2024. szeptember 17., kedd, a háború 347. napja


00:00

Véget értek a keddi jelentések

Szerdai jelentések >>


23:37

Galant védelmi miniszter helyzetértékelést tartott Halevi vezérkari főnökkel a Kirjában

Galant és Halevi a Kirjában, ma este – Fotó: Védelmi Miniszter Kommunikációs Osztálya

23:05

Libanon: 11 ember meghalt a Hezbollah rádióadói robbanásában; körülbelül 4 000 sérült, közülük 400 súlyos állapotban

A libanoni egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy 11 ember meghalt a rádióadó készülékek robbanásában az ország különböző részein, és körülbelül 4 000-en megsérültek, 400-an közülük súlyosan. A szaúdi Al-Hadath csatorna forrásai szerint mintegy 500 ember elveszítette a látását.


22:38

A túszok családjainak központja: Holnap országszerte tüntetések lesznek egész nap a túszok hazahozataláért

Holnap országszerte több tucatnyi tüntetés lesz egész nap a túszok hazahozatalának követelésével – közölte a túszok családjainak központja. A központ felszólította a nyilvánosságot, hogy támogassa a túszok családjait, és menjenek ki az utcákra. A tüntetéseket Jeruzsálemben, Tel-Avivban, Haifán, Rison Lecionban, Sohemben, Haderán, Kfar Szabán, Rehovotban és más helyszíneken rendezik meg az országban.


22:24

Irán: A rádióadó készülékek felrobbantása – „Izrael terrortámadása”

Abbas Arakchi, Irán külügyminisztere elítélte a Libanonban történt rádióadó készülékek felrobbantását, és kijelentette, hogy ezt Izrael hajtotta végre, és „terrortámadásnak” minősítette. Arakchi a libanoni külügyminiszterrel, Abdallah Bou Habibbal folytatott beszélgetésében részvétét fejezte ki, és segítséget ajánlott fel Bejrútnak. Az iráni nagykövet Libanonban könnyebb sérüléseket szenvedett az Izraelnek tulajdonított támadás során, bár csak nagyon enyhén sérült meg. Arakchi telefonon beszélt a nagykövet feleségével is, hogy érdeklődjön a férje hogylétéről.


22:20

Harris: Támogatom a döntést, hogy felfüggesszük a nehézbombák szállítását Izraelbe

Harris a philadelphiai találkozón, ma – Fotó: Matt Rourke / AP

Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke és a Demokrata Párt elnökjelöltje kijelentette, hogy „teljes mértékben támogatja” az amerikai kormány azon döntését, hogy felfüggesztik a 900 kg-os bombák szállítását Izraelbe. Harris a Fekete Újságírók Nemzeti Szövetségének találkozóján beszélt Philadelphiában, és a túszok szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalásokról is nyilatkozott. „Meg kell kötnünk ezt az egyezséget, és azonnal meg kell valósítanunk – ez az én álláspontom” – mondta.


21:57

A jordán hadsereg lelőtt egy drónt, amely megsértette a légteret

A jordániai hadsereg lelőtt egy drónt, amely behatolt az ország légterébe – jelentette a Petra jordán hírügynökség.


21:28

Sky News arabul: A Moszad robbanóanyagot rejtett el a rádióadók akkumulátoraiban, és hőnövekedéssel idézte elő a robbanást

Arab médiák szerint a Moszad aknázta alá azokat a rádióadó készülékeket, amelyek Libanonban robbantak fel, mielőtt a Hezbollah aktivistáihoz kerültek. A Sky News arab nyelvű csatornája arról számolt be, hogy a Moszad PETN típusú robbanóanyagot rejtett el a rádióadók akkumulátorai közé, és a robbanást az akkumulátorok hőmérsékletének növelésével idézték elő. Az Al-Dzsazíra által idézett libanoni biztonsági forrás szerint a robbanóanyag tömege nem haladta meg a 20 grammot.


20:52

Az Egyesült Államok: Az északi helyzet fokozódása nem segít visszaküldeni a lakosokat otthonaikba

Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy nem tudják, ki áll a Libanonban történt rádióadós támadás mögött, és az Egyesült Államoknak nincs köze hozzá. A minisztérium kijelentette, hogy az Izrael és Libanon közötti konfliktus fokozódása nem segíti a lakosok hazatérését, és javasolta Iránnak, hogy ne használja ki az incidenst a biztonsági helyzet súlyosbítására.


20:49

Netanjahu egyeztetést folytat a Kirjában Galant, Katz és Dermer miniszterekkel

Benjamin Netanjahu miniszterelnök jelenleg egyeztetést tart a Kirjában Joav Galant védelmi miniszterrel, Jiszrael Katz külügyminiszterrel és Ron Dermer miniszterrel – közölték források.


20:29

Jelentések: A libanoni oktatási miniszter bejelentette, hogy az iskolák és egyetemek holnap zárva maradnak az országban


20:20

A vezérkari főnök értékelte a hadsereg támadási és védelmi készültségét; a hátországvédelmi parancsnokság irányelvei változatlanok

Herzi Halevi vezérkari főnök helyzetértékelést tart a vezérkar fórumán, ma este – Fotó: Cahal szóvivői osztály

Herzi Halevi vezérkari főnök ma este értékelést tartott a vezérkar tagjaival, amelynek középpontjában a hadsereg támadási és védelmi készültsége állt a háború különböző frontjain. A Cahal szóvivője szerint egyelőre nem történt változás a hátországvédelmi parancsnokság irányelveiben, azonban a lakosságot továbbra is éberségre és óvatosságra kérik.


19:24

A libanoni egészségügyi minisztérium: Egy ember meghalt egy izraeli légicsapásban Dél-Libanonban

A libanoni egészségügyi minisztérium jelentése szerint egy ember meghalt egy izraeli légicsapásban Madzsal Szalem faluban, Dél-Libanonban.


19:06

Libanon miniszterelnöke Izraelt vádolja a libanoni szuverenitás súlyos megsértésével

Najíb Mikáti, Libanon miniszterelnöke Izraelt vádolta meg az országban történt sorozatos rádióadó robbantások miatt, amelyeket „bűnös izraeli agressziónak” nevezett. Szerinte ez „a libanoni szuverenitás súlyos megsértését” jelenti.


19:02

Hezbollah: Izrael felelős, és az ellenség megkapja méltó büntetését


18:34

Libanoni egészségügyi miniszter: Nyolcan meghaltak a rádiórobbanásokban, körülbelül 2,800-an megsérültek, közülük 200 súlyos állapotban.


18:14

A Hezbollah nem vádolta Izraelt a rádiók robbanásáért: Vizsgálják a körülményeket, és készen állnak Libanon védelmére

A Hezbollah hivatalosan is megerősítette, hogy a tagjaik által hordott rádiók ma délután felrobbantak, de nem vádolták Izraelt az incidensért. A szervezet közölte, hogy a „Hezbollah illetékes szervei” átfogó vizsgálatot indítottak, hogy feltárják a robbanásokhoz vezető körülményeket, és felszólították a közvéleményt, hogy ne terjesszenek pletykákat, amelyek „Izrael pszichológiai hadviselését” szolgálják. A szervezet szerint egy kislány és két testvér halt meg a robbanások következtében, és sokan megsérültek. A Hezbollah kiemelte, hogy „az ellenállás minden egysége a legmagasabb készültségben van, hogy megvédje Libanont és annak elszánt népét.”


17:53

Szaúdi jelentés: Hezbollah-vezetők is megsérültek a rádiók robbanásában Libanonban, a Hezbollah egyik parlamenti képviselőjének fia meghalt

Egy bejrúti kórház, ma – Fotó: Mohamed Azakir / Reuters

17:44

A Szíriai Emberi Jogi Megfigyelőközpont: Libanoni Hezbollah-tagok sérültek meg rádiórobbanásokban Szíriában

A Szíriai Emberi Jogi Megfigyelőközpont, amely az ellenzéki szervezetekkel áll kapcsolatban, arról számolt be, hogy több libanoni Hezbollah-tagot szállítottak kórházakba Damaszkuszban, miután a rádiók, amelyeket magukkal vittek, felrobbantak. A központ szerint egy rádió robbant fel egy autóban, amely a Damaszkuszhoz közeli Kfar Susa negyed közelében haladt.


17:18

Libanoni források: A felrobbant rádiók új típusúak, amelyeket a Hezbollah nemrégiben szerzett be

Libanoni mentőautó sebesülteket szállít egy bejrúti kórházba, ma – Fotó: AFP / IBRAHIM AMRO

Három libanoni forrás a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a felrobbant rádiók egy új típusú modell voltak, amelyeket a Hezbollah az elmúlt hónapokban vásárolt. Egy Hezbollah-forrás a Wall Street Journalnak azt nyilatkozta, hogy az egyik lehetséges magyarázat szerint rosszindulatú szoftvert telepíthettek a készülékekre. A jelentések szerint a készülékek túlmelegedtek, mielőtt felrobbantak.


17:08

Iráni hírügynökség: Irán nagykövete Libanonban könnyebben megsérült egy rádiótelefon robbanásában

Az iráni Maaher hírügynökség szerint Irán libanoni nagykövete, Mudzstaba Amani szintén megsérült a rádiók robbanása során Libanonban. Egy libanoni forrás, amelyet az Al-Arabi al-Jadid újság idézett, azt állította, hogy a nagykövet felületi sérüléseket szenvedett, és megfigyelésre kórházba szállították.


17:04

A libanoni rádiók robbanásai után az izraeli védelmi vezetők sürgős megbeszélést folytatnak a politikai vezetéssel a lehetséges eszkalációról

A biztonsági vezetőket sürgős megbeszélésre hívták be, amelyen a politikai vezetéssel együtt vitatták meg a Hezbollah északi tevékenységére adott válaszokat, figyelembe véve a Libanonban történt rádiórobbanások sorozatát. A védelmi rendszer elemzése szerint a Hezbollah katonai akciót tervez Izrael ellen. A biztonsági vezetőket arra kérték, hogy korábbi kötelezettségeiket töröljék, hogy részt vehessenek a jelenleg zajló, sürgős találkozón a Kirya katonai központban.

A közelmúltban a biztonsági szolgálatok szokatlan készülődést észleltek a Hezbollah részéről Dél-Libanonban. Az izraeli hadsereg (Cahal) azon dolgozik, hogy megtalálja az egyensúlyt a libanoni közvetítőkön keresztül kötött biztonsági megállapodás irányába mutató visszafogottság és a Hezbollah katonai és kommunikációs sikereit megelőző támadás szükségessége között.


16:59

Slomi tanácsának vezetője: Arra kérem a lakosokat, hogy tartózkodjanak a védett területek közelében

Gabi Naaman, Slomi helyi tanácsának vezetője arra kérte a lakosokat, hogy tartózkodjanak a védett területek közelében. „A különleges biztonsági helyzet miatt, amelyben jelenleg vagyunk, óvatosságból azt kérem, hogy legyetek a gyerekek és a védett területek közelében” – írta.


16:54

A miniszterelnök tanácsadója arra utalt, hogy Izrael áll a libanoni rádiók robbanása mögött, majd törölte a bejegyzést; Netanjahu irodája: Ő nem a szóvivője

Topaz Luk, Benjamin Netanjahu miniszterelnök közeli tanácsadója egy bejegyzést tett közzé az X hálózaton (korábbi Twitter), amely arra utalt, hogy Izrael állhat a libanoni rádiók robbanása mögött. Röviddel a közzététel után törölte a bejegyzést. Netanjahu irodája közölte, hogy Luk már hónapok óta nem a miniszterelnök szóvivője, és nem tartozik a közvetlen tanácsadói körébe.


16:41

Libanoni jelentések: A rádiók robbanása még 30 perccel az első detonációk után is folytatódott

A libanoni déli negyedek lakói a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy a rádiók robbanása még 30 perccel az első detonációk után is folytatódott.


16:26

A Polgári Védelmi Parancsnokság nem változtatta meg a lakosságnak szóló iránymutatásokat


16:07

Biztonsági források: Több tucat Hezbollah-aktivista súlyosan megsérült rádiótelefonjaik felrobbanásában Bejrútban és Dél-Libanonban

Az esemény helyszíne a bejrúti Dahieh negyedben

Több tucat Hezbollah-aktivista súlyosan megsérült rádiótelefonok robbanásában Bejrútban és Dél-Libanonban – közölték biztonsági források. Az Al-Arabiya és az Al-Jazeera hírei szerint a biztonsági rés, amely a rádiók felrobbanásához vezetett, egyidejűleg történt Bejrútban és a Libanon-hegységben.


16:01

Jelentések Libanonból: Legalább tíz Hezbollah-aktivista megsérült rádiótelefonok robbanása következtében

Legalább tíz Hezbollah-aktivista megsérült rádiótelefonok robbanásában, amelyeket magukkal vittek. A Sky News arab nyelvű hírcsatornája szerint libanoni források arról számoltak be, hogy Izraelnek sikerült feltörnie a Hezbollah által használt eszközöket, és felrobbantotta azokat.


15:53

Al-Mayadeen: Izrael megtámadott egy járművet a Bekaa-völgy északi részén, több mint száz kilométerre a libanoni határtól

A libanoni Al-Mayadeen hírcsatorna jelentése szerint Izrael támadást hajtott végre egy jármű ellen a Bekaa-völgy északi részén, a Makneh település közelében, amely több mint száz kilométerre található a libanoni határtól.


15:44

Mashaal: Nem sietünk tűzszünetet kötni minden áron, nem mondunk le az izraeli kivonulás követeléséről a Gázai övezetből

A Hamasz vezetője, Khaled Mashaal kijelentette, hogy „a Hamasz helyzete erősebb,” és a szervezet vezetői nem sietnek tűzszünetet kötni minden áron Izraellel, amíg nem teljesítik fő követeléseiket, köztük az izraeli kivonulást a Gázai övezetből. A New York Timesnak adott interjújában, amelyet dohai otthonában adott, Mashaal elmondta: „Az izraeli-amerikai vízió nem a háború utáni napról szólt, hanem arról a napról, amikor a Hamasz már nem létezik.”

Mashaal szerint az Egyesült Államok gyakorlatilag elismeri a Hamaszt, és biztos benne, hogy a szervezet meghatározó szerepet fog játszani Gázában a háború után is. „Az a feltételezés, hogy a Hamasz nem lesz Gázában vagy nem lesz befolyása, téves” – tette hozzá.

A 2023. október 7-i támadással kapcsolatban Mashaal elutasította azokat a kritikákat, amelyek a szervezetet az övezet pusztulásával vádolják. „Palesztinként az a felelősségem, hogy harcoljak és ellenálljak a felszabadulásig” – mondta. Elismerte, hogy az akció súlyos károkat okozott a Gázai övezetben, de szerinte „ez az ára a szabadságnak”. „2023. október 7-e előtt Gáza lassan haldoklott” – tette hozzá Mashaal. „Egy nagy börtönben éltünk, és meg akartunk szabadulni ebből a helyzetből.”


15:06

Légiriadók voltak Nyugat-Galileában


15:04

Vörös Félhold: Egy 55 éves férfit lelőttek a biztonsági kerítés közelében, Tulkarem térségében

A Palesztin Vörös Félhold jelentése szerint egy 55 éves férfit agyonlőttek a biztonsági kerítés közelében, Al-Jarushiya falu mellett, Tulkarem térségében.


14:59

Cahal: Több pilóta nélküli légi jármű lépett be Libanonból, némelyiket elfogtuk, mások Ramat Naftali közelében zuhantak le

A Cahal közölte, hogy az elmúlt órában több pilóta nélküli légi jármű lépett be Libanonból, némelyiket elfogták, mások Ramat Naftali közelében zuhantak le. A hadsereg hozzátette, hogy nem voltak sérülések vagy becsapódások a településeken belül. Emellett rakétatámadásra figyelmeztető riasztások léptek életbe, attól tartva, hogy a lehulló törmelékek becsapódhatnak.


14:03

Cahal: Három Hezbollah-tag meghalt a szervezet egyik katonai épületének megtámadásakor Dél-Libanonban

A Cahal bejelentette, hogy harci repülőgépek támadást hajtottak végre, amely során három Hezbollah-aktivista meghalt a dél-libanoni Balida faluban. A közlemény szerint a három személy egy katonai épületben tartózkodott, és a támadással egy időben a Cahal tüzérségi lövéseket is végrehajtott a környéken.


13:45

Légiriadók voltak Felső-Galileában egy ellenséges légi jármű behatolása miatt


13:42

Sabak: Megakadályoztunk egy, a Hezbollah által egy volt védelmi tisztviselő ellen tervezett támadást

A Sabak (Izrael belbiztonsági szolgálata) bejelentette, hogy megakadályoztak egy merényletet, amelyet a Hezbollah a közeljövőben tervezett végrehajtani egy volt védelmi tisztviselő ellen. A Sabak közleménye szerint a támadást egy robbanószerkezet segítségével akarták végrehajtani, amelyet Libanonból irányítottak volna kamerával és mobilkapcsolattal – hasonlóan ahhoz a robbanószerkezethez, amelyet az elmúlt évben hoztak működésbe a Yarkon parkban Tel-Avivban.

A lefoglalt robbanószerkezet – Fotó: Sabak Kommunikáció

13:34

Jelentés Libanonból izraeli támadás áldozatairól; Felső-Galileai települések lakóit felszólították, hogy maradjanak az óvóhelyek közelében

Libanoni sajtóorgánumok arról számoltak be, hogy több sérült is van egy izraeli támadás következtében, amely a dél-libanoni Bilada faluban történt. Eközben több felső-galileai település lakóit arra kérték, hogy kerüljék a csoportosulásokat, és tartózkodjanak a védett helyek közelében. A Felső-Galileai Regionális Tanács közleményében a következő települések lakóit szólították fel: Kfar Yuval, Shaar Yishuv, Beit Hillel, HaGoshrim, Dan, Dafna, Snir, Maayan Baruch, Kfar Blum, Amir, Sde Nehemia, Kfar Szald és Gonen. Ezen kívül arra kérték őket, hogy korlátozzák a mozgásukat a települések területén belül is.


11:43

Netanjahu vizsgálatot kért a fő jogi tanácsadótól és a rendőrfőnöktől Raviv Druker ellen a „The Bibi Files” című filmben való közreműködése miatt

Benjamin Netanjahu miniszterelnök arra kérte Gali Baharav-Miarát, az állam jogi tanácsadóját, és Dany Levy rendőrfőnököt, hogy indítsanak vizsgálatot az újságíró, Raviv Druker ellen, amiért részt vett a „The Bibi Files” című film elkészítésében. A film Netanjahu és családja kihallgatásairól tartalmaz képi és hangfelvételeket. Netanjahu ügyvédei – Amit Hadad, Israel Volnerman és Noa Milstein – a fő jogi tanácsadónak és a rendőrfőnöknek küldött levelükben azt állították, hogy az ezer számú ügyekkel kapcsolatos kihallgatási anyagok nyilvánosságra hozatala, amelyekben a miniszterelnök korrupció, csalás és bizalommal való visszaélés vádjával áll bíróság előtt, a bíróság engedélye nélkül, bűncselekménynek minősül. Emellett Netanjahu a jeruzsálemi kerületi bíróságtól is kérte a felvételek közzétételének megtiltását.


11:29

Tel-Aviv városvezetése: A szennyezés veszélye miatt a fürdés az összes városi strandon tilos

Szennyezés Tel-Aviv tengerpartján, ma – Fotó: Tomer Appelbaum
Szennyezés Tel-Aviv tengerpartján, ma – Fotó: Tomer Appelbaum

11:20

Cahal: Megöltünk egy terroristát Khan Junisz humanitárius övezetében, aki Izrael elleni rakétatámadásokért volt felelős

A Cahal bejelentette, hogy a légierő megölt egy terroristát Khan Junisz humanitárius övezetében, aki felelős volt Izrael elleni rakétatámadásokért. A hadsereg közleménye szerint a terroristát, Ahmed Aish Salama al-Khashash-t, aki a Rafahi Jihád rakétás egységének vezetője volt, likvidálták.


10:54

Üzleti fórum: Galant leváltása gyengíteni fogja az országot, Netanjahu tudja, hogy Izrael gazdasági szakadékba süllyed

A magánszektor nagyvállalatainak és gazdasági vezetőinek üzleti fóruma felszólította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy ne váltsa le a védelmi minisztert, Joav Galantot, és ne cserélje őt Gideon Szaárra. „A miniszter leváltása gyengíti Izraelt ellenségei szemében, és tovább mélyíti az izraeli társadalom megosztottságát” – áll a közleményben. „A miniszterelnök jobban tudja mindenkinél, hogy minden gazdasági mutató azt bizonyítja, hogy Izrael gazdasági szakadékba süllyed, és mély recesszióba kerül. Az utolsó dolog, amire Izraelnek ebben az időszakban szüksége van, egy védelmi miniszter leváltása, amely tovább rengeti az országot” – tette hozzá a fórum.


10:45

Légiriadók voltak Felső-Galileában


10:29

Gantz: A védelmi miniszter leváltása most, amikor északon háború fenyeget, biztonsági hanyagság

Benny Gantz, a Nemzeti Egység párt vezetője kijelentette, hogy a védelmi miniszter leváltása, miközben egy északi háború lehetősége áll fenn, „biztonsági hanyagság”. „Az emberi életek és a nemzet jövője forog kockán, de ők politikai túlélésükkel vannak elfoglalva” – mondta Gantz a Mosavim mozgalom konferenciáján. „Amit Netanjahu jelenleg tesz, az súlyosan veszélyezteti Izrael biztonságát” – tette hozzá.


09:21

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azzal vádolja a Cahalt, hogy iskolákat, humanitárius dolgozókat és civileket támadott Gázában

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanács gázai háborúval foglalkozó ülésén, a hónap elején – Fotó: David Dee Delgado / Reuters

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azzal vádolta a Cahalt, hogy támadásokat hajtott végre iskolák, humanitárius dolgozók és civilek ellen Gázában. Thomas-Greenfield a Biztonsági Tanács tegnapi New York-i ülésén kijelentette, hogy „a legtöbb támadást meg lehetett volna előzni,” amelyek ENSZ-munkatársak és humanitárius dolgozók halálához vagy sérüléséhez vezettek. Az ülésen az egyik említett eset egy korábbi UNRWA iskola elleni támadás volt, amely menedékhelyül szolgált palesztin civilek számára. A gázai hatóságok szerint a támadásban legalább 18 ember halt meg, köztük nők, gyerekek és az ENSZ palesztin menekültügynökségének hat munkatársa.

Izrael azzal védekezett, hogy a Hamasz parancsnoki és irányítási központját támadta a helyszínen, és az izraeli ENSZ-nagykövet, Dany Danon kijelentette, hogy az UNRWA-nak dolgozó személyek nappal ügynökségi munkatársak, éjjel pedig a Hamasz terrorcsoport tagjai voltak.

Thomas-Greenfield kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is hangsúlyozza Izrael felé a humanitárius műveletek biztosításának szükségességét a Gázai övezetben, valamint a dolgozók és létesítmények, például az UNRWA menedékhelyek védelmét. Az amerikai nagykövet ismét kifejezte országa „felháborodását” a török-amerikai aktivista, Aisha Nur Azgi Igi halála miatt, akit a múlt héten lőttek le egy Beita közelében, Nablusz környékén tartott tüntetésen. A Cahal közölte, hogy a civilek megölése nem volt szándékos, és valószínűleg egy „központi felbujtó elleni tűzharc során” érte őt találat. Thomas-Greenfield azt is hozzátette, hogy az Egyesült Államok elvárja az izraeli katonai vezetőktől, hogy „lényeges változtatásokat” hajtsanak végre tevékenységükben, beleértve a tűzparancsok módosítását annak érdekében, hogy biztosítsák, a Cahal műveletei ne ütközzenek humanitárius tevékenységekkel, és ne irányuljanak iskolák és más civil létesítmények ellen.


09:17

Netanjahu és Szaár megállapodtak abban, hogy közösen választják ki a következő vezérkari főnököt; Szaárnak vétójoga lesz a jogi törvényhozás előmozdítása felett, de nem a kinevezések és elbocsátások terén

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Gideon Szaár megállapodtak abban, hogy amikor Szaár csatlakozik a kormányhoz, a koalíció minden pártvezetőjének – köztük Szaárnak is – jóvá kell hagynia minden jogi törvényjavaslatot, mielőtt azt előterjesztik vagy elfogadják. Ugyanakkor Szaár nem fogja ellenőrizni a rendszerváltással kapcsolatos egyéb lépéseket, például a kinevezéseket és elbocsátásokat.

A két vezető abban is megállapodott, hogy közösen választják meg a következő vezérkari főnököt, bár egyelőre nem világos, hogy megvárják-e Herzi Halevi lemondását, vagy leváltják őt. Ez a kérdés a háború alakulásától függően később tisztázódik.


08:48

Fogelman Levinnak: Még nem kezdted meg a Legfelsőbb Bíróság elnökének kiválasztási folyamatát

Uzi Fogelman, a Legfelsőbb Bíróság ügyvezető elnöke levelet küldött Yariv Levin igazságügyi miniszternek, amelyben rámutatott, hogy a miniszter még nem kezdte meg a Legfelsőbb Bíróság állandó elnökének kiválasztási folyamatát, annak ellenére, hogy a Legfelsőbb Bíróság határozata szerint vasárnapig közzé kell tenni a jelöltek listáját. Fogelman emlékeztette Levint, hogy a bíróságok törvényének 7b. szakasza alapján az igazságügyi miniszter, a Legfelsőbb Bíróság elnöke vagy a bírói kinevezési bizottság három tagja jogosult jelölteket ajánlani. Fogelman hangsúlyozta, hogy Levin még nem válaszolt a korábbi levelére ezzel kapcsolatban. „A félreértések elkerülése végett” Fogelman javasolta, hogy Yitzhak Amit bírót nevezzék ki az elnöki posztra.


08:15

Az Egyesült Államok hadseregének központi parancsnokságának helyettes parancsnoka Izraelbe látogat, és találkozik Herzi Halevivel

Brad Cooper, az Egyesült Államok hadseregének központi parancsnokságának helyettes parancsnoka az éjszaka folyamán megérkezett Izraelbe. Cooper néhány napig Izraelben tartózkodik, és találkozik Herzi Halevi vezérkari főnökkel, valamint meglátogatja a harci területeket a vezérkari főnök helyettesének társaságában.


07:29

Légiriadók voltak a Felső-Galileában található Manara kibucban


05:59

Cahal: A Givati dandár egyik tartalékos katonája súlyosan megsérült tegnap a Gázai övezet déli részén

A Cahal közleménye szerint a Givati dandár 846. zászlóaljának egyik tartalékos katonája tegnap súlyosan megsérült a Gázai övezet déli részén zajló harcokban.


02:41

A miniszterelnök irodája: A kabinet frissítette a háborús célokat, amelyek mostantól tartalmazzák az északi lakosok hazatérését

A miniszterelnök hivatala közölte, hogy a politikai-biztonsági kabinet frissítette a háborús célokat, amelyek mostantól magukban foglalják az északi lakosok hazatérését. „Izrael továbbra is tevékenyen törekszik ennek a célnak a megvalósítására” – áll a közleményben.


01:24

A Biden-kormány magas rangú tisztviselője cáfolta, hogy az USA felajánlotta volna a hutiknak a kormányuk elismerését a támadásaik leállításáért cserébe

A Biden-kormány egyik magas rangú tisztviselője cáfolta azt az állítást, miszerint az Egyesült Államok felajánlotta volna a hutiknak a szanaai kormány elismerését, ha leállítják a támadásaikat. A cáfolat az Al-Dzsazíra katari hírcsatorna jelentése után érkezett, amelyben Ali al-Bukhaiti, a hutik politikai irodájának tagja állította ezt.


00:29

Légiriadó volt a Gázai övezet környékén; Cahal: Téves riasztás


00:25

Az USA külügyminisztere, Antony Blinken, Egyiptomba látogat, hogy a túszok elengedéséről és a tűzszünetről tárgyaljon

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere, két napos látogatásra érkezik Egyiptomba, hogy az ország vezetőivel tárgyaljon a túszok szabadon bocsátásáról és a tűzszünetről szóló megállapodásról.


22:43

Légiriadók voltak Nyugat-Galileában


22:24

Huti vezető: Az USA és az Egyesült Királyság elismerést ajánlott a támadások leállításáért cserébe

A hutik politikai irodájának tagja, Ali al-Bukhaiti, elmondta, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közvetítők útján felajánlotta, hogy elismerik a szanaai kormányt, ha a hutik leállítják támadásaikat – jelentette az Al-Dzsazíra katari hírcsatorna.


21:50

A Kneszet dolgozói elkobozták a túszok családjai által kiosztott szórólapokat a Kneszet épületében

A Kneszet dolgozói elkobozták a túszok családjai által a Kneszetben, a zsinagógában kiosztott szórólapokat, amelyek a „Szabadítsd fel népemet” címet viselték. A szórólapokon hat, a Hamasz által Gázában fogva tartott túsz képe szerepelt, valamint Yuli Edelstein, az izraeli külügyi és biztonsági bizottság elnöke, aki egykor cionizmusért fogságban volt. „Ez nem ment át a vezérigazgatón, és nem kapott jóváhagyást a vezérigazgatótól ma, ezért nem engedélyezhetem nektek” – mondta a Kneszet egyik alkalmazottja a családoknak, miközben elvette tőlük a szórólapokat.

A Kneszet közleményében azt írta: „A családok központjának a kezdetektől fogva kijelöltünk egy területet a szórólapok kiosztására a Kneszetben. Minden különleges kérés esetén a szervezeteknek a vezérigazgató irodájához kellett fordulniuk, és jóváhagyást kaptak – mint ahogy ez több alkalommal is megtörtént, beleértve a különleges eseményekhez és tartalmakhoz kapcsolódó kivételeket is. A mai szórólapok kiosztását és tartalmát nem egyeztették előre, ezért nem kaptak jóváhagyást.”


21:03

USA: Nincs előrejelzés arra vonatkozóan, hogy mikor terjesztenek elő tűzszüneti javaslatot Gázában

Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy az Egyesült Államok továbbra is együttműködik közel-keleti partnereivel annak érdekében, hogy egy módosított tűzszüneti javaslatot terjesszenek elő Gázában, de egyelőre nincs előrejelzés annak időpontjáról. Az Egyesült Államok úgy véli, hogy a diplomáciai megoldás a helyes út Izrael északi határán a nyugalom eléréséhez.


20:40

Metula polgármestere: Rakéta robbant fel egy ház udvarán, tüzet okozva

Metula helyi tanácsának vezetője, David Azulai elmondta, hogy egy rakéta felrobbant egy ház udvarán, tüzet és súlyos károkat okozva. A rakéta szilánkjai a Nahal Ajun természetvédelmi terület felé repültek, ahol szintén tüzet okoztak. A Cahal közölte, hogy egy rakétát lőttek ki a tanács irányába.


20:13

Légiriadók voltak Metulában


19:56

A hutik nyilvánosságra hozták az Izraelre tegnap kilőtt rakéta felvételét

A hutik nyilvánosságra hozták az Izraelre tegnap kilőtt rakéta felvételét. A felvételen elmondták, hogy a „Palesztina 2” típusú rakéta maximális hatótávolsága 2 150 kilométer, és maximális sebessége 16 Mach. A hutik szerint a rakéta képes kikerülni az összes légvédelmi rendszert, beleértve a Vaskupola rendszert is.


19:06

Netanjahu Biden különmegbízottjának: Tiszteljük az USA támogatását, de azt fogjuk tenni, amit szükségesnek látunk az északi lakosok hazatéréséhez

Benjamin Netanjahu miniszterelnök találkozott Biden elnök különmegbízottjával, Amos Hochsteinnel Tel-Avivban, a Kirjában, és elmondta neki, hogy az északi lakosok hazatérése „nem lehetséges alapvető biztonsági helyzetváltozás nélkül”. Netanjahu hivatala szerint a miniszterelnök elmondta Hochsteinnek, hogy „Izrael értékeli és tiszteli az Egyesült Államok támogatását, de végső soron azt fogja tenni, amit szükségesnek lát a biztonsága érdekében, és hogy az északi lakosok biztonságban térhessenek haza.”


19:04

Túszok családjai és több száz tüntető demonstrál Gideon Szaár háza előtt Tel-Avivban

Tüntetők Gideon Szaár háza előtt, ma este – Fotó: Itai Ron

Több száz ember, köztük túszok családjai, tüntetnek Gideon Szaár háza előtt a Tel-Aviv-i Namir út és Pinkasz utca kereszteződésénél, időnként blokkolva a kereszteződést. Sai Dikman, Carmel Gat unokatestvére, akit a Hamasz fogságában gyilkoltak meg, elmondta: „Szaár azt mondta, hogy az a megállapodás, amely hazahozta volna az unokatestvéremet élve, olyan engedményeket tartalmazott, amelyekbe nem hajlandó belemenni.” Hozzátette: „Az, hogy elvetették a túszok megállapodását, az hozta haza Carmel-t koporsóban.”


18:54

Légiriadók voltak Cfat környékén


18:54

A gázai egészségügyi minisztérium: Az elmúlt 24 órában 20 ember halt meg és 76-an megsebesültek a Gázai övezetben

Palesztin gyerekek játszanak egy ház romjai mellett Khan Juniszban, múlt héten – Fotó: Mohammed Salem / Reuters

A Hamasz által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában 20 ember halt meg és 76-an megsebesültek a Gázai övezetben. A közlemény szerint a háború kitörése óta 41 226 ember halt meg, és 95 413-an sebesültek meg. Több ezren továbbra is eltűntként vannak nyilvántartva.


18:00

A hétfői hírek folytatása 

2024. szeptember 16., hétfő >>

Főkép: Libanoniak gyülekeznek egy bejrúti kórház előtt, miután több térségben is rádiórobbanások történtek az országban, ma – Fotó: Mohamed Azakir / Reuters

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet