2024. szeptember 10., kedd, a háború 340. napja


00:00

Véget értek a keddi jelentések

Szerdai jelentések >>

A Cahal, a Sabak és a börtönhatóság erői műveletet indítottak Ciszjordánia északi részén; a palesztin Vörös Félhold: Öt ember meghalt Tubaszban – Hírszüret

22:56

Az Egyesült Államok figyelmeztette Izraelt, hogy ne kezdjen háborút északon a túszmegállapodás tárgyalásainak megrekedése miatt

A Gázai övezetben a túszok szabadon bocsátására és a harcok beszüntetésére irányuló tárgyalások megrekedésének hátterében az amerikai kormány az utóbbi napokban egyre nagyobb aggodalmát fejezte ki egy esetleges teljes körű háború kialakulása miatt Libanonban. Az Egyesült Államok határozott üzeneteket küldött Izraelnek, hogy ne hajtson végre olyan megelőző lépést, amely háborúhoz vezethet. A Biden-kormány attól tart, hogy a Hamasz elleni tárgyalások sikertelensége arra ösztönözheti Izraelt, hogy széles körű katonai akciót indítson a Hezbollah ellen, amely továbbra is napi több tucat rakétát és pilóta nélküli repülőgépet lő ki Izrael északi településeire. Bár az amerikai kormányzat elkötelezett Izrael támogatása mellett egy ilyen háború esetén, továbbra is ellenzi, hogy Izrael fokozza támadásainak intenzitását és mértékét, ami a konfliktus kiéleződéséhez vezethet.


22:55

Gal Hirsch a Bloombergnek: Készen állok biztonságos kijutást biztosítani Szinvarnak Gázából egy túszmegállapodásért cserébe

Gal Hirsch, aki a túszok és eltűntek ügyének kezeléséért felel, a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában kijelentette, hogy kész biztonságos kijutást biztosítani Jahja Szinvarnak, a Hamasz vezetőjének Gázából, cserébe a túszmegállapodásért és a Gázai övezet feletti irányításról való lemondásáért. „Készen állok biztonságos áthaladást biztosítani Szinvarnak, a családjának, és mindenkinek, aki vele akar menni” – mondta Hirsch. Hozzátette, hogy Izrael „vissza akarja kapni a túszokat”, valamint a Gázai övezet demilitarizálását és deradikalizálását, és egy új rendszert, amely irányítja az övezetet.


22:30

Liam Or, akit novemberben szabadítottak ki a Hamasz fogságából: Alagutakban aludtunk, kezünket a hátunk mögött megkötözve

Liam Or, akit novemberben szabadítottak ki a Hamasz fogságából egy megállapodás keretében, elmondta, hogy a fogságban töltött éjszakák egy részében kezei a háta mögött voltak megkötözve. Az Instagram-fiókján írt bejegyzésében beszámolt arról, hogy „naponta egyszer egy kis darab süteményt nyomtak az arcomba, hogy ne gyorsan, hanem lassan haljak meg.” Or felszólított, hogy hozzák haza a túszokat. „Ez akár az ő családjaik is lehetnének” – írta.


21:18

Izraeli forrás: „Netanjahu elrontotta az egyezséget, júliusban már megvalósítható lett volna”

Egy izraeli forrás bírálta, hogy az amerikai kormányzat és az izraeli kormány vezetői a Hamaszt okolják a túszszabadítási tárgyalások sikertelenségéért. Szerinte: „A Hamasz felelőssé tétele figyelmen kívül hagyja a lényeget: igaz, hogy a szervezet az utóbbi időben keményebbé tette álláspontját, de Netanjahu felelőssége sem elhanyagolható. Netanjahu elrontotta az egyezséget. Nagy valószínűséggel már júliusban megvalósítható lett volna, ha nem ragaszkodik a ‘vörös vonalakhoz’ a védelmi rendszer álláspontjával szemben.”

Más források megerősítették, hogy a tárgyalások „valójában szünetelnek”. Egy forrás szerint: „Minden fél az amerikai kormányra vár, hogy eldöntse, mikor és hogyan terjeszti elő a végső közvetítési javaslatot. Jelenleg nagy a távolság a felek között, és nem látszik olyan megállapodás a láthatáron, amely lehetővé tenné Izrael és a Hamasz számára a megegyezést. Ne feledjük, hogy a túszok sorsa a középpontban áll. Ha az egyezség összeomlik, nagyon alacsony lesz az esélyük a közeljövőben történő kiszabadításra, és az életveszélyük megnő.”


21:11

Cahal szóvivő: Nincs információnk arról, hogy Szinvar megpróbálna a Filadelfi útvonalon keresztül menekülni túszokkal


21:01

Cahal szóvivő: Tudjuk, hogy további túszok is hasonló nehéz körülmények között vannak fogva tartva


20:50

Elhanan Danino a túszok terén: „Vezetőinkhez szólok – az élet védelme mindent felülír, a legjobb fiaink élete rajtatok múlik”

Elhanan Danino, akinek fia, Uri, a gázai fogságban halt meg, a túszok terén szólította meg az ország vezetőit: „Az élet védelme mindent felülír, a legjobb fiaink, gyermekeink és asszonyaink élete rajtatok múlik.” Danino köszönetet mondott a tüntetőknek, és hozzátette: „Azért jöttem ide, hogy kiáltsam 101 család fájdalmát, nekem sajnos már nincs személyes érdekem.”


20:37

A Cahal nyilvánosságra hozta a hat túsz kivégzésének helyszínét

A Cahal nyilvánosságra hozta a videofelvételt arról a helyszínről, ahol Almog Sarusi, Alex Lubanov, Carmel Gat, Eden Yerushalem, Uri Danino és Hersh Goldberg-Polin túszokat meggyilkolták. A videóban Daniel Hagari dandártábornok bemutatta azt az alagutat, amelyben a túszokat kivégezték a Gázai övezet déli részén, Tel al-Szultán térségében. Az alagút bejárata egy gyerekszoba alatt helyezkedett el, és 20 méter mélyre vezetett. Ott, 120 méterre a bejárattól, tartották a túszokat egy szűk, alacsony alagútban, ahol nem lehetett felállni. A videóban Hagari bemutatta a túszok fogvatartásának nehéz körülményeit, valamint a kivégzési helyszínen talált vérnyomokat.


19:47

Több százan tüntetnek a túszok ügyletéért, blokád alá vették a Begin utat Tel-Avivban

Tüntetők a túszegyezségért a tel-avivi Begin úton, ma – Fotó: Tomer Appelbaum

19:44

Gantz és Katar miniszterelnöke Párizsban találkozott a gázai túszok családjaival


19:20

Légiriadók léptek életbe Észak-Galileában egy ellenséges repülőeszköz behatolásának gyanúja miatt


19:11

Légiriadók léptek életbe Felső-Galileában


19:01

A miniszterelnöki szóvivő kigúnyolta a polgári vizsgálóbizottságot; Egy megfigyelő poszton meghalt katona apja: próbálunk választ kapni az alapvető kérdésekre

Eyal Eshel, Roni Eshel apja, aki október 7-én a Nahal Oz poszton halt meg, reagált a miniszterelnöki szóvivő, Jonathan Urich kijelentésére, amelyben kigúnyolta a polgári vizsgálóbizottságot. „A miniszterelnöki szóvivő lenézi a polgári vizsgálóbizottságot, amelyet én és más gyászoló családok hoztunk létre, hogy alapvető kérdésekre választ kapjunk, és hogy megértsem, hogyan történhetett, hogy a lányom halálra égett” – írta Eshel az X platformon. Korábban Urich azt írta, hogy a polgári vizsgálóbizottság „az AliExpress égisze alatt működik”, és gúnyt űzött Ben Caspitből, amiért nem hívták meg tanúskodni.


18:54

A Ciszjordániában az izraeli hadsereg által megölt amerikai nő családja: A vizsgálat nem kielégítő, független vizsgálatot követelünk az amerikai kormánytól

Aisha Nur Azagi Igi családja, aki a hétvégén vesztette életét az izraeli hadsereg tüzelése következtében egy tüntetésen Beita faluban, Ciszjordániában, kijelentette, hogy a hadsereg vizsgálata „egyáltalán nem kielégítő”. A család szerint „sértő az a feltételezés, hogy egy mesterlövész általi halála nem volt szándékos”. A család közleményben követelte, hogy az amerikai kormány utasítson független vizsgálatot az ügyben, hogy az izraeli hadsereg birtokában lévő bizonyítékokat a család és független hatóságok is megvizsgálhassák.

Aisha Nur a Nemzetközi Szolidaritási Mozgalom (International Solidarity Movement) keretében érkezett Ciszjordániába, amely külföldi aktivistákat küld a térségbe, hogy szolidaritást vállaljanak a palesztinokkal, és részt vegyenek a tüntetéseken. A Beitában tartott tüntetések 2021 óta zajlanak, mióta a településen felépült az Evyatar előőrs. Azóta nyolc beitai lakos vesztette életét az előőrs elleni tüntetéseken.


18:44

Légiriadók léptek életbe Hacor Haglilit és környékén egy ellenséges repülőeszköz behatolása miatt


18:39

Az izraeli hadsereg: Több tucat kilövést azonosítottunk Nyugat- és Felső-Galileára; megtámadtuk a kilövőállásokat

Az izraeli hadsereg közlése szerint mintegy 30 rakétát lőttek ki Meron térségébe, valamint körülbelül 15 rakétát Nyugat-Galilea irányába. A hadsereg szerint repülőgépek támadták meg azokat a kilövőállásokat, amelyekből a rakétákat indították Dél-Libanonban, a Tiri és Manszuri települések környékén.


18:36

Légiriadók léptek életbe Észak-Galileában egy ellenséges repülőeszköz behatolása miatt


18:24

Netanjahu: A hágai ügyész összehasonlítása az izraeli vezetés és Szinvar között antiszemitizmus

Khan Hágában, februárban – Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters

Benjamin Netanjahu miniszterelnök élesen bírálta a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének, Karim Khan-nak kérelmét, amelyben sürgette a letartóztatási parancsok kiadását Netanjahu, Galant és a Hamasz vezetői ellen. A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Khan azon összehasonlítása, amely Netanjahut és Galantot Szinvarhoz hasonlította, „tiszta antiszemitizmus és súlyos erkölcsi szégyen.” A közlemény szerint „a hágai folyamatok politikailag elfogultak, és semmilyen szakmai jogi alapjuk nincs.”


18:01

Herzog holnap Szerbiába és Albániába látogat a „Cion szárnya” repülőgéppel

Herzog a tel-avivi jogi konferencián, egy héttel ezelőtt – Fotó: Moti Milrod

Yitzhak Herzog államelnök holnap Szerbiába és Albániába utazik a „Cion szárnya” repülőgéppel, ahol találkozik partnereivel, hogy erősítse a biztonsági, stratégiai és politikai együttműködéseket a háború idején. Az elnököt elkíséri Idith Ahel, az egyik gázai túsz, Alon édesanyja, akiknek családja Szerbiából származik. Az elnöki hivatal közlése szerint a pénzügyminisztérium főszámvevőjének utasítása értelmében nem írtak ki pályázatot repülőgép bérlésére, és miután az ügyet a kormány jogi tanácsadójával is tisztázták, az elnök a „Cion szárnya” repülőgéppel indul útnak.

A Haaretz és a BIRN oknyomozása szerint Izrael és Szerbia szoros biztonsági kapcsolatban áll a háború kezdete óta. Hivatalos adatok alapján Szerbia félmillió euró értékben exportált fegyvereket Izraelbe februárban, amely márciusra 14 millió euróra emelkedett.


18:00

Az izraeli hadsereg: A hat túszt legalább két terrorista ölte meg, és hosszú ideig tartották őket egy alagútban

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a hat túszt – Almog Serousit, Alex Lubanovot, Carmel Gatot, Eden Yerushalmit, Uri Daninót és Hersh Goldberg-Polint – legalább két terrorista ölte meg. A hadsereg jelenleg vizsgálja annak a két terroristának a holttestét, akiket a katonák öltek meg, hogy kiderítsék, ők voltak-e a túszok gyilkosai.

A hadsereg szerint az alagútban olyan tárgyak kerültek elő, amelyek arra utalnak, hogy a túszokat legalább két-három hétig tartották fogva. Találtak vizelettel teli palackokat, emésztőgödröket, fegyvereket, száraz élelmet és matracokat, amelyeken a túszok aludtak.

Továbbá a hadsereg megerősítette, hogy a hat túszt két nappal a kiszabadításuk előtt, egy csütörtök éjszaka ölték meg, körülbelül két héttel ezelőtt.


17:51

Légiriadók léptek életbe Radzsarban


17:39

Az izraeli hadsereg és a Sabak bejelentette, hogy légicsapásban likvidálták a Hamasz Tel al-Szultan zászlóaljának parancsnokát

Az izraeli hadsereg és a Sabak közölte, hogy légicsapásban likvidálták a Hamasz katonai szárnyához tartozó Rafiah hadosztály Tel al-Szultan zászlóaljának parancsnokát, Mahmoud Hamdant. A közlemény szerint a támadásban Hamdan mellett három századparancsnok is meghalt. A hadsereg tájékoztatása szerint Hamdan jelentős szerepet játszott a 2023. október 7-i támadás tervezésében a Gázai övezet környéki települések ellen, valamint ő irányította a Rafiah hadosztály előkészületeit, mielőtt az izraeli erők behatoltak a térségbe.


17:29

Egy tartalékos ezredes megsérült egy alagút beomlásában a Gázai övezet középső részén, állapota stabil


17:21

Az izraeli hadsereg ma este közzéteszi a felvételeket a rafahi alagútról, ahol a hat túszt meggyilkolták


17:03

A Ben-Gvirre homokot dobó vádlott tagadja a tettét: Fürdőruhában hallgattak ki

Noa Goldenberg, akit azzal vádolnak, hogy pénteken homokot dobott Itamar Ben-Gvir miniszterre, közölte, hogy tagadja a tettet. „Egyszer csak rám mutattak. Néhány perc múlva két életmentő jött, és azt mondták, hogy ki kell jönnöm a vízből, mert homokot dobtam Ben-Gvirre. Azt válaszoltam, hogy nincs miért kijönnöm, mert nem én voltam” – mondta.

Goldenberg hozzátette, hogy miután bevitték a rendőrségre, körülbelül három órát várt fürdőruhában, mire kihallgatták. Elmondása szerint később Neve Tirza börtönbe vitték, ahol megbilincselték a kezét és lábát, és ott tartották éjszakára, míg másnap a bíróság döntése alapján szabadon engedték.


16:42

A ciszjordániai egészségügyi minisztérium: Egy férfi és egy nő meghalt az izraeli hadsereg tüze következtében Tulkaremben


16:41

Egy férfit letartóztattak, mert azzal fenyegetett, hogy nem engedi egy arab orvosnak kezelni a feleségét a Soroka kórházban

Egy beer-sevai lakost letartóztattak, miután azzal fenyegette a Soroka kórház orvosi csapatát, hogy nem engedi egy arab származású orvosnak kezelni a feleségét. A kórház közleménye szerint a gyanúsított megtagadta, hogy az operációs szobában egy arab származású ápoló gondoskodjon a feleségéről. Az orvosi személyzettel való összetűzés során a férfi felhúzta az ingét, és megmutatta, hogy fegyvert visel. A kórház riasztotta a rendőrséget, akik letartóztatták a férfit, és elkobozták a fegyverét.

A rendőrség közölte, hogy a gyanúsított engedéllyel viselt fegyvert, és a kihallgatása után feltételek mellett szabadon engedték. Az ügyben a nyomozás folytatódik. A kórház vezetősége elítélte az erőszak minden formáját, és felszólította a hatóságokat, hogy teljes körűen vizsgálják ki az esetet, és vonják felelősségre az elkövetőt.


16:30

Légiriadók léptek életbe Meron környékén


16:22

Légiriadók léptek életbe Nyugat-Galileában


16:08

Galant: Az összpontosítás északra helyeződik, miközben a déli feladatok befejezése közeledik

Joav Galant védelmi miniszter elmondta, hogy „az összpontosítás északra helyeződik, miközben a déli feladatok befejezése közeledik”. Nyilatkozata egy Libanon területén zajló szárazföldi harcot szimuláló gyakorlat után hangzott el. Hozzátette: „Feladatunk van, amelyet még nem teljesítettünk: megváltoztatni a biztonsági helyzetet és visszatelepíteni a lakosokat az otthonaikba.” Galant arra is utalt, hogy a katonák jelezték neki, nem tettek eleget az északi határon. „Legyetek készen, ez nem hasonlít semmi máshoz” – mondta.


16:03

Légiriadók léptek életbe Nyugat-Galileában


16:00

A ciszjordániai egészségügyi minisztérium: Nyolc palesztin könnyű és közepes sérüléseket szenvedett Tulkaremben

A ciszjordániai egészségügyi minisztérium közlése szerint nyolc palesztin szenvedett könnyű és közepes sérüléseket Tulkaremben a biztonsági erők művelete során. A Vörös Félhold bejelentette, hogy az egyik sérült az ő szervezetük önkéntese.


15:28

Blinken az amerikai állampolgár haláláról: „Senki sem halhat meg tüntetésen való részvétel miatt”

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere nyilatkozatában kijelentette, hogy az amerikai-török állampolgár, Aisha Nur Azagi Igi halála látszólag „indokolatlanul és provokáció nélkül történt”. Hozzátette: „Senkit nem kellene megölni azért, mert részt vesz egy tüntetésen.” Blinken szerint „az izraeli biztonsági erőknek alapvető változtatásokat kell végrehajtaniuk a Ciszjordániában alkalmazott módszereiken”.


15:26

Blinken: Oroszország technológiát biztosít Iránnak, beleértve a nukleáris területet is

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere kijelentette, hogy Oroszország olyan technológiákat biztosít Iránnak, amelyekre az iszlám köztársaságnak szüksége van, beleértve a nukleáris területet is. Blinken hozzátette, hogy az Egyesült Államok új szankciókat vezet be Irán ellen, miután a köztársaság rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat szállított Oroszországnak, figyelmen kívül hagyva a nyugati figyelmeztetéseket. „Oroszország már megkapta ezeket a szállítmányokat, és valószínűleg néhány héten belül felhasználja őket Ukrajnában” – mondta Blinken.


15:20

Az izraeli hadsereg: Légicsapást mértünk a Hamasz egyik létesítményére egy régebben mecsetként használt épületben

Az izraeli hadsereg közölte, hogy vadászgépek a Hamasz több létesítményét is célba vették egy korábban mecsetként használt épületben, valamint annak környékén, al-Bureidzs térségében, a Gázai övezet középső részén. A hadsereg hozzátette, hogy „a támadás előtt különböző lépéseket tettek a polgári áldozatok elkerülésére, beleértve a precíziós fegyverek használatát”. Palesztin jelentések szerint egy nő meghalt a támadásban, és sokan megsebesültek. Továbbá arról számoltak be, hogy a mecset közelében két iskola található, ahol 15 ezer kitelepített személy tartózkodik.


14:47

Az izraeli hadsereg: Az amerikai állampolgár halála Ciszjordániában a hétvégén nem volt szándékos

Aisha Nur Azagi Igi temetése Nabluszban, tegnap – Fotó: Nasser Nasser / AP

Az izraeli hadsereg közzétette a hétvégén Ciszjordániában, Beita falu közelében egy tüntetés során lelőtt amerikai állampolgár halálának előzetes vizsgálati eredményeit. A jelentés szerint az áldozat, Aisha Nur Azagi Igi, emberi jogi aktivista, aki török állampolgársággal is rendelkezett, „nagy valószínűséggel nem szándékos, közvetett találat következtében sebesült meg, amikor a Cahal katonái egy tüntetés fő felbujtójára céloztak.” A hadsereg közleménye szerint az incidens egy „erőszakos összecsapás során történt, ahol palesztinok tucatjai gyújtottak fel gumiabroncsokat és kövekkel dobálták meg a katonákat a Beita kereszteződésnél.” A Cahal közölte, hogy a katonai rendőrség nyomoz az ügyben, és a vizsgálat eredményeit a katonai ügyészség fogja értékelni.


14:31

Az izraeli hadsereg: Légicsapásban likvidáltuk a Hezbollah Radwan egységének parancsnokát Libanon mélyén

Az izraeli légierő bejelentette, hogy légicsapást mért a Hezbollah Radwan egységének egyik parancsnokára a libanoni Karoun térségében. A hadsereg közleménye szerint a célpont, Muhammad Kassem Al-Shaar, számos terrorcselekmény előkészítésében vett részt Izrael ellen. Emellett a Cahal tüzérségi támadást hajtott végre az al-Tzawna és Ayta al-Shaab falvak környékén, Dél-Libanonban.


14:23

Az izraeli hadsereg újraindította a műveletet Tulkaremben, jelentések lövöldözésről

Jelentős izraeli katonai erők, köztük a Sabak és a Határőrség egységei, jelenleg Tulkaremben hajtanak végre terrorellenes műveletet – közölte a hadsereg. Az al-Aksza Mártírjai Brigádok bejelentették, hogy heves tűzharcot folytatnak a menekülttáborban, míg a Vörös Félhold arról számolt be, hogy egy személy lábsérülést szenvedett a lövöldözés során. A biztonsági erők hangosbeszélőn felszólították a környékbeli bolttulajdonosokat, hogy zárják be üzleteiket, és menjenek haza.

Pénteken az izraeli erők befejezték tíznapos műveletüket Tulkaremben, amely a Ciszjordánia északi részén zajló terrorellenes hadművelet része volt.


14:14

A Hamasz gázai egészségügyi minisztériuma: Legalább 19 halott a Cahal támadásaiban Khan Junisz humanitárius övezetében

A Hamasz által irányított gázai egészségügyi minisztérium közleménye szerint legalább 19 ember vesztette életét az izraeli légicsapásokban az éjszaka folyamán Khan Junisz humanitárius övezetében. Korábban a Hamaszhoz kötődő hírügynökség körülbelül negyven halálos áldozatról számolt be.


13:54

Al-Mayadeen: Dróntámadás három rakétával egy lakás ellen Dél-Libanonban

A mai támadás Nabatiehben

A libanoni Al-Mayadeen csatorna beszámolója szerint egy drón három rakétával támadott meg egy lakást Dél-Libanonban, Nabatieh városában. A libanoni egészségügyi minisztérium közleménye szerint hatan megsérültek a támadásban.


13:39

A gázai egészségügyi minisztérium: A háború kitörése óta az áldozatok száma a Gázai övezetben 41 020-ra emelkedett

A Gázai övezetben a háború október 7-i kitörése óta az áldozatok száma 41 020-ra emelkedett – közölte a Hamasz által irányított gázai egészségügyi minisztérium. A minisztérium adatai szerint további 94 925 ember sérült meg.


13:28

Galant külföldi újságírókkal folytatott beszélgetésben: A Hamasz mint katonai szervezet már nem létezik a Gázai övezetben

Joav Galant védelmi miniszter külföldi újságíróknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a Hamasz katonai szervezetként már nem létezik a Gázai övezetben. Ugyanakkor, Galant szerint a Hamasz harcosai továbbra is gerillaharcot folytatnak, és az izraeli hadsereg még mindig harcol a szervezet terroristáival, valamint próbál fellépni a vezetőik ellen.


12:41

Ron Sherman édesanyja: A hadsereg képviselői megváltoztatták a halálának dátumát a sírkövön a légicsapás napjára

Ron Sherman édesanyja, akit október 7-én raboltak el a Gázai övezet környéki kapcsolattartó és koordinációs irodából, és a Hamasz fogságában halt meg, ma azt mondta, hogy az izraeli hadsereg képviselői megváltoztatták fia halálának dátumát a sírkövön a légicsapás napjára. Eredetileg Sherman holttestének Gázából való kihozatala dátuma, december 14., szerepelt a sírkövön, de később november 10-re, a támadás napjára változtatták. A hadsereg közleménye szerint a következő napokban befejezik Sherman halálának körülményeit tisztázó vizsgálatot, amelyet ismertetnek a családdal.

Ron Sherman

Az izraeli hadsereg Sherman holttestét Nick Bazer és Elia Toledano holttestével együtt egy dzsebalijai alagútból mentette ki, közel ahhoz a helyhez, ahol egy hónappal korábban a Hamasz vezetője, Ahmad Randor meghalt. Sherman és Bazer, 19 éves katonák, élve kerültek fogságba a gázai kapcsolattartó irodából, elrablásukat pedig a Hamasz egy videóban dokumentálta. Toledano, egy 28 éves tel-avivi férfi, a Reim-i buli helyszínéről lett elrabolva. A hadsereg korábban azt közölte, hogy a három túsz valószínűleg az izraeli légicsapások során felszabaduló mérgező gáz belégzésében halt meg, amelyben Randor is meghalt, de ezt nem lehetett bizonyossággal megállapítani. Tegnap a 12-es hírcsatornán jelent meg egy májusi toxikológiai jelentés, amely megerősítette, hogy a három túsz valóban a légicsapás következtében vesztette életét, de az izraeli hadsereg ezt nem hozta nyilvánosságra.

Sherman édesanyja, Maayan, ma a Galei Tzahal rádióinterjújában elmondta, hogy azóta egyetlen hivatalos biztonsági képviselő sem beszélt a családdal. Hozzátette: „Számunkra az a legfontosabb, hogy tudják, a túszok állandó életveszélyben vannak. Ha Ron és Nick a Cahal légicsapásai miatt haltak meg, és a hat másik túsz is akkor vesztette életét, amikor a terroristák úgy érezték, hogy a hadsereg közeledik… Pontosan ezt mondjuk állandóan: a Hamasz megsemmisítése és a túszok szabadon engedése nem működik együtt. Nem szabadulnak ki más módon, csak egy megállapodás keretében.”


12:27

Netanjahu nyilatkozataival ellentétben a hadsereg nem ismer Hamasz előkészületeket a túszok Egyiptomba csempészésére

A biztonsági rendszerben nem ismernek olyan Hamasz előkészületeket, amelyek célja, hogy a túszokat a Gázai övezetből Egyiptomba csempésszék a Filadelfi-út alatt ásott alagutakon keresztül. Ez ellentétben áll Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentésével, miszerint a döntés a katonai jelenlét fenntartásáról a Filadelfi-úton részben azon aggodalmakból fakad, hogy a szervezet megpróbálhatja a túszokat Egyiptomba, onnan pedig Iránba és Jemenbe csempészni. A mai Yedioth Ahronothban megjelent közlemény szerint a miniszterelnök felesége, Sara Netanjahu tegnap egy találkozón a túszok szüleivel kijelentette, hogy Izraelnek maradnia kell az útvonalon. A jelentés szerint így fogalmazott: „Nincs más választás a Filadelfi-tengely kapcsán, vannak hírek arról, hogy a túszokat Jemenbe és Iránba csempészhetik.”


12:15

Ophir Sofer bevándorlási és integrációs miniszter nemzeti egységkormány megalakítását szorgalmazta

Ophir Sofer (Vallásos Cionizmus) bevándorlási és integrációs miniszter a Nemzeti Emlékezés Ceremóniáján, amelyet a Cion foglyai és áldozatai emlékére rendeztek, nemzeti egységkormány megalakítására szólított fel. Beszédében Sofer hangsúlyozta, hogy a háború „drámai döntéseket hoz Izrael számára,” és kijelentette: „Eljött az idő az erők egyesítésére, hogy együtt tudjunk cselekedni. A közeljövő kihívásai megkövetelik ezt.” Hozzátette, hogy „nagy egyesítő szellemre van szükség, amely hisz a népben és a győzelemben. Soha nem látott kölcsönös felelősségre és szolidaritásra van szükségünk.”


11:29

Libanoni jelentés: Két sérült egy jármű elleni támadásban Szabdzsin térségében, az ország belsejében


10:32

Túszcsere ügyében tiltakozó aktivisták ülnek tucatnyi csomópontnál, kezüket megkötve és szemüket bekötve egy tiltakozó performansz részeként

Egy aktivista a Kneszet előtt, Jeruzsálemben, ma – Fotó: A túszok családjainak központja
Tiltakozás Beer-Sevában, ma – Fotó: A túszok családjainak központja

Túszcsere mellett kampányoló aktivisták tiltakozó performanszokat tartanak az ország számos központi csomópontján, közölte a túszok családjainak központja. A performansz részeként a tiltakozók szalagokkal takarták le a szemüket és kezüket megbilincselték, hogy szimbolizálják a túszok helyzetét.


05:22

Hamasz: Izrael hazudik, amikor azt állítja, hogy a megtámadott humanitárius területen a szervezet aktivistái voltak

A Hamasz tagadta, hogy aktivistái a Muwaszi humanitárius területen tevékenykedtek volna, és azt mondta, hogy Izrael állításai hazugságok, amelyek célja „az állampolgárok megölésének igazolása.”

Egy mentőszolgálat tagja elmondta, hogy a támadás mély krátereket okozott, és egész családok tűntek el a romok alatt. A mentőszolgálat egyik tisztje szerint a halottak és sebesültek száma tovább fog növekedni.


02:35

Gázai jelentések: A Cahal Khan Juniszban végrehajtott támadásának halálos áldozatainak száma 40-re emelkedett

A Hamaszhoz kötődő Shehab hírügynökség arról számolt be, hogy a Cahal Khan Juniszban végrehajtott támadásának halálos áldozatainak száma 40-re emelkedett. A gázai mentőszolgálat szerint eddig 65 sérültet és halottat emeltek ki a romok alól. A mentőszolgálat közleménye szerint a területen legalább 20 sátor volt, amelyekben több család tartózkodott.


01:36

Cahal: Harci repülőgépek Hamasz aktivistákat támadtak meg a Khan Junisz humanitárius területén; gázai egészségügyi források: legalább 14-en meghaltak

A Cahal bejelentette, hogy harci repülőgépek, a Sabak, az Aman és a Déli Parancsnokság irányításával támadták a Hamasz terrorszervezet aktivistáit, akik a szervezet egy, humanitárius területként elrejtett helyszínén tevékenykedtek Khan Juniszban. Gázai egészségügyi források szerint legalább 14 ember meghalt a támadásban, és a mentőcsapatok továbbra is dolgoznak a sebesültek kimentésén és elszállításán.

A hadsereg közleménye szerint a támadás során központi szerepet betöltő aktivisták kerültek célkeresztbe, akik „a Cahal és az izraeli állampolgárok elleni terrorista támadásokat készítettek elő és hajtottak végre.” A Cahal közölte, hogy „a támadás előtt számos lépést tettek annak érdekében, hogy minimalizálják a civil áldozatok esélyét, többek között precíziós fegyverekkel, légi megfigyeléssel és további hírszerzési adatokkal.” A közlemény szerint „ez egy újabb példa arra, hogy a terrorista szervezetek rendszeresen használják a Gázai övezet polgári lakosságát és infrastruktúráját, beleértve a humanitárius területeket, terrorcselekmények végrehajtására.”


01:01

Az UNRWA vezetője: A Cahal által feltartóztatott ENSZ-konvojt elengedték

Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője bejelentette, hogy a Cahal által feltartóztatott ENSZ-konvojt a Gázai övezetben szabadon engedték. Lazzarini elmondta, hogy a konvojt több mint nyolc órán át tartották vissza. Hozzátette, hogy „jelentős károkat okoztak a buldózerek az ENSZ páncélozott járműveiben.”


00:29

Gal Hirsch, a foglyok és eltűntek ügyével foglalkozó izraeli megbízott találkozott az Egyesült Államok túszügyekért felelős különmegbízottjával Washingtonban


23:45

Cahal: A Gázai övezet környékén működésbe lépett légiriadók téves riasztások miatt szólaltak meg


23:35

Cahal: Egy jármű katonák felé gyorsított az egyiptomi határnál, a gyanúsítottak után hajtóvadászat indult


23:11

Légiriadók léptek életbe a Gázai övezet környékén


23:01

Túszok hozzátartozói Netanjahu videójára reagáltak: „Látjuk, hogyan teszel meg mindent, hogy meghiúsíts minden kísérletet az egyezségre”

A túszok hozzátartozói, a Fórum Haim tagjai reagáltak Benjamin Netanjahu miniszterelnök videójára, amelyet azután tett közzé, hogy nyilvánosságra kerültek a beszélgetéseiről készült felvételek, amelyekben Uri Danino, az egyik elhunyt túsz apjával beszélgetett. A videóban a miniszterelnök azt mondta, hogy ő és a felesége „szívszorító találkozókra járnak, amelyek egyszerűen darabokra törik a szívünket. Hallgatom, figyelek, és nem ítélkezem. Mindent megteszek, hogy visszahozzam a túszokat, és hogy megnyerjük a háborút.”

Zehir Shaar Mor, a fogságban meggyilkolt Avraham Munder unokaöccse így reagált: „Látjuk, hogyan teszel meg mindent, hogy meghiúsíts minden kísérletet az egyezségre. Ne próbálj meg minket becsapni. Az egész világ látja, és az örökséged úgy fog az emlékezetben maradni, mint a cserbenhagyás embere.” Maayan Sherman, a fogságban meghalt Ron Sherman katonának az édesanyja pedig azt mondta: „Ront a Cahal bombázásai ölték meg, amelyek Ahmad Randor ellen irányultak, hogy elfoglalják az övezet északi részét. Te vagy az az ember, aki miatt a fiamat elrabolták. Te vagy az az ember, aki miatt még mindig 101 túsz van Gázában.”


21:27

Sabak: A 6-os úton délután elfogott palesztin egy támadásra készülő sejt tagja volt, két további gyanúsítottat Hebron mellett tartóztattak le

A megtalált fegyverek, ma – Fotó: Biztonsági Erők Sajtószolgálata

A Sabak három palesztint tartóztatott le, akik támadást terveztek végrehajtani, köztük egyet, akit délután a 6-os úton fogtak el, valamint kettőt, akiket otthonaikban, a Hebron melletti Bani Naim faluban tartóztattak le – áll a biztonsági erők közleményében. A közlemény szerint a három gyanúsított „azonnali időkereten belül” tervezett végrehajtani egy támadást.


21:21

Cahal: Katonák feltartóztattak egy ENSZ-konvojt az övezet északi részén, hírszerzési információk alapján gyanúsítottak vannak benne

A Cahal bejelentette, hogy katonák feltartóztattak egy ENSZ-konvojt az övezet északi részén, hírszerzési információk alapján, miszerint több gyanúsított palesztin is a járművek között tartózkodik. A közlemény szerint a katonák feltartóztatták a konvojt, hogy kihallgassák a gyanúsítottakat. Emellett megjegyezték, hogy a konvoj nem gyermekbénulás elleni oltóanyagot szállít, hanem az ENSZ dolgozóit szállítja.


21:11

Túszok rokonai és aktivisták tüntetnek Deri háza előtt Jeruzsálemben: „Te vagy az ember, aki nyomást tud gyakorolni Bibi-re”

Körülbelül 200 ember, köztük túszok rokonai tüntetnek a Sász elnöke, Arje Deri háza előtt Jeruzsálemben, és arra kérik, hogy járjon közben az ügylet előmozdítása érdekében. Daniel Lifshitz, Oded Lifshitz, a gázai túsz unokája, valamint Yocheved, akit novemberben szabadítottak ki, Derihez fordult: „Te vagy az ember, aki megmentheti a túszokat, te lehetsz a megváltójuk. Kérlek, légy bátor, és hozd haza a túszokat. Most van itt az idő. Az egész zsidó nép támogat téged a foglyok megváltásának parancsában. Te tudod, hogyan gyakorolj nyomást Bibire és minden szükséges emberre.”

Tüntetők a tel-avivi Begin úton, ma este – Fotó: Itai Ron

Lévi Ben Baruch, Idan Alexander túsz nagybátyja így szólt: „Az idők parancsa a túszok kiszabadítása, semmi más nem fontos vagy sürgős. Ne hallgass, kelj fel és követelj ügyletet most.” Slomo Mansur túsz húga, Hadassza Lazar hozzátette: „Szabadítsátok ki az összes túszt egy megállapodás révén, ne katonai nyomás útján, mert a katonai nyomás csak megölt minket.”


21:05

Az ENSZ főtitkára: A Gázai övezetben tapasztalt halál és pusztítás a legrosszabb, amit eddig láttam

Az ENSZ főtitkára, António Guterres kijelentette: „A Gázában tapasztalt szenvedés szintje példátlan az ENSZ-főtitkári hét éves hivatali időm alatt.” Guterres hozzátette: „Soha nem láttam olyan halált és pusztítást, mint amit az elmúlt hónapokban Gázában.”

Guterres az Associated Press hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy „nem reális” azt gondolni, hogy az ENSZ bármilyen szerepet tölthetne be Gáza jövőjében, legyen szó a terület irányításáról vagy békefenntartó erők jelenlétéről, mivel valószínű, hogy Izrael nem fogadná el ezt a megoldást. Hozzátette, hogy az ENSZ készen áll minden szerep betöltésére, amit a nemzetközi közösség kér tőle, „a kérdés az, hogy az érintett felek elfogadják-e, különösen Izrael.”


19:48

Cahal: Két katona könnyebben megsérült három légi célpont becsapódásától Slomi közelében

Két katona könnyebben megsérült a nap folyamán Slomi közelében, három légi célpont becsapódásának következtében – közölte a Cahal. A hadsereg továbbá bejelentette, hogy csapást mértek katonai épületekre, egy megfigyelőállomásra és egy Hezbollah-terroristára Dél-Libanonban.


19:37

Az Egyesült Államok felszólította Katart és Egyiptomot, hogy gyakoroljanak nyomást a Hamaszra követeléseik visszavonása érdekében

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke ma tanácskozást tart a Nemzetbiztonsági Tanáccsal egy újabb kísérlet részeként, hogy kimozdítsa a túszegyezményt a holtpontról. A találkozót megelőzően az elnök tanácsadói beszélgetéseket folytattak az Egyesült Államokkal közvetítő más országok vezetőivel, köztük Egyiptommal és Katarral, annak érdekében, hogy ezek az országok nyomást gyakoroljanak a Hamaszra, hogy vonják vissza újabb követeléseiket a foglyok szabadon bocsátásával kapcsolatban.


18:00

A hétfői hírek folytatása 

2024. szeptember 9., hétfő >>

Főkép: Elhanan Danino a túszok terén, ma este – Fotó: Tomer Appelbaum

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet