A Cahal támadást hajtott végre Han Juniszban és Nusziratban, az övezetben többtucatnyi halottról számoltak be – Hírszüret

A Nasser Kórház Han Juniszban, ma – Fotó: AFP

2024. július 16., kedd, a háború 284. napja


23:48

Kirjat Smona: Körülbelül 40 kilövést azonosítottak Libanonból Kirjat Smonára és Felső-Galilea településeire; hét a városban csapódott be, károkat okozva, de nem sérült meg senki

A ma esti hét riasztás után Kirjat Smonában, a városháza közölte, hogy körülbelül 40 kilövést azonosítottak Libanonból Kirjat Smonára és Felső-Galilea településeire. Hét rakéta a városban csapódott be, jelentős károkat okozva házakban és infrastruktúrában, de sérülés nem történt. Továbbá közölték, hogy a rakéták egy része nyílt területeken csapódott be, és néhányat elfogtak.


23:33

Hagari az Al-Arabijának: A Hamasz vezetőinek makacssága akadályozza a megállapodás elérését

Daniel Hagari, a Cahal szóvivője megjelent a szaúdi Al-Arabija csatornán, miközben a ma este először közzétett, a fogvatartott megfigyelőkről készült képet tartotta a kezében, és elmondta: „Szeretném megosztani ezt a képet, amit Gázában találtunk. Fiatal nők pizsamában, mögöttük egy kép Haniyáról. Haniye, Masaal és Szinwar mozgalma fiatal lányokat rabol el pizsamában, és ők okozzák a gázai lakosok szenvedését. Makacsságuk akadályozza a megállapodás elérését. Ha abbahagyják makacsságukat, megszüntetik a gázai nép szenvedését.”


23:13

Cahal: Nyugat-Galileában riasztások után körülbelül tíz kilövést azonosítottak Libanonból, amelyek nyílt területeken csapódtak be, sérülések vagy károk nélkül

A Nyugat-Galileában több településen megszólaló riasztások után a hadsereg közölte, hogy körülbelül tíz kilövést azonosítottak Libanonból, amelyek nyílt területeken csapódtak be, sérülések vagy károk nélkül.

A Cahal továbbá közölte, hogy a légierő vadászgépei katonai épületeket és Hezbollah terrorista infrastruktúrákat támadtak Kafr Kila, Aitarun és Ayta ash-Shaab térségében Dél-Libanonban.


22:52

Hezbollah: A nyugat-galileai régióra három dél-libanoni gyermek megölésére válaszul lőttünk; Cahal: Körülbelül tíz kilövést azonosítottak

Az éjszakai riasztások folytatásaként Nyugat-Galileában, a Hezbollah bejelentette, hogy lövéseket adtak le a területre válaszul három gyermek megölésére, amely egy korábbi izraeli támadásban történt Dél-Libanonban ma este. Libanoni jelentések szerint a három gyermek szíriai állampolgár. A hadsereg szerint körülbelül tíz kilövést azonosítottak.


22:45

Riasztások szólaltak meg Meron környékén

A hadsereg közölte, hogy 20-30 kilövést azonosítottak Libanonból, amelyek egy részét elfogták, a többi pedig nyílt területeken csapódott be. Az elfogások következtében tűz keletkezett, a helyszínen tűzoltók dolgoznak.


22:24

Riasztások szólaltak meg több településen Nyugat-Galileában


21:02

Cahal: Körülbelül 40 kilövést azonosítottak az utóbbi támadások során az északi régióban, amelyek egy részét elfogták; a légierő válaszul támadást hajtott végre Dél-Libanonban


20:55

Tucatnyi tüntető a túszok visszatérése érdekében blokkolja a Begin utat a déli irányban

A tüntetés a Begin úton, ma este – Fotó: Tomer Applebaum

20:34

Cahal: Az utóbbi támadások során tucatnyi kilövést azonosítottak az északi régióban, amelyek egy részét elfogták


19:56

Riasztások szólaltak meg több településen az északi régióban


19:24

Naama Levi édesanyja Netanjahunak: Ez nem a látványos utazások ideje – most van itt az idő, hogy megkössünk egy megállapodást

Ajelet Levi, a fogva tartott Naama Levi édesanyja elmondta, hogy a miniszterelnök felkérte őt, hogy csatlakozzon hozzá az Egyesült Államokba tartó útjára, a Kongresszus előtt elmondott beszédére, de ő visszautasította. „Azt mondtam neki, hogy nem eszem, amíg Naama vissza nem tér. Ez nem a látványos utazások ideje – most van itt az idő, hogy megkössünk egy megállapodást,” mondta.


19:22

A fogvatartottak családjainak központja: „Követeljük a kormánytól, hogy nézzenek ezeknek a lányoknak a szemébe, és képzeljék el, mi megy végbe velük már 284 napja”

A fogvatartottak családjainak központja közölte: „A megfigyelő szülők bátor döntése, hogy nyilvánosságra hozzák a képeket, azzal a céllal történt, hogy közelebb hozza az ölelésüket a lányokhoz, amely egy aláírásra lévő egyezséggel visszahozná mind a 120 fogvatartottat — az élőket rehabilitációra, a meggyilkoltakat és az elesetteket pedig megfelelő temetésre hazájukba.” A központ hozzáfűzte: „Követeljük Izrael kormányától, különösen a vezetőjétől, hogy nézzen ezeknek a lányoknak a szemébe, próbálják elképzelni, mi történik velük és az összes fogvatartottal már 284 napja, és tegyenek meg mindent, hogy hazahozzák őket.”


18:55

A fogva tartott megfigyelők családjai közzétették az első napokban készült képeiket

Karina Arajev, Daniella Gilboa, Agam Berger és Liri Elbag a Hamasz fogságában az első napokban – Fotó: A túszok hazahozataláért küzdő családok szóvivője

A fogságba esett megfigyelők családjai ma este (kedden) közzétették lányaik képeit, amelyeket a Hamasz fogságában töltött első napokban készítettek. A képeken az elrabolt Nahal Oz-i megfigyelők – Agam Berger, Liri Elbag, Karina Arajev, Naama Levi és Daniella Gilboa – láthatók sérülten egy gázai lakásban. A családok követelik a miniszterelnöktől, hogy találkozzon velük, mielőtt a Kongresszusba utazik szónokolni. A hadsereg szerint a képeket néhány héttel ezelőtt találták meg egy hadművelet során az övezetben.

Bővebben >>


18:55

Riasztások szólaltak meg Kirjat Smonában és környékén


18:17

Tucatnyi ultraortodox zárja le a 4-es főutat a besorozás elleni tiltakozásul

A tüntetők eltávolítása a 4-es úton, ma – Fotó: Itai Ron

Tucatnyi, a jeruzsálemi szektához tartozó ultraortodox zárja le a 4-es főutat Bnei Brak bejáratának közelében a besorozás elleni tiltakozásul. A rendőrség közlése szerint a tüntetést illegálisnak nyilvánították, és rendőrök vannak a helyszínen, hogy más útvonalakra tereljék a forgalmat. A rendőrség szerint annak ellenére, hogy a tüntetést illegálisnak nyilvánították, „a rendbontók az úttestre ültek, megpróbálták elzárni a forgalmat és blokkolni a járműveket. A rendőrök megkezdték a rendbontók eltávolítását.”


18:07

Galant a Herzl-hegyi ünnepségen: Jelenleg korlátozott lehetőség nyílt a túszok hazahozatalára

A védelmi miniszter, Joav Galant a Herzl-hegyen tartott Cuk Ejtan (Erős Szikla) gázai hadművelet áldozatainak emlékünnepségén elmondta, hogy „jelenleg korlátozott lehetőség nyílt a túszok hazahozatalára”. Hangsúlyozta, hogy „ez egy múlandó lehetőség”, és hogy „Izrael Államának erkölcsi, értékrendi és nemzeti kötelessége hazahozni a túszokat”. Szavai szerint „a Cahalnak és a biztonsági szerveknek teljes mértékben megvan a képessége és a szabadsága arra, hogy bármikor, bármilyen üzlet folytatásaként intenzív katonai műveletekbe kezdjenek.”

Hozzátette, hogy „a biztonsági rendszer minden eleme figyelembe veszi az összes szempontot – a katonai nyomás hatása megvan – és a feltételek adottak a túszok hazahozatalára vonatkozó üzlethez”. Beszéde végén kijelentette: „Felelősségünk teljesíteni a kötelességünket embereink iránt, és visszahozni lányainkat és fiainkat az otthonukba. Kötelességünk szembenézni a döntésekből fakadó kihívásokkal.”


17:42

„1800 halott, 120 túsz, te vagy a felelős”: Kiáltások Netanjahu ellen a Cuk Ejtan gázai hadművelet áldozatainak állami megemlékezésén

Benjamin Netanjahu miniszterelnök elleni tiltakozó kiáltások hangzottak el a Cuk Ejtan áldozatainak állami megemlékezésén, amelyet a Herzl-hegyen tartanak. Jichak Herzog elnök beszéde alatt Amit Jauri, a Cuk Ejtan hadművelet során elesett katona édesapja azt kiáltotta: „1800 halott, 120 túsz, a te fiad gyalázza a Cahal katonáit. Te vagy a felelős.” A helyszínen lévő közönség egy része megpróbálta elhallgattatni őt.

Az elnöki ház reagált az incidensre, mondván: „A Cuk Ejtan háború áldozatainak állami megemlékezésén egy gyászoló apa kiáltott a miniszterelnökre az elnök beszéde közben. Az elnök félbeszakította beszédét, és lejött a színpadról, hogy megnyugtassa a gyászoló apát és beszéljen vele. Miután a feszültség enyhült, visszatért a színpadra és folytatta a beszédét.”

Herzog beszéde után Netanjahu következett, és a kiáltások folytatódtak beszéde közben. Beszédében elmondta: „Simhát Tóra reggelén, október 7-én világosan kijelentettem: háborúban vagyunk. Nem hadműveletben, nem körben – háborúban… ezúttal a belső és külső legitimitás együtt biztosítja számunkra, hogy súlyos árat fizessünk az ellenségeinknek, és hogy a végsőkig elmenjünk. Elpusztítani egyszer és mindenkorra a Hamasz katonai képességeit, visszahozni a túszainkat, és biztosítani, hogy ne legyen fenyegetés a Gázai övezetből.” Amikor Netanjahu lejött a színpadról, a közönségből azt kiáltották: „Te vagy a felelős azért, hogy a Cuk Ejtan katonái nem haltak meg hiába. A te feladatod, hogy biztosítsd, hogy nem haltak meg hiába.”


17:25

Irán külügyminisztere: A libanoni háború pokol lesz Izrael számára

Ali Bekri Kani, a múlt hónapban – Fotó: Thaier Al-Sudani / Reuters

Irán ideiglenes külügyminisztere, Ali Bekri Kani kijelentette, hogy a libanoni háború „pokol” lesz Izrael számára. „Ha Izrael az elmúlt kilenc hónapban kudarcot vallott a kis területű Gázában folyó harcokban, akkor még inkább kudarcot vall Libanonban” – mondta Bekri a Newsweek magazinnak adott interjújában. Bekri emellett azt állította, hogy az áprilisi iráni támadás Izrael ellen „csak egy kis része” volt az ország képességeinek, és hogy az az „elrettentés stabilizálására” irányult. Bekri megjegyezte, hogy országuk nyitott az Egyesült Államokkal folytatott nukleáris megállapodás tárgyalásainak újbóli megkezdésére, de szándékában áll erősíteni kapcsolatait Kínával és Oroszországgal is.


15:44

A hadsereg várhatóan több ezer behívót küld ki az ultraortodoxoknak a következő vasárnap

A Cahal várhatóan több ezer behívót küld ki ultraortodox jelölteknek katonai szolgálatra a következő vasárnap. Az elmúlt napokban a hadsereg felmérést végzett a jesivák diákjai között, hogy azonosítsák azokat a diákokat, akik dolgoznak vagy kimaradtak az intézményekből, hogy besorozzák őket. Becslések szerint mintegy 6,000 behívót adnak ki dolgozó jesiva diákoknak.


15:15

Libanoni jelentések: 2 halott egy motorkerékpárt ért dróntámadásban Al-Hardali közelében, Dél-Libanonban


15:11

Jelentések a Gázai övezetből: 17 halott egy nagyszabású támadásban Han Juniszban, 15 halott egy Nusziratban végrehajtott támadásban

Az UNRWA iskolája, amelyet ma támadás ért Nusziratban

A Vörös Félhold szerint 15 ember halt meg és körülbelül 50-en megsérültek egy UNRWA iskola elleni támadásban Nusziratban. Ezzel egyidejűleg a Hamasz irányítása alatt álló Gázai övezet egészségügyi minisztériuma bejelentette, hogy 17 ember halt meg és 26-an megsérültek egy nagyszabású támadásban Han Juniszban.


14:54

Először indult Washingtonba a „Cion szárnya” repülőgép a miniszterelnöki hivatal dolgozóival, biztonságiakkal és felszereléssel Netanjahu érkezése előtt

A „Cion szárnya” repülőgép röviddel ezelőtt indult el a Nebatim bázisról Washingtonba, fedélzetén a miniszterelnöki hivatal dolgozóival, biztonsági személyzettel és felszereléssel. Ez egy előzetes járat Netanjahu miniszterelnök jövő hét elejére tervezett washingtoni látogatása előtt, miután nemrégiben kiderült, hogy a repülőgép csak részleges kihasználtsággal tud repülni biztonsági problémák miatt. Nem világos, hogy ez egy tesztrepülés-e a repülőgép számára. A légi közlekedés szakemberei a repülés oda-vissza költségét körülbelül 300 ezer dollárra becsülték.

A miniszterelnöki hivatal nem kommentálta a dolgot.


14:29

Roni Eshel édesapja a Netanjahuval való találkozó után: Elmondtuk neki a Nahal Oz parancsnoki központ történetét, de nem igazán érti a részleteket

A Nahal Oz parancsnoki központjában meggyilkolt megfigyelők szülei ma három órás találkozót tartottak Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel. A találkozó után Eyal, Roni Eshel megfigyelő édesapja elmondta: „Elmondtuk neki a Nahal Oz parancsnoki központ történetét, de nem igazán érti a részleteket.”


14:20

Az egészségügyi minisztérium Gázában: 49-en haltak meg az elmúlt 24 órában a Cahal támadásaiban

Palesztin nők gyászolnak szeretteikért Dir al-Balahban, a központi övezetben, szombaton – Fotó: AFP

A Hamasz egészségügyi minisztériuma Gázában közölte, hogy az elmúlt 24 órában 49 palesztin vesztette életét, és 69-en megsérültek. Az iroda nyilvántartása szerint a háború kezdete óta 38,713 ember halt meg, és további 89,166-an sérültek meg.


14:18

A rendőrség: Egy 50 éves palesztin nő kést rántott elő a Makhpela-barlang ellenőrzőpontjánál, letartóztatták és kihallgatásra vitték

A rendőrség közölte, hogy egy körülbelül 50 éves palesztin nő kést rántott elő a hebroni Makhpela-barlang ellenőrzőpontjánál, és letartóztatták azzal a gyanúval, hogy meg akart szúrni egy határrendészt. A rendőrség tájékoztatása szerint az egyik rendőr előrántotta a fegyverét és felszólította a nőt, hogy dobja el a kést. A nőt kihallgatásra vitték.


14:13

Az október 7-én meggyilkolt megfigyelők szülei egy három órás találkozón vettek részt Netanjahuval


13:58

CNN: A CIA vezetője szerint a Hamasz parancsnokai nyomást gyakorolnak Szinwarra, hogy fejezze be a háborút

A CIA vezetője, William Burns zárt ajtók mögötti beszélgetéseken úgy vélekedett, hogy a Hamasz parancsnokai nyomást gyakorolnak Yahya Sinwarra, hogy fogadja el a tűzszüneti javaslatot és fejezze be a háborút – közölte egy forrás, aki részt vett az Idahóban tartott konferencián, ahol Burns is jelen volt. A forrás szerint Burns azt mondta, hogy Sinwar nem fél a haláltól, de szembesül a felelősségre vonás vádjával a Gázai övezet szenvedései miatt.


13:17

Szderot önkormányzata: Három rakétát lőttek ki a város felé, egyet elfogtak


13:07

Légiriadók szólaltak meg a Gázai övezet környékén


13:00

Bet Semes-i lakost tartóztattak le az iráni hírszerzés megbízásából pénzért végzett tevékenység gyanújával

Levél, amelyet a gyanúsítottnak kellett volna elhelyeznie egy postaládában – Fotó: Sabak

A Sabak bejelentette, hogy vádemelést tervez egy 21 éves Bet Semes-i lakos, Elimelech Stern ellen külföldi ügynökkel való kapcsolatfelvétel vádjával, miután iráni hírszerzési tisztviselők megbízásából tevékenykedett pénzért. Stern mellett két másik gyanúsítottat is letartóztattak, akiket ő toborzott a feladatok végrehajtására, de őket egyelőre szabadon engedték, amíg döntés nem születik az ügyükben.

A Sabak és a rendőrség szerint Stern kapcsolatban állt egy iráni személlyel, aki egy hamis fiókot működtetett a Telegramon, és különböző feladatokat kért tőle az országban kriptovalutában történő fizetésért cserébe. Többek között Sternnek fel kellett függesztenie plakátokat Tel-Avivban, pénzt elhelyeznie különböző pontokon Jeruzsálemben és Tel-Avivban, csomagokat kellett szállítania levágott babafejekkel és állatokkal, késsel és fenyegető üzenetekkel izraeli állampolgárok otthonaiba, valamint gyilkosságokat és erdőégetést kellett végrehajtania. A Sabak közölte, hogy gyilkosság és erdőégetés kivételével Stern minden feladatot elvállalt. A Sabak megjegyezte, hogy az elmúlt hónapokban számos hamis profilt fedeztek fel a közösségi médiában, amelyeket az irániak használnak izraeli állampolgárok toborzására céljaik eléréséhez.


12:38

A túszul ejtett megfigyelő nők családjai: Ma este bemutatjuk az első napokban készült képeiket

A túszul ejtett megfigyelő nők családjai bejelentették, hogy ma este közzéteszik lányaiknak a Hamasz fogságának első napjaiban készült fényképeit. A családok azonnali találkozót követelnek Netanjahu miniszterelnökkel, és felszólítják őt, hogy írja alá az egyezséget amerikai kongresszusi utazása előtt.


12:08

Palesztin jelentések: Tűzharc a Cahal és fegyveresek között a Balata menekülttáborban, Nabluszban


11:57

Fogelman Rothman ellen: A bírák ellenőrző biztosának megválasztását politikai ügyé akarja tenni


11:49

Amihai Eliyahu miniszter hamis hírt osztott meg egy öngyilkos katonáról és az ügyészséget „ellenségnek” nevezte

Amihai Eliyahu örökségvédelmi miniszter támadta az ügyészséget egy hamis hír kapcsán, miszerint egy katona öngyilkos lett, miután letartóztatták egy Hamasz terrorista meggyilkolása miatt. Az X (korábban Twitter) közösségi oldalon Eliyahu azt írta, hogy „az ügyészség, amely üldözi hős katonáinkat, nem az állam ügyészsége, hanem az ellenség ügyészsége.” Miután a hadsereg cáfolta az állításokat, Eliyahu törölte a bejegyzést.


11:24

Pénzügyminisztérium: Az ultraortodox dolgozók besorozása hátrányosan érintheti a munkaerőpiaci integrációjukat

A Pénzügyminisztérium figyelmeztetett, hogy a dolgozó ultraortodox férfiak besorozása súlyosan hátráltathatja ennek a csoportnak a munkaerőpiaci integrációjára tett erőfeszítéseket. A minisztérium szerint el kell választani a katonai szolgálatot a munkaerőpiacra való belépés korlátozásaitól. A Kneszet kül- és biztonsági bizottsága előtt tartott bemutatójukban a minisztérium képviselői azt is közölték, hogy évente ezer ultraortodox katona harci szolgálatra történő besorozása évi 833 ezer tartalékos napot takarítana meg. A minisztérium szerint, ha a hadsereg évente ezer ultraortodox katonát sorozna be, hat éven belül le lehetne rövidíteni a kötelező katonai szolgálatot két év és nyolc hónapra.


10:06

Az ultraortodoxok jeruzsálemi ágának tagjai randalíroztak Bnei Brakban magas rangú tisztek és egy besorozást támogató ultraortodox rabbi találkozója előtt

Tegnap este az ultraortodox jeruzsálemi szárnyának tagjai randalíroztak egy ház előtt, ahol a Kiképzési és Képzési Parancsnokság vezetője, David Zini altábornagy és a Tervezési és Személyzeti Osztály vezetője, Shai Taib dandártábornok találkozott David Leibel rabbival, aki támogatja az ultraortodoxok besorozását. A tüntetők tárgyakat dobáltak a ház ablakaira, szidták a tiszteket, és elállták az autóik útját, amikor azok el akartak menni.

A találkozón jelenlévő forrás szerint ez egy szokásos megbeszélés volt, amely időről időre megtörténik a katonai ultraortodox hadosztály létrehozása kapcsán. Amikor az este tízkor kezdődött találkozón két járókelő észrevette őket, riasztották társaikat. „Az egész találkozó alatt zajongtak, zavartak, dolgokat dobáltak az ablakokra, szidták és ordították, hogy ‘gyilkosok’, ‘árulók’, ‘bárcsak meghalnátok és nem kelnétek fel reggel'”, mondta a forrás, hozzátéve, hogy a zaklatás éjfélkor is folytatódott. „Az egész környéket felverték, pedig ez egy csendes környék idősebb emberekkel,” tette hozzá a forrás.

A tisztek rendőrséget hívtak, de a helyszínre küldött rendőr nem avatkozott be. „Amikor lejöttünk, elállták az autók útját, és nem engedték őket elmenni. Láttam az aggodalmat a tisztek arcán, folyamatosan verték az autót,” mondta a szemtanú, és hozzátette, hogy a rendőri erők megerősítése után sem léptek fel a randalírozók ellen. Zini altábornagy nem volt hajlandó beszállni a rendőrautóba, hogy elhagyja a helyszínt, és megpróbált beszélni a tüntetőkkel, mielőtt egyedül távozott volna.


09:36

A biztonsági erők lezárták az összes bejáratot Ramin faluba Ciszjordániában, egy izraeli autóra leadott lövések után


09:22

Gázai palesztin szúrt meg egy határrendész rendőrt Ciszjordániában, majd lelőtték

Egy 19 éves palesztin, a Gázai övezet lakosa, az éjjel megszúrt egy határrendész rendőrt El-Bírában, Ciszjordániában, majd a rendőr lelőtte – közölte a rendőrség. A rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett.


08:25

Trump alelnökjelöltje: Izraelnek be kell fejeznie a háborút és újra kell kezdenie a tárgyalásokat Szaúd-Arábiával

Donald Trump és alelnökjelöltje, J.D. Vance, az éjjel – Fotó: Andrew Kelly / Reuters

J.D. Vance, Donald Trump alelnökjelöltje, azt mondta, hogy szerinte Izraelnek mielőbb be kell fejeznie a háborút a Gázai övezetben. Vance a Fox News-nak adott interjújában kifejtette, hogy a háború befejeztével újra kell indítani a kapcsolatok normalizálásának folyamatát Izrael és Szaúd-Arábia között.

Vance hozzátette, hogy a jelenlegi elnök, Joe Biden megnehezíti Izrael számára a háború megnyerését, és azt mondta: „A Trump-időszak alatt úgy tűnt, hogy az Ábrahám-megállapodások valódi ígéretet jelentenek a békére Izrael és a szunnita országok között, és három évvel később mindenhol konfliktusokat látunk a világban.”


08:19

Cahal: Hezbollah infrastruktúrákat támadtunk Dél-Libanonban

A Cahal éjszaka támadta a Hezbollah terrorszervezet infrastruktúráját Dél-Libanonban. A hadsereg szerint vadászgépek több ponton is támadtak az övezetben, és egyidejűleg tüzérségi lövéseket is végrehajtottak.


08:06

A rendőrség feloldotta az Ayalon autópálya lezárását


07:56

Túszok rokonai és aktivisták az Ayalon déli részét blokkolták a Salom csomópont közelében

Tüntetők zárják קך az Ayalon autópályát ma reggel – Fotó: Tomer Appelbaum

Túszok rokonai és aktivisták blokkolják az Ayalon autópálya déli irányú sávjait a Salom csomópont közelében. A blokád szervezői elmondták: „Miközben a legutóbbi kormányülés kizárólag a miniszterelnök életének állítólagos veszélyére összpontosított, mi itt vagyunk, hogy emlékeztessünk arra, hogy 120 túsz élete valódi és közvetlen veszélyben van. Hallottuk a védelmi minisztert, amint azt mondta, hogy most vagyunk valaha a legközelebb egy megállapodáshoz. Nem hagyjuk, hogy a miniszterelnök különféle kifogásokkal meghiúsítsa azt.”


07:12

Terrortámadás egy izraeli autó ellen Savei Somrontól nyugatra, három izraeli könnyebben megsérült

Ma reggel három izraeli, egy 32 éves, egy 16 éves és egy 15 éves fiatal, könnyebb sérüléseket szenvedett, amikor a Ramin kereszteződés közelében, Ciszjordániában, tüzet nyitottak az autójukra. A hadsereg közölte, hogy az erők hajtóvadászatot folytatnak a kereszteződésnél lövöldöző terroristák után, amely Savei Somrontól nyugatra található.

Az egyik sérült, Uri Hirshfeld elmondta, hogy amikor Aloni Hafez és Har Bracha között utaztak, egy robbanást hallott, amelyről kiderült, hogy lövés. „Ránéztem a barátomra, és láttam, hogy megsérült, és vér van a kezén. Folytattuk az utunkat, és megláttuk a Cahal erőit” – mondta Hirshfeld, majd hozzátette: „Erősek leszünk, és továbbra is itt fogunk utazni.”


05:38

Blinken és Sullivan találkozott Hanegbivel és Dermerrel, akik bejelentették, hogy Izrael támogatja Biden tervét

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken, és az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan, találkozott Tzachi Hanegbivel és Ron Dermerrel. A megbeszélésen Sullivan hangsúlyozta az Egyesült Államok Izrael iránti elkötelezettségét, még a Hezbollahhal való konfliktus esetén is, és kijelentette, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát. Emellett beszélt az Egyesült Államok támogatásáról egy olyan megoldás érdekében, amely visszajuttatja az izraeli és libanoni lakosokat otthonaikba. Dermer és Hanegbi kiemelték, hogy Izrael támogatja az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden által bemutatott tűzszüneti és túszok visszaadásáról szóló megállapodás részleteit.


03:12

A túsz, Omar Neutra szülei felszólalnak egy konferencián az USA-ban: „Azonnal hozzanak vissza mindenkit”

Orna és Ronen Neutra, az amerikai állampolgárságú túsz, Omar Neutra szülei beszédet mondanak a Republikánus Párt konferenciáján Milwaukee-ban, az Egyesült Államokban. Beszédük során a szülők hangsúlyozzák a „túszok teljes és azonnali szabadon bocsátásának fontosságát”, és felszólítanak „minden életben lévő és meggyilkolt személy hazahozatalára, mielőtt túl késő lenne”. A konferencián felszólal még Shabbos Kestenbaum is, a Harvard Egyetem egyik végzőse, aki pert indított az intézmény ellen zsidó diákokkal szembeni diszkrimináció és zaklatás miatt, a kampuszon zajló palesztinbarát tiltakozások nyomán.

Omar Neutra

00:45

Biden: Szaúd-Arábia azt mondta, hogy ha az USA fegyvereket szállít neki, hivatalosan elismeri Izraelt

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden, azt mondta, hogy „Szaúd-Arábia közölte, hogy ha az USA fegyvereket szállít neki, hivatalosan elismeri Izraelt”. Az elnök ezt egy interjúban mondta, és hozzátette, hogy a fegyverek Szaúd-Arábiának arra az esetre szólnak, ha „arab országok támadnák meg”. Biden azt is elmondta, hogy a szaúdiak arra kérték az Egyesült Államokat, hogy „helyezzenek el egy polgári nukleáris üzemet, amely segít az országnak megszabadulni a fosszilis tüzelőanyagoktól”.


00:37

Két izraeli civil megsérült egy katonák által nyitott tűzben egy ellenőrzőpontnál Ramallah közelében

Két izraeli civil könnyebben megsérült, amikor a hadsereg katonái tüzet nyitottak rájuk a Ramallah melletti Focus ellenőrzőpontnál. A lövöldözésre akkor került sor, amikor a katonák tévedésből gyanúsnak ítélték meg a járművet. Az eseményt a hadsereg vizsgálja. Egy biztonsági forrás szerint a katonák két gyanús motorost vizsgáltak, amikor egy sárga rendszámú fehér jármű érkezett az ellenőrzőponthoz. Három, kapucnis férfi szállt ki az autóból, akik nem reagáltak a katonák gyanúsítottak letartóztatási eljárására. A katonák tüzet nyitottak rájuk, mire ők menekülni kezdtek, és két izraeli sérült meg a szilánkoktól.


00:36

Biden: Ha Izrael nem létezne, minden zsidó veszélyben lenne a világon

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden, tegnap éjjel azt mondta, hogy „ha Izrael nem létezne, minden zsidó veszélyben lenne a világon”. Ezt a Komplexumnak adott interjújában mondta. Biden hozzátette, hogy „szükséges, hogy Izrael erős legyen — és a második világháború után — a zsidóknak legyen lehetőségük saját helyükön letelepedni”. Az elnök még azt is mondta, hogy „nem kell zsidónak lenned ahhoz, hogy cionista legyél, és a cionizmus azt jelenti, hogy menedéket biztosít a zsidóknak, a múltbeli üldöztetésük nyomán”.


23:57

Cahal: 20 kilövést azonosítottak Kirjat Smona irányába, nem jelentettek sérülteket

A Cahal szóvivője közölte, hogy 20 lövedék érkezett Libanon területéről Kirjat Smona térségébe. A legtöbbet elfogták, nem jelentettek sérülteket.


23:40

Súlyos rakétatámadások érték Kirjat Smonát és környékét; egy rakéta a város bevásárlóközpontjára zuhant

Körülbelül húsz rakétát lőttek ki két sorozatban Kirjat Smonára és számos környező településre. Egy rakéta a Kirjat Smona-i bevásárlóközpontra csapódott, a központi autóbusz-állomás közelében. Többek között Kirjat Smonában, Beit Hillelben, Hagosrimban, Metulában, Kfar Yuvalban és Tel Haiban is megszólaltak a szirénák.


23:34

A Hezbollah bejelentette, hogy egyik embere meghalt a Cahal Bint Jbeil-i támadásában

A Hezbollah bejelentette, hogy egyik tagja, Amir Dagar, meghalt a Cahal Dél-Libanonban, Bint Jbeilben végrehajtott támadásában.


23:31

Riasztások Kirjat Smonában és környékén

Riasztások szólaltak meg Kirjat Smonában, Margaliotban és Manarában.


22:01

Libanoni állampolgárt tartóztattak le Németországban, mert azzal gyanúsítják, hogy drónokat akart összeszerelni és átadni a Hezbollahnak

Libanoni állampolgárt tartóztattak le a németországi Salzgitter városában azzal a gyanúval, hogy drónok összeszereléséhez szükséges alkatrészeket próbált vásárolni, és azokat a Hezbollah számára akarta átadni, hogy Izrael ellen használják fel.


21:26

Biztonsági források a Reutersnek: Három civil meghalt egy izraeli támadásban egy dél-libanoni épületben


20:35

Körülbelül kétszáz tüntető blokkolja időszakosan a Begin utat Tel-Avivban a túszok visszaszolgáltatásáért

A tel-avivi tüntetés a túszok visszaszolgáltatásáért és az elrabolt Nimrod Cohen 20. születésnapjának emlékére, ma – Fotó: Hadas Parush

Körülbelül kétszáz tüntető blokkolja időszakosan a Begin utat Tel-Avivban a túszok visszaszolgáltatásáért. A tüntetést Nimrod Cohen, a 20 éves elrabolt katona születésnapjának emlékére tartották, aki páncélos harcos volt, és akit október 7-én raboltak el Nirim kibucból. Ezzel egyidejűleg beszédet mondott a 17 éves Agam Goldstein, akit a Gázai faluból raboltak el, és 51 nap után szabadult egy fogolycsere keretében. Goldstein a Túszok terén tartott beszédében elmondta: „Mozgok a sírás között apám és nővérem sírjánál, az öröm között, hogy élek, és a harc között, hogy megmentsem azokat a túszokat, akik ott maradtak, és akik képeit látom a szabadulásom pillanatában.”

Goldstein a „Kiáltások, majd csend” című film vetítése előtt beszélt, amely a Hamasz által október 7-én elkövetett szexuális erőszakot mutatja be, és amelyben szerepel az ő vallomása is. Elmondta a nők reagálását a szabadulásának pillanataiban, és leírta, hogy azt mondták neki: „Mesélj el mindent, csak hogy ne érjenek hozzánk újra.” „Megígértem nektek, hogy mindent megteszek, és hogy hamarosan kiszabadultok. Ennek nincs megoldása, nincs leírva egyetlen papíron vagy pszichológusnál sem. Nem szabad elszalasztani egyetlen túszcserét sem” — mondta Goldstein.


19:13

Szíriai jelentések: A Szíria–Libanon határon történt támadás áldozata egy Aszad közeli üzletember

Az izraeli támadás áldozata, Mohamed Braa Qatargi (balra) és Basar el-Aszad szíriai elnök

Szíriai jelentések szerint az egyik áldozata az Izrael által a Damaszkusz–Bejrút úton végrehajtott támadásnak egy üzletember, aki közeli kapcsolatban állt Basar el-Aszad szíriai elnökkel. A jelentések szerint az áldozat Muhammad Braa Qatargi, aki fegyverek Iránból Libanonba történő csempészetében vett részt Szírián keresztül, olajszállításnak álcázva, és az Egyesült Államok korábban szankciókat vezetett be ellene. Azt is jelentették, hogy akkor halt meg, amikor Libanonból Szíriába tartott, de hivatalos bejelentés még nem történt sem az ő, sem a másik áldozat kilétéről.


18:29

Cahal a Legfelsőbb Bíróságnak: Számos tank megsérült a háborúban, lőszerhiány van

Az állam ma válaszolt a Legfelsőbb Bíróságnak egy katonai petíció keretében, amelyben nők azt kérték, hogy minden egységbe integrálódhassanak a Cahalban, beleértve azokat is, ahol csak férfiak szolgálnak. A hadsereg szerint a páncélos hadtestbe szánt női katonák kiképzése, amelyet idén kellett volna megnyitni, nem indult el részben a harcok miatt kialakult tankhiány miatt. A hadsereg szerint a kiképzést, amelyet „kísérletként” határoztak meg, nem nyitották meg „a háborúból eredő kényszerek miatt — köztük számos tank alkalmatlansága” és „lőszerhiány” miatt. A hadsereg válasza szerint a női katonák kiképzése 2025 novemberében kezdődik meg.


18:09

Riasztásokat indítottak Kerem Salomban


18:02

Jelentés: Két halott egy izraeli támadásban Szíriában, közel a libanoni határhoz

Az ellenzék Szíriában arról számolt be, hogy legalább két ember meghalt egy jármű robbanásában egy Damaszkuszból Bejrútba vezető úton, közel a libanoni határhoz. A jelentés szerint az egyik halott egy Hezbollah-aktivista volt, de még nem jelentették be, hogy a jármű egy robbanószerkezet vagy egy légitámadás miatt robbant-e fel.


18:00

A hétfői hírek folytatása 

2024. július 15., hétfő >>

Főkép: A Nasser Kórház Han Juniszban, ma – Fotó: AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.