Menekültek Khan Juniszban, ma – Fotó: AFP

2024. augusztus 18., vasárnap, a háború 317. napja


00:20

Véget értek a vasárnapi jelentések

Hétfői jelentések >>


00:17

A Központi Parancsnokság parancsnoka a Nyugati Parton történt terrortámadás helyszínén tartott helyzetértékelésen: „Ez egy nagyon súlyos támadás, a terroristát üldözzük”

A Központi Parancsnokság parancsnoka, Avi Bluth tábornok éjszakai helyzetértékelést tartott a Kdumim közelében lévő ipari övezetben történt terrortámadás helyszínén, és kijelentette: „Ez egy nagyon súlyos támadás. Üldözzük az elkövetőt, és hamarosan elszámolunk vele. Közben mélyreható vizsgálatot folytatunk, hogy tanuljunk belőle és megpróbáljuk megelőzni a hasonló eseményeket a jövőben.” Az izraeli hadsereg közlése szerint jelenleg jelentős erők, köztük különleges egységek tevékenykednek a térségben, blokádokat állítanak fel és folytatják a támadó keresését.

Avi Bluth, a Központi Parancsnokság parancsnoka a terrortámadás helyszínén, az éjszaka – Fotó: Cahal szóvivője

23:22

Blinken telefonon beszélt Szaúd-Arábia külügyminiszterével, és megköszönte neki a Gázai övezetnek nyújtott segítséget


22:53

Kac külügyminiszter egy képet posztolt az X hálózaton, amelyen összehasonlítja Erdoğan-t Törökország modern alapítójával, Atatürkkel, és azt írta: „A nagy különbség”


22:51

Palesztin jelentések: A Cahal műveletet hajt végre a Balata menekülttáborban a Nyugati Parton, tűzharc zajlik a helyszínen


21:09

Hamasz: Az Egyesült Államok javaslata válaszol Netanjahu új követeléseire, és új feltételeket szab, amelyek megakadályozzák az egyezség megkötését

A Hamasz hivatalos nyilatkozatot tett közzé a dohai csúcstalálkozó óta először, amelyben kijelentette, hogy az Egyesült Államok által közvetítés céljából tett javaslat megfelel Netanjahu új követeléseinek, de megakadályozza az egyezség megkötését. „Netanjahu új feltételeket szab, hogy meghiúsítsa a tárgyalásokat, beleértve a továbbra is fennálló ellenőrzést a Philadelphi-folyosón, a Rafiah átkelőn és a Netzarim folyosón” – közölte a szervezet, hozzátéve, hogy az új követelések nem felelnek meg a biztonsági foglyok szabadon bocsátásával kapcsolatos feltételeknek. A Hamasz megjegyezte, hogy „Netanjahu teljes felelősséget visel a közvetítői erőfeszítések meghiúsításáért és a megállapodás kudarcáért.”


20:41

A Kdumim melletti ipari övezetben történt terrortámadás áldozata: Gidon Peri, 38 éves

A Nyugati Parton, az ipari övezetben történt terrortámadás áldozata Gidon Peri, 38 éves, a Kdumim telepes lakója. Peri feleségét, Elát, és három gyermekét — Jifát, Almát és Regevet hagyta hátra. A Kdumim melletti ipari övezetben található gyárban dolgozott, és egy hangszerboltot vezetett. A háború kezdete óta Peri tartalékos szolgálatot teljesített Északon és a Gázai övezetben. Kdumim tanácsának vezetője, Uzi Al Vetik, így búcsúzott tőle: „Gidon egy kedves és szeretett barát volt. Családapa és jótékony lélek, aki mindig elsőként vállalta a feladatokat.”


19:50

Légiriadókat aktiváltak Nyugat-Galileában


19:48

Meghalt a biztonsági őr, akit egy palesztin munkás támadott meg egy ipari övezetben a Nyugati Parton


19:26

Légiriadókat aktiváltak Nyugat-Galileában


19:07

Blinken amerikai külügyminiszter megérkezett Izraelbe, és holnap találkozik a védelmi miniszterrel és a miniszterelnökkel

Blinken megérkezik Izraelbe, ma – Fotó: Kevin Mohatt / Reuters

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken megérkezett Izraelbe, és várhatóan holnap találkozik Joav Galant védelmi miniszterrel és a miniszterelnökkel. Blinken azzal a céllal jött Izraelbe, hogy megakadályozza a teljes háborúba torkolló konfliktust Iránnal és a Hezbollahhal, és előmozdítsa a túszok szabadon bocsátásáról és a Gázai övezetben zajló harcok beszüntetéséről szóló megállapodás aláírását. A tervek szerint körülbelül egy napot tölt Izraelben, ezt követően Kairóba utazik további tárgyalásokra és a konfliktus kiszélesedésének megakadályozása érdekében.


18:21

Cahal: A harcok kiterjedtek Dir el-Balah környékére és Khan Junisz nyugati részére

A Cahal bejelentette, hogy kibővítette műveleti területét a Gázai övezet központjában található Dir el-Balah városára és a déli Khan Junisz város nyugati részére. A katonai közlés szerint a terület kiterjesztése hírszerzési információk alapján történt, amelyek szerint a Hamasz tevékenységet folytat ezekről a területekről, és rakétákat lő ki a humanitárius zónákból Izrael felé.


18:08

Az államügyész bejelentette, hogy felügyelni fogja a Git falu elleni telepes támadás nyomozását

Az államügyész, Amit Aisman bejelentette, hogy felügyelni fogja a múlt héten a Nyugati Parton található Git palesztin falu elleni telepes támadás nyomozását, amelyben eddig még nem tartóztattak le gyanúsítottakat. Az államügyészség közleménye szerint Aisman kérte a biztonsági és ügyészségi szervektől, hogy „kapjanak tájékoztatást a legutóbbi Szamáriai támadásokkal kapcsolatos nyomozásokról,” és a tárgyalt ülésen „döntések születtek az események nyomozásának és az ezekkel kapcsolatos ügyek kezelésének módjáról.” Továbbá megjegyezték, hogy „az ülés végén megegyeztek az összes végrehajtó szerv együttműködésében, hogy hatékonyan és szigorúan fellépjenek azok ellen, akik saját kezükbe veszik a törvényt, és károkat okoznak az életben és a vagyonban.”


17:57

Egy ejtőernyős dandárban szolgáló katona súlyosan megsérült egy RPG lövedéktől a Gázai övezet déli részén


17:33

A Kdumimban megtámadott biztonsági őr válságos állapotban van, a hadsereg még mindig keresi a támadót


17:00

Cahal: Öt rakéta robbant fel Slomi körzetében, sérültek nincsenek; Malkijában három rakéta nyílt területekre esett


16:48

Légiriadókat aktiváltak a Gázai övezet környékén


16:40

Holnap 11:00-kor találkozik Jeruzsálemben, a miniszterelnöki irodában Netanjahu és Blinken


16:23

Szirénák szólaltak meg Nyugat-Galileában


16:21

Cahal: A biztonsági erők keresik azt a gyanúsítottat, aki megtámadott egy izraeli biztonsági őrt a Nyugati Parton és ellopta a fegyverét


16:16

A kormány jóváhagyta Miri Regev kinevezését az október 7-i mészárlás egyéves évfordulójának megemlékező ceremóniájának felelősévé

A kormány ma jóváhagyta Miri Regev közlekedési miniszter kinevezését az október 7-i mészárlás egyéves évfordulójának megemlékező állami ceremónia felelősévé. A kormány közleménye szerint az eseményt idén egyszeri alkalommal az „a polgári dátumon tartják, amely mélyen beivódott a hazai és a nemzetközi köztudatba a szörnyű mészárlás napjaként,” és hogy a jövő évtől kezdve az emlékünnepséget a héber naptár szerinti dátumon tartják meg.

Regev nyilatkozatában elmondta: „Mély tisztelettel és erős küldetéstudattal fogadtam el a kinevezést, hogy vezethessem az október 7-i szörnyű mészárlás évfordulójának állami megemlékezését… Ahogyan a háború árnyékában nagy érzékenységgel vezettem a fáklyagyújtási ceremóniát, ugyanígy szándékozom vezetni az október 7-i megemlékezést is. Nehéz, fájdalmas és összetett valóságban élünk, ahol 115 túsz még mindig Gázában van fogságban, sokan még mindig otthonaikból kitelepítve élnek, és a háború még mindig zajlik. Ezért a ceremóniát érzékenységgel és felelősséggel fogjuk megtartani, kifejezve az emlékezést, a hősiességet és a reményt.”


16:03

Netanjahu a Hamaszszal folytatott tárgyalásokról: Vannak dolgok, amelyekben nem tudunk engedni, a katonai és politikai nyomás a túszok kiszabadításának útja

A miniszterelnök a kormányülésen kijelentette, hogy bizonyos kérdésekben Izrael hajlandó rugalmasságot tanúsítani a Hamaszszal folytatott tárgyalások során, de „vannak dolgok, amelyekben nem tudunk engedni, és ezekben ragaszkodunk álláspontunkhoz. Jól tudjuk, hogyan különböztessük meg a kettőt.” Netanjahu hozzátette, hogy azok az alapelvek, amelyekhez ragaszkodik, összhangban vannak azzal a tervvel, amelyet Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke május 27-én mutatott be. „A Hamasz mindeddig ragaszkodik az elutasításához” – mondta Netanjahu. „Még csak képviselőt sem küldtek a dohai tárgyalásokra, ezért a nyomást a Hamaszra és Szinvárra kell irányítani, nem pedig az izraeli kormányra. Az erős katonai és politikai nyomás az út a túszaink kiszabadításához.”


16:00

A felső-galileai falvakban maradt lakosokat arra kérték, hogy maradjanak az óvóhelyek közelében

Azoknak a lakosoknak, akik a kiürített felső-galileai településeken maradtak, azt javasolták, hogy korlátozzák mozgásukat a környéken, és maradjanak a védett helyek közelében. A hadsereggel folytatott helyzetértékelés után úgy döntöttek, hogy ezek az utasítások a következő településekre vonatkoznak: Kfar Giladi, HaGoshrim, Maayan Baruch, Dafna, Dan és Snir.


15:53

Cahal: A légierő több célpontot támadott Dél-Libanonban, köztük egy terrorszervezet sejtet és fegyverraktárakat

Izraeli támadás Dél-Libanonban, tegnap – Fotó: Karamallah Daher / Reuters

A Cahal bejelentette, hogy a légierő több célpontot is támadott Dél-Libanonban, köztük a Hezbollah egyik terrorista sejtjét, fegyverraktárakat, rakétakilövőket és egy katonai épületet. A vadászgépek támadásokat hajtottak végre Shebaa, Aita al-Shaab, al-Tiri és al-Matmura falvakban – közölte a hadsereg.


15:47

Rakétatámadás Galileában: Mintegy tíz rakétát elfogtak, a többi nyílt területen csapódott be


15:40

Szirénák szólaltak meg Felső-Galileában


15:21

Szirénák szólaltak meg Kirjat Smonában és további környező településeken


15:12

Szirénák szólaltak meg Galilea északi részén


15:09

Újabb szirénák szólaltak meg Nyugat-Galileában


15:03

Szirénák szólaltak meg Nyugat-Galileában


14:14

Eli Cohen miniszter: Mindenki számára világos, hogy lesz biztonsági ellenőrzés lesz Gázában, beleértve katonák jelenlétét a Philadelphi-folyosón

Eli Cohen, energiaügyi miniszter (Likud), ma a Galei Tzahal rádiónak adott interjúban kijelentette, hogy Izrael ragaszkodni fog ahhoz, hogy biztonsági ellenőrzés maradjon a Gázai övezetben, és hangsúlyozta, hogy ez „fizikai jelenlétet jelent a Philadelphi-folyosón”. „Ez a Hamasz oxigéncsöve a csempészet és a fegyverek szempontjából. Ezért elengedhetetlen a fizikai ellenőrzés, katonáink jelenlétével, hogy megszilárdítsuk a területen való jelenlétünket” – tette hozzá.

„Nem hagyjuk el Gázát addig, amíg az utolsó túszt nem szabadítjuk ki” – mondta Cohen. Hozzátette: „Mindenki számára világos, hogy Izrael Állam biztonsági ellenőrzést fog gyakorolni a Gázai övezetben, ami azt jelenti, hogy bármikor és bárhol képesek leszünk cselekedni. Ennek részeként a Philadelphi-folyosónak izraeli ellenőrzés alatt kell maradnia, és mi ezen dolgozunk és ragaszkodunk hozzá, hogy ez így is maradjon.” Arra a kérdésre, hogy ez a követelés hogyan befolyásolja a megállapodásról folytatott tárgyalásokat, azt válaszolta: „Úgy gondolom, hogy a katonai és a politikai szint között egyetértés van abban, hogy hosszú távú ellenőrzésre van szükség a folyosón, ami létfontosságú és fontos. Ezért ragaszkodni fogunk hozzá.”


14:01

A szaúdi Asharq televízió: Az amerikai javaslat nem tartalmazza a Cahal kivonulását a Gázai övezetből és nem kötelez előre tűzszünetre

A szaúdi Asharq televízió csatorna szerint az amerikai javaslat, amelyet Dohában mutattak be, nem tartalmazza a Cahal kivonulását a Gázai övezetből, és nem kötelezi előre tűzszünetre – jelentette a csatorna Hamasz-forrásokra hivatkozva. A Hamasz egyik illetékese szerint a javaslat „teljesen ellentétes a július 2-án elfogadott dokumentummal”. A szervezet még mindig várja a dohai és a kairói találkozók eredményeit.

A jelentés szerint a javaslat tartalmazza a Cahal jelenlétének csökkentését a Philadelphi-folyosón, de nem teljes kivonulását. A javaslat szerint a tűzszünetről szóló tárgyalások a megállapodás második szakaszában zajlanak, és Izrael újrakezdheti a harcokat, ha a felek nem jutnak megállapodásra. A javaslat szerint a Rafah határátkelő kezelését a Palesztin Hatóság végezné izraeli felügyelettel; izraeli felügyeletet ír elő a Netzarim folyósón keresztül az északi övezetbe visszatérő kitelepítettek esetében; nagyszámú palesztin fogoly átadását egy harmadik országnak; valamint a kivonulást a Biden-terv alapján. Az amerikai javaslat szerint a Gázai övezet újjáépítéséről és a blokád feloldásáról szóló tárgyalások is az üzlet első szakaszának végrehajtása után zajlanak.

Egy palesztin forrás azt mondta a Haaretznek, hogy a szervezet csalódott, de nem enged a követeléseknek. „Elég egyértelmű, hogy Netanjahu csak az első szakaszra törekszik, és folytatni akarja az ellenőrzést az övezetben, az amerikaiak pedig ezt elfogadják” – mondta.


13:27

Libanoni jelentések: Több UNIFIL-dolgozó megsebesült egy támadásban Dél-Libanonban

A Hezbollahhoz közel álló Al-Mayadeen televíziós csatorna jelentette, hogy támadást hajtottak végre Dél-Libanonban, Dahira falu közelében, az ENSZ Izrael és Libanon közötti határt figyelő UNIFIL-megfigyelőcsapata ellen. A szaúdi Al-Hadath hálózat szerint több UNIFIL-tag megsérült a támadásban.


12:57

Aharon Haliva ezen a héten befejezi a katonai hírszerzés vezetését, Shlomi Binder dandártábornok lép a helyére

A katonai hírszerzés (Aman) vezetője, Aharon Haliva, ezen a héten befejezi feladatait, miután áprilisban lemondott. Helyét Shlomi Binder dandártábornok veszi át, aki október 7-én a Cahal műveleti hadosztályának parancsnoka volt. Az átadás-átvételi ceremóniára szerdán kerül sor. Júliusban az állam válaszolt a Legfelsőbb Bíróság előtt a Binder kinevezése elleni petícióra, és kijelentette, hogy nincs jogi alapja a döntés bírósági felülvizsgálatának, mivel a vezérkari főnök, Herzi Halevi, és a védelmi miniszter, Joav Galant, rendben és szabályszerűen jártak el Binder alkalmasságának felmérésekor. A katonai vizsgálat megállapításai szerint Binder parancsnoksága alatt a műveleti hadosztály helyesen járt el október 7-én és a háború kezdetén.

Lemondó levelében, amelyet a vezérkari főnöknek küldött, Haliva elismerte, hogy a parancsnoksága alatt álló katonai hírszerzés nem teljesítette a feladatot, amelyért felelős volt. „Minden pozíciómban tudtam, hogy a hatalommal együtt súlyos felelősség is jár,” írta Haliva. „A háború kezdetén kifejeztem szándékomat, hogy vállalom a felelősséget, és befejezem a feladataimat. Az a fekete nap azóta is minden nap, minden éjjel velem van. Mindig magammal fogom hordozni a háború szörnyű fájdalmát.”


10:49

Egy krokodil megharapott egy dolgozót a jeruzsálemi állatkertben, aki közepesen súlyos sérüléseket szenvedett; egy biztonsági őr lelőtte az állatot

A jeruzsálemi Bibliai Állatkert egyik dolgozóját megharapta egy krokodil, és közepesen súlyos sérüléseket szenvedett. A rendőrség szerint a helyszínen tartózkodó biztonsági őr rálőtt a krokodilra, miután észlelte az incidenst. A rendőrség munkabalesetként vizsgálja az esetet.

A krokodilok területe az állatkertben, ma – Fotó: Rendőrségi szóvivő

10:48

Libanoni jelentések: Egy motoros meghalt egy légitámadásban a déli Shebaa városa közelében

A támadás helyszíne Shebaa-ban, ma

09:52

Cahal: Harci repülőgépek megsemmisítették azokat a kilövőállásokat Khan Juniszban, ahonnan pénteken rakétákat lőttek ki a környező területekre

A légierő megsemmisítette azokat a célpontokat, ahonnan pénteken rakétákat lőttek ki a Gázai övezet környékére, valamint kilövésre kész indítóállásokat Khan Juniszban – közölte a hadsereg. A közleményben továbbá az áll, hogy a 98-as hadosztály továbbra is működik Khan Junisz és Dir al-Balah térségében, és a katonák robbanóanyagokat, gránátokat és fegyvereket találtak. Ezzel párhuzamosan jelentették, hogy a 162-es hadosztály erői Rafahban terrorszerkezeteket és felfegyverzett terroristákat támadtak.

Katonák a Gázai övezetben, múlt héten – Fotó: Cahal szóvivője

08:16

Szirénák szólaltak meg Galilea északi részén

A Galilea északi részén megszólaló szirénákat követően a Cahal közölte, hogy több becsapódást észleltek Margaliot környékén nyílt területeken. A hadsereg szerint nincsenek sérültek.


07:51

Wall Street Journal: A Shukr elleni merénylet során betörtek a Hezbollah belső kommunikációs hálózatába

Amikor Izrael merényletet hajtott végre a Hezbollah magas rangú vezetője, Fuad Shukr ellen, betörtek a szervezet belső kommunikációs hálózatába egy hamis telefonhívás lebonyolítása céljából – áll a Wall Street Journal jelentésében. A jelentés szerint a merénylet estéjén Shukr egy hívást kapott egy személytől, aki arra kérte, hogy menjen fel a második emeletről a hetedik emeletre abban az épületben, amely Bejrút Dahieh negyedében található. A forrás hozzátette, hogy a telefonhívást feltehetően egy olyan személy intézte, aki betört a szervezet belső kommunikációs hálózatába, és hogy a Hezbollah és Irán még mindig vizsgálják az incidenst.

Továbbá arról is beszámoltak, hogy februárban a Hezbollah főtitkára, Haszan Naszrallah utasította a szervezet tagjait, hogy hagyjanak fel az okostelefonok használatával. Egy Hezbollah-forrás szerint Naszrallah attól tartott, hogy lehallgatják őket, mivel több hírszerzési hiba is történt a szervezetben, amelyek lehetővé tették tagjai megölését az Izrael és a Hezbollah közötti háború részeként. A forrás hozzátette, hogy a Hezbollah kódolt nyelvezetet használt mind a nyílt, mind a zárt kommunikációs hálózaton, a fenti aggodalmak miatt.


23:47

Cahal és Sabak: Megöltük a két Hamasz-terroristát, akik a vasárnapi ciszjordániai lövöldözést tervezték

Cahal és Sabak bejelentette, hogy likvidálták a két Hamasz-terroristát, akik a vasárnapi, Ciszjordánia területén lévő Mehola kereszteződésnél történt lövöldözés megtervezésében vettek részt. A támadásban egy izraeli állampolgár, a 23 éves Deyts Jonahtan a Beit Seanból vesztette életét. A hadsereg közleménye szerint a légierő drónja Dzseninben támadott meg egy járművet, amelyben a két Hamasz-terrorista tartózkodott: Ahmad Abu Ara az El-Akba faluból és Rafat Duaszi a Dzsenin melletti Szilat El-Haratija faluból. Abu Ara a terrorista célokra használt robbanóanyagok gyártásának egyik vezetője volt, és más támadásokban is részt vett, míg Duaszi a Hamasz katonai szárnyának parancsnoka volt Dzsenin körzetében.


23:01

El-Majadin: Izraeli vadászgépek támadást hajtottak végre a dél-libanoni At-Tiri közelében


22:40

Egy tartalékos altiszt meghalt egy robbanásban a Gázai övezet középső részén

A hadsereg bejelentette, hogy a 34 éves tartalékos altiszt, Mordechai Yosef Ben Shoam Givat Binyamin-i telepes volt, aki nehézteherautó-sofőrként szolgált a 8119-es dandárban, a Jeruzsálemi Dandár kötelékében.

Mordechai Yosef Ben Shoam

21:37

Matan Zangauker barátnője a Kiryat Gat-i tüntetésen: Ne hagyjátok, hogy a miniszterelnök elgáncsolja az üzletet

A Kiryat Gatban tartott túszok visszatéréséért folytatott tüntetésen felszólalt Ilana Gritshowvszki, akit a Nir Oz kibucból rabolt el a Hamasz, majd egy novemberi üzlet keretében szabadon engedték. Gritshowvszki, Matan Zangauker, az egyik túsz barátnője, azt mondta: „Minden nap a fogságban egy örökkévalóság. Minden pillanat küzdelem a túlélésért, állandó bizonytalanságban élve.” Hangsúlyozta, hogy bármelyik pillanatban újabb túsz veszítheti el életét. „A túszok egy végtelen pokolban vannak csapdába esve” — mondta. „Kérem és könyörgök: ne hagyjátok, hogy a miniszterelnök elgáncsolja az üzletet.”


21:20

Einav Zangauker: Nehéz harcunk van a túszokat fogva tartó terroristákkal szemben, és nehéz harcunk van a terrorizmust támogató kormánnyal szemben

Einav Zangauker, akinek fia, Matan, túsz Gázában, reagált a miniszterelnöki hivatal közleményére, miszerint óvatos optimizmus tapasztalható az üzlet előrehaladása kapcsán. Zangauker cáfolta a közlemény tartalmát, és kijelentette: „Az igazság az, hogy a miniszterelnökünk azt tervezi, hogy Matant és a többi túszt eltemeti Gázában.” Azt mondta, két találkozó volt elég számára, hogy megértse, hogy Netanjahu egy hazug, aki nem tervezi visszahozni a túszokat. „Nehéz harcunk van a túszokat fogva tartó terroristákkal, és nehéz harcunk van a terrorizmust támogató kormánnyal szemben” — mondta Zangauker.


21:10

A palesztinok: Két halott egy dzsenini légicsapásban; Cahal: Terrorista csoportot támadtunk meg

A palesztin egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy két ember meghalt egy légicsapásban Dzseninben, Ciszjordániában. Az egyik halott Rafat Szabhi Duaszi, míg a másik áldozat személyazonossága még nem ismert. Források szerint a járműben három vagy négy ember tartózkodott, egyikük Zakaria Zubejdi, az Al-Aksza Mártírjai Brigád korábbi parancsnokának fia volt. Cahal közölte, hogy a hadsereg légijárműve egy terrorista csoportot támadott meg a térségben.


21:03

Tucatnyi tüntető a Netanjahu háza melletti tüntetésen Keszáriában

Gonen Ben-Jichak ügyvéd, az őrizetbe vettek védelmi hálózatának tagja, a keszáriai tüntetésen ma este. Azzal vádolta Netanjahut, hogy Izrael demokráciájának alapjait rombolja le, hogy megmentse magát a törvény szigorától. – Fotó: Jair Gil

Tucatnyi ember tüntetett a kormány ellen és a túszok visszatéréséért Netanjahu miniszterelnök keszáriai háza mellett. Az egyik szónok, Gonen Ben-Jichak, az őrizetbe vettek védelmi hálózatának tagja, bírálta Netanjahut, és azzal vádolta, hogy „Izrael demokráciájának alapjait rombolja le, hogy megmentse magát a törvény szigorától.” Ben-Jichak hozzátette, hogy a túszok elhanyagolása egy olyan erkölcsi folt, amely továbbra is kísérteni fogja az izraeli társadalmat.


20:41

Nissenkorn a Tel-Aviv-i tüntetésen: A kormány meg akarja szüntetni a demokráciát

Tüntetés a kormány ellen és a túszok visszatéréséért a tel-avivi Azrieli kereszteződésben ma este – Fotó: Itaj Ron

A korábbi igazságügy-miniszter, Avi Nissenkorn, a Tel-Aviv-i Azrieli kereszteződésben tartott tüntetésen szólalt fel, és felszólított az üzlet megvalósítására a túszok visszatéréséért. „Minden nap, amely eltelik, csökkenti annak esélyét, hogy életben térjenek vissza hozzánk” — mondta Nissenkorn. „A kudarc és pusztítás kormánya, amelyet a korrupció és erkölcsi romlottság vezet, felelős a szörnyű katasztrófáért és meg akarja szüntetni a demokráciánkat.” Nissenkorn bírálta a kormány minisztereit, akik az államcsínyt még háborús időkben is előmozdítják. „Az igazságszolgáltatás elleni támadás darabokra szakítja a nemzetet” — mondta Nissenkorn.


20:17

Egy tartalékos őrnagy meghalt egy robbanásban a Gázai övezet középső részén

A hadsereg bejelentette, hogy tartalékos őrnagy Yotam Itzhak Peled, 34 éves Ros Haajin-i lakos meghalt a Gázai övezet középső részén történt robbanásban. Feld egy logisztikai támogató század parancsnoka volt a 8119-es dandárban, a Jeruzsálemi Dandár részeként.

Yotam Itzhak Peled

19:55

Netanjahu: A tárgyalócsoport optimizmust fejezett ki az üzlet előrehaladása kapcsán

Netanjahu miniszterelnöki hivatala bejelentette, hogy a tárgyalócsoport óvatos optimizmust fejezett ki a túszok szabadon engedésére irányuló tárgyalások előrehaladása kapcsán. „Remélhető, hogy az USA és a közvetítők által gyakorolt erős nyomás a Hamaszra lehetővé teszi a fontos előrelépést a tárgyalásokban” — közölték Netanjahu irodájából. Az USA külügyminisztere, Antony Blinken holnap érkezik Izraelbe, hogy felgyorsítsa az üzletet, miközben további erőfeszítések zajlanak egy szerdai kairói csúcstalálkozó megszervezésére.


18:58

Légiriadók hallatszottak Nyugat-Galileában


18:42

Felszólítás Észak-Galileában a mozgás korlátozására több településen

Észak-Galilea regionális tanácsa kérte több település lakóit, hogy csökkentsék mozgásukat a térségben, a hadsereg helyzetértékelésének eredményeként. Az érintett települések között van Maajan Baruch, Dafna, Kfar Szald és Naoz Mordecháj kibucai.


18:42

A túszok rokonai a Kirja előtt: Ez vagy egy életmentő üzlet, vagy egy régiót átfogó háború, amit senki sem akar

A túszok, Matan Zangauker, Nimrod Kohen, Joram Mecger és Ofer Kalderon rokonai nyilatkozatot tettek a Kirja előtti Tel-Avivban, és felszólították Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy fogadja el a túszok szabadon engedésére vonatkozó megállapodást. Einav Zangauker, Matan Zangauker édesanyja azt mondta: „Izrael állama sorsdöntő keresztúthoz érkezett. Most van a döntés ideje: vagy egy életmentő üzlet, amely nyugalmat hoz, vagy egy régiót átfogó háború, amit senki sem akar, és ki tudja, hogyan jövünk ki belőle.” Zangauker beszédében az izraeli védelmi erők vezetőihez, köztük Herzi Halevi vezérkari főnökhöz és Dedi Barnea, a Moszad vezetőjéhez fordult, és felszólította őket, hogy ne engedjék Netanjahunak, hogy meghiúsítsa az üzletet. „Ne féljetek szembeszállni Netanjahuval” — mondta Zangauker, hozzátéve: „Ha most nem hoztok létre üzletet — a túszok halála a ti felelősségetek is lesz.”

Jehuda Kohen, Nimrod Kohen túsz apja, hozzátette: „Még ha ez nem is egy tökéletes üzlet, ez az egyetlen, amely visszahozza őket, és ez lesz az újjáépülés kezdete az állam számára.” Elmondta, hogy az izraeli társadalom többsége, beleértve a védelmi rendszert és a kormánytagok, valamint az amerikaiak többsége támogatja az üzletet. „Csak a szélsőségesek és a messiási kormánytagok, akik elszakadtak a néptől, ellenzik az üzletet, és Netanjahu politikai túlélési érdekekből velük tart.” Jifat Kalderon, Ofer Kalderon unokatestvére azt mondta, hogy a kormány elé kell terjeszteni az üzletet szavazásra. „Netanjahu nem dönthet egyedül az üzletről” — mondta. Ezt követően felszólította a közvéleményt, hogy menjenek tüntetni. „Ez egy nehéz és kimerítő harc, de elérkeztünk a legkritikusabb órához, szükségünk van rátok, hogy velünk legyetek” — mondta.


18:25

Libanoni hírcsatornák: Izrael támadást indított az ország déli részén

A libanoni Al-Akhbar hírcsatorna jelentette, hogy Izrael támadást indított az Aitroun faluban, amely Bent Dzsibiltől keletre, Dél-Libanonban található. Ezzel egy időben a libanoni Al-Majadin hírcsatorna arról számolt be, hogy Izrael támadást indított Aita al-Shaab faluban, amely közel van a nemzetközi határhoz Izraellel.


18:15

Légiriadók voltak a Golán-fennsík északi részén egy ellenséges drón behatolása miatt


18:02

El-Akhbar: Libanonban leállt az áramszolgáltatás olajhiány miatt, a lakosságot arra kérik, hogy korlátozzák a vízhasználatot

Mária mennybevételének ünnepe Dibán faluban, Bejrúttól keletre, ezen a héten – Fotó: Amr Alfiky / Reuters

A libanoni El-Akhbar médiacsatorna jelentése szerint az országban leállt az áramszolgáltatás az olajhiány miatt. A jelentés szerint korábban a libanoni áramszolgáltató cég bejelentette, hogy az utolsó működő áramtermelő egység is leállt az olajraktárak teljes kiürülése miatt. Ez azt jelenti, hogy az ország számos infrastruktúrája, köztük a repülőterek, a tengeri kikötők, a börtönök, a sótalanító létesítmények és a vízszivattyúk, nem kapnak áramot a nemzeti hálózatról, hanem helyi generátorok segítségével működnek. Ennek következtében a libanoni vízügyi hatóság arra kérte az állampolgárokat, hogy korlátozzák a vízhasználatot az elektromosság megtakarítása érdekében, amelyet a szivattyúk működéséhez használnak.


18:00

A szombati hírek folytatása 

2024. augusztus 17., szombat >>

Főkép: Menekültek Khan Juniszban, ma – Fotó: AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, ynet