2024. szeptember 12., csütörtök, a háború 342. napja


00:00

Véget értek a csütörtöki jelentések

Pénteki jelentések >>


23:24

A Merom Galil Regionális Tanács felszólította több település lakóit, hogy maradjanak a védett területek közelében

A Merom Galil Regionális Tanács arra utasította több település lakóit, hogy maradjanak a védett területek közelében, korlátozzák mozgásukat a nyílt tereken, kerüljék a csoportosulásokat, és tartsák be a polgári védelem riasztásait.

Az utasításokat a következő településeknek adták: Avivim, Dovav, Alma, Rachania, Kerem Ben Zimra, Dalton, Dalton Park, Safsufa, Meron, Or HaGanuz, Bar Jochaj, Kadita Amuka és Biria.


22:16

Az állam a Legfelsőbb Bíróságnak: Izraelnek nem kell növelnie a segélyeket a Gázai övezet számára, mert a Cahal nem gyakorol „hatékony ellenőrzést” az övezet felett

Az állam válaszolt a Legfelsőbb Bíróság előtt benyújtott keresetekre, amelyeket emberi jogi szervezetek nyújtottak be, követelve, hogy Izrael bővítse a humanitárius segélyek mértékét a Gázai övezet számára. A felperesek azzal érveltek, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság szerint Izrael megszálló hatalomként felelős a lakosság ellátásáért. Az állam válaszában közölte, hogy Izrael nem gyakorol „hatékony ellenőrzést” a terület felett, ezért nem köteles növelni a humanitárius segélyeket.

Az állam azzal érvelt, hogy a Cahal nem tartózkodott, és jelenleg sem tartózkodik azokon a területeken, ahol a lakosság él; hogy az izraeli erők még mindig terroristák ellen harcolnak, és az állam nem képes kormányzati feladatokat ellátni a területen; és hogy bár a Hamasz jelentős veszteségeket szenvedett, még mindig működik, és fenntartja kormányzati funkcióit. Az állam szerint a hadseregnek vissza kell térnie azokra a területekbe, ahonnan kivonultak, beleértve Gáza városát, a központi táborokat és Khan Juniszt, mivel a Hamasz megpróbálja újjáépíteni képességeit. „Ezeken a területeken a Hamasz politikai szervei, a polgári szolgáltatásokat nyújtó szervezetek és a szervezet végrehajtó erői működnek” – áll a közleményben.

A Gisha szervezet, amely az egyik felperes, közölte: „Az állam válasza azt bizonyítja, hogy Izrael továbbra is tagadja kötelezettségeit a Gázai övezet lakosságával szemben. A Hágai Nemzetközi Bíróság egyértelműen kimondta, hogy Izrael megszálló hatalom a Gázai övezetben, az állam pedig elutasítja a felelősségét, és tagadja cselekedeteinek katasztrofális következményeit az övezetben.”


21:35

Cahal: Három iszlám dzsihádista harcost likvidáltunk Tulkarm közelében egy légicsapással

A Cahal és a Sabak közölték, hogy tegnap éjszaka egy légicsapás során likvidáltak három fegyveres terroristát, akik autóval utaztak, részeként egy átfogó hadműveletnek Ciszjordánia északi részén. A közlemény szerint az áldozatok az Iszlám Dzsihádhoz tartoztak, és izraeli települések, valamint biztonsági erők elleni terrortevékenységekben vettek részt. A biztonsági erők szerint közülük ketten, Imad Sahade és Szalah Elbado, az iszlám dzsihád vezetői voltak a Nur as-Szamsz menekülttáborban Tulkarem közelében, míg a harmadik, Mohamed Abu Atiya, részt Makszim Rizskov harcos meggyilkolásában októberben.


20:24

Több száz tüntető a túszok szabadon bocsátásáért időnként lezárja a Begin utat Tel-Avivban

Tüntetők a Begin úton, ma este – Fotó: Jair Bril

Több száz tüntető vonult a tel-avivi Begin útra, a Kirya elé, hogy a túszok szabadon bocsátását követeljék, időnként lezárva az utat. A tüntetők között túszok családtagjai is jelen vannak.

Túszok hozzátartozói és a szabadon bocsátásukért tüntetők a Begin úton, Tel-Avivban, ma este – Fotó: Itai Ron
Egy rendőr eloltja a tüntetők által gyújtott tüzet a Begin úton, ma – Fotó: Itai Ron

19:34

Szaúdi jelentés: Három halott, köztük egy gyermek, egy dél-libanoni motor elleni támadásban

A támadás helyszíne Dél-Libanonban, ma – Fotó: nincs adat

A jelentések szerint három ember, köztük egy gyermek, meghalt, amikor támadás ért egy motorkerékpárt Nabatijja területén, Dél-Libanonban.


19:00

A Cahal kilenc alagutat talált, amelyek Gázából a Fildelfi-tengely alatt Egyiptomba vezettek, és mindet lezárták az egyiptomi oldalról még a háború előtt

Kilenc alagutat találtak, amelyek a Filadelfi-tengely alatt vezetnek Gázából Egyiptomba, és mindet lezárták az egyiptomi oldalról még a háború előtt. A Cahal szerint a legtöbb alagútban folyó tevékenység a volt egyiptomi elnök, Mohamed Murszi uralma alatt, 2012 és 2013 között zajlott, majd Abdel Fattah al-Sziszi hatalomra kerülésével lezárták őket, ami megnehezítette a Hamasz számára a fegyverek csempészetét a Gázai övezetbe.

A Cahal szerint alacsony a valószínűsége annak, hogy az alagutakat fegyvercsempészetre használnák. A hadsereg úgy véli, hogy a legtöbb fegyvert Gázában gyártották, és a Hamaszhoz kerülő anyagokat föld feletti útvonalakon, vagy a Rafahi átkelőn és Kerem Salomnál csempészték be.


18:18

Légiriadó Zeraat településen, Nyugat-Galileában


18:04

Cahal: Likvidáltuk a Hezbollah egyik harcosát Szíriában, néhány robbanó drón zuhant le Galileában

A Cahal közölte, hogy likvidálták a Hezbollah egyik harcosát Kunajtra körzetében, Szíriában. A hadsereg közleménye szerint Ahmed al-Dzsabr a „Golán-dosszié” egységhez tartozott, és egy másik, iráni irányítás alatt álló személyt is támadás ért Ráfid közelében, Szíriában. A hadsereg továbbá közölte, hogy néhány robbanó drón, amely Libanonból érkezett, lezuhant Keren Naftali közelében, Galilea északi csücskében.


17:08

Hét tűzoltócsapat dolgozik a Libanonból érkező kilövések következtében Abdon közelében keletkezett tűz megfékezésén

Tűz Ma’iliya közelében, ma – Fotó: Északi Körzeti Tűzoltóság és Mentőszolgálat

A tűzoltóság és mentőszolgálat közlése szerint hét tűzoltócsapat küzd a tűz ellen, amely Abdon közelében keletkezett, és terjed a település felé. A közlemény szerint a tűz már több tucat dunámnyi területet érint.


17:08

Cahal az UNRWA állítására reagálva, miszerint alkalmazottai meghaltak a nuszairati támadásban: Két terrorista az ügynökség alkalmazottja volt

A Cahal ma közölte, hogy az UNRWA állítására válaszul, miszerint alkalmazottai meghaltak a tegnapi támadásban az „Al-Dzsauoni” iskola ellen Nuszairatban, kapcsolatba léptek az ügynökséggel további információkért, de még nem kaptak választ. A hadsereg ugyanakkor közölte, hogy sikerült azonosítani több áldozatot, és közzétette kilencük nevét, köztük két személyt, akik az ügynökség alkalmazottjai voltak.

A Cahal szerint a két személy: Jasszer Ibrahim Abu Sharrar, a Hamasz katonai szárnyának tagja és a Hamasz sürgősségi bizottságának tagja Nuszairatban, valamint Ijad Matar, a Hamasz katonai szárnyának aktivistája.


16:46

Légiriadó volt Avivimban


16:01

Yossi Sariel, a 8200-as egység parancsnoka, bejelentette távozását

A 8200-as egység parancsnoka, Yossi Sariel – Fotó: Moti Kimchi

Yossi Sariel dandártábornok, a 8200-as egység parancsnoka, bejelentette, hogy lemond pozíciójáról az október 7-i kudarc miatt. Az egység katonáinak írt levelében Sariel így fogalmazott: „Október 7-én, 06:29-kor nem teljesítettem a feladatomat, ahogy magamtól elvártam, és ahogy beosztottjaim, parancsnokaim és az általam oly szeretett állampolgárok is elvárták tőlem. Ma, a háborús helyzet és az egység erősítésének, valamint az első vizsgálatok befejezésének folyamatában arra kérem feletteseimet, hogy a megfelelő időben adják át a stafétát az utódomnak.”

Sariel hozzátette, hogy ma fejeződött be az egységük szerepét vizsgáló elsődleges jelentés az október 7-i hírszerzési kudarc kapcsán. „Személyesen hibáztam, mert nem értettem meg teljes mértékben a helyzetet, és ezért nem is tükröztem eléggé azt, hogy a Gázai határ egyedi helyzetében más kockázatkezelési módszerre van szükség. A 8200-as egység hírszerzési és operatív kudarcának teljes felelőssége az enyém. Tudom, hogy minden tőlem telhetőt megtettem, mégis bekövetkezett a legrosszabb, és mélyen bocsánatot kérek. Bocsánatot kérek, hogy nem teljesítettem a feladatot, ahogyan vártátok tőlem, és ahogyan én is elvártam magamtól. Tudom és fájdalmasan érzem, hogy a történteket már nem lehet visszafordítani. Meghajtom fejemet.”


14:50

Cahal: Egy hajó két civillel Libanon vizeire sodródott, de kimentették őket

A Cahal bejelentette, hogy egy hajó, amelyen két civil tartózkodott, Libanon tengeri területére sodródott, de sikeresen kimentették őket.


14:38

Netanjahu irodája: A Hamasz elutasította az Egyesült Államok legutóbbi ajánlatát, és továbbra is akadályozza a megállapodást

Benjamin Netanjahu miniszterelnök irodája ma közleményt adott ki, amelyben bírálja a Hamasz magatartását a túszokkal kapcsolatos tárgyalások során. A közlemény szerint „a Hamasz megpróbálja elrejteni azt a tényt, hogy továbbra is ellenzi a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodást, és akadályozza azt. Míg Izrael elfogadta az Egyesült Államok augusztus 16-án benyújtott végső közvetítési ajánlatát, a Hamasz elutasította az ajánlatot, és hidegvérrel megölt hat túszunkat.”

A Hamasz tegnap bejelentette, hogy tárgyaló csapata találkozott Katari miniszterelnökkel, Mohamed Al-Tanival és az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, Abbas Kammellel, és tárgyaltak egy tűzszüneti megállapodásról és a túszok szabadon bocsátásáról. Az értesülések szerint a Hamasz készen áll arra, hogy azonnali tűzszünetet kössön az Egyesült Államok korábbi ajánlatának alapján, anélkül, hogy bármelyik fél új feltételeket szabna.


14:22

Légiriadók voltak a Felső-Galileában egy drón behatolása miatt


14:15

Cahal: Körülbelül 15 rakétát lőttek ki Libanonból, tüzek keletkeztek Nyugat-Galileában a becsapódások következtében

A Cahal közölte, hogy körülbelül 15 rakétakilövést észleltek Libanonból Nyugat-Galilea felé. Néhány rakétát elfogtak, a többi Matzuva és Micpe Hila környékén csapódott be, tüzeket okozva. A hadsereg közölte, hogy harci repülőgépek célpontokat támadtak a Hezbollah Dél-Libanonban található állásainál. Az izraeli tűzoltóság és mentőszolgálat nyolc tűzoltócsapattal dolgozik a lángok megfékezésén, és repülőgépeket is bevetettek a tűz oltására. A tűzoltóság szerint a tűz széles körben terjed a 89-es út mentén, Máalot és Neve Ziv között, a becsapódások következtében.

A tűzoltás vezetője elmondta: „Nyílt területen keletkezett tűzről van szó, amely a rakétabecsapódások miatt terjed. Szerencsére a becsapódások az út szélét érték, néhány méterre az úttól és egy benzinkúttól, de jelenleg a tűz gyorsan terjed, és veszélyt jelent a benzinkútra. A központi galileai tűzoltóállomás összes csapata, valamint a repülőgépek úton vannak, hogy megállítsák a tűz terjedését.”

Tűz keletkezett Felső-Galileában a becsapódások következtében, ma – Fotó: nincs megadva

12:59

Légiriadók voltak Nyugat-Galileában


11:43

Jelentés: Izraeli különleges erők behatoltak a Forradalmi Gárda egyik létesítményébe Szíriában, felszerelést hoztak el, lerombolták a helyet, majd elmenekültek

Füst gomolyog Hama város környékén, a héten

A Közel-Kelet szakértő, Eva J. Koulouriotis részleteket tett közzé az X-fiókjában az Izraelnek tulajdonított támadásról, amely a hét elején történt Miszjaf város közelében, Szíriában. Koulouriotis szerint egy körülbelül egy óráig tartó különleges művelet során izraeli különleges erők behatoltak a Forradalmi Gárda katonai létesítményébe, onnan felszerelést és dokumentumokat hoztak el, majd a helyet lerombolták és elmenekültek, miközben harci repülőgépek légi fedezetet nyújtottak nekik. Elmondása szerint a létesítmény Irán és Szíria közös projektje volt, amely fegyverek, köztük precíziós rakéták és pilóta nélküli repülőgépek kutatására, fejlesztésére és gyártására szolgált. A több mint egy évtizede működő létesítmény logisztikai támogatást nyújtott a Hezbollah számára, és korábban is célpontja volt izraeli támadásoknak.

Koulouriotis elmondta, hogy a művelet egy többirányú légicsapással kezdődött, amely a létesítményhez vezető utak egy részét, valamint a szíriai hadsereghez kapcsolódó parancsnoki központot érintette. Ezt követően a légi erők helikopterei, amelyek a különleges erőket szállították, közeledtek a létesítményhez, harci helikopterek és drónok kíséretében.


09:49

Szíriai médiabeszámoló: Izraeli dróncsapást hajtott végre a Kuneitra-Damaszkusz úton, ketten meghaltak


08:28

Jelentés: A Roosevelt repülőgép-hordozó elhagyta a Közel-Keletet és az USA felé tart

Az amerikai Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó elhagyta a térséget, és visszaindult az Egyesült Államok felé – közölték hivatalos amerikai források a Washington Posttal. A Roosevelt az egyik a két repülőgép-hordozó közül, amelyet az elmúlt hetekben a térségbe helyeztek át, mivel aggódnak az északi térségben kialakult feszültség eszkalációja miatt a Hezbollah és Irán kapcsán, különösen Iszmail Hanije és a Hezbollah magas rangú vezetője, Fuad Shukr elleni merényletek után. Jelenleg csak az Abraham Lincoln repülőgép-hordozó maradt a térségben. A források hozzátették, hogy a Roosevelt mellett egy rakétahordozó romboló is távozott, amely a harccsoportjához tartozott.


07:40

A biztonsági erők letartóztattak egy Halhoul-i lakost, akit a múlt havi Hebron melletti autóbomba robbantásban való részvétellel gyanúsítanak

A biztonsági erők az éjszaka folyamán letartóztattak egy Halhoul-i lakost, akit a múlt hónapban Hebron mellett történt autóbomba robbantásban való részvétellel gyanúsítanak. A Cahal, a Yamam és a Sabak katonái a halhoul-i kórházban tartóztatták le a gyanúsítottat , ahol a robbantásban szerzett sérülései miatt ápolták, majd átadták a Sabaknak kihallgatásra.


05:13

Washington Post: Az amerikai állampolgárt, aki Ciszjordániában meghalt, a tüntetők visszavonulása után lőtték le – ellentétben a Cahal vizsgálatával

A Washington Post közzétett egy vizsgálatot az amerikai állampolgár hétvégén történt lelövéséről a Bétá faluban zajló tüntetés során. A jelentés szerint a lövést akkor adták le, amikor a tüntetők visszavonultak a falu irányába, ellentétben a Cahal vizsgálatának megállapításaival. A jelentés szerint Aisha Nur Azagi Igi aktivistát akkor lőtték le, amikor több mint 200 méterre volt a Cahal erőitől. Továbbá azt írták, hogy a lövés körülbelül fél órával az összecsapások csúcspontja után, és körülbelül 20 perccel azután történt, hogy a tüntetők elkezdtek visszavonulni a falu felé. A lap szerint a vizsgálat eredményei 13 szemtanú beszámolóin és több mint 50 videón és fényképen alapulnak.

Kedden a Cahal közzétette a vizsgálat előzetes eredményeit, amelyek szerint Azagi Igi „nagy valószínűséggel egy közvetett, nem szándékos Cahal-lövés áldozata lett, amely egy fő felbujtót célzott.” A hadsereg közleménye szerint az eset „egy erőszakos összecsapás során történt, amikor palesztin gyanúsítottak gumiabroncsokat gyújtottak meg és kövekkel dobálták a Cahal erőit Bétá kereszteződésénél.” A Cahal közölte, hogy az esetet a katonai rendőrség vizsgálja.


03:00

Cahal: A légiriadók Arab al-Aramsában téves riasztás miatt aktiválódtak


02:44

Légiriadók léptek életbe Arab al-Aramsában, Nyugat-Galileában


00:15

Cahal: A Netiv HaAszarában aktivált légiriadók téves riasztás miatt voltak


00:02

Légiriadók léptek életbe Netiv HaAszarában, a Gázai övezet közelében


22:13

Daniella Gilboa édesanyja a Gafni háza előtti tüntetésen: A kétségbeesés szélén állunk, továbbra is kiáltani fogunk, amíg nem tesz lépéseket

Tüntetés Gafni háza előtt Bnei Brakban, ma este – Fotó: Itai Ron

Ma este tüntetést tartottak Moshe Gafni (Tórai Zsidóság) képviselő háza előtt Bnei Brakban, követelve, hogy támogassa a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodást. Ela Ben Ami, Ohad Ben Ami túsz lánya a következőket mondta Gafninak: „Azért beszélek hozzád itt, a házad alatt, hogy elérjem, hogy teljesítsd a legnagyobb micvát a zsidóságban, a túszok megváltását. Vissza tudod hozni az apámat, segíthetsz, hogy újra megölelhessem.” Hozzátette, hogy két hónappal ezelőtt találkozott Gafnival. „Azt mondtad, hogy visszahozod az apámat. Itt állok két hónappal később, és azóta 12 túsz vesztette életét” – mondta. „A szemembe néztél és azt mondtad, hogy megteszed, és itt az ideje, mert ha az apám elveszti az életét, és te nem tettél semmit, az a te felelősséged lesz.”

Orli Gilboa, Daniella Gilboa túsz édesanyja, azt mondta: „A kétségbeesés szélén állunk, szükségünk van a segítségedre, és amíg nem segítesz nekünk, folyamatosan ide fogunk jönni. Folyamatosan ide fogunk jönni, és kiáltani fogunk, amíg nem teszel lépéseket, a szükséges lépéseket, hogy megmentsd ezeket a zsidókat, a testvéreinket.”


22:03

Hamasz: Küldöttségünk találkozott Katar miniszterelnökével és Egyiptom hírszerzési vezetőjével, és a tűzszüneti megállapodásról tárgyalt

A Hamasz közölte, hogy tárgyalóküldöttsége találkozott Katar miniszterelnökével, Mohamed al-Tanival, valamint Egyiptom hírszerzési vezetőjével, Abbas Kammellel. A találkozón a tűzszüneti megállapodásról és a túszok szabadon engedéséről tárgyaltak. A Hamasz ismételten hangsúlyozta készségét arra, hogy azonnal tűzszüneti megállapodást kössön az Egyesült Államok korábbi javaslata alapján, anélkül, hogy bármelyik fél új feltételeket támasztana.


21:49

A Hamasz információs minisztériuma: A halottak száma a Cahal által Nuszairatban végrehajtott iskolai támadásban 18-ra emelkedett

A Hamasz információs minisztériuma közölte, hogy a Cahal támadásában az „Al-Dzsáuni” iskolában, Nuszairat menekülttáborában a halottak száma 18-ra emelkedett. A Cahal korábban közölte, hogy vadászgépei támadást hajtottak végre az iskolánál, amely a Hamasz parancsnoki és irányítási központjaként szolgált.


21:33

Több mint száz rakétát lőttek ki ma Galilea felé; a Cahal folytatja a támadásokat Dél-Libanonban

A Cahal közleménye szerint ma este körülbelül 40 rakétát lőttek ki Libanonból Izrael irányába, amelyek nyílt területeken landoltak, személyi sérülés nem történt. A hadsereg szerint ebből mintegy 30 rakétát a nyugat-galileai Arab al-Aramsa környékére, további tíz rakétát pedig az észak-galileai Mattat környékére lőttek ki. A Cahal korábban közölte, hogy ma 60 rakétát lőttek ki a nyugat-galileai és észak-galileai területekre, ezek közül 30 rakéta érte el Libanonból Kfar Szold kibuc térségét, ahol nyílt területekre estek, míg 30 másik rakéta szintén nyílt területekre zuhant Abirim térségében. Összességében ma több mint száz rakétát lőttek ki Galileára.

A hadsereg közleménye szerint vadászgépek támadták a Hezbollah infrastrukturális létesítményeit Al-Hariba térségében Dél-Libanonban, valamint rakétaindítót Ajta as-Shaab környékén. Emellett az izraeli légierő vadászgépei katonai épületeket támadtak Hula, Ajta as-Shaab és Marwahin területén.


20:47

A Cahal légitámadást hajtott végre Tulkaremnél, a palesztin egészségügyi minisztérium: Három ember meghalt

A Cahal korábban bejelentette, hogy légitámadást hajtott végre Tulkarem térségében, és a palesztin egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint három ember meghalt.


20:22

Az amerikai tüntető családja, aki a Cahal lövése következtében halt meg: Biden részt vesz a fedőakcióban

Az amerikai tüntető családja, aki a Cahal lövése következtében halt meg, azt állította, hogy Joe Biden amerikai elnök azon kijelentése, miszerint a haláleset „baleset” volt, a „izraeli hadsereg azon tervének” támogatása, amely célja, hogy megfossza a palesztinokat földjeiktől. A család szerint Biden nyilatkozata „amerikai állampolgár meggyilkolásának eltussolására tett kísérlet”. Azt állították, hogy Aisha Nur Azagi Igi „egy nemzetközi aktivista volt, aki támogatta a palesztinokat az ő harcukban, amit Biden maga nevezett a ‘telepesek szélsőséges erőszakának, amely a palesztinok földjének elvételére irányul’. Ennek ellenére Biden a halálát balesetnek nevezi. Egy amerikai állampolgár halt meg egy idegen hadsereg célzott támadásában, és Biden elnöknek, valamint alelnökének, Harrisnek egy független és átlátható vizsgálatot kellene elrendelnie a halálának körülményeiről.”

Aisha Nur Azagi Igi, egy 26 éves amerikai-török emberi jogi aktivista, fejbe lőtték élő lőszerrel, és Nabluszban, a Rafidia kórházba szállították, ahol halottnak nyilvánították. A Cahal közzétett egy előzetes vizsgálati eredményt, amely szerint Azagi Igi „nagy valószínűséggel közvetett, nem szándékos Cahal-lövés következtében halt meg, amely egy fő felbujtót célzott”.


20:04

Több száz tüntető Tel-Avivban a túszok szabadon bocsátásáért

Tüntetők Tel-Avivban, ma este – Fotó: Hadasz Paroush

Több száz tüntető vonult a tel-avivi Begin útra, hogy a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás mellett álljanak ki. A tüntetők déli irányban blokkolják az utat, és kartonokkal írták fel a földre: „Mennyi vér fog még hiába kiontani?”. A tüntetésen túszok családtagjai is részt vesznek, köztük Einav Zangauker, Matan Zangauker túsz édesanyja, valamint Jehuda Cohen, Nimrod Cohen túsz édesapja.


19:42

Több száz ember tüntet a túszok hazahozataláért több északi helyszínen

Tüntetők a Nahalal kereszteződésénél, ma – Fotó: Cvika Golan

Több száz ember tüntet a túszok hazahozataláért Nahalal kereszteződésénél, Ogén kereszteződésénél, a Haifai Szer könyvnél és a Beit Janai csomópontnál, ahol az észak felé tartó 2-es út le van zárva a déli irányból érkezők számára.

Tüntetők a Beit Janai csomópontnál, ma este – Fotó: A nép tiltakozása, Emek Hefer

19:40

A Hamasz vállalta a felelősséget 30 rakéta kilövéséért a nyugat-galileai Cahal bázisok felé


19:37

Cahal és Sabak: Likvidáltuk a terroristát, aki részt vett Noa Marciano fogva tartásában, akit a Hamasz meggyilkolt

Noa Marciano – Fotó: a Modiin Net Facebook-oldala

A Cahal és a Sabak közölte, hogy az izraeli légierő drónja likvidálta Abdullah Abu Riala-t, a Hamasz Shati brigádjának tagját, aki részt vett Noa Marciano fogva tartásában, akit a Hamasz fogságában gyilkoltak meg, és részt vett az október 7-i mészárlásban. A szervezetek hozzátették, hogy az izraeli légierő drónja likvidálta a terroristát, Iman Khalid Ahmad Abu El-Hanit, aki szintén részt vett az október 7-i mészárlásban.


18:58

Galant: Találtunk egy dokumentumot, amelyet a Hamasz Khan Junisz-i parancsnoka írt, és amely leírja a szervezet nehéz helyzetét

Joav Galant védelmi miniszter bemutatott egy dokumentumot, amelyet állítása szerint a Cahal által megölt Khan Junisz-i Hamasz parancsnok, Ráfah Szaláma írt, és amelyben leírja a szervezet nehéz helyzetét. Galant szerint Szaláma azt írta, hogy a Hamasz fegyverzetének 70%-át megsemmisítették, beleértve a szervezet birtokában lévő rakéták 95%-át, továbbá a fegyveresek 50%-a meghalt vagy megsebesült, és sok harcosuk elmenekült. Galant hozzátette, hogy Szaláma becslése szerint a szervezet harcosainak már csak 20%-a maradt meg.

„Ez valódi válság, amely a Hamaszt sújtja, és eléri a legmagasabb rangú parancsnokokat is” – mondta Galant. „Szinvár testvéreihez kiált segítségért, de ők nyilvánvalóan nem tudják megmenteni, mert mi folytatjuk az erőfeszítéseinket.” Galant hozzátette: „Lépésről lépésre erőfeszítéseink elérik a Hamasz minden magas rangú vezetőjét, beleértve a Szinvár testvéreket is.”


18:31

A Hamasz tájékoztatási minisztériuma: A Cahal nuszairati iskolát ért támadás halálos áldozatainak száma 14-re emelkedett

Az iskola, amelyet a Cahal támadása ért Nuszairatban, ma – Fotó: Khamis Al-Rifi / Reuters

A Hamasz tájékoztatási minisztériuma közölte, hogy a Cahal által az „Al-Dzsauoni” iskolát ért támadás a Nuszairat menekülttáborban 14 halálos áldozatot követelt.


18:18

Gary Gideon Hangaal, 24 éves, Nof Hagalilból, életét vesztette a Givat Aszaf melletti teherautós gázolásban

Gary Gideon Hangaal

A Cahal bejelentette, hogy Gary Gideon Hangaal, 24 éves, Nof Hagalilból, ma reggel életét vesztette, amikor egy teherautó elütötte a Givat Aszaf melletti buszmegállónál.

A teherautó, amelyet egy biztonsági forrás szerint a Ramallah melletti Rafat faluból származó sofőr vezetett, elgázolta a buszmegállónál tartózkodó Cahal egységet. A sofőrt meglőtték és kórházba szállították.


18:16

Légiriadók Felső-Galileában


18:00

A szerdai hírek folytatása 

2024. szeptember 11., szerda >>

Főkép: A Filadelfi út, a múlt hónapban – Fotó: David Becher














Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet