2024. szeptember 3., kedd, a háború 333. napja


00:00

Véget értek a keddi jelentések

Szerdai jelentések >>


23:57

Az amerikai hatóságok vádat emeltek Szinvar és öt másik magas rangú Hamasz-tisztviselő ellen

Az amerikai hatóságok vádat emeltek a Hamasz vezetője, Jahja Szinvar és öt másik magas rangú tisztviselő ellen a déli települések elleni október 7-i támadás kapcsán. A New York-i szövetségi bíróságon benyújtott vádak között szerepel terrorizmus, amerikai civilek meggyilkolására irányuló összeesküvés, valamint tömegpusztító fegyver használatára irányuló összeesküvés, amely emberek halálához vezetett. „A vádak részei annak az erőfeszítésünknek, hogy a Hamasz tevékenységének minden aspektusára összpontosítsunk” – mondta Merrick Garland, az Egyesült Államok főügyésze egy videónyilatkozatban. Hozzátette: „Ezek nem lesznek az utolsó lépések, amelyeket megteszünk.”


21:00

Sikli és a Likud képviselői felszólították Galantot a lemondásra: „Kérünk, hagyd, hogy mások végezzék el a munkát, akik képesek rá”

A diaszpóraügyi miniszter, Amichai Sikli és további Likud képviselők felszólították Joav Galant védelmi minisztert a lemondásra. A Moshe Saada, Amit Halevi, Ariel Kellner és Avichai Buaron által aláírt levélben arra kérik Galantot, hogy „távozzon, és hagyja, hogy a szent munkát mások végezzék el, akik képesek rá”.

A Likud képviselői a levelükben jelezték, hogy eddig nem szólították fel nyilvánosan Galantot a lemondásra, „a feszültségek csökkentése érdekében,” de szerintük „az elmúlt napok eseményei” nem hagytak nekik más választást. Továbbá azt írták Galantról, hogy „ahelyett, hogy a Hamaszt súlyosan megbüntetné hat túszunk borzalmas meggyilkolásáért, valójában arra készül, hogy fehér zászlót emeljen, és megadja magát követeléseinek.”


20:51

Eisenkott: Izrael stratégiai helyzete nem a Filadelfi-folyosón áll vagy bukik

Eisenkott a nyilatkozat során a Kfar Maccabiában, ma este – Fotó: Tomer Appelbaum

20:38

Ganc: Netanjahu nem mond igazat arról, hogy élve hozza vissza a túszokat; a háború alatt szisztematikusan akadályozta a megállapodásokat

A Nemzeti Tábor párt vezetője, Beni Gantz bírálta Netanjahu miniszterelnök tegnapi sajtótájékoztatóját, amelyben védelmezte a Filadelfi-folyosó melletti álláspontját. Gantz szerint Netanjahu érvei „részben súlyosak, részben alaptalanok”, és nem mondja el a közvéleménynek, hogy nem hozza vissza a túszokat élve. „Ez engem nem lepett meg, mivel a háborús kabinetben Netanjahu szisztematikusan akadályozta a túszokkal kapcsolatos megállapodások előrehaladását, beleértve az első megállapodást is” – mondta Gantz.

Gantz továbbá elmondta, hogy a háború kezdetén Netanjahu habozott, és megakadályozta a Khan Junisz és Rafah elleni katonai manőver bővítésére vonatkozó követelését, valamint elutasította a Filadelfi-folyosón történő alternatív művelet javaslatát. „Ez nem lep meg, mert Netanjahu a politikai túlélésre összpontosít, és rontja az Egyesült Államokkal fenntartott stratégiai kapcsolatokat, miközben Irán közelebb kerül a nukleáris fegyverhez” – mondta.

A Nemzeti Tábor elnöke, Beni Gantz este. „Netanjahu a politikai túléléssel foglalkozik, és rontja az Egyesült Államokkal fennálló stratégiai kapcsolatokat, miközben Irán közelebb kerül a nukleáris fegyverhez” – mondta. – Fotó: Tomer Appelbaum

Gantz Gadi Eisenkottal közösen tett nyilatkozatában hangsúlyozta: „Azért állunk itt, hogy elmondjuk az igazságot: vissza kell hozni a túszokat, még ha nagyon magas árat is kell fizetnünk, és délről le kell zárni Gázát, hogy soha többé ne fordulhasson elő egy október 7-éhez hasonló esemény. Vissza kell térnünk a Filadelfi-folyosóra, amikor szükséges, át kell vinnünk a hadműveleteket északra, és regionális szövetségeket kell létrehoznunk Irán ellen, hogy megakadályozzuk nukleáris előrehaladásukat. A Filadelfi-folyosó nem Izrael létezésének legnagyobb fenyegetése; Irán tengelye az, amely veszélyeztet minket. És hogy ezzel a létfontosságú fenyegetéssel szembenézzen, Netanjahu nem képes gondoskodni.”

Hozzátette: „A Filadelfi-folyosó ellenőrzése fontos a csempészet és a fegyverkezés megakadályozásában, de Netanjahu tudja, hogy a megfigyelőtornyok önmagukban „kacsavadászatot” (szabad prédát) jelentenek harcosaink ellen, és nem állítják meg az alagutakat. Netanjahu tudja, hogy van egy terv, amelyet a biztonsági rendszer fejlesztett ki az alagutak földalatti lezárására, ami a valódi megoldás a folyosóra, de Netanjahu nem viszi előre sem biztonsági, sem politikai szempontból, és nem találkozik az egyiptomi elnökkel, és nem alakít ki megoldást a Rafah átkelőhelyre, ahol kettős felhasználású anyagokat szállítanak. Ha nem elég erős ahhoz, hogy ellenálljon a nemzetközi nyomásnak, adja át a kulcsokat, és menjen haza.”

Beszéde végén Gantz hangsúlyozta: „Eljött az idő, hogy elmondjuk, mit kell tennünk, és előre kell lépnünk. Meg kell kötni egy megállapodást, akár szakaszokban, akár egyszerre, a lényeg az, hogy elérjük a túszok visszatérését, és meg is valósítsuk azt. Biztosítanunk kell a földalatti akadály építését a Filadelfi-folyosó mentén, és meg kell értenünk, hogy szükség lesz arra, hogy szabadon engedjük az átkozott gyilkosokat. Egy évig dolgoztunk, dolgozni fogunk még évekig is. Támadásba kell lendülnünk északon, és vissza kell hoznunk a lakosokat.”


20:28

Liri Elbag édesapja: Ben-Gvir és Smotrich tengelye Izrael legveszélyesebb gonosztengelye

Eli Elbag, a túszul ejtett katonai megfigyelő, Liri Elbag édesapja, a tel-avivi Begin úton tartott tüntetésen kijelentette: „A Philadelphi-tengely a legnagyobb blöff. Tudjátok, mi a legfontosabb tengely? Ben-Gvir és Smotrich tengelye. Ez a gonosztengely a legveszélyesebb Izrael számára.” Elbag Netanjahu miniszterelnökhöz fordult, mondván: „Bibi úr, ha két ember felett sem tudsz uralkodni, hogyan tudnál 14 kilométeren?”

Tüntetők a tel-avivi Begin úton, ma este – Fotó: Moti Milrod

Ohad Ben Ami túszul ejtett férfi lánya, Ela, szintén felszólalt a tüntetésen és bírálta a miniszterelnököt. „Pénteken értesültünk róla, hogy a miniszterelnök végleg lemondott a túszokról. Ez nem biztonsági döntés, hanem az áldozatvállalás ideológiája. Nincs egyetlen miniszter sem, aki felemelte volna a hangját és ellenezte volna ezt a cserbenhagyást,” mondta.


20:10

Néhány órával Netanjahu nyilatkozata előtt egy izraeli tisztviselő bejelentette a közvetítőknek, hogy Izrael beleegyezett a Philadelphi-tengelyből való kivonulásba

Néhány órával azelőtt, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy nem hajlandó kivonulni, egy izraeli tisztviselő az izraeli ajánlat részeként tájékoztatta a Hamasszal folytatott tárgyalások közvetítőit, hogy Izrael beleegyezett a Philadelphi-tengelyből való kivonulásba a túszok szabadon bocsátásának második szakaszában – mondták külföldi források, akik ismerik az egyeztetések részleteit. A tisztviselő közölte a közvetítőkkel, hogy Izrael hajlandó kiüríteni minden erőit a térségből, feltéve, hogy teljesítik az általa meghatározott műveleti követelményeket.


19:50

Fehér Ház: Biden „személyesen érintett” az Izrael és a Hamasz közötti megállapodás elérésében

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby elmondta, hogy Joe Biden elnök „személyesen érintett” a túszok szabadon bocsátásáról és tűzszünetről szóló megállapodás elérésében Izrael és a Hamasz között. „Továbbra is dolgozunk és konzultálunk Katarral, Egyiptommal és Izraellel, és természetesen Katar és Egyiptom kapcsolatban áll a Hamaszszal. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ez megtörténjen. Nem tudom megmondani, mi a menetrend, vagy hogyan fog kinézni az utolsó javaslat minden szakasza és összefüggése. Csak annyit mondhatok, hogy továbbra is aktívan részt veszünk ezekben az erőfeszítésekben.”

Amikor arról kérdezték, hogy lehetséges-e megállapodás, amíg Benjamin Netanjahu hatalmon van, Kirby így válaszolt: „Igen, természetesen. A megállapodás lehetséges. Biden elnök nem venne részt ebben ilyen intenzitással, és nem fordítana időt a hétvégén arra, hogy találkozzon a csapatával, ha nem hinné, hogy ezt el lehet érni. Nem fogok vitába szállni a miniszterelnökkel a Philadelphi-tengelyre vonatkozó megjegyzéseiről. Maga a megállapodás, ami nyilvánosan is elhangzott, magában foglalja az izraeli erők kivonását minden sűrűn lakott területről, beleértve a tengely menti területeket is. Ez az a javaslat, amelyhez Izrael is hozzájárult.”


19:40

Több ezren tüntetnek Tel-Avivban a túszok szabadon bocsátását célzó megállapodás mellett, két embert letartóztattak

Tüntetők a Tel-Avivban található Begin úton, ma este – Fotó: Moti Milrod

Több ezren tüntetnek a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás mellett Tel-Avivban, és lezárták a Begin utat a Kirya mellett. A rendőrség két tüntetőt letartóztatott, és felszólította a tüntetőket, hogy öt percen belül hagyják el az utat, amelyet általában előre lezárnak.


18:18

Cahal: Robbanó drón robbant fel nyílt területen Manarában és tüzet okozott, drónt lőttek le Nyugat-Galileában

Robbanó drón robbant fel nyílt területen Manarában és tüzet okozott, személyi sérülés nem történt – közölte a Cahal. A hadsereg arról is tájékoztatott, hogy egy Libanonból átrepülő drónt lelőttek Nyugat-Galileában, és hogy a légiriadók rakétaindítás veszélye miatt szólaltak meg, mivel fennállt az elfogási törmelékek lehullásának veszélye.


18:10

Az új rendőrfőkapitány kinevezése után az északi körzet parancsnoka kérte a rendőrségtől való távozását

Az északi körzet rendőrségi parancsnoka, Shuki Tchaoucha, kérte az új rendőrfőkapitánytól, Dany Levi-től, hogy távozhasson posztjáról. A rendőrség közleménye szerint Levi elfogadta Tchaoucha kérését, és megállapodtak abban, hogy január 1-jén fejezi be szolgálatát. Tchaoucha a második magas rangú tiszt, aki távozik a rendőrségtől Levi kinevezése után.

Tchaoucha körülbelül két éve lett kinevezve az északi körzet parancsnokának, miután leváltotta Shimon Levi-t, aki a Miron-hegyi tragédia után mondott le. Ő volt az első cserkesz származású rendőri főtiszt Izraelben, a korábbiakat megelőzően az elitosztag parancsnoka, valamint a Határőrség tisztje is volt.


18:03

Cahal: Katonák bekerítettek egy házat Tulkaremben, és lelőttek két fegyverest, akik tüzet nyitottak rájuk

A Cahal erői bekerítettek egy házat Tulkaremben, ahol két fegyveres tartózkodott, és tűzharc után lelőtték őket – közölte a hadsereg. A palesztin Egészségügyi Minisztérium szerint a két áldozat Rami Hatem Mohammed Abbasz és Nur Haszman Zait volt. A Cahal ciszjordániai műveleteinek kezdete óta 30 palesztin vesztette életét.


17:42

Légiriadók szólaltak meg Nyugat-Galileában egy ellenséges légi jármű behatolása és rakétatámadás miatt


17:00

Légiriadók szólaltak meg Nyugat-Galileában


16:02

Cahal: A légierő csapást mért a Hamasz egyik komplexumára egy korábban főiskolaként használt épületben; a Gázai övezetben négy halottról számolnak be

A légierő csapást mért a Hamasz fegyvereseire egy gázai komplexumban – közölte a hadsereg. A közlemény szerint a parancsnokság egy korábban „Namaa” főiskolaként használt épületben volt. A hadsereg továbbá bejelentette, hogy intézkedéseket tettek a civil áldozatok számának minimalizálása érdekében, beleértve a precíziós fegyverek használatát és további hírszerzési információk alkalmazását. A Gázai övezetből érkező jelentések szerint a támadásban négy ember meghalt és többen megsérültek.


15:53

Légiriadók szólaltak meg Galileában több településen egy ellenséges légi jármű behatolása miatt; Cahal: téves riasztás


15:26

Légiriadók szólaltak meg Nyugat-Galileában


15:31

Azokban a felső-galileai középiskolákban, amelyeket nem evakuáltak, holnaptól lesz tanítás, mivel a Tanárok Szervezete beleegyezett, hogy kivonja őket a sztrájkból

A felső-galileai középiskolákban, amelyeket nem evakuáltak, holnaptól folytatódik a tanítás, miután a Tanárok Szervezete beleegyezett, hogy kivonja ezeket az iskolákat a sztrájkból. Korábban Ran Erez, a Tanárok Szervezetének vezetője bejelentette, hogy a középiskolai sztrájk holnap is folytatódik, és hozzátette: „Eljött az idő, hogy a pénzügyminiszter megértse, hogy az izraeli oktatási rendszer jövője nem politikai játszma eszköze.”


15:26

Légiriadók szólaltak meg Nyugat-Galileában


15:17

Cahal: Körülbelül három páncéltörő rakétát lőttek ki Arab al-Aramshe településre; egy épület megsérült a faluban


14:52

Palesztin Egészségügyi Minisztérium: Egy 16 éves lány meghalt a Cahal tüzében Dzsenin környékén

Lajin Aszama Maszlach, egy 16 éves lány, meghalt a Cahal tüzében a Dzsenintől nyugatra fekvő Dan faluban – jelentette a palesztin Egészségügyi Minisztérium. Maszlach halálának körülményeiről egyelőre nem adtak tájékoztatást. Ez már a hatodik egymást követő nap, hogy a Cahal műveleteket hajt végre Dzsenin környékén és Ciszjordánia északi részein.


14:17

Török hírszerzés: Egy koszovói állampolgárt letartóztattak, mert a Moszad pénzügyi hálózatát irányította Törökországban

A Török Hírszerző Ügynökség (MIT) közölte, hogy az ország hatóságai letartóztattak egy koszovói állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy a Moszad pénzügyi hálózatát irányította Törökországban. Az állampolgárt, akit „Liridon Rexhepi” néven azonosítottak, augusztus 30-án tartóztatták le Isztambulban. Az a gyanú merült fel ellene, hogy pénzeket utalt át a Törökországban tevékenykedő Moszad-ügynököknek. Törökország idén több mint 20 embert tartóztatott le, akiket a Moszaddal való kapcsolatokkal gyanúsítanak. Rexhepit augusztus 25-ei Törökországba való belépése óta megfigyelés alatt tartották – áll a MIT nyilatkozatában.

A gyanú szerint Rexhepi segített pénzeket átutalni kelet-európai országokból, főleg Koszovóból, a Törökországban működő Moszad-ügynököknek. A nyilatkozat szerint az általa átutalt pénzeket állítólag hírszerzésre használták Szíriában, pszichológiai hadműveletekre a palesztinok ellen, valamint drónokkal kapcsolatos műveletek koordinálására. Rexhepi pénzátutalási szolgáltatásokat használt a pénzek Törökországba történő eljuttatására, és amikor azok megérkeztek az országba, terepmunkásoknak osztották ki, akik egy részét továbbították szíriai kapcsolatokhoz, gyakran kriptovaluták („digitális valuták”) használatával az ilyen tranzakciók során – közölték a források.

Törökország időről időre bejelent letartóztatásokat, amelyek állítólagos Moszad-ügynököket és a szervezet hálózatainak feltárását érintik.


14:21

Két telepest vádoltak meg rahati lakosok elleni rasszista indíttatású támadással; Az egyiket terrortámadással is vádolják

Az ügyészség vádat emelt két telepes ellen, akik a múlt hónapban megtámadtak négy rahati nőt és egy kétéves csecsemőt, miután véletlenül behajtottak a Givat Ronen zsidó előőrsre. A két vádlott, David Chai Haszdai és Jákov Goelmann, rasszista indíttatású bűncselekmény elkövetésével vádolják, és Haszdait terrortámadással is megvádolták.


14:17

Török hírszerzés: Egy koszovói állampolgárt letartóztattak, mert a Moszad pénzügyi hálózatát irányította Törökországban

A Török Hírszerző Ügynökség (MIT) közölte, hogy az ország hatóságai letartóztattak egy koszovói állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy a Moszad pénzügyi hálózatát irányította Törökországban. Az állampolgárt, akit „Liridon Rexhepi” néven azonosítottak, augusztus 30-án tartóztatták le Isztambulban. Az a gyanú merült fel ellene, hogy pénzeket utalt át a Törökországban tevékenykedő Moszad-ügynököknek. Törökország idén több mint 20 embert tartóztatott le, akiket a Moszaddal való kapcsolatokkal gyanúsítanak. Rexhepit augusztus 25-ei Törökországba való belépése óta megfigyelés alatt tartották – áll a MIT nyilatkozatában.

A gyanú szerint Rexhepi segített pénzeket átutalni kelet-európai országokból, főleg Koszovóból, a Törökországban működő Moszad-ügynököknek. A nyilatkozat szerint az általa átutalt pénzeket állítólag hírszerzésre használták Szíriában, pszichológiai hadműveletekre a palesztinok ellen, valamint drónokkal kapcsolatos műveletek koordinálására. Rexhepi pénzátutalási szolgáltatásokat használt a pénzek Törökországba történő eljuttatására, és amikor azok megérkeztek az országba, terepmunkásoknak osztották ki, akik egy részét továbbították szíriai kapcsolatokhoz, gyakran kriptovaluták („digitális valuták”) használatával az ilyen tranzakciók során – közölték a források.


13:15

A miniszterelnöki hivatal bírálta az Egyesült Királyság fegyverszállítmányainak befagyasztását: „Izrael Iránnal néz szembe, ahogyan Anglia szembenézett a nácikkal”

A Miniszterelnöki Hivatal reagált az Egyesült Királyság döntésére, miszerint több fegyverszállítmányt is befagyaszt Izrael számára, és ezt írta: „Ez a szégyenletes döntés nem befolyásolja Izrael eltökéltségét a Hamasz megsemmisítésére.” A brit döntést, amelyet tegnap jelentett be David Lammy brit külügyminiszter, arról szól, hogy az Egyesült Királyság leállítja körülbelül 30 különféle fegyver típusának szállítását, amelyeket korábban Izraelnek biztosított. A Miniszterelnöki Hivatal válasza, amelyet az X közösségi oldalon tettek közzé, még hozzáteszi: „Ahogyan a történelem elismeri Anglia szilárd állásfoglalását a nácik ellen a létezésünk fenntartásához, úgy fogja megítélni Izrael harcát a Hamasz és Irán terror tengelye ellen.”


13:04

Cahal: Megsemmisítettünk egy több mint egy kilométer hosszú alagutat az övezet északi részén, amelyet szállításra és elektromos infrastruktúrára használtak

A Cahal bejelentette, hogy megsemmisített egy több mint egy kilométer hosszú alagutat, amely Beit Lahia körzetében húzódott, az övezet északi részén. A hadsereg közleménye szerint az alagutat szállításra és elektromos infrastruktúrára használták, és fegyvereket is találtak benne.


13:01

A Hamasz fogságában meggyilkolt Alex Lobanov felesége nem volt hajlandó találkozni a családját vigasztalni érkező Netanjahuval

Benjamin Netanjahu miniszterelnök ma ellátogatott Alex Lobanov családjához, akit élve raboltak el Gázába, majd a fogságban meggyilkoltak, hogy részvétét fejezze ki. Lobanov felesége, Michal, azonban nem volt hajlandó találkozni vele.


12:09

A Cahal előkészítette robbantásra a terroristának a házát, aki három rendőrt ölt meg Ciszjordániában

A biztonsági erők feltérképezték annak a terroristának a házát, aki három rendőrt ölt meg Ciszjordániában, előkészítve annak esetleges lerombolását – közölte a Cahal szóvivője. A rendőröket az autójukban lőtték le a Tarkumia ellenőrzőpontnál, Hebron közelében. A lövöldöző egy elhaladó autóból nyitott tüzet, majd elmenekült és röviddel a lövöldözés után hátrahagyta járművét. A rendőrök meggyilkolása után néhány órával a Cahal és a Sabak bejelentette, hogy körülvették a terroristának a házát, és megölték őt. A palesztinok szerint a lövöldöző 34 éves Muhannad Mohammed al-Aszude volt, Idna településről, Mahmud Abbasz elnök testőrségének korábbi tisztje.


11:33

A Pénzügyminisztérium és a Tanárok Szervezete nem jutottak megállapodásra, a középiskolai sztrájk holnap is folytatódik

A Pénzügyminisztérium és a Tanárok Szervezete közötti tárgyalások ismét kudarcot vallottak, és a felek nem jutottak megállapodásra. Ran Erez, a Tanárok Szervezetének vezetője bejelentette, hogy a középiskolai sztrájk holnap is folytatódik.


11:30

Lapid: Netanjahu mindig talál újabb kifogást, hogy örökké folytassa a háborút, nehogy a kormány összeomoljon

Jair Lapid, az ellenzék vezetője a Jogi Konferencián mondott beszédében utalt Benjamin Netanjahu miniszterelnök tegnap esti sajtótájékoztatójára. „Ezúttal a kifogás a Philadelphi-tengely volt. Ez lett az új létünk alappillére. Mindig van valami magyarázat arra, miért nincs túszmegállapodás, és miért tart örökké a háború,” mondta Lapid. Hozzátette: „Netanjahut csak az érdekli, hogyan folytathatja örökké a háborút, hogy a kormány ne omoljon össze. Ahelyett, hogy a kormány védené meg az állampolgárok és katonák életét, az állampolgárok és katonák élete védi meg a kormányt.”


11:23

Állami Számvevő: Izraelben nincs felelősségvállalás, sem a politikai, sem a katonai vezetésben

Matanjahu Engelman állami számvevő a Jogi Konferencián mondott beszédében a vitára utalt, amely a Cahal október 7-i működésének vizsgálata körül alakult ki, és kijelentette: „Az Állami Számvevői Törvény nem korlátozza a háborúk idején végzett ellenőrzéseket, különösen, ha a háború elhúzódik. Elődeim is így jártak el. Felszólítom a miniszterelnököt, a vezérkari főnököt és az állam jogi tanácsadóját, hogy ne az állami kritika elhárítására összpontosítsanak, hanem a hibák kijavítására, és minél előbb tegyék meg ezt. Nem lehetséges, hogy egy egész éven át ne legyen ellenőrzés.”

Hozzátette: „2024 szeptemberéig Izraelben nincs személyes felelősségvállalás, és nincs intézkedés ennek érdekében – sem a politikai, sem a biztonsági és katonai, sem a civil szférában. Épp ellenkezőleg, Izrael polgárai irányított kiszivárogtatásokat tapasztalnak, amelyek célja a felelősség másokra hárítása.”


10:41

Fogelman: Levin megszüntette a munkamegbeszéléseinket, és nem halad előre az igazságszolgáltatási rendszer kinevezéseivel. Ez az egész országot érinti

A Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese, Uzi Fogelman bíró a Jogi Konferencián tartott beszédében a Legfelsőbb Bíróság elnökének és bíráinak kinevezésével kapcsolatos vitára utalt, és elmondta, hogy az igazságügyi miniszter, Jariv Levin elkerüli a vele való találkozást, és késlelteti az igazságszolgáltatási rendszerhez szükséges különböző tisztségek kinevezését. „Egy bíró kinevezése a Legfelsőbb Bíróságra széles körű egyetértést igényel a bizottság tagjai között, amely hétből kilenc tag szavazatát jelenti. E megértés alapján mi, a bíróság vezetése, mindig készek vagyunk érdemi párbeszédet folytatni annak érdekében, hogy szakszerű és jó bírákat nevezzenek ki a Legfelsőbb Bíróságra” – mondta Fogelman. „Ez vonatkozik más kérdésekre is, amelyek az igazságügyi miniszter jóváhagyására és beleegyezésére várnak, és amelyek sajnos már hónapok óta nem haladnak előre, ideértve az elnökhelyettesek és jegyzők kinevezését különböző bírósági szintekre… E kérdések késlekedése részben abból fakad, hogy az igazságügyi miniszter június óta már nem tartja meg a szokásos munkamegbeszéléseinket. Ezeknek a szempontoknak az elmaradása az igazságszolgáltatási rendszer megfelelő működésének csorbulásához vezet, ami az egész országot érinti.”


10:09

Az Ügyvédi Kamara elnöke: A demokrácia ellenségei kihasználják az ország nehéz óráit, hogy szétverjék intézményeit

Az Ügyvédi Kamara elnöke, Amit Behar ügyvéd, a Jogi Konferencián kijelentette: „A harc a kormányzati puccs ellen és egy független, tekintélyes és professzionális igazságszolgáltatási rendszer mellett Izrael demokratikus államként való fennmaradásáért és polgárainak jogaiért folytatott harc – és még nem ért véget.” Behar szerint „a háború leple alatt, amely nem csupán háború, hanem tragédia és társadalmi katasztrófa is, amilyet a zsidó nép a holokauszt óta nem tapasztalt, amikor a természetes elvárás az lenne, hogy csökkentsük a megosztottságot és a tiltakozásokat… az izraeli demokrácia ellenségei kihasználják a nemzet nehéz óráit, és alattomosan, gátlások nélkül próbálják tovább bontani az állam intézményeit, elsősorban az igazságszolgáltatási rendszert.”


09:55

Cahal és Sabak: Megöltünk egy Hamasz terroristát, aki a Netiv HaAszarában történt mészárlásért felelős századot vezette

A Cahal és a Sabak bejelentette, hogy likvidáltak egy Hamasz-aktivistát, a Nuhba század parancsnokát, aki a Netiv HaAszarában október 7-én történt mészárlásért volt felelős. A közlemény szerint a légierő vadászgépei megtámadták a szervezet egyik létesítményét az al-Ahli kórház közelében, Gáza városában. A támadásban meghalt a Nuhba század parancsnoka, Ahmad Fauzi Nasser Mohammed Wadiya, valamint hét másik terrorista a Daraj Tufah zászlóaljból. A mészárlás idején Wadiyát lefényképezték, amint üdítőt iszik Gil Taasza holtteste mellett az áldozat gyermekei jelenlétében, aki a szemük láttára ugrott rá egy az óvóhelyükbe dobott gránátra, és ezzel megmentette életüket.


09:54

Herzog a puccstörvények előmozdítása ellen: Hagyjatok fel azokkal a lépésekkel, amelyek visszavetnének minket, az árak túl magasak


09:16

El nem ismert beduin falvak lakói a Legfelsőbb Bírósághoz fordultak: Az állam biztosítson védelmet a rakétatámadások ellen

A nem elismert beduin falvak lakói petíciót nyújtottak be az izraeli legfelsőbb bírósághoz (Bagac), amelyben azt követelik, hogy az állam biztosítson számukra védelmet a rakétatámadások ellen. A petíciót az Állampolgári Jogok Egyesülete (ACRI), a Reformzsidó Vallási és Állami Központ, valamint más emberi jogi szervezetek nyújtották be, amelyek tízezernyi beduin állampolgárt képviselnek, akik olyan falvakban élnek, amelyeket az állam nem ismer el hivatalosan. A petícióban az szerepel, hogy ezekben a falvakban nincs riasztórendszer, a Vaskupola rendszer sem nyújt teljes védelmet, és a lakosoknak nincs lehetőségük arra, hogy saját kezdeményezésből védelmi eszközöket telepítsenek.

A petíció szerint a lakosok a háború kitörése óta folyamatos veszélyben élnek, mivel az állam nem biztosít számukra megfelelő védelmi megoldásokat. Emiatt a lakosok kénytelenek improvizált megoldásokat alkalmazni életük védelmére, például hidak alá bújnak, gödröket ásnak, vagy az elmozdult földrétegek közötti szűk repedésekbe húzódnak, sőt sokan védettebb területekre költöznek. Ruth Ronen bíró utasította az államot, hogy szeptember 15-ig válaszoljon a petícióra.

07:57

Erez Calderon, akit elengedtek a Hamasz fogságából apja nélkül, videóban kért segítséget: „Segítsetek megmenteni az apámat!

Erez Calderon, a 12 éves fiú, akit a Hamasz fogságából szabadítottak ki, de apja, Ofer az övezetben maradt, segítséget kért a nyilvánosságtól, hogy megmenthesse az apját. Az Instagram-oldalán közzétett videóban Erez így beszélt: „Nehéz kamera előtt beszélni, de ha ezzel eljutok apámhoz, akkor megéri.” Ezután elmesélte, hogyan rabolták el őt, apját és nővérét, Sahart az otthonukból, Nir Ozból: „Lövéseket hallottunk, azt hittük, hogy az izraeli hadsereg az, majd minden elkezdődött. Egyszerűen betörték az ajtókilincset és bejöttek. Apám a biztonsági szobába futott, és Saharnak kiáltott, hogy nyissa ki az ablakot. Én ugrottam elsőnek. Azt mondta, ne nézzünk oldalra, csak fussunk. Láttuk, ahogy testeket hurcoltak, mindent láttunk. Egy terrorista meglátta őt, aztán engem felkapott a motorjára, én pedig oldalra néztem, és láttam, hogy apám térdre kényszerült, miközben a terroristák verik – ez volt az utolsó alkalom, hogy láttam őt.”

„Amikor megérkeztünk Gázába, egyedül voltam egy ismeretlen helyen, és nagyon féltem. Féltem, hogy meg fognak ölni, kínozni fognak, hogy nem lesz élelem és víz, és aggódtam a családomért. Miután kiszabadultam a fogságból, megtudtam, hogy apám még mindig túsz Gázában. Azóta megünnepeltem a 12. születésnapomat, és két hónap múlva lesz a Bar Micvám. Hogyan ünnepelhetném meg a Bar Micvámat, amikor apám még mindig Gázában van? Nagyon világos célom van az életben – hogy visszahozzam őt. Segítsetek nekem kiszabadítani az apámat a Hamász fogságából.”

Ofer Calderon

07:34

A tárgyalásokkal kapcsolatos forrás a CNN-nek: Netanjahu sajtótájékoztatója megakadályozta a közvetítők újabb próbálkozását az egyezség előmozdítására

Egy, a tárgyalások részleteiben jártas forrás az amerikai CNN hírtelevíziónak elmondta, hogy a tegnapi Netanjahu sajtótájékoztató megakadályozta a közvetítők újabb próbálkozását az egyezség előmozdítására a Hamasszal. A forrás szerint, miután a hétvégén megölték a hat túszt Gázában, a közvetítők megpróbálták előmozdítani az egyezséget, de Netanjahu „egy beszéddel mindent meghiúsított”.


06:54

Légiriadókat aktiváltak Nyugat-Galileában


06:02

Tartalékos katonák nemzetközi segélyszervezeteknél dolgozó gázai teherautósofőröket vertek meg

Több tartalékos katona a múlt hónapban átlépett a Gázai övezetbe, és olyan gázai teherautósofőröket vertek meg, akik nemzetközi segélyszervezeteknek dolgoznak. A sofőröket a Sabak megvizsgálta, és megállapították, hogy nem ismert Hamasz-tagok vagy Izrael ellen terrorcselekményekkel gyanúsított személyek. Annak ellenére, hogy az esetről készült felvétel a Cahal birtokában van, eddig senkit sem állítottak bíróság elé, és senkit sem hívtak be kihallgatásra.


06:00

Hágai döntés várható Netanjahu és Galant letartóztatási parancsainak kiadásáról

Az Igazságügyi Minisztérium forrásai óvatos optimizmussal nyilatkoznak a Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joav Galant védelmi miniszter letartóztatási parancsainak kiadására irányuló kérelem jövőjéről a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) – egy döntés, amely bármelyik nap megszülethet. A források szerint a kormány elutasítása a Gali Baharav-Miara főügyész ajánlásának, miszerint állítsanak fel egy állami bizottságot a háborús események kivizsgálására, valamint az elvárt eljárási lépések elmaradása, növelik annak esélyét, hogy a Karim Khan főügyész által májusban benyújtott kérelem elfogadásra kerüljön. Ugyanakkor nő az esélye annak is, hogy a kérelmet elutasítják, mivel az utóbbi időben 26 ország, szervezet és akadémikus nyújtott be olyan állásfoglalást a bírósághoz, amelyek támogatják Izraelt.


02:57

Fehér Ház: Elítéljük a New York-i tüntetéseket, ahol Hamasz-zászlókat lengettek

A Fehér Ház elítélte a pro-palesztin tüntetéseket, amelyek során Hamasz-zászlókat lengettek New Yorkban a nap folyamán. Andrew Bates, a Fehér Ház szóvivője kijelentette: „Az antiszemitizmus mérgének nincs helye az Egyesült Államokban. Biden, Harris és az egész amerikai kormányzat elítéli minden olyan személyt, aki kapcsolatban áll a Hamasz terrorszervezettel.” Bates utalt a túszként tartott Hersch Goldberg-Polin meggyilkolására is, és kijelentette: „Különösen gyalázatos a Hamasz támogatását kifejezni azon a napon, amikor egy ártatlan amerikai túsz brutális meggyilkolása után tartották a temetését.”


02:15

Az amerikai hadsereg: A hutik két olajszállító tankert támadtak meg a Vörös-tengeren

A hutik a nap folyamán két olajszállító tankert támadtak meg ballisztikus rakétákkal és drónokkal a Vörös-tengeren – jelentette az amerikai hadsereg. A hadsereg közleménye szerint az egyik tanker szaúdi, a másik görög tulajdonban van. A két tankeren nyersolaj van, a szaúdi hajón legalább kétmillió hordó olaj, amely a hadsereg szerint jelentős környezeti katasztrófát okozhat.


01:40

Gázai Egészségügyi Minisztérium: 158,992 gyermeket oltottak be gyermekbénulás ellen a vasárnap kezdődött oltási kampány során


23:54

Cahal: Légijármű fegyveres csoportot támadott, akik tüzet nyitottak a biztonsági erőkre Tulkaremnél


23:25

A Hamasz közzétett egy felvételt a túszként tartott Eden Yerushalmiról

A Hamasz közzétett egy videót a túszként tartott Eden Yerushalmiról, akinek holttestét vasárnap adták vissza a Hamasz fogságából. Yerushalmi családja engedélyezte a felvétel egy részének nyilvánosságra hozatalát. A videóban Eden hallhatóan a családjához fordul: „A szeretett családomhoz szeretnék szólni, akiket nagyon szeretek és hiányoztok. Anya, apa, Sani, Mai, annyira szeretlek titeket és hiányoztok.” A videóból nem derül ki, mikor készült.

Családja a videó közzététele után közölte: „A mi Edenünk, mi is nagyon szeretünk és hiányzol nekünk. Örökké a szívünkben maradsz.”


23:12

Cahal: A Hezbollah kilövőállásai rakétákat lőttek ki Nyugat-Galilea felé a hadsereg térségbeli támadásának következtében

A Cahal bejelentette, hogy a légierő harci repülőgépei mintegy tíz Hezbollah kilövőállást támadtak a dél-libanoni Zbakin és Shihin térségében. A hadsereg közleménye szerint a támadások eredményeként a kilövőállások több rakétát lőttek ki a Nyugat-Galilea-i Arab al-Aramsa térségére, amelyeket elfogtak vagy nyílt területeken zuhantak le. Személyi sérülés nem történt.

Ezenkívül a Cahal bejelentette, hogy légi járművek Hezbollah megfigyelőállásokat támadtak a dél-libanoni Khula térségében.


22:41

Holnap tüntetések lesznek a túszok szabadon bocsátásáért országszerte

A túszok családjainak központja bejelentette, hogy holnap is tüntetéseket tartanak országszerte a túszok hazahozataláért.

A központ közleménye szerint 18:00 órakor tüntetéseket tartanak az Augen csomópontnál, a Weizmann Intézet mellett Rechovotban, a Raanana csomópontnál, a Szavion csomópontnál, a Jakum hídnál, a Rosh Pina csomópontnál és további helyszíneken. 19:00 órakor beszélgetőkörökre kerül sor a Túszok Terén, 20:45 órakor pedig tüntetés lesz a Kiria Begin kapuja előtt.


22:22

Tüntetők tüzeket gyújtottak a Likud központ előtt Tel-Avivban

A Likud központ bejárata a King George utcában, Tel-Aviv, este – Fotó: Tomer Appelbaum

Ezrek tüntettek a Likud központja előtt Tel-Avivban a túszok szabadon bocsátásáért. A tüntetők tüzeket gyújtottak az úton, és egy embert őrizetbe vettek. A tüntetők az amerikai nagykövetség felé indultak.


21:59

Légiriadók voltak a nyugat-galileai térségben


21:29

A Hamasz a hat túsz meggyilkolásáról: Új utasításokat adtunk a túszok fogvatartóinak arra az esetre, ha a Cahal közel kerülne hozzájuk


18:53

Ezrek vettek részt Carmel Gat temetésén Beeri kibucban; Testvérei: Azt mondta volna, hogy folytassuk a harcot

Carmel Gat temetése Beeri kibucban, ma – Fotó: Beeri kibuc sajtóirodája

Ezrek érkeztek Beeri kibucba, hogy részt vegyenek Carmel Gat temetésén, akinek holttestét vasárnap hozták vissza a Hamasz fogságából. Carmel testvérei, Or és Alon Gat, így búcsúztak tőle: „Mennyire szükségünk van most rád, hogy átölelj minket. Hogy a szemünkbe nézz, hogy velünk legyél, hogy erőt adj nekünk. Mennyire szükségünk volt rád az elmúlt 11 hónapban. Mennyire szükségünk lesz rád a jövőben, és mennyire hihetetlen, hogy nem leszel velünk. Mennyire sok szépséget, fényt, sokszínűséget és szeretetet hoztál a világba és hozzánk.”

„A képességed arra, hogy másokért és a közösségért tegyél, a szimbólumoddá és ismertetőjegyeddé vált. Egész életedben harcoltál azért, ami számodra fontos volt, miközben mindig pontosan meghatároztad, mi a legjobb vagy legfontosabb számodra és környezeted számára. Harcoltál az igazságért, a társadalmi egyenlőségért és a közösségért nyújtott segítségért” – mondták. Hozzátették: „Carmel azt mondta volna, hogy folytassuk a harcot az életünkért, mert senki más nem fogja megtenni helyettünk. Ébredjetek fel. Ébredjetek fel ebből az életből és ebből a rémálomból.”

Carmel unokatestvére, Shai Dikman, elmondta: „Majdnem itt voltál novemberben, a neved szerepelt a hét napig tartó megállapodás nyolcadik napi listáján. Majdnem itt voltál júliusban. A neved ott volt Hersch és Eden között, akik tegnap, akárcsak te, holtan tértek vissza. Mindkét esetben az állam a háborút választotta az élet helyett. A háborút választotta az életed helyett.”

Dikman hozzátette: „A ‘majdnem’ mindent átitat egy égető, fojtogató hiányérzettel. Idővel ez a felismerésnek ad helyet, hogy mennyi ember tett azért, hogy visszatérj. És mennyi ember megrendült és felébredt, hogy időben visszahozza a többi túszt.” Hozzátette: „Ha ti is úgy érzitek, mint én, a fájdalmat, a frusztrációt, a hiányérzetet – arra kérlek benneteket, hogy ezt Carmel útján vezessétek le. Gondoskodjatok a túszokról, hogy nektek köszönhetően hazatérhessenek.”


20:40

Netanjahu azt állította, hogy 20 évvel ezelőtt követelte a Filadelfia út elfoglalását, de az uralma alatt eltelt évek többségében nem cselekedett

Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt állította, hogy már a Gázai övezetből való kivonulás előtt követelte, hogy Izrael maradjon a Filadelfia úton. „Saron 2003-ban bejelentette a kivonulást, és néhány hónappal később megfogalmaztam a követeléseimet: ellenőrzés minden Gázába be- és kimenő átkelőnél” – mondta Netanjahu. Hozzátette: „Amikor lemondtam, levelet írtam Saronnak, és követeltem, hogy a Filadelfia út Izrael kezében maradjon. Ez nem újdonság. Nyilvánvaló volt, hogy ha ez az út nincs a kezünkben, akkor felfegyverzés és egy szörnyeteg létrehozása következik.” Ennek ellenére Netanjahu az elmúlt 15 évből 14-ben nem tett lépéseket az ügyben.


20:35

Netanjahu térképet mutatott a gázai övezetről: A Hamasz legyőzése, a túszok visszatérése és a gázai fenyegetés megszüntetése érdekében szükséges a Filadelfia út feletti ellenőrzés


20:24

Cahal: A felső-galileai légiriadók téves riasztás következményei voltak


20:14

A Moszad vezetője ma Katarban járt, hogy tárgyaljon a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodásról


20:03

Légiriadók voltak a felső-galileai térségben


19:55

Mintegy 3 000 ember tüntetett a túszok szabadon bocsátásáért Netanjahu háza előtt Caesareában; több százan blokkolják az utakat országszerte

Mintegy 3 000 ember tüntetett a túszok szabadon bocsátásáért Netanjahu caesareai háza előtt, és több százan blokkolják a csomópontokat és utakat számos helyen az országban.


17:23

18 tüntetőt Tel-Avivból előzetes letartóztatásra szállítottak; a rendőrség képviselője: El kellett volna engedni őket, de bizonyos szinteken úgy döntöttek, hogy ez nem megfelelő, mivel a tüntetés agresszív volt

A tegnap este Tel-Avivban letartóztatott 18 tüntetőt előzetes letartóztatásuk meghosszabbítása miatt a tel-avivi békebíróság elé állították. A rendőrség három napos előzetes letartóztatás meghosszabbítását kérte a bíróságtól, de Avital Amsalem-Gilboa bírónő a tárgyalások során megjegyezte, hogy a benyújtott bizonyítékok gyengék, és az egyik gyanúsított esetében egyáltalán nem mutattak be bizonyítékot. Eddig hét tüntetőt engedtek szabadon.

A tárgyalás során a rendőrség képviselője, Hani Gilad törzsőrmester elismerte, hogy minden tüntetőt szabadon kellett volna engedni, de végül „arra a következtetésre jutottunk, hogy az esemény túl agresszív volt, ezért jöttünk ide.” Gilad hozzátette, hogy „az esemény jellegének megértése miatt bizonyos szinteken úgy döntöttek, hogy az érintettek nem alkalmasak a szabadon bocsátási eljárásra, hanem bíróság elé kell állítani őket.”


19:39

Több ezren tüntetnek a túszok szabadon bocsátásáért Tel-Avivban és Netanjahu jeruzsálemi háza előtt

Több ezren tüntetnek a túszok szabadon bocsátásáért Tel-Avivban a Kirya előtt, valamint Netanjahu jeruzsálemi háza előtt. A rendőrség jelenleg lezárja a tiltakozás környékének egy részét a miniszterelnök háza közelében, és jelentős erőket vonultatott fel, köztük lovas rendőröket és vízágyúkat.

Ofer Kaldron túsz testvére Jeruzsálemben szólt Netanjahuhoz: „A döntéseid megölik a túszokat. Szeretett testvérem – bocsáss meg, mindent megteszünk, hogy visszahozzunk téged.” További tüntetők Netanjahu háza előtt izraeli zászlóval leborított koporsókat vittek, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a hat túsz iránt, akiket meggyilkoltak a fogságban, és akiknek a holttestét nemrég hozták vissza.


19:01

Rendőrség: Hetet letartóztattak a harediek besorozása elleni tüntetésen a Tel Hashomer bázis előtt

Tüntetők a harediek besorozása ellen a Tel Hashomer bázis előtt, ma – Fotó: Olivier Fitoussi

Hetet letartóztattak a harediek besorozása elleni tüntetésen a Tel Hashomer bázis előtt, mert gyanú szerint részt vettek rendzavarásban. A rendőrség közleménye szerint a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, „erőszakosan tárgyakat dobáltak és megpróbálták áttörni a barikádokat”. Azt is hozzátették, hogy néhány tüntető „náci jelzőkkel illette a rendőröket és megtámadta őket”.

A rendőrség szerint „a tüntetők nem engedelmeskedtek a rendőrök utasításainak, és erőszakos rendzavarásokkal folytatták a demonstrációt. A rendőrség kénytelen volt erőt alkalmazni, és lovas rendőröket is bevetett. Az összecsapások során hat rendőr megsérült.”


18:58

Biden és Harris találkoztak az amerikai tárgyalócsoporttal

A Fehér Ház közleménye szerint az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden, és alelnöke, Kamala Harris ma találkoztak az amerikai tárgyalócsoporttal a Fehér Ház helyzettermében, miután a Hamasz meggyilkolta a hat túszt. A Fehér Ház szerint Biden haragját fejezte ki, és ismét hangsúlyozta a Hamasz vezetői elleni fellépés fontosságát. A találkozón Biden és Harris frissítést kaptak az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom közvetítő javaslatának állapotáról, és megvitatták a következő lépéseket a tűzszünet és a túszok szabadon bocsátásának biztosítása érdekében.


18:45

Meghosszabbították a Rahat lakói ellen támadással gyanúsított férfi letartóztatását

A jeruzsálemi békebíróság tegnap meghosszabbította a múlt hónapban Givat Ronen előörsre belépő ráhati lakosok elleni támadással gyanúsított telepesférfi letartóztatását. Ő az egyetlen gyanúsított, aki még őrizetben van, és vádemelési nyilatkozatot nyújtottak be ellene.


18:35

Nagy-Britannia úgy döntött, hogy felfüggeszti egy sor Izraelbe irányuló fegyver szállítását

A brit kormány úgy döntött, hogy felfüggeszti egy sor Izraelbe irányuló fegyverszállítást a gázai háború és a polgári áldozatok miatt, valamint a nemzetközi jog megsértésétől való félelem miatt – jelentette be David Lammy brit külügyminiszter. Ez az egyik legkeményebb lépés, amelyet nyugati kormány tett a gázai háború kezdete óta, és valószínűleg más országokat is hasonló lépésekre ösztönöz. Lammy elmondta, hogy nem fegyverembargóról van szó Izraellel szemben, de közölte, hogy „sajnálattal értesíti” a brit parlamentet arról, hogy körülbelül 30 fegyvertípus Izraelbe történő átadása leáll az alapvető gyanú miatt, hogy az ártatlan civilek sérülését okozhatják Gázában.

A brit külügyminiszter hangsúlyozta, hogy nem lesz hatása az F35-ös repülőgépekhez kapcsolódó rendszerekre, ami egyértelmű katonai előnyt biztosít Izrael számára a térség országai felett. Ugyanakkor Lammy szerint más rendszerek, amelyek harci repülőgépekhez, helikopterekhez és a gázai övezetben folytatott szárazföldi hadviseléshez kapcsolódnak, érintettek lesznek a döntés által. Nagy-Britannia az évek során több mint 300 fegyvertípust szállított Izraelbe, és a külügyminiszter most hangsúlyozta, hogy a döntés ellenére nem lesz hatása Izrael biztonságára.


18:00

A hétfői hírek folytatása 

2024. szeptember 2., hétfő >>

Főkép: Szinvar egy találkozón a palesztin frakciók vezetőivel Gáza városában, 2022-ben. Ő volt az egyik felelős „az amerikai civilek meggyilkolására és az Egyesült Államok biztonságának veszélyeztetésére irányuló évtizedes kampány finanszírozásáért és felállításáért.” – Fotó: Moti Milrod

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet