2024. augusztus 20., kedd, a háború 319. napja


00:00

Véget értek a keddi jelentések

Szerdai jelentések >>


23:14

Libanoni jelentés: A Cahal légicsapást mért Ramiah falura


23:00

Blinken: Az egyezséget a következő napokban le kell zárni, mindent megteszünk, hogy a Hamasz beleegyezzen

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken kijelentette, hogy az egyezséget a következő napokban le kell zárni, és hogy az USA mindent megtesz, hogy áthidalja a különbségeket a Hamasz és Izrael között. Elmondása szerint a miniszterelnök, Netanjahu azt mondta, hogy Izrael beleegyezett az új ajánlatba. „Közvetlenül Netanjahutól hallottam, hogy Izrael elfogadta a közvetítési javaslatot” – mondta Blinken, és hozzátette, hogy reméli, a Hamasz is ugyanígy fog cselekedni. Emellett hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem fogad el hosszú távú megszállást a Gázai övezetben.


22:23

A Likud képviselői holnap látogatást terveznek a Gázai övezet környéki településeken; Beeri kibuc tiltakozását fejezte ki

Néhány Likud képviselő holnap látogatást tervez a Gázai övezet környéki településeken, és többek között ellátogatnak a szderoti rendőrőrsre, a Beeri kibucba és a Nova fesztivál helyszínére. A Beeri kibuc lakói tiltakozásukat fejezték ki a tervezett látogatás miatt, mivel szerintük azt nem egyeztették velük.


21:12

Több száz tüntető Tel-Avivban az Ajalon útra vonult, ahol a rendőrség visszaszorította őket; Két embert letartóztattak a jeruzsálemi tüntetésen

Több száz tüntető Tel-Avivban a túszok szabadon engedéséért az Ajalon útra vonult, ahol a rendőrség visszaszorította őket. Jeruzsálemben tüntetők elzárták a Párizs teret és mécseseket gyújtottak a kereszteződésben. A rendőrség erővel eltávolította őket, és két tüntetőt letartóztattak.

Tüntetők Tel-Avivban, ma – Fotó: Hadas Paroush
Tüntetők a Párizs téren, ma – Fotó: Olivier Fitoussi

21:00

Noa Argamani: Mindenkit vissza kell hozni, mielőtt túl késő lenne

Noa Argamani, akit júniusban a biztonsági erők egy művelet során mentettek ki a Gázai övezetből, azt írta: „Hat embert élve raboltak el, de holtan tértek vissza. Ez arra figyelmeztet, hogy fogy az idő.” Argamani ezt az Instagram-fiókjában írta. „Mindenkit haza kell hoznunk, mielőtt túl késő lenne” – tette hozzá.


20:55

Izraeli forrás: Még nem tűztek ki időpontot a holnapra tervezett kairói csúcstalálkozóra; várhatóan a hétvégén kerül rá sor


20:51

Cahal az északi légiriadókról: Körülbelül 40 kilövést észleltünk a Felső-Galilea irányába, néhány drón behatolt a Golán-fennsíkra

A Cahal bejelentette, hogy körülbelül 40 kilövést észleltek Libanonból a Felső-Galilea felé, és néhány drón behatolt a Golán-fennsíkra. A hadsereg közleménye szerint néhány drónt megsemmisítettek, a többi nyílt területen zuhant le. Egy helyi forrás azt mondta, hogy egy házat eltaláltak Metat településen.


20:45

Jelentés: Netanjahu azt mondta, hogy „jól tud tárgyalni”, és a túszok szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalásokat az általa a szakszervezettel folytatott tárgyalásokhoz hasonlította

Netanjahu miniszterelnök azt mondta, hogy jól tud tárgyalni, és a túszok szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalásokat az általa korábban a Hisztadrut szakszervezettel folytatott tárgyalásokhoz hasonlította, számolt be róla a 13-as csatorna. A jelentés szerint a biztonsági vezetők felháborodtak Netanjahu kijelentésén, és azt mondták: „A Hisztadrut esetében van időnk, míg a túszok meghalhatnak.” A jelentés szerint Netanjahu irodája nem kívánt reagálni a hírre.


20:32

A Cahal szóvivője: A hat túsz holttestének mentése túl késő volt számukra; nem tudjuk visszahozni az összes túszt mentési műveletekben

Daniel Hagari, a Cahal szóvivője elmondta, hogy a hat túsz holttestének mai mentése „túl késő volt számukra”, és hangsúlyozta, hogy a Cahal nem tudja visszahozni az összes túszt mentési műveletekben. A ma esti nyilatkozatában Hagari elmondta, hogy a Cahal nem mond le egyik túszról sem a 109 közül, és továbbra is megpróbálják kihasználni a mentési lehetőségeket. Hozzátette, hogy a Cahal tudta, hogy túszainkat megölték, miközben erőik Khan Juniszban tevékenykedtek.


20:07

Több száz tüntető blokkolja a Begin úton mindkét irányt Tel-Avivban a túszok szabadon engedéséért

Tüntetők a túszok szabadon engedéséért a Kirya előtt, ma – Fotó: Hadas Paroush

Több száz tüntető blokkolja a Begin úton mindkét irányt Tel-Avivban a túszok szabadon engedéséért. A túszok családtagjai festékkel írják a nevüket az útra, akiknek halálhírét jelentették, és olyan feliratokat, mint „Azonnal egyezség” és „109-en szenvednek és halnak meg”. Eközben Haifában is tüntetés zajlik a Szefer térnél a túszok szabadon bocsátása érdekében.


19:56

Egy „kormányzati forrás” arra szólította fel a túszokról szóló tárgyalások kiszivárogtatóit, hogy mondják el véleményüket közvetlenül, és ne rejtőzzenek névtelenség mögé

Egy „kormányzati forrás” botránynak nevezte a túszokról szóló tárgyalások kiszivárogtatásait, és felszólította a kiszivárogtatókat – akik szerinte azt is mondták, hogy az amerikai függőség miatt nem lehet bevonulni Rafahba – hogy lépjenek elő és beszéljenek nyíltan. A forrás azt mondta a kiszivárogtatóknak: „Mondják el véleményüket közvetlenül, és ne rejtőzzenek névtelenség mögé. Lépjenek elő és mondják meg a népnek, hogy hajlandóak elhagyni a Filadelfi-folyosót, elfogadni kevesebb mint 20 túszt, és lemondani minden fegyver- és terrorista-átvitel ellenőrzéséről a Necerim útvonalon.” A forrás szerint a kiszivárogtatások „nagy kárt okoznak a tárgyalásoknak, a családoknak és a nemzeti ellenálló képességnek.”


19:41

Einav Zangauker: Barnea fél Netanjahutól, amit elmondanak a túszok családjainak, azt nyilvánosan is ki kellene mondani

Einav Zangauker, a Hamasz fogságában lévő Matan anyja, a Moszad tagadásával kapcsolatban, amely szerint nem mondták el neki az általa David Barneának tulajdonított kijelentéseket, azt mondta: „Ő fél a miniszterelnöktől. Ezért tagadja le határozottan azt, amit nekem mondott, de az igazság velem van.” Korábban Zangauker azt állította, hogy Barnea azt mondta neki, hogy „a jelenlegi politikai konstellációban nem lehetséges a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás.” Zangauker hozzátette: „A Moszad vezetője tudta, miért mondta ezt nekem, és az én erkölcsi kötelességem, hogy ezt nyilvánosságra hozzam. Ezért kritizálom őt, hogy hagyja abba a kettős beszédet. Azt kérem, hogy amit a túszok családjainak mondanak a zárt ajtók mögött, azt nyilvánosan is el kellene mondani.”

A kijelentései után a miniszterelnöki hivatal a Moszad nevében közölte, hogy a Zangauker által Barneának tulajdonított kijelentések „egyáltalán nem hangzottak el.” A közlemény szerint „a Moszad vezetője nem tett politikai vonatkozású megjegyzéseket a tárgyalások kapcsán, ahogyan azt állították.”


19:27

Légiriadók Kacrinban és más Golan-vidéki településeken egy ellenséges repülőeszköz behatolása miatt


19:15

Légiriadók a Észak-Galileában több településen egy ellenséges repülőeszköz behatolása miatt


18:47

Libanoni jelentés: Motorkerékpárt ért légitámadás Szadzsaijában, az ország déli részén


18:16

Jelentések a Gázai övezetből: Nyolc halott egy dír al-balah-i piacon történt támadásban, szemtanúk szerint többségük gyerek


18:11

Galant: A súlypont délről északra tolódik, a libanoni műveleteink felkészülést jelentenek minden eshetőségre

Galant egy északi helyzetértékelésen, ma – Fotó: Ariel Hermoni / Védelmi Minisztérium

Joav Galant védelmi miniszter elmondta: „Fokozatos változás történik, a súlypont délről északra tolódik.” Hozzátette: „Még vannak feladataink délen, túszaink vannak, vissza kell őket hoznunk, tárgyalásokat folytatunk erről, és bízom benne, hogy sikerül eredményeket elérnünk.” A 36-os hadosztály északi műveleti helyzetértékelésén Galant hangsúlyozta, hogy „figyelembe kell venni minden operatív lehetőséget” egy esetleges eszkalációra. „Minden éjjel támadunk Libanonban, és ezek a műveletek egyrészt a harcok rutinját képezik, másrészt felkészülést jelentenek minden lehetséges eshetőségre” – mondta. Galant azt is megjegyezte: „Szeretnénk biztonságban visszatelepíteni az északi lakosokat. Ha van rá mód, hogy ezt megállapodás útján érjük el, meg fogjuk tenni. Ha nincs ilyen mód, mi magunk fogjuk megteremteni ezt az utat – ez a ti feladatotok.” Hozzátette: „Ez rövid időn belül megtörténhet.”


17:32

Haim Peri özvegye: Kétségtelen, hogy politikai okokból nem mentettek meg embereket, akiket meg lehetett volna menteni

Osnat Peri, Haim Peri özvegye, akit élve raboltak el a Gázai övezetbe, és akinek holttestét ma mentették ki, azt nyilatkozta, hogy „kétségtelen, politikai okokból nem mentettek meg embereket, akiket meg lehetett volna menteni.” A 12-es csatornának adott interjújában Peri elmondta, hogy „Haimot meg lehetett volna menteni, de úgy döntöttek, hogy nem mentik meg; az izraeli kormány más megfontolásokra helyezett nagyobb hangsúlyt.” Hozzátette, hogy Peri nem éhezett, és nem a gyógyszerek hiánya miatt halt meg, „bár biztos vagyok benne, hogy nagyon szenvedett.” Peri elmondta, hogy négy hónapig életben volt, „és végül egy olyan esemény következtében halt meg, amelynek részletei nem teljesen világosak, de valószínűleg a Cahal egyik művelete következtében, bár ez nem biztos.”

Peri említést tett Adina Mose, az egyik kiszabadított túsz kijelentésére, miszerint Haim azt mondta neki a fogságban, hogy csak két év múlva szabadulnak, mert baloldaliak. Ezzel kapcsolatban Peri azt mondta: „Nem akarom elhinni, bár az idő múlásával elkezdtem gondolkodni, hogy talán ez igaz.” Hozzátette: „Azonnal meg kell menteni mindenkit, akit még lehet,” és hogy a fogságban „zsákokban térnek vissza. Nem élvezik ott az életet, és nem is szenvednek ott. Ott meghalnak. És azonnal, egyszerűen azonnal vissza kell hozni őket – mindenkit, és megmenteni az életüket.”


17:00

Cahal: Márciusban erőink egy alagút közelében tevékenykedtek , ahonnan a holttesteket kimentették, lehetséges, hogy légicsapások okozták néhány túsz halálát

A Cahal ejtőernyős hadosztályának egységei márciusban néhány száz méterre tevékenykedtek attól a helytől Khan Juniszban, ahonnan a hat túsz holttestét kimentették, de nem jutottak el az alagútig, ahol azokat tartották – közölte a Cahal. Továbbá megjegyezték, hogy a területet korábban a légierő bombázta, de még nem világos, hogy ez okozta-e a túszok halálát. A hadsereg szerint a térségben még mindig dolgoznak erők további túszok felkutatásán.

A Cahal közölte, hogy az egységeknek pontos hírszerzési információik voltak a holttestek elrejtésének helyéről. A hadsereg hozzátette, hogy a Hamasz harci erőfeszítései a térségben arra utaltak, hogy jelentős alagút található a föld alatt. A Cahal egysége azonosította az alagutat különböző jelek alapján, ahol fegyvereket és felszerelést találtak, amelyek arra utaltak, hogy ott tartózkodtak a holttesteket őrző terroristák. Az alagút átvizsgálása során az egyik fal laza burkolatát találták meg, amely mögött a holttesteket rejtették.


16:07

Forradalmi Gárda: Lehetséges, hogy Izrael sokáig fog várni az iráni válaszra


15:39

Egyiptom külügyminisztere: Tűzszüneti tárgyalások Kairóban csütörtökön és pénteken

Egyiptom külügyminisztere, Számih Súkri, az arab nyelvű Sky News csatornának nyilatkozva elmondta, hogy tűzszüneti tárgyalásokra kerül sor Izrael és a Hamasz között Kairóban, csütörtökön és pénteken.


15:35

Beeri kibuc: A kormánynak a túszokkal kell foglalkoznia, nem pedig megemlékező szertartással; A kibuci mozgalom: A szertartást nem szabad politikával szennyezni

A Beeri kibuc közölte, hogy a kormánynak a túszok visszaszerzésére irányuló megállapodás előmozdításával kellene foglalkoznia, nem pedig az október 7-i események évfordulójára tervezett megemlékező szertartás megszervezésével. A kibuc közleményében azt írták, hogy a kormánynak a „Gázában fogva tartott túszok életére kellene összpontosítania, nem pedig az általa halálra ítélt emberek életére.” A közlemény szerint a kibuc tagjai nap mint nap szembesülnek 101 társuk és családtagjuk hiányával, és saját magánmegemlékezést tartanak majd. „Követeljük, hogy a kormány minden erejét a túszok visszaszerzésére fordítsa, és hagyjon fel az elhanyagolásukkal — ne engedje, hogy további életek vesznek el közülünk.” A kibuc emellett állami vizsgálóbizottság felállítását követeli az október 7-i események kivizsgálására.

Nem sokkal a kibuc közleménye után a kibuci mozgalom is csatlakozott a kritikákhoz, hangsúlyozva, hogy „a szertartást nem szabad politikával szennyezni, és nem szabad olcsó propagandává alakítani, mint amilyeneket diktatórikus államokban látunk.” A mozgalom szerint „helyénvaló lenne, ha egy elfogadott állami személyiség vezetné a nyilvános szertartást az áldozatok családjai számára, amely érzékenyen fejezi ki a szükséges tiszteletet.”

Tegnap a hivatalos megemlékező szertartás szervezői Nirim kibucba érkeztek, és engedélyt kértek a helyszíni forgatásra, de a kibuc tagjai elutasították a kérést. A Nirim kibuc vezetősége később közölte, hogy „ahelyett, hogy a hivatalos megemlékező szertartás forgatásával foglalkoznának, felszólítjuk a kormányt, hogy hozzon létre egy állami vizsgálóbizottságot.” Szerintük eddig egyetlen kormányzati képviselő sem érkezett Nirimbe, hogy felelősséget vállaljon a mészárlást okozó mulasztásért, vagy hogy tájékozódjon a kibuc szükségleteiről. „A nyugat-negevi lakosok élete nem egy film, és az izraeli kormány nem egy filmgyártó cég” — mondták.


14:56

Gyászoló családok: Netanjahu azt mondta nekünk, hogy nem biztos, hogy lesz megállapodás, és Izrael nem fog kivonulni a Philadelphi-folyosóról és a Necarim-folyosóról

Netanjahu a Hősiesség Fórum tagjaival tartott találkozón, ma – Fotó: Maayan Touaf / ILMK

A „Hősiesség Fóruma” által kiadott közlemény szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, hogy nem biztos, hogy lesz megállapodás a túszok kiszabadítására. A fórumban, amelynek tagjai a Gázai övezetben elesett katonák családjai, azt írták, hogy Netanjahu a velük tartott mai találkozón azt mondta: „Nem vagyok biztos abban, hogy lesz megállapodás, de ha lesz, akkor az egy olyan megállapodás lesz, amely megőrzi azokat a stratégiai érdekeket, amelyekre újra és újra hivatkozom, vagyis Izrael stratégiai eszközeinek megőrzését.” A közleményben továbbá az áll, hogy Netanjahu azt mondta, ha a megállapodás valóban megvalósul, akkor 42 nap után folytatódik a harc Gázában „a Hamasz teljes megsemmisítéséig, még akkor is, ha tárgyalások zajlanak a következő fázisokról.”

A közlemény szerint Netanjahu megígérte a találkozó résztvevőinek, hogy „Izrael semmilyen körülmények között nem vonul ki a Philadelphi-folyosóról és a Necarim-folyosóról, a hatalmas nyomás ellenére sem. A katonai nyomás teljes erővel folytatódik, ez az egyetlen dolog, ami arra kényszeríti a Hamaszt, hogy engedjen a túlzott követeléseiből.”


14:54

Cahal: Az elmúlt 24 órában mintegy 40 terrorista halt meg Rafah környékén

A Cahal szóvivője közölte, hogy a 162. hadosztály a rafahi Tel al-Szultánban végrehajtott műveletei során az elmúlt 24 órában mintegy 40 terrorista halt meg. A közlemény szerint a 252. hadosztály egységei, amelyek a Gázai övezet középső részén tevékenykednek, két terroristát öltek meg egy légicsapással, akik egy alagútból kijutva pokolgépet próbáltak elhelyezni katonák közelében.


14:06

A-Sziszi Blinken-nel való találkozóján: A konfliktus olyan mértékben eszkalálódhat, hogy azt nehéz elképzelni, meg kell állítani a háborút

Egyiptom elnöke, Abdel Fattah A-Sziszi figyelmeztetett arra, hogy a konfliktus „olyan mértékben eszkalálódhat, hogy azt nehéz elképzelni”, és felszólított a gázai háború befejezésére. Ezeket a kijelentéseket az amerikai külügyminiszterrel, Antony Blinken-nel folytatott találkozóján tette. (Reuters)


13:58

Hamasz: Biden engedett Izrael diktátumainak, az általunk bemutatott terv nem egyezik meg a július 2-án elfogadottal

A Hamasz kritizálta az Egyesült Államok elnökét, Joe Bident, mondván, hogy kijelentései a túszcseréről szóló tárgyalások állapotáról „félrevezetőek”. A szervezet közleménye szerint Biden „engedett Izrael diktátumainak”, és manipulációt folytat. A szervezet azt állítja, hogy a jelenlegi tárgyalási körben bemutatott javaslat „nem egyezik meg a július 2-án elfogadott tervvel”. A Hamasz emellett Benjamin Netanjahut is felelőssé tette a tárgyalások előrehaladásának hiányáért.


13:13

A Nyugat-Galileára irányuló lövések: Két helyszínen tűz ütött ki; egy borjú megsérült Slomiban

Két tűz keletkezett Nyugat-Galileában a Libanonból érkező lövések következtében – közölték a tűzoltósági szolgálatok. A közlemény szerint három tűzoltóegység dolgozik a tüzek megfékezésén Abdon falu és Kabri kibuc közelében.

Ezen kívül a Slomi helyi tanács egyik illetékese a Haaretznek elmondta, hogy egy borjú megsérült a településen egy zuhanás következtében, és anyagi kár is keletkezett.


12:55

A Gázai övezet mentőszolgálatai: Tíz halott egy gázai iskolára mért csapásban

A Gázai övezet mentőszolgálatai közölték, hogy tíz ember halt meg egy izraeli csapásban a Gáza városában található iskolában. A hadsereg szerint a „Mustafa Hafiz” iskola elleni támadás célja a Hamasz egyik irányítási és parancsnoki központjának megsemmisítése volt. A közlemény szerint a támadás során pontos fegyverzetet használtak, és intézkedéseket tettek a civil áldozatok elkerülése érdekében. (Reuters)


12:47

Cahal: Az elmúlt órában mintegy 20 kilövést észleltek Nyugat-Galilea felé Libanonból


12:42

A Moszad tagadja Einav Zangauker kijelentéseit: Barnea nem tett politikai vonatkozású megjegyzéseket a tárgyalások kapcsán

A miniszterelnöki hivatal a Moszad nevében közölte, hogy az Einav Zangauker által Dedi Barnea, a Moszad vezetője nevében tett kijelentések „egyáltalán nem hangzottak el”. A közlemény szerint „a Moszad vezetője nem tett politikai vonatkozású megjegyzéseket a tárgyalások kapcsán, ahogyan azt állították. A Moszad vezetője továbbra is azon dolgozik, hogy minél hamarabb megállapodás szülessen az összes túsz kiszabadításáról.”


12:32

Légiriadók szólaltak meg Nyugat-Galileában


12:32

Gázai egészségügyi minisztérium (Hamasz): Az elmúlt 24 órában 34 ember halt meg a Gázai övezetben, 114-en megsérültek

Menekültek a központi Gázai övezetben, Dir al-Balah táborában, tegnap – Fotó: AFP

12:22

Légiriadók szólaltak meg Nyugat-Galileában


12:07

Einav Zangauker: A Moszad vezetője azt mondta nekem – A jelenlegi politikai helyzetben nem lehetséges túszcserés megállapodás

Einav Zangauker a Polgári Vizsgálóbizottság előtt, ma – Fotó: Polgári Vizsgálóbizottság

Einav Zangauker, az egyik Gázában fogva tartott édesanyja azt mondta, hogy a Moszad vezetője májusban azt mondta neki: „A jelenlegi politikai helyzetben nem lehetséges túszcserés megállapodás.” Zangauker hozzátette, hogy a Moszad vezetője kitartott a családokkal való találkozás elutasítása mellett, és csak az ő kitartása után volt hajlandó egy négyszemközti találkozóra. Zangauker a Polgári Vizsgálóbizottság előtt tette ezeket a kijelentéseket.


11:47

Cahal: Hamasz-aktivistákat támadtunk, akik egy gázai iskola közelében tevékenykedtek

A Cahal közölte, hogy támadást hajtottak végre a Hamasz aktivistái ellen, akik a Gáza városában található „Mustafa Hafiz” iskola közelében tevékenykedtek. A hadsereg szerint a komplexumot a Hamasz a műveletek tervezésére és végrehajtására használta, és a támadás előtt számos intézkedést tettek a civil áldozatok minimalizálása érdekében, beleértve a pontos fegyverzet alkalmazását is.


11:44

Lapid: Múlnak a napok, és egyre több túszt veszítünk. Azonnal meg kell kötni a megállapodást

Az ellenzék vezetője, Jair Lapid részvétét fejezte ki a hat túsz családjának. „Fájdalmas hírekkel terhelt nehéz reggel van. Szívből jövő részvétemet küldöm a családoknak és az egész Nir Oz és Nirim közösségnek. Legyen áldott az emlékük” – írta Lapid az X (korábban Twitter) fiókjában. „Múlnak a napok, és egyre több túszt veszítünk. Meg kell kötni a megállapodást. Most. Azonnal.”

Az állambiztonsági miniszter, Itamar Ben-Gvir szintén részvétét fejezte ki a családoknak, és a Telegram-csatornáján azt írta, hogy „az élő és az elhunyt túszokat csak intenzív katonai nyomással, az üzemanyag-ellátás és a humanitárius segélyek megszüntetésével lehet visszaszerezni, nem pedig olyan felelőtlen megállapodásokkal, amelyek újabb túszokat és áldozatokat hozhatnak a jövőben. Gratulálok a Cahal és a Sabak bátor katonáinak az elkövetett műveletért.”


11:39

Avraham Munder unokája: Az összes túsz visszatérhetett volna élve, már az első napon

Ohad Munder, Avraham Munder unokája, akinek holttestét az éjjel hozták vissza Izraelbe, a Kan közszolgálati rádiónak adott interjújában elmondta, hogy a fogságban töltött idő alatt nagymamájával és édesanyjával nem tudta, hogy nagyapját elrabolták. Munder kritizálta a kormány intézkedéseit, és hozzátette: „Az összes túsz visszatérhetett volna élve, már az első napon. Visszahozhatták volna a nagyapámat és a többi túszt. Én élve tértem vissza, de vannak túszok, akiket nem élve mentettek ki, mint a nagyapámat. Mind visszatérhettek volna.”


Balra fent, az óramutató járásával megegyező irányban: Chaim Peri, Abraham Munder, Yagev Buchshtab, Yoram Metzger, Nadav Popplewell és Alex Dancyg

11:23

Eizenkot: A hat túsz visszahozatala emlékeztető arra, hogy a másik 109 túsznak fogy az ideje

Gadi Eizenkot, a Nemzeti Egység párt képviselője, a 103-as rádiónak adott interjújában elmondta, hogy a hat túsz holttestének az éjszaka folyamán történt visszahozatala emlékeztet arra, hogy a Hamasz fogságában maradt 109 izraelinek fogy az ideje. „Az elesettek hazahozatalának feladata méltó, jó és helyes” – mondta Eizenkot, aki arra számít, hogy a hadsereg megvizsgálja haláluk körülményeit, és hogy fogvatartóik gyilkolták-e meg őket. „De a mai reggel emlékezteti a miniszterelnököt, hogy Gázában 109 túsz van – fogy az idejük, meghalnak a fogságban, és neki cselekednie kell, hogy hazahozza őket. Az összes biztonsági vezető azt mondta nekem három hónappal ezelőtt, hogy teljesültek a túszok visszaszállításának feltételei. Szinvár a fő gonosz, de a visszahozataluk kötelezettsége az izraeli vezetésé.”

A ellenzék vezetője, Jair Lapid is kifejezte részvétét a hat túsz családjainak. „Nehéz reggel, fájdalmas hírekkel. Őszinte részvétemet küldöm a családoknak és Nir Oz és Nirim kibucok közösségeinek. Legyen áldott az emlékük” – írta Lapid az X közösségi hálózaton.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter szintén részvétét fejezte ki a családoknak, és a Telegram-csatornáján azt írta: „Az élő és a halott túszokat csak fokozott katonai nyomással, az üzemanyag és a humanitárius segélyek megszüntetésével lehet visszahozni, és nem meggondolatlan megállapodásokkal, amelyek a jövőben újabb túszokat és gyilkosságokat hozhatnak nekünk. Üdvözlöm a Cahal és a Sabak bátor műveletét.”


10:13

Netanjahu a túszok holttesteinek kimentéséről: Mindannyiunk szíve fáj a veszteség miatt. Minden tőlünk telhetőt megteszünk az élők és az elesettek hazahozataláért

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a hat túsz holttestének kimentésére reagálva kijelentette: „Mindannyiunk szíve fáj a szörnyű veszteség miatt. Feleségem, Sára, és én mély részvétünket fejezzük ki a gyászoló családoknak. Köszönetet szeretnék mondani a Cahal és a Sabak bátor harcosainak és parancsnokainak hősiességükért és eltökélt cselekedeteikért. Izrael Állama továbbra is minden erőfeszítést megtesz, hogy minden túszunkat – élőt és holtat egyaránt – visszahozza.”


10:01

Nir Oz kibuc: Alex Dancyg holttestét, akit élve raboltak el október 7-én, szintén kimentették az övezetből

A Nir Oz kibuc bejelentette, hogy Alex Dancyg holttestét, akit élve raboltak el Gázába 2023. október 7-én, az éjszaka folyamán kimentették az övezetből. A kibuc közleménye szerint „Alex 75 éves volt, a Nir Oz kibuc tagja. Négy gyermek apja és 12 unoka nagypapája volt. Életét a holokauszt és a zsidó-lengyel kapcsolatok tanításának és oktatásának szentelte, miközben hosszú éveken át szeretett mezőit gondozta. Alex hidat képezett különböző világok között: a szellem és a könyvek, valamint a föld és a mezők, Izrael és Lengyelország, a holokauszt és az újjászületés között.”

A kibuc továbbá közölte: „Alex temetése egy újabb lépés Nir Oz kibuc útján a nagy tragédia utáni helyreállítás felé, egy olyan helyreállítás felé, amely nem lehet teljes, amíg minden túszt vissza nem hoznak otthonába, és minden meggyilkoltat méltóképpen el nem temetnek azon a földön, amelynek életüket szentelték. Izrael állam kötelessége, hogy mindenkit a lehető leggyorsabban hazahozzon.”


09:16

Nir Oz kibuc bejelentette: Chaim Peri holttestét is kimentették az éjszaka az övezetből

A Nir Oz kibuc bejelentette, hogy Chaim Peri holttestét az éjszaka folyamán kimentették a Gázai övezetből. „Chaim Peri, akit 2023. október 7-én, a támadások során raboltak el otthonából, Nir Oz kibucból, és akit a Hamasz fogságában hagytak meghalni, ma visszatért a kibucba több mint tíz hónapnyi fogság után” – áll a kibuc közleményében.

Peri 80 éves volt, öt gyermek apja és 13 unoka nagypapája. A kibuc közleményében így emlékeztek rá: „Vállalkozó, humanista, békeaktivista és a Fehér Ház Galéria alapítója. A kibuc megtámadásának napján Chaimnek sikerült megmentenie feleségét, Osznátot, mielőtt őt magát elrabolták. Embertelen körülmények között élt hónapokig a Hamasz alagútjaiban, míg kegyetlenül megölték a fogságban. Chaim holttestének visszahozatala fájdalmas emlékeztető arra, hogy harcunk szeretteink kiszabadításáért és a normalitásba való visszatérésért még nem ért véget, és rendkívül fontos, mert az idő nem a túszok javára dolgozik! Minden erőnkkel folytatjuk a küzdelmet, amíg minden szerettünk haza nem tér. Az élők a gyógyulásért, a meggyilkoltak pedig a temetésért.”


09:01

Nir Oz kibuc bejelentette Yoram Metzger holttestének kimentését; a Cahal az éjszaka folyamán összesen hat túsz holttestét mentette ki

A Nir Oz kibuc bejelentette, hogy a Cahal kimentette Yoram Metzger holttestét, akit Gázába raboltak el, és akinek haláláról júniusban értesültek. „Yoram 80 éves volt, a Nir Oz kibuc tagja. A Nirlat gyárban dolgozott, az utóbbi években pedig a műhelyben. A kibuc borászatának tagja volt. Három fiú édesapja és hét unoka nagypapája volt. Feleségét, Tami Metzgert szintén elrabolták Gázába, de őt később szabadon engedték. Yoramra mindig mosolygós és barátságos emberként emlékezünk” – áll a kibuc közleményében. Hozzátették: „Holttestének visszahozatala mindenki számára bizonyítja a megállapodás fontosságát, amely fiainkat és lányainkat a lehető leghamarabb visszahozza, mielőtt túl késő lenne. A Metzger család reméli, hogy a katonák nem sérültek meg a katonai akció során. Szeretteink holttesteinek visszahozatala fontos, de nem azon az áron, hogy kárt szenvedjenek azok a legjobbjaink, akik Izrael államot védik.”

A Cahal az éjszaka folyamán hat túsz holttestét mentette ki a Gázai övezetből, köztük Yoram Metzgerét, Yagev Buchshtábét, Nadav Popplewellt és Abraham Mundert. A további két túsz nevét, akinek a holttestét kimentették, egyelőre nem hozták nyilvánosságra.


08:48

Cahal: Körülbelül 55 rakétát lőttek ki Libanonból, néhányat elfogtak, a többi nyílt területen csapódott be, nincsenek sérültek

A Cahal közölte, hogy az imént Felső-Galileában és a Golán-fennsíkon elrendelt légiriadókat követően körülbelül 55 rakétakilövést észleltek, amelyek Libanon területéről érkeztek. A kilövések egy részét elfogták, a többi nyílt területen csapódott be, sérültekről nem érkezett jelentés. A közlemény szerint a tűzoltók dolgoznak a becsapódások miatt keletkezett tüzek eloltásán, és a légierő támadta az egyik kilövőt, ahonnan a rakétákat kilőtték.


08:45

Nirim kibuc: Nadav Popplewell és Yagev Buchshtab túszok holttesteit az éjszaka kimentették az övezetből

A Nirim kibuc bejelentette, hogy a Cahal az éjszaka folyamán kimentette Nadav Popplewell és Yagev Buchshtab túszok holttesteit a Gázai övezetből. A Cahal júniusban jelentette be Popplewell halálát, és akkor azt közölték, hogy vizsgálják annak lehetőségét, hogy a hadsereg tüzében halt meg. Buchshtab haláláról a Cahal múlt hónapban adott tájékoztatást, és akkor is azt feltételezték, hogy a hadsereg tüzében vesztette életét.


08:34

Abraham Munder unokaöccse: A Cahal egy alagútból mentette ki a holttestét Khan Juniszban, feltételezések szerint márciusban halt meg

Eyal Mor, Abraham Munder túszul ejtett férfi unokaöccse ma reggel a Kan B rádiónak adott interjúban elmondta, hogy nagybátyja holttestét a Cahal erői egy alagútból mentették ki Khan Juniszban, és az első becslések szerint márciusban halt meg.


08:15

Folytatódik a lövöldözés Libanonból: Légiriadók voltak ismét a Golán-fennsíkon; becslések szerint reggel óta mintegy 40 rakétát lőttek ki

Nem sokkal az előző rakétazápor után újabb légiriadók voltak a Golán-fennsíkon és Felső-Galileában, többek között Katzrin, Gadot, Malkia és Ortal településeken. A Cahal közlése szerint reggel óta mintegy 40 rakétát lőttek ki, amelyek közül néhányat elfogtak. Személyi sérülésről egyelőre nem érkezett jelentés.


08:10

Nir Oz kibuc: Abraham Mundert meggyilkolták a gázai fogságban

Abraham Munder a felesége és unokája mellett, akiket egy novemberi megállapodás keretében szabadítottak ki – Fotó: Családi album

A Nir Oz kibuc bejelentette, hogy a 79 éves Abraham Mundert, akit a Gázai övezetben tartottak fogva, meggyilkolták. Mundert, aki a kibucban található Nirlat gyárban dolgozott, október 7-én rabolták el feleségével, Ruthival, lányával, Kerennel és egyetlen unokájával, a kilencéves Ohaddal együtt, akiket egy novemberi túszcsere keretében szabadítottak ki. Munder fia, Roi ugyanazon a napon halt meg a Hamasz terrortámadásában.

„Nir Oz kibuc mély fájdalommal értesít Abraham Munder haláláról, akit a Gázai övezetben a fogság alatt fizikai és lelki kínzások értek hónapokon át” – áll a közleményben, amelyben Mundert „melegszívű, énekelni szerető emberként” jellemzik. „Mindig emlékezni fogunk Munderre, tiszta hangjára, meleg mosolyára és végtelen szeretetére családja és a kibuc iránt. Legyen áldott az emléke” – tették hozzá a kibuc lakói.


08:01

Légiriadók voltak Felső-Galileában és a Golán-fennsíkon


07:57

A Golán-fennsík és Galilea északi részén fekvő települések lakosait felszólították, hogy maradjanak az óvóhelyek közelében, beleértve néhány, a határtól viszonylag távol eső települést is

A Golán-fennsík északi részén, Felső-Galileában és Nyugat-Galileában található több település lakosait arra utasították, hogy maradjanak közel a védett területekhez. Az érintett települések között van néhány, amely több mint hét kilométerre található a libanoni határtól, például Kabri, Gaaton és Jechiam.


07:16

Biden: Éjjel-nappal dolgozom a tűzszünet elérése érdekében Gázában és egy szélesebb körű háború megakadályozásán

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke a Demokrata Párt konferenciáján beszélt a gázai háború befejezésének szükségességéről, és elmondta, hogy „éjjel-nappal” dolgozik azon, hogy „véget vessen a palesztin civil lakosság szenvedésének”. Biden hozzátette: „A tüntetőknek az utcán igazuk van. Sok ártatlan ember hal meg mindkét oldalon.”


06:54

Cahal: A légierő Hezbollah rakétakilövőket támadott, amelyek készen álltak azonnali kilövésekre Izrael felé

A Cahal közölte, hogy a légierő vadászgépei tegnap két Hezbollah rakétakilövőt támadtak meg Dél-Libanonban, Al-Manszúri és Al-Tajba környékén. A hadsereg közleménye szerint a kilövők készen álltak arra, hogy azonnal rakétákat lőjenek ki Izrael területére.


04:27

Cahal: A Felső-Galileában kiadott légiriadó téves riasztás volt


04:02

Légiriadó volt Felső-Galileában


01:09

Hamasz vezető: Szinvár mindig is része volt a tárgyalásoknak, a vele való kommunikáció zökkenőmentesen működik

Oszama Hamdan, a Hamasz egyik vezetője kijelentette, hogy Jahja Szinvár „mindig is része volt az Izraellel folytatott tárgyalásoknak”, és a vele való kommunikáció eszközei és mechanizmusai a biztonsági feltételek ellenére „zökkenőmentesen működnek.”

Hamdan hozzátette, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozata, miszerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök elfogadta az ajánlatot a megállapodásra, „zavart kelt”, mivel az ajánlatot nem mutatták be a Hamasznak. Szerinte a szervezetnek nem új tárgyalásokra van szüksége, hanem a már elfogadott megállapodás végrehajtási mechanizmusának tisztázására.


00:51

Cahal a Felső-Galileában kiadott légiriadóról: Téves riasztás volt


00:31

Légiriadó volt Felső-Galileában


22:56

Wall Street Journal: Izrael egy kamerákkal felszerelt fal építését mozdítja elő a Philadelphi-folyosón

Izrael előmozdítja egy fal építésének tervét a Philadelphi-folyosón, és hozzáférést kér a helyszíni kamerákhoz és technológiai eszközökhöz – számolt be ma a Wall Street Journal arab közvetítőkre hivatkozva. A jelentés szerint a Hamasz vezetője, Jahja Szinvár úgy véli, hogy a tárgyalások célja időhúzás, hogy előkészítsék az izraeli katonai műveleteket. A lap továbbá arról számolt be, hogy egy „izraeli technikai csapat” találkozott kollégáival Kairóban, hogy megvitassák a Philadelphi-folyosó és a Rafah határátkelő kérdéseit – eddig azonban csak csekély előrelépés történt.


22:21

Cahal: A Hezbollah fegyverraktárait támadtuk Libanon mélyén, és megöltük a szervezet rakétaegységének egyik tagját

A Cahal közölte, hogy vadászgépek fegyverraktárakat támadtak a libanoni Bekaa-völgy mélyén, és a támadást követően több másodlagos robbanás is történt, ami a nagy mennyiségű fegyver jelenlétét jelezte. Emellett a hadsereg közölte, hogy egy légitámadás során Dél-Libanonban, Dir Kanun környékén, megölték Hasszín Ali Hasszínt, a Hezbollah rakéta- és rakétaegységének egyik központi tagját.


21:59

Légiriadó volt Nyugat-Galileában


21:47

Nyugat-Galileában a határtól távolabb eső településeket felszólították, hogy maradjanak közel az óvóhelyekhez

Néhány, a határtól viszonylag távolabb eső nyugat-galileai települést arra utasítottak, hogy maradjanak közel a védett területekhez – közölte a Mate Asher regionális tanács. Az érintett települések: Gaaton, Jechiam és Ein Jaakov, amelyek több mint kilenc kilométerre vannak az izraeli-libanoni határtól.


21:37

Jelentések: Izrael több célpontot támadott Dél-Libanonban

A libanoni Al-Mayadeen újság jelentése szerint Izrael támadást hajtott végre Türosz tartományban, Al-Manszuri falu közelében. Ugyanakkor az Al-Akhbar újság egy másik izraeli támadásról számolt be Dél-Libanonban, Al-Tajba városában.


21:24

Lapid: Nem veszek részt Miri Regev október 7-i megemlékezési ünnepségén

Jair Lapid ezt írta az X fiókjában: „Nem veszek részt Miri Regev október 7-i megemlékezési ünnepségén. A Beeri, Szderot és Nir Oz áldozatainak családjaival leszek. Ez a kormány nem legitim és nem méltó az emlékükhöz. Az egyetlen megemlékezés, amit Netanjahu kormánya és a szélsőségesek tehetnek és kellene, hogy tegyenek, az a lemondás és egy állami vizsgálóbizottság felállításának bejelentése.”


20:56

Kormányzati forrás: Az amerikai javaslat megoldást kínál a Philadelphi-folyosó kérdésére, amit a miniszterelnök elfogadott

Egy kormányzati forrás szerint az amerikai javaslat a megállapodásra vonatkozóan megoldást kínál a Cahal erőinek Philadelphi-folyosón való jelenlétével kapcsolatban, amit a miniszterelnök elfogadott. A forrás hozzátette, hogy a javaslat megfelel Izrael biztonsági követelményeinek, és Izrael elfogadja azt.


20:39

Jelentések: Izrael fegyverraktárt támadott meg Libanon mélyén

A libanoni Al-Mayadeen újság jelentése szerint izraeli vadászgépek támadást hajtottak végre Tmanin al-Tahta településen a Bekaa-völgyben, több mint 70 kilométerre északra az Izrael és Libanon közötti nemzetközi határtól. Két biztonsági forrás szerint a támadás célpontja egy Hezbollah-fegyverraktár volt.


20:33

Al-Mayadeen: Egy ember meghalt egy izraeli támadásban egy Türosz melletti kisvárosban, Dél-Libanonban

A libanoni Al-Mayadeen újság jelentése szerint egy ember meghalt egy izraeli támadásban, amelyet a Türosz közelében található Dir Kanun Ras al-Ayn kisvárosban hajtottak végre Dél-Libanonban.


20:30

Al-Mayadeen: Izrael támadást hajtott végre a Bekaa-völgyben, Libanonban, több mint 70 kilométerre az izraeli határtól északra

A libanoni Al-Mayadeen újság jelentése szerint izraeli vadászgépek támadást hajtottak végre a Bekaa-völgyben található Tmanin al-Tahta kisvárosban, több mint 70 kilométerre északra az Izrael és Libanon közötti nemzetközi határtól.


20:18

Blinken: Netanjahu megerősítette, hogy Izrael elfogadja az Egyesült Államok közvetítési javaslatát, most a Hamasznak kell lépnie

Blinken sajtónyilatkozatot tart Tel-Avivban, ma – Fotó: Kevin Mohatt / Reuters

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere ma Tel-Avivban tett nyilatkozatában elmondta, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök megerősítette számára, hogy Izrael elfogadja az Egyesült Államok által javasolt megállapodási tervet. A javaslatot Joe Biden amerikai elnök tette Egyiptom és Katar közreműködésével. „Egy eredményes találkozó után Netanjahu megerősítette számomra, hogy Izrael elfogadja ezt a közvetítési megállapodást” – mondta Blinken. „Most a Hamaszon a sor, hogy ugyanezt tegye” – tette hozzá. „A következő fontos lépés, hogy a Hamasz is igent mondjon, majd a következő napokban a felek összeülnek, hogy egyértelmű megállapodásra jussanak az egyezmény végrehajtásával kapcsolatban. Ezek továbbra is összetett kérdések, és nehéz döntéseket igényelnek” – mondta Blinken. „Van egyfajta sürgősség érzete, itt és az egész régióban, hogy a megállapodást mihamarabb véglegesítsük. Az Egyesült Államok elkötelezett ennek elérése iránt, és most cselekszünk.” Hozzátette, hogy izraeli látogatása után Egyiptomba és Katarba utazik, hogy folytassa az erőfeszítéseket a megállapodás jóváhagyása érdekében. Netanjahu Blinken nyilatkozata után közölte, hogy az Egyesült Államok és Izrael közös erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy „a túszok legnagyobb számát szabadon bocsássák az egyezmény első szakaszában.”


19:50

Egy tiszt meghalt, és 6 ejtőernyős katona megsebesült egy harci repülőgépből kilőtt rakéta becsapódásakor Khan Juniszban

Ma reggel (hétfőn) egy ejtőernyős tiszt, Shahar Ben Nun főhadnagy, 21 éves, Petah Tikvából, életét vesztette, és hat katona megsebesült, amikor a Cahal harci repülőgépéből kilőtt rakéta eltalált egy épületet Khan Juniszban, ahol az egység tartózkodott. A sebesült katonák közül három közepesen, három pedig könnyebben sérült meg az incidensben.

Shahar Ben Nun

Az eset során a repülőgép egy célpontra lőtt, amely körülbelül 300 méterre volt az ejtőernyős egység helyétől, akik egy magas épület felső emeletén tartózkodtak a Khan Junisz-i Hamed negyedben. A rakéta azonban eltalálta az épületet, és részben összeomlást okozott. A légierő szerint nem emberi hiba történt, hanem egy ritka technikai meghibásodás a rakétában, amelynek oka egyelőre nem ismert.


19:46

Netanjahu várhatóan szeptemberben beszédet mond az ENSZ Közgyűlésén

Benjamin Netanjahu miniszterelnök várhatóan szeptember végén beszédet fog mondani az ENSZ Közgyűlésén. Szeptember 24-én érkezik New Yorkba, és szeptember 25-én vagy 26-án mond beszédet.


19:28

Galant Blinkennek: Az Egyesült Államoknak vezetnie kell a diplomáciai nyomást a Hamaszon, amíg nem születik megállapodás a túszok szabadon bocsátásáról

Joav Galant védelmi miniszter az amerikai külügyminiszterrel, Antony Blinkennel folytatott találkozóján kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak kell vezetnie a Hamaszra gyakorolt diplomáciai nyomást, amíg nem születik megállapodás a túszok szabadon bocsátásáról. A találkozót Galant irodájában, a Kirya komplexumban tartották, amelynek egy részén a vezérkari főnök, Herzi Halevi is jelen volt.

Blinken, Galant és Halevi a Kirya komplexumban tartott találkozójukon, ma – Fotó: Ariel Hermoni, Védelmi Minisztérium

19:03

Körülbelül 300 ember tüntet Blinken és a túszok családjai közötti találkozó előtt a megállapodás jóváhagyásáért

Tüntetők Blinken és a túszok családjai közötti találkozó előtt, ma Tel-Avivban – Fotó: Itai Ron

Körülbelül 300 ember tüntet Tel-Avivban, a Kempinski Hotel előtt, ahol Antony Blinken amerikai külügyminiszter találkozik a túszok hozzátartozóival. A tüntetők a tűzszünetről és a Gázai övezetben fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás jóváhagyását követelik.


18:54

A Nirim kibuc vezetősége: Elutasítottuk az állami megemlékezési ünnepség szervezőinek kérését, hogy a kibucban forgassanak

A Nirim kibuc vezetősége közölte, hogy tegnap megkeresték őket az állami megemlékezési ünnepség szervezői, akik a kibucban található csomagolóházban kívántak forgatni az október 7-i mészárlás évfordulójának megemlékezésére, de a kibuc tagjai elutasították a kérelmet. „Ahelyett, hogy egy állami megemlékezési ünnepség forgatásával foglalkoznának, felszólítjuk a kormányt, hogy hozzon létre állami vizsgálóbizottságot” – közölték a kibuc tagjai. Hozzátették, hogy eddig egyetlen kormányzati képviselő sem járt Nirimban, aki felelősséget vállalt volna a mészárláshoz vezető hibákért, vagy felmérte volna a kibuc szükségleteit. „A nyugat-negevi lakosok élete nem egy film, és az izraeli kormány nem egy produkciós cég” – mondták.


18:53

A munkaerőhiány miatt a Cahal megkezdte azoknak a tartalékosoknak a behívását, akik korábban mentességet kaptak, de még mindig alkalmasak a szolgálatra

A Cahal újra elkezdte behívni azokat a tartalékosokat, akiket korábban a létszámcsökkentés miatt mentességben részesítettek, de még mindig alkalmasak a szolgálatra, és megfelelő korúak a tartalékos szolgálathoz. A Cahal és Joav Galant védelmi miniszter irodájának közleménye szerint a döntés a reguláris és tartalékos erők tevékenységi volumenére, valamint a szolgálók létszámának növelésére irányuló tervek részeként született meg. A közlemény szerint a Cahal már megkezdte a tartalékos szolgálatra alkalmas jelöltek megkeresését.


18:41

Blinken találkozott a túszok családtagjaival Tel-Avivban

Tüntetők a túszok hazatéréséért azon épület előtt, ahová Blinken megérkezett, ma – Fotó: Florion Goga / Reuters

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere találkozott a túszok családtagjaival a Kempinski Hotelben, Tel-Avivban.


18:24

Törökország: Egy izraeli férfit agyonlőttek, kettőt megsebesítettek, a rendőrség nyomozást indított

Az üzletember, Abed Al-Kader Anasz Isztambulban halálos lövést kapott, és két másik izraeli megsebesült, a török hatóságok szerint. Anasz édesapja kizárta, hogy a gyilkosság politikai indíttatású lett volna. „Nincs közünk a politikához, mi palesztin származású arab-izraeliek vagyunk” – mondta. A város kormányzójának hivatala közölte, hogy a lövöldözés pénzügyi vita következménye volt, és hogy három lehetséges gyanúsított két és fél órával a lövöldözés után átlépte a határt észak felé Bulgáriába.


18:00

A hétfői hírek folytatása 

2024. augusztus 19., hétfő >>

Főkép: Tüntetés a túszok szabadon engedéséért a Begin úton Tel-Avivban, ma este – Fotó: Hadas Paroush

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, ynet