2024. szeptember 4., szerda, a háború 334. napja


00:00

Véget értek a szerdai jelentések

Csütörtöki jelentések >>


23:46

Carmel Gat családja engedélyezte egy videó közzétételét a fogságból: „Netanjahu halálra ítélte őt”

Hamasz videót tett közzé az elrabolt Carmel Gatról, akinek holttestét vasárnap hozták vissza a Hamasz fogságából. Gat családja engedélyezte a videó közzétételét. A videóban Carmel hallható, amint ezt mondja: „Október 7-én engem, a családomat és Beeri többi lakóját sorsunkra hagytak. Könyörgök és kérem Izrael kormányát és vezetőjét, Benjamin Netanjahut, kérem, hagyják abba a cserbenhagyást, hagyják abba a bombázásokat, és vigyenek minket haza.”

Carmel a családjához is fordult, és ezt mondta: „Drága családom. Remélem, hogy van még család, ahová visszatérhetek. Erős maradok miattatok is, amíg ez a rémálom véget nem ér. Szeretlek benneteket.”

Gat unokatestvére, Gil Dikman, kijelentette: „Júliusban Netanjahu nemet mondott egy olyan megállapodásra, amely megmenthette volna Carmelt a gyilkosságtól – és ezzel halálra ítélte őt. Az ő teljes kudarcai további túszok meggyilkolásához vezetnek. Azonnal szükség van egy megállapodásra, mielőtt túl késő lesz.”


23:41

A Biden-kormányzat magas rangú tisztviselője: Biztosak vagyunk abban, hogy garantálni tudjuk Izrael biztonságát, ha kivonul a Philadelphi-folyosóról

A Biden-kormányzat egyik magas rangú tisztviselője kijelentette, hogy az Egyesült Államok biztos abban, hogy garantálni tudja Izrael biztonságát, ha az kivonul a Philadelphi-folyosóról – még akkor is, ha nem lesz más erő, amely belépne a területre, ahogy azt Benjamin Netanjahu miniszterelnök követeli.


22:50

Légiriadók szólaltak meg a Gázai övezet környékén


22:28

Rendőrök összecsapnak a túszokért tartott tüntetők egy csoportjával Tel-Avivban; öt embert letartóztattak

Több száz ember tüntet Tel-Avivban a túszok visszahozatalát célzó megállapodásért a Begin utcában. Néhányan tüzet gyújtottak az úton. Több tucat rendőr van a helyszínen, akik megpróbálják elkobozni a tüntetők hangosbeszélőit és dobfelszerelését, valamint feloszlatni a demonstrációt. Az egyik rendőr még dobfelszerelést is eltört a tüntetők előtt, amit korábban elkobzott. A tüntetésen jelen lévő rendőrtiszt azt mondta: „A dobok és a hangosbeszélők zavart okoznak a közrendben.”


21:31

Netanjahu áprilisi kijelentéséről, miszerint Izrael a teljes győzelem küszöbén áll: arra gondoltam, hogy Rafah bevételével elérhetjük a győzelmet

Benjamin Netanjahu miniszterelnök tagadta, hogy áprilisban azt mondta volna, hogy Izrael a teljes győzelem küszöbén áll a Gázai övezetben. „Amit mondtam, vagy amit mondani akartam, az az, hogy nagyon közel vagyunk ahhoz a kritikus lépéshez, ami elvezet minket a győzelemhez. Nem gondoltam, hogy győzhetünk anélkül, hogy ne lépnénk be Rafahba” – mondta Netanjahu egy külföldi újságíróknak tartott sajtótájékoztatón. „Ezt a feladatot most teljesítettük, és most olyan helyzetben vagyunk, ahol katonailag le tudjuk győzni a Hamaszt. De még sok munka van hátra, hogy megsemmisítsük a kormányzati képességeit… Jelentős előrelépést tettünk a győzelmi tervünkben ahhoz képest, ahol néhány hónappal ezelőtt voltunk. És amikor azt mondtam, amit mondtam, igazam volt.”


21:25

Netanjahu nem sorolta a háborús célok közé az északi lakosok visszatelepítését

Benjamin Netanjahu miniszterelnök nem említette az északi lakosok visszatelepítését a háborús célok között, amikor külföldi újságíróknak tartott sajtótájékoztatót. Azt mondta, a háborúnak három célja van: a Hamasz legyőzése, a túszok hazahozatala és a Gázai övezetből Izraelre leselkedő fenyegetés megszüntetése. A hét elején, egy izraeli közönségnek tartott héber nyelvű sajtótájékoztatón viszont még negyedik célként említette az északi evakuáltak hazatérését.


20:55

Cahal: Hezbollah-aktivistákat támadtunk meg egy épületben Dél-Libanonban

A Cahal bejelentette, hogy vadászgépek támadtak egy épületet, amelyben Hezbollah-aktivisták tartózkodtak a dél-libanoni Hula faluban. A hadsereg szerint az este folyamán megszólaló légiriadókra az a mintegy 30 rakéta volt az ok, amelyek Libanon területéről indultak el. Néhány rakétát elfogtak, mások nyílt területeken csapódtak be. A hadsereg hozzátette, hogy a tűzoltóság dolgozik a tűz megfékezésén, amely a rakéták becsapódása után keletkezett a Kfar Blum környékén.


20:21

Netanjahu: Csak akkor vonulhatunk vissza Filadelfi-tengelyről a megállapodás második szakaszában, ha valaki megakadályozza a csempészetet – de nem látom ennek esélyét

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael csak akkor tárgyalhat a Filadelfi-tengelyről való visszavonulásról a Hamaszszal kötött megállapodás második szakaszában, ha valaki bebizonyítja, hogy képes megakadályozni a csempészetet rajta keresztül. Hozzátette azonban, hogy „nem látom, hogy ez megvalósulna.” Egy külföldi újságíróknak tartott sajtótájékoztatón Netanjahu azt mondta, hogy a Filadelfi-tengely „nem lehet átjárható, valakinek ott kell lennie… Nem érdekel, bárkit hozhatnak, de valaki bizonyítsa be a helyszínen – nem papíron, hanem napról napra –, hogy képes megakadályozni a csempészetet. Akkor készen állunk a visszavonulás mérlegelésére. Most nem látom, hogy ez megtörténhetne, és amíg ez meg nem történik, ott maradunk.”

Netanjahu azt is állította, hogy ha Izrael elhagyná a Filadelfi-tengelyt, akkor a túszok nem térnének vissza élve. „Ha elmegyünk a Filadelfi-tengelyről, nem fogjuk visszakapni a túszokat. Néhányukat kihozhatjuk, ők ezt adják nekünk, de sokan közülük ott maradnak” – mondta. Hozzátette, hogy „nem lesznek meg azok a nyomáspontjaink, és valami más is történik – nem tudunk visszatérni (a Filadelfi-tengelyhez). Ez a helyzet: nem szabadítjuk ki a túszokat, és nem szerezzük meg azt a védelmet, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy megakadályozzuk egy újabb október 7. bekövetkeztét.”


20:07

A hadsereg közzétett egy fotót az alagútaknáról, ahol megtalálták a hat elrabolt holttestét

Az alagút bejárata, ahol a holttesteket megtalálták – Fotó: Cahal szóvivő

A Cahal közzétette az alagút bejáratának képét, ahol a hétvégén megtalálták a hat túsz holttestét – Carmel Gat, Eden Yerushalem, Hersh Goldberg-Polin, Alex Lubanov, Almog Sarusi és Uri Danino főtörzsőrmester maradványait. Az alagút bejárata mellett gyerekek udvarában rajzolt figurák láthatók a falon.


19:58

Légiriadók léptek életbe Cfat környékén


19:26

A Felső-Galileai Regionális Tanács és Kirjat Smona lakosainak az óvóhelyek közelében kell maradniuk

A Felső-Galileai Regionális Tanács és Kirjat Smona önkormányzata arra kérte lakóit, hogy maradjanak a védett területek közelében, korlátozzák mozgásukat és kerüljék a csoportosulásokat.


19:08

Túszok szabadon engedéséért tüntetők blokkolják a tengerparti utat Beit Yanai közelében

Tüntetők blokkolják a tengerparti autópályát Beit Yanai közelében, este – Fotó: Machat HaAm Emek Hefer

Tüntetők blokkolják a tengerparti autópálya északi irányát Beit Yanai közelében a túszok szabadon engedéséért. Több tucat tüntető van a Bilu-csomópontnál, a Herzliában található Hét Csillag csomópontnál, valamint az Aogen-csomópontnál. Tüntetések zajlanak Joav Kisch oktatási miniszter háza előtt Hod HaSharonban, Gila Gamliel miniszter háza előtt és Haim Katz miniszter otthonánál Ganei Tikvában.


18:37

Német kormányszóvivő: A túszok szabadon engedése az elsődleges prioritás, más szempontok most nem fontosak

Németország külügyminisztere, Annalena Baerbock a héten a Közel-Keletre látogat, ahol találkozik a régió vezetőivel. Csütörtökön Rijádban találkozik szaúdi kollégájával, Faiszal bin Farhan al-Szaúddal, majd Jordániába utazik, ahol Ammánban találkozik Ajman Szafadi külügyminiszterrel. Pénteken várhatóan Izrael Katz izraeli külügyminiszterrel és Joav Galant védelmi miniszterrel is találkozik. Ezt követően Ramallahba utazik, hogy találkozzon Mohamed Musztafával, a palesztin miniszterelnökkel.

Ezt megelőzően Wolfgang Büchner, a német kormány szóvivője kijelentette, hogy a hétvégi hat túsz meggyilkolása „ismét egyértelművé tette, hogy a túszok szabadon engedéséhez vezető tűzszünetnek most elsődleges prioritást kell élveznie. Minden más megfontolás jelenleg nem fontos.” A német kormány felszólította a tárgyalásokban részt vevő feleket, hogy „mutassanak maximális rugalmasságot és hajlandóságot a kompromisszumra,” annak érdekében, hogy a túszokat végre szabadon engedjék, és fokozódjon a humanitárius segítségnyújtás a Gázai övezetben.


18:27

Légiriadó volt Felső-Galileában; Cahal: téves riasztás volt


17:59

A Hamasz fogságából szabadult Liat Atzili a Peresz emlékünnepségén beszélt, és felszólította Herzogot: Jelentsd be a nyilvánosságnak, hogy Netanjahu visszaélt a hatalmával, és azonnal írja alá a megállapodást

Liat Atzili a Peresz emlékünnepségen, ma – Fotó: Naama Greenbaum

Liat Atzili, akit kiszabadítottak a fogságból, Simon Peresz emlékünnepségén szólalt fel, és felszólította Jichák Herzog elnököt, hogy gyakoroljon nyomást Netanjahura az egyezmény elfogadása érdekében. „Elnök úr, lépjen a nyilvánosság elé, és jelentse be, hogy a miniszterelnök elhanyagolta feladatait a túszok visszatérésével kapcsolatban, és azonnal alá kell írnia az egyezményt” – mondta Atzili.
Hozzátette: „Ez az árulás és cserbenhagyás koalíciója, Netanjahu vezetésével – aki kudarcot vallott a Hamasz és a Hezbollah ellen, most velünk, Izrael állam polgáraival szemben áll, akik támogatják a túszok visszatérítésére irányuló megállapodást, és fenyegetésként tekint ránk – ez az a méreg, amire politikai túléléséhez szüksége van. A hazugság és csalás tengelye nevében Netanjahu éppen most akadályozza meg az egyetlen dolgot, ami visszahozhatná hozzánk a Gázában maradt 101 túszt – a szabadon engedésüket célzó megállapodást” – mondta Atzili. Herzog elnök nem volt jelen, amikor Atzili beszélt, a ceremónia elején szólalt fel, majd azonnal távozott. Mose Arbel belügyminiszter képviselte a kormányt az ünnepségen. A „Chaim Fórum – Családok a túszok megmentéséért” közleménye szerint Atzili Peresz családjától kért szót, majd elmondta beszédét.


17:49

Katar: Netanjahu próbálja elterelni az izraeli közvélemény figyelmét és akadályozni a közös közvetítési erőfeszítéseket

Katar külügyminisztériuma tegnap élesen bírálta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt a Philadelphia-tengellyel kapcsolatos sajtótájékoztatóját követően. A katari minisztérium közleményében kijelentette, hogy elutasítják Netanjahu állításait, amelyekben Egyiptom nevét használta fel arra, hogy elterelje az izraeli közvélemény figyelmét, és akadályozza a közös közvetítési erőfeszítéseket a tűzszünet és a túszok és fogvatartottak cseréje érdekében. A közleményben továbbá az izraeli politikát bírálták, mondván, hogy az „a tények meghamisítására és a globális közvélemény megtévesztésére épül, hazugságok ismétlésével”, ami a békefolyamatok leállításához és az erőszak fokozódásához vezethet a régióban.


17:48

Sikerült megfékezni az északra irányuló rakétazápor nyomán keletkezett tüzeket


17:34

A túszok családjainak központja Netanjahuhoz: Hagyd abba a túszjelvény viselését

A túszok családjainak központja felszólította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy hagyja abba a túszjelvény viselését. „Hagyd abba a hamis látszat fenntartását, mintha támogatnád a túszok visszatérését, miközben valójában mindent megteszel az egyezmény megakadályozásáért” – mondták neki.


17:25

Két tüntetőt letartóztattak Kisht ért támadás és támadási kísérlet gyanújával egy déli iskolában

Két tüntetőt letartóztattak a dél-izraeli Kfar Menachem iskolájában, ahol Joav Kish oktatási miniszter ellen tiltakoztak. A rendőrség közlése szerint néhány tucat tüntető elzárta az iskola kijáratát Kish távozása idején, és támadási kísérlet miatt tartóztatták le őket.


17:17

„Szabadon a hazánkban” kampányközpont: A szombat esti tüntetés a Begin úton lesz, nem a Kaplanon

A „Szabadon a hazánkban” kampányközpont bejelentette, hogy a rendszerint Tel-Aviv Kaplan utcájában tartott szombat esti tüntetés ezen a héten a Begin úton, a katonai bázis bejáratánál lesz. A szervezet felhívta a lakosságot, hogy csatlakozzanak a tömegtüntetéshez, amelyet a túszok családjai vezetnek, és amelyen egyértelmű felhívást fogalmaznak meg a 101 túsz azonnali hazahozatalára irányuló egyezmény előmozdítására.


17:15

Rakétatámadás Libanonból eltalált egy épületet Kirjat Smona térségében


17:06

Herzi Halevi vezérkari főnök a Gázai övezetben: Mindent megteszünk, hogy életben hozzuk vissza a túszokat

Herzi Halevi vezérkari főnök tegnap helyzetértékelést tartott a Gázai övezet középső részén, ahol kijelentette: „Nem szabad feladni a háború egyetlen célját sem. A Cahal továbbra is megsemmisíti a Hamasz katonai szárnyát, és mindent megteszünk azért, hogy a túszokat életben hozzuk vissza. Minden túsznak, akit most élve visszahozunk, még sok éve van hátra, és minden terrorista végül megsemmisül.”


16:49

Galant: A terror ébredésére kell összpontosítanunk a Nyugati Parton, eljön az idő, amikor kiirtjuk a gyökereit is

Galant helyzetértékelésen a Nyugati Parton, ma – Fotó: Shahar Yorman

Joav Galant védelmi miniszter kijelentette: „A Nyugati Parton fellángoló terrorizmusra kell minden pillanatban összpontosítanunk. Nyírjuk a füvet, de eljön az idő, amikor a gyökereket is kiirtjuk.” A Nyugati Parton található Manase dandár parancsnoki központjában tartott helyzetértékelésén Galant hozzátette: „Autóba rejtett robbanóeszközök és folyamatos lövöldözések, ezeknek véget kell vetni. Minden ilyen terroristát meg kell ölni, ha megadja magát, akkor pedig le kell tartóztatni.” Galant hangsúlyozta, hogy a légicsapásokat azért hajtják végre, hogy minimalizálják a katonákra leselkedő kockázatokat ott, ahol nem szükséges földi erőket bevetni.


16:44

Három telepest letartóztattak és kihallgatásra vittek; hírzárlatot rendeltek el a nyomozás részleteiről

A Sabak és a rendőrség tegnap este három telepest tartóztatott le, akiket a Sabak kihallgatásra vitt, ügyvédeikkel való találkozás nélkül. A nyomozásról hírzárlatot rendeltek el.


16:30

Cahal: Erőink megöltek két fegyverest, akik rájuk lőttek Tul-Karemnél, valamint megsemmisítettek egy robbanóanyag-laboratóriumot

A Cahal közölte, hogy erőik megöltek két fegyveres terroristát, akik tüzet nyitottak rájuk Tul-Karemben, továbbá megsemmisítettek egy robbanóanyag-laboratóriumot, ahol aknákhoz és robbanószerkezetek készítéséhez szükséges anyagokat találtak. Azt is közölték, hogy egy robbanószerkezetet találtak egy babakocsiban. A hadsereg hozzátette, hogy 14 körözött személyt tartóztattak le éjszaka a Nyugati Part különböző részein.


15:59

Maale Josef regionális tanács: Libanonból érkező lövedék egy épületet talált el Zerait településen


15:50

Légiriadót rendeltek el Hanitában, Nyugati Galileában


15:40

Cahal: Öt rakétát azonosítottak Zerait térségében, valószínűleg nyílt terepre zuhantak


15:08

A rendőrség lezárja a légtér területét a szombati Begin téren tartott tüntetés felett „légiforgalom-ellenőrzési teszt” miatt

Drónfotó a túszok szabadon bocsátásáért és a kormány ellen tartott tüntetésről az Azrieli csomópontnál Tel-Avivban, vasárnap – Fotó: A.A Légi Felvételek

A rendőrség bejelentette, hogy szombaton lezárja a légtér egy kilométeres sugarú területét az Azrieli csomópont felett, ahol tüntetést tartanak a túszok szabadon bocsátásáért és a kormány ellen. A közlemény szerint tilos lesz drónokat reptetni a lezárt területen, mivel „légiforgalom-ellenőrzési tesztet” végeznek. Akik drónt szeretnének reptetni, csak egy kereskedelmi szoftver segítségével tehetik ezt meg, miután jóváhagyást kaptak. A „Tiltakozó Drónok Százada” aktivistái, akik az elmúlt két évben dokumentálták a tiltakozásokat, azt állítják, hogy ez a lépés megnehezíti számukra a munkát. Elmondásuk szerint a rendőrség által a kérelmek benyújtására küldött hivatkozás nem működik.


14:29

Légiriadók szólaltak meg Felső-Galileában


13:44

A gázai egészségügyi minisztérium: 42 ember halt meg az elmúlt 24 órában

A Hamasz által irányított gázai egészségügyi minisztérium szerint az elmúlt nap során 42 ember vesztette életét a Gázai övezetben, a háború kezdete óta pedig 40,861 ember halt meg. A sebesültek száma 94,398-ra nőtt.


12:59

Libanoni jelentés: Légicsapások célpontjai voltak Kabricha és Kunin települések Dél-Libanonban

Támadás Dél-Libanonban, ma

12:21

Tüzek keletkeztek Kirjat Smona térségében Libanonból érkező lövedékek miatt, egy ház megrongálódott

Több tűz keletkezett Kirjat Smona térségében a Libanonból érkező lövedékek következtében – közölték a tűzoltósági hatóságok. A rendőrség szerint több becsapódási helyszínt kezelnek a városban, és egyelőre nincs jelentés sérültekről. Legalább egy ház megrongálódott, és további épületek is károsodtak.


12:12

Újabb légiriadók több településen Észak-Galilea térségében


12:11

A túszokért folytatott tiltakozások egyik jeruzsálemi tüntetőjének letartóztatását meghosszabbították; legalább hat napig őrizetben marad

Meghosszabbították Michal Deutsch, a túszok visszatéréséért és a kormány ellen tüntető jeruzsálemi aktivista letartóztatását. Deutschot vasárnap tartóztatták le, és azóta nem hajlandó aláírni a szabadlábra helyezés feltételeit. A bíróság további 48 órával meghosszabbította fogva tartását, így legalább hat napig őrizetben marad.


11:58

A tanárok szakszervezetének elnöke: Valószínű, hogy a sztrájk a szünetek után is folytatódik, néhány nap nem a világ vége

Ran Erez, a tanárok szakszervezetének elnöke a ynetnek adott interjújában elmondta, hogy valószínűleg a középiskolai sztrájk a szünetek után is folytatódik, amelyek október végén érnek véget. Erez hozzátette, hogy a tanárok szakszervezete számára a sztrájk folytatása olyan, mintha „a nyári szünet néhány nappal meghosszabbodna, ami nem a világ vége.”


11:51

Légiriadók szólaltak meg Kirjat Smonában és környékén


11:11

Lapid: A háború befejezése Izrael érdeke, de ez a kormány inkább a háborút választja

Lapid a frakcióülésen, ma – Fotó: Olivier Fitoussi

Yaír Lapid, az ellenzék vezetője ma kijelentette, hogy a háború befejezése Izrael érdeke, de a kormány inkább a háborút választja. „Amíg ez a kormány létezik, a háború folytatódni fog. Nem tudnak békét hozni, és nem is akarják azt. A háború befejezése Izrael biztonsági, gazdasági és politikai érdeke,” mondta Lapid a Jes Atid párt heti frakcióülésének kezdetén. „Ez a kormány inkább a háborút választja, mert ez mentesíti őket az igazi kihívások kezelésének szükségétől. Eljött az ideje, hogy leváltsuk a kormányt és véget vessünk a háborúnak” – tette hozzá.


10:15

Délután katonai gyakorlat lesz Naharijában, nincs biztonsági eseménytől való félelem

A Cahal bejelentette, hogy délután katonai gyakorlatot tartanak Naharijában. A lakosságot tájékoztatták, hogy nincs ok biztonsági aggodalomra.


09:58

A rendőrség hírszerzési osztályának vezetője távozik posztjáról, ő a harmadik magas rangú tisztviselő, aki lemondott Dani Levy kinevezése óta

Dror Asraf, 2022 – Fotó: Ohad Zwigenberg

A rendőrség hírszerzési osztályának vezetője, Dror Aszraf dandártábornok bejelentette feletteseinek, hogy szándékában áll távozni a szervezettől. Aszraf a harmadik magas rangú tisztviselő, aki lemondott, mióta Dani Levyt kinevezték rendőrfőkapitánynak, és csatlakozik a hírszerzési osztály vezetőjéhez, Yigal Ben Shalomhoz és a rendőrség északi körzetének parancsnokához, Shuki Tchaouchához, akik szintén az elmúlt két hétben jelentették be távozásukat.


08:53

Légiriadók szólaltak meg Észak-Galilea térségben egy ellenséges légi jármű behatolásának gyanúja miatt; Cahal: téves azonosítás


08:24

Túszok rokonai tüntetnek a Likud központja előtt Tel-Avivban: „A halál kabinetje megöli őket, az ország leáll, amíg vissza nem térnek”

Túszok családtagjai a Metzudat Zeev előtt tartott tüntetésen, ma reggel – Fotó: Moti Milrod

Túszok és gyászoló családok ma reggel a tel-avivi Likud központja előtt, a Metzudat Zeev előtt tüntetnek a kormány ellen: „Hat testvérünket temették el ezen a héten, miután 11 hónapig túlélték a fogságot, de nem élték túl a vérkormányt.” A tüntetésen részt vesznek a női tiltakozások aktivistái is, a családok blokkolják a King George utca forgalmát. „Több százezren vonultunk ki ezen a héten, hogy megrázzuk az utcákat, amíg a miniszterelnök meghall minket – a közvélemény életet követel. Nem hagyjuk, hogy még több túszt ölj meg, csak azért, hogy életben tartsd a vérkormányodat” – mondták a tüntetők.

Naama Weinberg, Itay Svirsky unokatestvére, akit élve hurcoltak el és a fogságban meggyilkoltak, kijelentette: „Amikor Itayt meggyilkolták, a kifogás Rafah volt, már tíz különböző kifogást hallottunk. Nincs időnk, és nem is lesz.” Hozzátette: „Ez az ország le fog állni, amíg a túszok vissza nem térnek, és Netanjahu távozik. Netanjahu és a bűnös koalíciója mind el fognak menni, mert nincs más választásunk.”


08:00

Jelentés: Az Egyesült Államok új javaslata részletesebb lesz, és meghatározza a Philadelphia-tengely mentén lévő erők tartózkodásának időtartamát

A Wall Street Journal értesülései szerint amerikai tisztviselők szerint az Egyesült Államok következő ajánlata a megállapodással kapcsolatos egyeztetések során részletesebb lesz, és meghatározza, hogy mennyi ideig maradhatnak izraeli erők a Philadelphia-tengelyen. A jelentés szerint az ajánlat részletesebb lesz a palesztin foglyok túszokért való cseréjére vonatkozóan, valamint a feltételekről, amelyek mellett a felek visszatérhetnek a harcokhoz.


06:34

Cahal: Elfogtunk egy keleti irányból Izrael felé tartó drónt

A Cahal közölte, hogy az éjszaka folyamán elfogtak egy drónt, amely keleti irányból tartott Izrael területe felé. A hadsereg szerint a drón nem hatolt be Izrael légterébe, és az incidens során nem voltak áldozatok. Eközben a libanoni Al-Mayadeen hírcsatorna arról számolt be, hogy az iraki iszlám ellenállás tagjai bejelentették, hogy drónokkal támadták meg a haifai kikötőt ma reggel.


05:32

Thomas Friedman: Nem lepne meg, ha Netanjahu súlyosbítaná a helyzetet Gázában Trump támogatása érdekében

Netanjahu és Trump Floridában, júliusban. Friedman szerint Netanjahu eszkalálhatja a helyzetet a Gázai övezetben, hogy Harris számára lehetetlen helyzetet teremtsen, és Trump győzelméhez vezessen – Fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Thomas Friedman, a New York Times elemzője azt írta, hogy nem lepődne meg, ha Netanjahu súlyosbítaná a helyzetet Gázában Trump elnöki kampányának támogatása érdekében. Friedman szerint Netanjahu tisztában van azzal, hogy a Gázai övezetben bekövetkező eszkaláció károsítaná Harris alelnök esélyeit: „Ha Netanjahu folytatja a háborút Gázában a ‘teljes győzelem’ jegyében, ami több civil áldozathoz vezet, Harris kénytelen lesz nyilvánosan bírálni őt, és elveszíti a zsidó szavazatokat, vagy hallgat, és elveszíti az arab és muszlim szavazatokat Michiganben, amely kulcsfontosságú állam.”

Friedman egy olyan forgatókönyvet vázolt fel, amelyben Trump valóban győzhetne ezekben a körülményekben. „Nem lepne meg, ha Bibi bejelentené, hogy a Gázában aratott ‘teljes győzelem’ után beleegyezik egy tűzszünetbe, hogy élve hozhassa vissza a túszokat, és néhány szót motyogna a távoli jövőben megalakuló palesztin államról annak érdekében, hogy elérje az izraeli-szaúdi normalizációs megállapodást” – írta Friedman. Hozzátette, hogy egy ilyen helyzetben Netanjahu elbúcsúzna a szélsőjobbtól, előrehozná a választásokat, és két eredményt aratna: „teljes győzelmet” Gázában és a kapcsolatok normalizálását Szaúd-Arábiával.


05:09

Harris élettársa: Hersh elvesztése nagyon személyes számunkra, beszéltünk a szüleivel

Hersh Goldberg-Polin temetése Jeruzsálemben, tegnapelőtt – Fotó: Gil Cohen-Magen / AP

Douglas Emhoff, az Egyesült Államok alelnökének, Kamala Harrisnek az élettársa, Hersh Goldberg-Polin halálával kapcsolatban elmondta, hogy az eset „nagyon személyes” számára és Harris számára is. A megjegyzéseket Washingtonban, egy konzervatív zsinagógában tartott megemlékezésen tette. „A hétvégi traumák után ez az a pillanat, amikor a hangomat használhatom” – mondta remegő hangon. Hozzátette, hogy Harris és ő beszéltek Hersh szüleivel, miután hivatalosan bejelentették a halálát. „Próbáltunk szavakat találni, hogy részvétünket fejezzük ki, de ez egyszerűen nem volt elég. A lelkük megszakadt” – mondta.


01:56

Az Egyesült Államok figyelmeztette Nagy-Britanniát, hogy a fegyverszállítások felfüggesztése Izraelnek ártalmas lehet a közvetítési erőfeszítésekre nézve

Jiszrael Kac és David Lammy Jeruzsálemben, a múlt hónapban – Fotó: Florion Goga / Reuters

A londoni Times újság beszámolója szerint az Egyesült Államok „magánúton” figyelmeztette Nagy-Britanniát azon döntése miatt, hogy egy sor fegyverszállítmányt felfüggeszt Izraelnek, a Gázában zajló háború miatt. A jelentés szerint az amerikai kormány aggodalmát fejezte ki, hogy ez a lépés ronthatja a közvetítési erőfeszítéseket és a tűzszünet elérésére irányuló munkálatokat.

A brit döntés az egyik legsúlyosabb lépés, amelyet egy nyugati kormány tett Izrael ellen a gázai háború kezdete óta, és várhatóan más országok is hasonlóan fognak cselekedni. David Lammy brit külügyminiszter jelezte, hogy az F-35-ös vadászgépekhez kapcsolódó rendszerek szállítása nem lesz érintett, mivel ezek Izrael számára egyértelmű katonai előnyt biztosítanak a régió országaival szemben. Ugyanakkor elmondta, hogy más rendszerek, amelyek vadászgépekben, helikopterekben és szárazföldi harcokban is használtak, érintettek lehetnek a döntésben.


00:58

Szaúd-Arábia: Élesen elítéljük az izraeli nyilatkozatokat a Filadelfi-folyosóról

Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceg és Mahmud Abbasz palesztin elnök egy rijádi találkozón múlt héten – Fotó: Saudi Press Agency / Reuters

Szaúd-Arábia külügyminisztériuma közölte, hogy határozottan elítéli „az izraeli nyilatkozatokat a Filadelfi-folyosóról, valamint azokat az abszurd kísérleteket, amelyek igazolni kívánják Izrael folyamatos jogsértéseit a nemzetközi törvények és normák ellen.” A minisztérium nyilatkozatában hozzátette, hogy Szaúd-Arábia „ismételten hangsúlyozza a palesztin nép szenvedésének befejezésének fontosságát és a nemzetközi közös erőfeszítések szükségességét annak érdekében, hogy elérjék önrendelkezési jogukat és létrehozzák független államukat az 1967-es határok mentén, Kelet-Jeruzsálemet fővárosukként.”


23:57

Az amerikai hatóságok vádat emeltek Szinvar és öt másik magas rangú Hamasz-tisztviselő ellen

Az amerikai hatóságok vádat emeltek a Hamasz vezetője, Jahja Szinvar és öt másik magas rangú tisztviselő ellen a déli települések elleni október 7-i támadás kapcsán. A New York-i szövetségi bíróságon benyújtott vádak között szerepel terrorizmus, amerikai civilek meggyilkolására irányuló összeesküvés, valamint tömegpusztító fegyver használatára irányuló összeesküvés, amely emberek halálához vezetett. „A vádak részei annak az erőfeszítésünknek, hogy a Hamasz tevékenységének minden aspektusára összpontosítsunk” – mondta Merrick Garland, az Egyesült Államok főügyésze egy videónyilatkozatban. Hozzátette: „Ezek nem lesznek az utolsó lépések, amelyeket megteszünk.”


21:00

Sikli és a Likud képviselői felszólították Galantot a lemondásra: „Kérünk, hagyd, hogy mások végezzék el a munkát, akik képesek rá”

A diaszpóraügyi miniszter, Amichai Sikli és további Likud képviselők felszólították Joav Galant védelmi minisztert a lemondásra. A Moshe Saada, Amit Halevi, Ariel Kellner és Avichai Buaron által aláírt levélben arra kérik Galantot, hogy „távozzon, és hagyja, hogy a szent munkát mások végezzék el, akik képesek rá”.

A Likud képviselői a levelükben jelezték, hogy eddig nem szólították fel nyilvánosan Galantot a lemondásra, „a feszültségek csökkentése érdekében,” de szerintük „az elmúlt napok eseményei” nem hagytak nekik más választást. Továbbá azt írták Galantról, hogy „ahelyett, hogy a Hamaszt súlyosan megbüntetné hat túszunk borzalmas meggyilkolásáért, valójában arra készül, hogy fehér zászlót emeljen, és megadja magát követeléseinek.”


20:51

Eisenkott: Izrael stratégiai helyzete nem a Filadelfi-folyosón áll vagy bukik

Eisenkott a nyilatkozat során a Kfar Maccabiában, ma este – Fotó: Tomer Appelbaum

20:38

Ganc: Netanjahu nem mond igazat arról, hogy élve hozza vissza a túszokat; a háború alatt szisztematikusan akadályozta a megállapodásokat

A Nemzeti Tábor párt vezetője, Beni Gantz bírálta Netanjahu miniszterelnök tegnapi sajtótájékoztatóját, amelyben védelmezte a Filadelfi-folyosó melletti álláspontját. Gantz szerint Netanjahu érvei „részben súlyosak, részben alaptalanok”, és nem mondja el a közvéleménynek, hogy nem hozza vissza a túszokat élve. „Ez engem nem lepett meg, mivel a háborús kabinetben Netanjahu szisztematikusan akadályozta a túszokkal kapcsolatos megállapodások előrehaladását, beleértve az első megállapodást is” – mondta Gantz.

Gantz továbbá elmondta, hogy a háború kezdetén Netanjahu habozott, és megakadályozta a Khan Junisz és Rafah elleni katonai manőver bővítésére vonatkozó követelését, valamint elutasította a Filadelfi-folyosón történő alternatív művelet javaslatát. „Ez nem lep meg, mert Netanjahu a politikai túlélésre összpontosít, és rontja az Egyesült Államokkal fenntartott stratégiai kapcsolatokat, miközben Irán közelebb kerül a nukleáris fegyverhez” – mondta.

A Nemzeti Tábor elnöke, Beni Gantz este. „Netanjahu a politikai túléléssel foglalkozik, és rontja az Egyesült Államokkal fennálló stratégiai kapcsolatokat, miközben Irán közelebb kerül a nukleáris fegyverhez” – mondta. – Fotó: Tomer Appelbaum

Gantz Gadi Eisenkottal közösen tett nyilatkozatában hangsúlyozta: „Azért állunk itt, hogy elmondjuk az igazságot: vissza kell hozni a túszokat, még ha nagyon magas árat is kell fizetnünk, és délről le kell zárni Gázát, hogy soha többé ne fordulhasson elő egy október 7-éhez hasonló esemény. Vissza kell térnünk a Filadelfi-folyosóra, amikor szükséges, át kell vinnünk a hadműveleteket északra, és regionális szövetségeket kell létrehoznunk Irán ellen, hogy megakadályozzuk nukleáris előrehaladásukat. A Filadelfi-folyosó nem Izrael létezésének legnagyobb fenyegetése; Irán tengelye az, amely veszélyeztet minket. És hogy ezzel a létfontosságú fenyegetéssel szembenézzen, Netanjahu nem képes gondoskodni.”

Hozzátette: „A Filadelfi-folyosó ellenőrzése fontos a csempészet és a fegyverkezés megakadályozásában, de Netanjahu tudja, hogy a megfigyelőtornyok önmagukban „kacsavadászatot” (szabad prédát) jelentenek harcosaink ellen, és nem állítják meg az alagutakat. Netanjahu tudja, hogy van egy terv, amelyet a biztonsági rendszer fejlesztett ki az alagutak földalatti lezárására, ami a valódi megoldás a folyosóra, de Netanjahu nem viszi előre sem biztonsági, sem politikai szempontból, és nem találkozik az egyiptomi elnökkel, és nem alakít ki megoldást a Rafah átkelőhelyre, ahol kettős felhasználású anyagokat szállítanak. Ha nem elég erős ahhoz, hogy ellenálljon a nemzetközi nyomásnak, adja át a kulcsokat, és menjen haza.”

Beszéde végén Gantz hangsúlyozta: „Eljött az idő, hogy elmondjuk, mit kell tennünk, és előre kell lépnünk. Meg kell kötni egy megállapodást, akár szakaszokban, akár egyszerre, a lényeg az, hogy elérjük a túszok visszatérését, és meg is valósítsuk azt. Biztosítanunk kell a földalatti akadály építését a Filadelfi-folyosó mentén, és meg kell értenünk, hogy szükség lesz arra, hogy szabadon engedjük az átkozott gyilkosokat. Egy évig dolgoztunk, dolgozni fogunk még évekig is. Támadásba kell lendülnünk északon, és vissza kell hoznunk a lakosokat.”


20:28

Liri Elbag édesapja: Ben-Gvir és Smotrich tengelye Izrael legveszélyesebb gonosztengelye

Eli Elbag, a túszul ejtett katonai megfigyelő, Liri Elbag édesapja, a tel-avivi Begin úton tartott tüntetésen kijelentette: „A Philadelphi-tengely a legnagyobb blöff. Tudjátok, mi a legfontosabb tengely? Ben-Gvir és Smotrich tengelye. Ez a gonosztengely a legveszélyesebb Izrael számára.” Elbag Netanjahu miniszterelnökhöz fordult, mondván: „Bibi úr, ha két ember felett sem tudsz uralkodni, hogyan tudnál 14 kilométeren?”

Tüntetők a tel-avivi Begin úton, ma este – Fotó: Moti Milrod

Ohad Ben Ami túszul ejtett férfi lánya, Ela, szintén felszólalt a tüntetésen és bírálta a miniszterelnököt. „Pénteken értesültünk róla, hogy a miniszterelnök végleg lemondott a túszokról. Ez nem biztonsági döntés, hanem az áldozatvállalás ideológiája. Nincs egyetlen miniszter sem, aki felemelte volna a hangját és ellenezte volna ezt a cserbenhagyást,” mondta.


20:10

Néhány órával Netanjahu nyilatkozata előtt egy izraeli tisztviselő bejelentette a közvetítőknek, hogy Izrael beleegyezett a Philadelphi-tengelyből való kivonulásba

Néhány órával azelőtt, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy nem hajlandó kivonulni, egy izraeli tisztviselő az izraeli ajánlat részeként tájékoztatta a Hamasszal folytatott tárgyalások közvetítőit, hogy Izrael beleegyezett a Philadelphi-tengelyből való kivonulásba a túszok szabadon bocsátásának második szakaszában – mondták külföldi források, akik ismerik az egyeztetések részleteit. A tisztviselő közölte a közvetítőkkel, hogy Izrael hajlandó kiüríteni minden erőit a térségből, feltéve, hogy teljesítik az általa meghatározott műveleti követelményeket.


20:00

A keddi hírek folytatása 

2024. szeptember 3., kedd >>

Főkép: A tel-avivi tüntetés, ma este – Fotó: Hadas Porush

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet