A drúz közösség vezetője: „Minden elképzelhető vörös és fekete vonalat átléptünk”

Mowafaq Tarif Sejk, a drúz közösség spirituális vezetője Izraelben

Mowafaq Tarif Sejk, a drúz közösség spirituális vezetője Izraelben, teljes sokkban van a Magdal Samszban történt támadás miatt, amelyben tíz gyerek és tinédzser vesztette életét. „Nem lehet elképzelni és leírni a borzalom képeit” – mondta. Hozzátette: „Egy jól működő állam nem engedheti meg magának, hogy folyamatosan kár érje polgárait és lakosait.” Daliat el-Karmel bejelentette: két napos gyászt tartanak.

A drúz közösség spirituális vezetője Izraelben, sejk Mowafaq Tarif, ma (szombat) este reagált a Magdal Samszban történt támadásra, amelyben tíz gyerek és tinédzser vesztette életét a falu futballpályáján. „Óriási sokkban vagyunk a szörnyű mészárlás miatt, amely ma este történt a drúz faluban, Magdal Samszban, egy brutális terrortámadás során, amely ártatlan gyerekeket ért, akik futballoztak. Nem lehet elképzelni és leírni a borzalom képeit, ahogy a gyerekek és testrészeik a fűben hevernek. Egy jól működő állam nem engedheti meg magának, hogy folyamatosan támadás érje polgárait és lakosait. Ez a valóság folyamatosan jelen van az északi településeken már kilenc hónapja. Ma este minden elképzelhető vörös és fekete vonalat átléptünk.”

Rafik Halabi, Daliat el-Karmel helyi tanácsának vezetője bejelentette: „Daliat el-Karmel kétnapos gyászt hirdet a Golánon történt mészárlás miatt.”

Magdal Samsz egy drúz falu, körülbelül 12 ezer lakossal. Ahogy sok északi drúz település lakosa, ők sem hagyták el falujukat a háború kezdete óta, mert úgy vélik, hogy földjükön kell maradniuk és nem szabad elvándorolniuk. A lakosok főként belföldi turizmusból és mezőgazdaságból élnek. A lakosok azt mondják, hogy megszokták a robbanások hangját, de nem számítottak ilyen erős támadásra, amely gyerekeket célzott, akik rendszeresen futballoznak a városi pályán szombatonként.

Október 7. óta ez a legsúlyosabb incidens, melyben 29 ember érintett – tízen meghaltak – a rakéta közvetlen becsapódása következtében, amely a futballpályán történt a játszótér mellett, Magdal Samszban. A halálos támadás akkor történt, amikor a 10 és 20 év közötti gyerekek és tinédzserek futballoztak a pályán. A mentők jelentése szerint hat sérült állapota súlyos, hét közepesen súlyos, és 16 könnyű sérüléseket szenvedett. Több ember pánikrohamot kapott. A sérülteket a Cahal és az MDA helikopterei szállították a Ziv, Poria és Rambam kórházakba. „Ez egy csatatér” – mondta Eli Bin, az MDA igazgatója, a helyszíni borzalmakat leírva.

A Hezbollah gyorsan tagadta a támadást, de a településre becsapódott rakéta egy nagyon nehéz rakétasorozat része volt, amelyet a Golánra és északra lőttek ki a Cahal támadásaira válaszul, amelyek során négy, a terrorszervezet elit egységének, a Radwan-egységnek a tagja halt meg.

Főkép: Mowafaq Tarif Sejk, a drúz közösség spirituális vezetője Izraelben

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.