városában is tevékenykedtek, és megöltek terroristákat, akik robbanószereket próbáltak elhelyezni.


10:16

A Hamasz egyik magas rangú tisztviselője az AFP-nek: Mohammed Deif rendben van, a tárgyalások Izraellel megszakadtak

A Hamasz egyik magas rangú tisztviselője azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy Mohammed Deif rendben van a tegnapi Han Junisz nyugati részén történt merényletkísérlet után. A tisztviselő hozzátette, hogy a szervezet úgy döntött, hogy felfüggeszti a túszok szabadon bocsátásáról és a háború befejezéséről szóló tárgyalásokat Izrael „mészárlásai” és az izraeli tárgyalási hozzáállás miatt. A magas rangú forrás szerint a Hamasz politikai irodájának vezetője, Iszmail Hanije azt mondta a közvetítő országok képviselőinek, hogy a szervezet úgy döntött, hogy felfüggeszti a tárgyalásokat Izrael „komolytalansága, időhúzása és akadályok állítása” miatt.

A Hamasz és a gázai palesztin frakciók vezetői azt mondták, hogy a Hamasz vezetősége üzent a közvetítőknek, hogy nincs értelme a tárgyalásoknak, amíg Izrael masszív támadásai folytatódnak. Arab diplomaták ugyanakkor azt mondták, hogy a tárgyalások dinamikája lehetővé teszi mindkét félnek – Izraelnek és a Hamasznak – hogy beszéljenek Egyiptommal és Katarral, mivel így sincsenek közvetlen találkozók a két fél között, és megjegyezték, hogy a közvetítőkkel folytatott beszélgetések folyamatosan zajlanak.


09:58

Orvosi források a Gázai övezetben: Legalább 17 ember halt meg és mintegy 50 megsebesült a Cahal éjszakai légitámadásaiban Gáza városában


07:57

Hamasz-források az Al-Sarq Al-Awsatnak: A han juniszi hadosztály parancsnoka meghalt tegnap a merényletben

A Hamasz-források azt mondták a szaúdi Al-Sarq Al-Awsat újságnak, hogy a han juniszi hadosztály parancsnoka, Rafiq Salama, tegnap meghalt a merényletben, amikor a Mohammed Deif magas rangú Hamasz-tisztségviselővel együtt tartózkodott a han juniszi komplexumban. A források szerint Salama holttestét tegnap kihozták és már eltemették.


02:49

Cahal: Központi parancsnokságot és katonai infrastruktúrákat támadtunk Szíriában

A Cahal közölte, hogy Szíriában katonai infrastruktúrákat és egy „központi parancsnokságot” támadtak, amelyet a hadsereg használt. A támadást válaszul hajtották végre a tegnapi Szíriából Eilatra indított drónok miatt. A Cahal hozzátette, hogy a támadási célpontok között voltak a szíriai légvédelmi rendszer által használt létesítmények is.


00:13

Hanije: A mai támadás az övezetben akadályt jelent az egyezség felé vezető úton, a közvetítőknek nyomást kell gyakorolniuk Netanjahura a harcok leállítása érdekében

Iszmail Hanije, a Hamasz vezetője kijelentette, hogy a legutóbbi izraeli támadások az övezetben akadályokat jelentenek, amelyek esetlegesen megakadályozhatják a megállapodás elérését. Hanije, a Hamasz katonai szárnyának vezetője, Mohamed Deif elleni merényletkísérlet után nyilatkozott, és elmondta, hogy beszélt a közvetítőkkel, hangsúlyozva a Netanjahura való nyomásgyakorlás szükségességét a harcok leállítása érdekében. Kifejezte aggodalmát a megállapodás elérésének folytatásával kapcsolatban. Szerinte a Hamasz megpróbálta teljesíteni Netanjahu feltételeit az egyezség érdekében, beleértve azokat is, amelyeket a szervezet szerint a miniszterelnök először a médiában közölt.


23:40

Cahal: Öt célpontot támadtunk a Hezbollah déli-libanoni területein

A Cahal közölte, hogy a légierő vadászgépei a Hezbollah célpontjait támadták öt különböző helyen Dél-Libanonban. A közlemény szerint a célpontok között volt egy kilövőállás is Rab a-Tlatin faluban, ahonnan korábban Kirjat Smona felé lőttek, valamint további terrorinfrastruktúrák és megfigyelőállások.


23:11

Hamasz források a Haaretznek: A szervezetnek nincs érdeke megszakítani a tárgyalásokat

A Hamasz forrásai a Haaretznek elmondták, hogy még ha lassulás is következik be az Izraellel folytatott túszcseretárgyalásokban, a szervezetnek nincs érdeke megszakítani a tárgyalásokat, és ezzel lehetőséget adni Benjamin Netanjahunak, hogy őket okolja ezért. A források szerint az aktivisták elleni merényletek nem hatékonyak: „Az egész szervezet évek óta úgy működik, mintha kölcsön időn élne. Minden vezetőnek van helyettese.”


22:47

A Hamasz vezetőhelyettese: Maximális rugalmasságot mutattunk, megállapodás lehetséges, ha Netanjahu akarja

Halil al-Hayya, a Hamasz politikai irodájának helyettes vezetője és a szervezet tárgyalócsapatának vezetője a Mohamed Deif elleni merényletkísérlet után elmondta, hogy a tárgyalások folytatása Izraelen múlik. Al-Hayya az Al Jazeerának nyilatkozva kijelentette: „Netanjahu megpróbálja összekeverni a kártyákat, és zavarba hozza a közvetítőket és minden érintett felet. A Hamasz maximális rugalmasságot mutatott, és minden lehetőség nyitva áll előttünk.” Hozzátette: „Nem adjuk meg Netanjahunak, amit akar, és nem követjük őt. Netanjahunak és kormányának válaszolnia kell az ajánlatra, a labda az ő térfelén van. Ha a tárgyalások kudarcot vallanak, ő felelős érte. Megállapodás érhető el, ha Netanjahu akarja.” Emellett egy izraeli és egy külföldi forrás, akik jártasak a tárgyalásokban, a Haaretznek elmondták, hogy nem érkezett értesítés a tárgyalások befagyasztásáról.

Al-Hayya elutasította azokat a feltételezéseket, hogy Deif megsérült a merényletkísérletben, és a műsorban Netanjahuhoz fordulva kijelentette: „Mohamed Deif hallgatott téged, és nevet a hazugságaidon. Netanjahu hazudik, és hamis győzelmet próbál bemutatni.”


21:48

Cahal: Egy katonanő súlyosan megsérült a rakétaelhárítás során Kirjat Smona támadása alatt

Egy katonanő súlyosan megsérült a rakétaelhárítás során, amit a Kirjat Smona és Észak-Galila elleni támadás során hajtottak végre. A Cahal közölte, hogy egy másik katonanő közepesen, két további katonanő pedig könnyebben sérült meg, és kórházba szállították őket.


21:47

Abu Mazen irodája elítélte a han juniszi támadást, és felelősséget rótt a Hamaszra is

Mahmud Abbasz palesztin elnök irodája közleményt adott ki, amelyben elítélte Mohamed Deif elleni merényletkísérletet, és kijelentette, hogy Izrael, valamint az amerikai kormány teljes felelősséget visel a „han juniszi szörnyű mészárlásért”. Ugyanakkor a közleményben az is szerepel, hogy Abu Mazen irodája a Hamaszt is felelősnek tartja, mivel az szervezet ürügyet szolgáltat Izraelnek a Gázai övezet elleni támadásokra. „Még ha Izraelnek nincs is szüksége ürügyre, a Hamasz felelősséget visel azért, hogy elutasította a palesztin nemzeti egység megteremtésére irányuló erőfeszítéseket” – közölte az iroda.


21:40

A Cahal szerint Deif likvidálása nyomást gyakorolhat a Hamasz vezetőire, hogy megállapodásra jussanak

A Cahal közölte, hogy még vizsgálják a támadás eredményeit, amelyben a gyanú szerint Mohamed Deif, a Hamasz katonai szárnyának vezetője és a Khan Younis brigád parancsnoka, Rafah Salama is megsérült. Azonban a hadsereg nem tudja, hogy a merénylet hogyan befolyásolja a túszok szabadon bocsátására irányuló tárgyalásokat és a Hamasz álláspontját, de úgy vélik, hogy Deif halála csökkentheti a Hamasz motivációját a háború folytatására. A becslések szerint, ha kiderül, hogy Deif és Salama meghaltak, az nyomást gyakorolhat a szervezet még életben lévő vezetőire, hogy megállapodásra jussanak.


21:23

Netanjahu a Galant menesztésének lehetőségéről: Nem menesztek minisztereket, amíg van bizalom, együtt tudunk dolgozni

Netanjahu a tel-avivi Kirjában tartott sajtótájékoztatón, ma este – Fotó: David Behar

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a tel-avivi Kirjában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem áll szándékában minisztereket meneszteni, és együtt kíván dolgozni velük, amíg bizalom van köztük. Netanjahu Galant állítására reagálva, miszerint állami vizsgálóbizottságot kell felállítani az október 7-i események kivizsgálására, közölte, hogy támogatja ezt az ötletet, de csak a háború végén. „Óriási erővel és harcosaink segítségével le tudjuk győzni a Hamaszt. Most az a legfontosabb, hogy a parancsnokaink ne ügyvédekkel foglalkozzanak” – mondta a miniszterelnök.


21:21

Netanjahu: Hónapokig nem volt előrelépés a háborúban, mert a katonai nyomás nem volt elég erős

Benjamin Netanjahu miniszterelnök elmondta, hogy hónapokig nem volt előrelépés a gázai háborúban, mert a katonai nyomás „nem volt elég erős”. Netanjahu a Mohamed Deif, a Hamasz katonai szárnyának vezetője elleni merényletkísérlet után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy úgy gondolta, Izraelnek be kell vonulnia Rafahba, de ez az amerikai és nemzetközi nyomás miatt nem történt meg. „A fegyverszállítások is csökkentek, enyhén szólva” – mondta Netanjahu, és hozzátette, hogy kitartott Joe Biden amerikai elnök előtt, hogy a Cahal bevonuljon Rafahba. „Bevonultunk Rafahba és több száz terroristát megöltünk, és hirtelen a dolgok mozogni kezdtek” – mondta Netanjahu. „Ha van változás, az a katonai nyomásnak és az elveink melletti szilárd kiállásnak köszönhető.” Hozzátette: „Pontosan az ellenkezője igaz, nem akadályozom a megállapodást, mint ahogy azt néhányan állítják. Egy jó megállapodás eléréséhez ragaszkodni kell az alapvető feltételekhez. Azok a feltételek, amelyeket én állítottam fel, benne vannak a megállapodásban.”


21:12

Netanjahu: Nem tértem el egy millimétert sem Biden tervétől

Benjamin Netanjahu miniszterelnök elutasította a Hamasz elleni tárgyalások során felmerült álláspontja szigorításával kapcsolatos vádakat, és elmondta, hogy „egy millimétert sem tért el a Biden elnök által bemutatott tervtől”. A sajtótájékoztatón Netanjahu kijelentette: „Nem adok hozzá feltételeket, és nem is veszek el belőlük, de nem engedem, hogy a Hamasz újabb feltételeket szabjon.” A túszok családjaihoz fordulva közölte, hogy nem mond le egyetlen túszról sem: „Ha szilárdan kitartunk ezek mellett az elvek mellett, olyan megállapodást érhetünk el, amely nemcsak a túszok szabadon bocsátását biztosítja, hanem lehetővé teszi számunkra a háború folytatását a győzelemig.”


21:11

Netanjahu: Nem biztos, hogy Mohamed Deif meghalt, de a Hamasz terroristáinak likvidálása előmozdítja céljainkat

Benjamin Netanjahu miniszterelnök elmondta, hogy Izrael még mindig nem biztos abban, hogy sikerült-e megölni a Hamasz katonai szárnyának vezetőjét, Mohamed Deifet és a Rafah brigád parancsnokát, Rafah Salahot. „Biztosíthatom önöket, hogy elérjük a Hamasz minden vezetőjét. Deif egy tömeggyilkos, a Hamasz vezérkari főnöke és a második parancsnok. Ő vezette és tervezte az október 7-i mészárlást” – mondta Netanjahu. „A Hamasz gyilkosai halálra vannak ítélve, a vezetőktől az utolsókig. A Hamasz terroristáinak likvidálása előmozdítja minden célunk elérését. Elrettentő üzenetet küld minden iráni fiókszervezetnek és magának Iránnak is.”


20:35

Andrej Kozlov, akit kimentettek Gázából: Az ott töltött időm pokol volt, nincs fontosabb dolog, mint egy megállapodás, amely mindenkit hazahoz

Andrej Kozlov a Túszok terén, ma este – Fotó: Itai Ron

Andrej Kozlov, akit múlt hónapban mentettek ki a Hamasz fogságából, a tel-avivi Múzeum téren tartott túszok visszatéréséért rendezett tüntetésen elmondta, hogy nincs fontosabb dolog, mint egy megállapodás, amely mindenkit hazahoz. „Lehet, hogy kívülről rendben vagyok, de a fájdalom sokkal mélyebben ül bennem, mint bárki láthatja vagy elképzelheti. És mondhatom, hogy szerencsés voltam, mert nem tartottak egy alagútban. Tehát ha én is szenvedtem a nehéz körülményektől és a bántalmazástól – mi lehet a 120 fennmaradó túsz esetében? Azért fordulok önökhöz ma este, mert nincs fontosabb dolog, mint egy megállapodás, amely mindenkit hazahoz. Az idő fogy – minden nap fontos, minden perc, sőt minden másodperc fontos” – mondta.

Hozzátette: „Minden nap Gázában pokol volt, minden nap azt éreztem, hogy ez lehet az utolsó napom a földön. Az olyan tüntetések nézése, mint a mai a túszok terén, része volt annak, ami erőt adott a túléléshez.”


20:07

Tüzek törtek ki több helyen Kirjat Smona környékén nyílt területeken a Libanonból érkező lövések következtében


19:42

MDA: Négyen könnyebb és közepesen súlyos sérüléseket szenvedtek rakétatöredékek miatt Kirjat Smona környékén

A Magen David Adom (MDA) közlése szerint négyen könnyebb és közepesen súlyos sérüléseket szenvedtek rakétatöredékektől Kirjat Smona környékén, és a cfati Ziv kórházba szállították őket. A rendőrség szerint több helyszínen is kezelik a rakéták maradványai által okozott károkat a város környékén.


19:18

Matan Zangauker elrabolt nővére a „Hagyjátok abba a szabotálást” feliratot festette Jeruzsálem bejáratánál

Netali Zangauker, akinek testvérét, Matant Gázában tartják fogva, a „Hagyjátok abba a szabotálást” feliratot festette a Húrok hídjára Jeruzsálem bejáratánál, amikor a túszok szabadon bocsátásáért rendezett menet megérkezett a városba. Azután, hogy egyre több jelentés érkezett arról, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök megpróbálja szabotálni a megállapodást, Einav, Matan anyja felszólította Netanjahut, hogy „tegyen félre minden személyes vagy politikai megfontolást, és hozza haza a túszokat.”


19:16

Riadók voltak Kirjat Smonában és környékén


19:02

Netanjahu miniszterelnök ma este sajtótájékoztatót tart

A miniszterelnöki hivatal bejelentette, hogy ma este sajtótájékoztatót tart Benjamin Netanjahu a tel-avivi Kirjában. Ez az első sajtótájékoztatója március 31. óta.


18:55

Galant bejelentette, hogy fokozza a műveleti készültséget minden harci területen a Mohamed Deif elleni likvidálási kísérlet után

Joav Galant védelmi miniszter utasította a műveleti készültség fokozását minden harci területen a Mohamed Deif elleni merényletkísérlet után. Galant az este folyamán helyzetértékelést tartott Herzi Halevi vezérkari főnökkel, Ronen Bar Sabak-vezetővel és a hadsereg vezetőivel. „A védelmi miniszter elismerését fejezte ki a biztonsági szervek elszánt tevékenységéért a Hamasz vezetőinek likvidálásában” – áll a minisztérium közleményében a helyzetértékelés után.


18:43

Lapid a jeruzsálemi menetben: „Még ha megölték is Deifet, ez nem jelenti azt, hogy meg lehet semmisíteni a túszügyletet”

Jair Lapid, az ellenzék vezetője, a túszok visszatéréséért rendezett jeruzsálemi menetben azt mondta: „Azért vonulunk Jeruzsálembe, hogy világossá tegyük, még ha megölték is Mohamed Deifet, ez nem jelenti azt, hogy meg lehet semmisíteni a túszügyletet. Most szükségünk van egy megállapodásra.”


18:37

Több ezren vesznek részt a jeruzsálemi menetben a túszok visszatéréséért

A jeruzsálemi menet, ma – Fotó: A.A. légi felvételek


18:03

A túszok visszatéréséért rendezett menet elindult Motzából Jeruzsálembe; a város bejáratánál lévő út mindkét irányban lezárva

A jeruzsálemi menet, ma – Fotó: Yair Baril

18:00

A szombati hírek folytatása 

2024. július 13., szombat >>

Főkép: Az UNRWA iskolája, amelyet ma támadtak Nuszeirátban

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.