2024. szeptember 19., csütörtök, a háború 349. napja – frissül


20:38

Légiriadók Felső-Galileában


20:37

Lapid: Védelmi miniszteri kinevezés tapasztalat nélkül az őrület jele; Szaár: Lapid felajánlotta, hogy legyek védelmi miniszter a változás kormányában

Jair Lapid, az ellenzék vezetője, kijelentette: „Egy tapasztalt biztonsági szakember, mint Joav Galant leváltása, és egy olyan védelmi miniszter kinevezése, akinek nincs tapasztalata ezen a területen, azt jelenti, hogy a politikánk elvesztette a józanságát.” Ezt azoknak a híreknek a kapcsán mondta, amelyek szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök Gideon Szaárt kívánja kinevezni védelmi miniszternek.

Válaszul Szaár az X (korábban Twitter) platformján közölte: „Bennett és Lapid is felajánlotta nekem a védelmi miniszteri posztot a változás kormányának megalakítása során.” Szaár azt is hozzátette, hogy Lapid felajánlotta neki, hogy legyenek rotációban miniszterelnökök a „Falak Őrzője” hadművelet idején. „Azonnal elutasítottam az ajánlatát” – mondta Szaár, aki tovább támadta Lapidot, és azt mondta: „Lapid tapasztalatainak nagy részét tévéműsorvezetőként szerezte.”


20:27

Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin, elhalasztotta jövő hétre tervezett izraeli látogatását


20:06

Amerikai túszok családjai találkoztak az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadójával

Amerikai állampolgárságú túszok családjai találkoztak tegnap Washington DC-ben az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannel – közölték a családok. A tájékoztatás szerint Sullivan hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok elkötelezett az amerikai túszok hazahozatala iránt, és elmondta a családoknak, hogy a válság megoldása Joe Biden elnök számára kiemelt prioritás.


20:00

Cahal: Dróntámadás ért egy járművet Kabatíjában, négy fegyveres meghalt

A Cahal közleménye szerint légicsapást hajtottak végre egy jármű ellen Kabatíjában, Dzsenin körzetében, és négy fegyveres meghalt. A támadást a légierő drónja hajtotta végre, és része a Cahal jelenleg Észak-Ciszjordániában folyó széles körű műveletének. A hadsereg arról is beszámolt, hogy feltérképezték annak a terroristának a házát, aki júniusban meggyilkolta Yochai Avnit Ciszjordániában, a lerombolás előkészítéseként.


19:29

Több százan tüntetnek a túszok visszatéréséért a tel-avivi Begin úton

A Begin út, ma este – Fotó: Yair Brill

19:04

Cahal: Páncéltörő rakétát lőttek ki Metulára


19:03

Gallant az északi fejleményekről tartott ülésen: A Hezbollah üldözöttnek érzi magát

Joav Gallant védelmi miniszter ma megbeszélést tartott a vezérkari főnökkel az északi biztonsági helyzet alakulásáról, és kijelentette: „Ez egy új szakasza a háborúnak. A Hezbollah üldözöttnek érzi magát, és a katonai akcióink folytatódni fognak.” Gallant hozzátette, hogy a jelenlegi északi helyzetben „jelentős lehetőségek, de komoly kockázatok is rejlenek.”


18:54

A kormány jogtanácsosa Netanjahunak: Nem fogom képviselni Önt az október 7-i mulasztásokkal kapcsolatos nemzeti vizsgálóbizottság felállítását követelő petíciók ügyében

Gali Baharav-Miara, az állam fő jogi tanácsadója közölte Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, hogy nem fogja őt képviselni az október 7-i mulasztásokkal kapcsolatos nemzeti vizsgálóbizottság felállítását követelő petíciók ügyében. Baharav-Miara kifejtette, hogy az események kivizsgálásának független módon kell történnie, távol minden külső befolyástól.

Baharav-Miara hangsúlyozta, hogy „a nemzeti vizsgálóbizottság egyértelműen az a jogi és különleges eszköz, amelyet a törvény az események kivizsgálására biztosít. Ez független attól, hogy a vizsgálat mikor kezdődik meg.” Hozzátette, hogy „a nemzeti vizsgálóbizottság az eszköz, amely képes kezelni az országra leselkedő súlyos és közvetlen nemzetközi kockázatokat, és megvédeni azt. Ezek az okok indokolják, hogy a kormány hamarosan foglalkozzon ezzel a kérdéssel.”


18:15

Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka a rádiós adóvevők elleni támadásról: Izrael súlyos választ kap az ellenállás tengelyétől

Hosszein Szalami, az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka közölte Haszan Naszrallával, a Hezbollah főtitkárával, hogy „Izrael súlyos választ fog kapni az ellenállás tengelyétől” a rádiós adóvevők elleni támadásra – jelentette az iráni hírügynökség.


18:08

Nael Fuarasa, egy 43 éves tartalékos százados Mararból, és Tomer Keren, egy 20 éves őrmester Haifáról a Hezbollah tüzében életüket vesztették északon

A Cahal bejelentette, hogy Nael Fuarasa tartalékos százados, a Herev zászlóalj törzsszázadának parancsnoka egy robbanó drón következtében halt meg Nyugat-Galileában, míg Tomer Keren, a Goláni brigád 51-es zászlóaljának katonája, páncéltörő rakétatalálat következtében vesztette életét egy határközeli bázisnál.

Tomer Keren őrmester (balra) és Nael Fuarasa tartalékos százados – Fotó: Cahal szóvivő

17:58

Két palesztint engedtek szabadon, akiket telepesek elleni támadással gyanúsítottak egy iskolában

Az Ofer katonai bíróság két palesztint szabadon engedett, akiket a hét elején letartóztattak azzal a gyanúval, hogy megtámadtak telepeseket, akik behatoltak egy iskolába Maarajat faluban, az északi Jerikó közelében. A telepesek egyikét, aki palesztinok megtámadásával gyanúsítanak, vasárnapig őrizetben tartják, mivel a rendőrség szerint ellene a gyanú megerősödött. További három gyanúsítottat holnap másodszorra is bíróság elé állítanakaz előzetes letartóztatás meghosszabbításának kérvényezése miatt.

Hétfőn telepesek palesztinokat támadtak meg az iskolában a diákok szeme láttára. A helyi lakosok jelentették az incidenst baloldali aktivistáknak, akik a helyszínre érkeztek, de a telepesek őket is bántalmazták, ütőkkel felfegyverkezve. Az aktivisták szerint a telepesek azt állították, hogy egy helyi lakost kerestek, aki megverte a barátjukat. Az egyik telepes fejsérülést szenvedett, akit a Magen David Adom (MDA) evakuált könnyű sérülésekkel. Több palesztint is kórházba szállítottak, a Vörös Félhold hét sebesültet látott el a helyszínen.


17:57

Naszrallah: A dél-libanoni támadások nem fogják lehetővé tenni az északi lakosok visszatérését otthonaikba

Haszan Naszrallah, a Hezbollah főtitkára beszédében kijelentette, hogy „semmilyen katonai művelet, merénylet vagy totális háború nem fogja lehetővé tenni az északi lakosok visszatérését otthonaikba.” Hozzátette, hogy a szárazföldi csapatok Dél-Libanonba történő bevonulása „történelmi lehetőséget” adna a Hezbollah számára Izrael elleni támadások végrehajtására.


17:47

Rendszeres áramkimaradások Nyugat-Galilea településein a Libanonból érkező rakétatámadások következtében


17:27

Légiriadók szólaltak meg Naharijában és környékén


17:13

Naszrallah: Izrael minden vörös vonalat átlépett, ez hadüzenetnek számít

Naszrallah felvételről közvetített beszédében, ma – Fotó: Al-Manar TV / Reuters

Haszan Naszrallah, a Hezbollah főtitkára szerint Izrael „minden vörös vonalat átlépett,” és cselekedeteit hadüzenetnek lehet tekinteni. Naszrallah hozzátette, hogy „nem kérdés, hogy a szervezet súlyos csapást kapott,” amikor Izrael végrehajtotta a rádiós adóvevők elleni támadásokat tegnap és tegnapelőtt. Beszédében kiemelte, hogy az elmúlt napok eseményei új helyzetértékelést és állásfoglalást igényelnek a szervezet részéről.


17:12

Cahal az északi frontvonalra összpontosít, várja a kormány utasításait a háborús célok prioritásairól

A Cahal jelenleg az északi frontot helyezte a prioritási lista élére a kabinet döntéseinek megfelelően, azonban még mindig várják a politikai vezetés útmutatását arra vonatkozóan, hogyan kezeljék Libanont, mint fő hadszínteret anélkül, hogy a háború többi célját – például a túszok visszaszerzését – veszélyeztetnék. A hadsereg úgy véli, hogy a politikai vezetésnek elsőbbséget kellene adnia a háború céljainak minden fronton, míg az utolsó utasítás az volt a biztonsági rendszer számára, hogy megakadályozza a háború kiterjedését. A biztonsági rendszer bemutatta a politikai vezetésnek a háború Libanonra való kiterjedésének következményeit a hátországra, és várja a kormány döntéseit.


17:11

Cahal: Két terroristát öltek meg, akik robbanószerkezetet próbáltak telepíteni a libanoni határnál

Két terrorista, akik robbanószerkezetet próbáltak elhelyezni egy katonai bázis közelében a libanoni határnál, meghaltak a Cahal támadása során – közölte a Cahal szóvivője. A közlemény szerint a két terrorista a „Ciporen” bázis közelében próbált robbanószerkezetet telepíteni. A hadsereg ágyúkkal és légi járművekkel semmisítette meg őket.


16:50

Légiriadó Felső-Galileában


16:48

Cahal: A vezérkari főnök jóváhagyta az északi frontra vonatkozó haditerveket; a légierő jelenleg Libanonban hajt végre támadásokat


16:40

Újabb légiriadók Nyugat-Galileában


16:38

Légiriadó a Golán-fennsíkon


16:31

Légiriadók Nyugat-Galileában


15:53

Légiriadók szólaltak meg Nyugat-Galileában


15:19

Légiriadó Felső-Galileában


14:39

Légiriadók Nyugat-Galileában; Cahal: Öt rakétát lőttek ki Hanitára és Slomira


14:20

A libanoni egészségügyi miniszter: A tegnapi rádiós adóvevők robbanásaiban meghaltak száma 25-re emelkedett

Firasz al-Abiad libanoni egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a tegnapi rádiós adóvevők robbanásaiban 25 ember vesztette életét, és 608-an megsérültek. Az ország egészségügyi minisztériuma szerint a keddi csipogó-robbanásokban 12 ember halt meg.


14:17

Légiriadó Matatban, Felső-Galileában


14:09

Netanjahu ma biztonsági megbeszélést tart Gallant, Dermer, Katz és Levin miniszterek részvételével


13:27

Légiriadók szólaltak meg Zaritban, Nyugat-Galileában; Cahal: Körülbelül tíz rakétakilövést azonosítottak


12:55

Ben-Gvir utasította a rendőrfőkapitányt, hogy ne vegyen részt a Netanjahu vezetésével zajló megbeszélésen az arab közösségben tapasztalható bűnözésről

Dani Levy rendőrfőkapitány és Ben-Gvir a ramlai autórobbantás helyszínén, múlt héten – Fotó: Itai Ron

Itamar Ben-Gvir, a nemzetbiztonsági miniszter utasította Dani Levy rendőrfőkapitányt, hogy ne vegyen részt a Benjamin Netanjahu miniszterelnök által vezetett ülésen, amelyen az arab társadalomban elkövetett gyilkosságok és bűncselekmények kérdését vitatták meg – közölték a miniszterelnöki hivatal forrásai. Ez azután történt, hogy a hivatal a Ben-Gvir által javasolt 13 tiszt közül 11-nek engedélyezte a részvételét.

A megbeszélés, amelyen részt vett az állam fő jogi tanácsadója, Gali Baharav-Miara, az adóhatóság vezetője és más tisztviselők, a rendőrség képviselői nélkül zajlott le. A miniszterelnök kijelentette, hogy továbbra is előreviszi az ülést, és nem befolyásolják ezek a bojkottok, külön foglalkoznak velük.


12:43

Palesztin jelentések: A Cahal fegyvereseket támadott egy épületben Kabatíjában, Dzsenintől délre

Kabatíja, ma – Fotó: Raneen Sawafta / Reuters

12:07

Két sérült egy robbanó drón becsapódásától Nyugat-Galileában, Jaara település közelében

Egy robbanó drón csapódott be Nyugat-Galileában, Jaara település közelében, amelynek következtében két ember súlyosan és könnyebben megsérült. A Cahal jelentette, hogy több drón zuhant le Beit Hillel közelében, a Hula-völgy térségében, és a helyszínen tűz ütött ki.


09:39

A túszok hozzátartozói a kiszabadításukért tüntettek a Kirya közelében: „A megoldás nem libanoni háború, hanem egy megállapodás”

Jehuda Cohen, a túszul ejtett katona, Nimrod Cohen édesapja a Kirya melletti tüntetésen, ma reggel – Fotó: Tomer Appelbaum

Túszok hozzátartozói és kiszabadításukért küzdő aktivisták tüntettek Tel-Avivban, a Kirya mellett található Kaplan utcában, felszólítva a háború befejezésére és a túszokért kötendő megállapodásra. A tüntetők rövid időre lezárták a Kaplan és Begin utcák kereszteződését. Shai Moses, a túszul ejtett Gadi Moses unokaöccse elmondta: „A megoldás nem a háború Libanonban, hanem a megállapodás aláírása. Ha nem térnek vissza, az a széthullásunkat jelenti.” Yifat Calderon, a túszul ejtett Ofer Calderon unokatestvére hozzátette, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök „azóta is a vérszövetséget választja.”


09:16

Egy izraeli állampolgárt azzal vádolnak, hogy az iráni hírszerzés beszervezte izraeli vezetők elleni merényletek előkészítésére, és kétszer járt Iránban

Egy izraeli zsidó üzletembert azzal vádolnak, hogy nemrégiben az iráni hírszerzés beszervezte, hogy pénzért izraeli vezetők elleni merényleteket készítsen elő, és ennek érdekében kétszer is beutazott Irán területére.

A Sabak és a rendőrség Lahav 433 egysége a múlt hónapban letartóztatta az üzletembert, aki hosszabb ideig Törökországban élt, biztonsági bűncselekmények, köztük az iráni rezsim hírszerzőivel való összeesküvés gyanújával. A kihallgatása során kiderült, hogy az izraeli állampolgár áprilisban beleegyezett, hogy találkozzon egy iráni üzletemberrel üzleti tevékenység előmozdítása érdekében. Májusban szárazföldi határátkelőn keresztül csempészték be Iránba a török határon, ahol találkozott az iráni üzletemberrel és egy másik személlyel, akit Teherán biztonsági szolgálatainak képviselőjeként mutattak be neki.

Az első májusi találkozójukon az iráni üzletember arra kérte az izraeli állampolgárt, hogy hajtson végre különböző biztonsági feladatokat Izrael területén az iráni rezsim számára, pénzért cserébe. Az állampolgár többek között pénz és fegyverek átvitelére, zsúfolt helyek fotózására és azok iráni kapcsolatokhoz való továbbítására, valamint olyan izraeli állampolgárok megfenyegetésére kapott felkérést, akiket Irán irányított, de nem teljesítették a rájuk bízott feladatokat.

Augusztusban az izraelit újra becsempészték Iránba, ahol további hírszerzőkkel találkozott. Ezek arra kérték, hogy segítsen merényleteket előkészíteni Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Joav Galant védelmi miniszter vagy Ronen Bar, a Sabak vezetője ellen. Ezt a Hamasz vezetője, Iszmail Hanije ellen Iránban végrehajtott, Izraelnek tulajdonított merénylet miatti megtorlásként tervezték. Az izraeli állampolgár egymillió dolláros előleget követelt, mielőtt bármilyen akciót végrehajtana, de az iráni ügynökök megtagadták a kifizetést, és közölték vele, hogy a jövőben felveszik vele a kapcsolatot. A találkozókon való részvételéért 5,000 eurót fizettek neki.


08:09

Sérültek a Ramim-hegységre kilőtt páncéltörő rakéták következtében Felső-Galileában

Több izraeli megsebesült a Libanonból kilőtt páncéltörő rakéták következtében, amelyek a Felső-Galileában található Ramim-hegység területén csapódtak be. A hadsereg tüzérségi tüzeléssel válaszolt.


07:51

New York Times: A Hezbollah számára bipereket értékesítő magyar cég egy izraeli művelet részeként jött létre

A magyar cég, amely a felrobbant bipereket gyártotta és eladta a Hezbollahnak, egy fedőcég volt, amelyet egy izraeli művelet részeként alapítottak – állította három külföldi hírszerzési tiszt a New York Timesnak. A források, akik ismerik a művelet részleteit, elmondták, hogy legalább két másik céget is alapítottak azzal a céllal, hogy elfedjék a biper gyártók valódi kilétét – akik izraeli hírszerzők voltak. A magyar cég, a BAC Consulting a tajvani Gold Apollo márkájú bipereket gyártotta.

A BAC cég más ügyfelek számára is gyártott hagyományos bipereket, de a vállalat létrejöttének fő oka a Hezbollah volt. A források szerint a terrorszervezet számára eladott készülékeket külön gyártósoron készítették, és akkumulátoraikba PETN robbanóanyagot rejtettek. A készülékek szállítása Libanonba 2022 nyarán kezdődött, először kis mennyiségben, de a szállítmányok mennyisége gyorsan nőtt, miután Naszrallah utasította embereit, hogy hagyják abba a mobiltelefonok használatát.


05:30

Netanjahu a Daily Mail-nek: A brit kormány aláássa Izrael jogát az önvédelemhez

Benjamin Netanjahu miniszterelnök interjút adott a brit Daily Mail újságnak, ahol élesen bírálta Keir Starmer brit miniszterelnök politikáját, amely 30 izraeli fegyverexport engedély felfüggesztését érinti. „A brit kormány azt mondja, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, mégis aláássa ezt azzal, hogy megakadályozza a fegyverek eladását nekünk, miközben egy terrorszervezet ellen harcolunk” – mondta Netanjahu az interjúban.

Netanjahu emellett a brit kormány azon döntésére is kitért, hogy visszavonja a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz benyújtott kifogásait a letartóztatási parancsok ellen, amelyek ellene és Joav Galant védelmi miniszter ellen irányultak. Szerinte ez is aláássa Izrael képességét az önvédelemre. A miniszterelnök hozzátette: „Nagy-Britanniában antiszemitizmus hullámát tapasztalják az egyetemeken és az ország számos részén. Elvárom, hogy a brit vezetés megtegye a szükséges lépéseket ennek a problémának a kezelésére.”


04:03

Galant megbeszélést folytatott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel a közel-keleti biztonsági fejleményekről


00:34

Libanonban jelentették, hogy a rádiós adóvevők robbanásaiban meghaltak száma 20-ra emelkedett


23:05

Irán: Figyelemmel kísérjük libanoni nagykövetünk helyzetét, fenntartjuk magunknak a jogot a válaszlépésre


22:54

Az Egyesült Arab Emírségek elnöke jövő héten az Egyesült Államokba érkezik, először a 2022-es megválasztása óta


22:36

A Fehér Ház: Próbáljuk megakadályozni a háborút Izrael és Libanon között, még mindig hiszünk a diplomáciai megoldásban

A Fehér Ház szóvivője, John Kirby elmondta, hogy az Egyesült Államok igyekszik megakadályozni a háborút Izrael és Libanon között, és intenzíven dolgozik diplomáciai eszközökkel annak érdekében, hogy elkerüljék egy újabb harci front megnyitását. Szerinte még korai megmondani, hogyan befolyásolja a libanoni rádiós adóvevők robbanása a tűzszüneti megállapodást. Kirby azt is megjegyezte, hogy az Egyesült Államok nem vett részt a tegnapi vagy a mai robbanásokban.


22:05

Cahal: Hezbollah terroristákat és terrorcélpontokat támadtunk Dél-Libanonban

A Cahal bejelentette, hogy a légierő harci repülőgépei több Hezbollah-célpontot támadtak Dél-Libanonban. A támadások célpontjai Hezbollah-aktivisták, katonai épületek és egy kilövőállás voltak Hálátában, Kila faluban, Al-Adaiszában, Sma-ban és Al-Dzsibinben. A hadsereg közleménye szerint a nap folyamán 30 rakétát indítottak Izrael felé, ezek közül néhányat elfogtak, mások nyílt területen csapódtak be, és egy rakéta Tel Chai közelében ért földet. Sérültek nem voltak.


21:47

Jelentés: 95 libanoni sebesültet szállítottak Iránba kezelésre

Az iráni Vörös Félhold tájékoztatása szerint 95, a tegnapi és mai libanoni robbanásokban megsérült személyt szállítottak Iránba kezelésre – jelentette a szaúdi Al-Hadath csatorna.


21:35

Cahal: Holnap reggel katonai gyakorlat lesz Haifa térségében

A Cahal bejelentette, hogy holnap reggeltől délutánig katonai gyakorlatot tartanak Haifa térségében, és a városban megnövekedett jármű- és katonai forgalomra lehet számítani. A hadsereg szerint a gyakorlatot előre megtervezték a 2024-es éves kiképzési program részeként.


20:49

Libanoni frissítés: 14-re emelkedett a rádiós adóvevők robbanásainak halálos áldozatainak száma, több mint 450-en megsérültek


20:00

Netanjahu a libanoni robbanások után: Biztonságosan hazaviszük az északi lakosokat


19:51

Libanoni jelentések: Megújultak a rádiós adóvevők robbanásai


19:41

A vezérkari főnök: Még sok olyan képességünk van, amit nem használtunk, de már láttunk belőlük egy részt

Herzi Halevi vezérkari főnök az Északi Parancsnokságon tett látogatása során kijelentette, hogy további, eddig nem használt képességekkel rendelkeznek. „Itt láttunk már néhány dolgot, és ez jó felkészültséget mutat, miközben előkészítjük a következő terveket” – mondta. Hozzátette, hogy „az a szabály, hogy minden szakaszban a következő két lépés már készen áll, és minden szakaszban a Hezbollahnak nagyobb árat kell fizetnie.” Halevi hangsúlyozta, hogy elszántak a feltételek megteremtésére, amelyek lehetővé teszik, hogy a lakosok visszatérhessenek otthonaikba, és kijelentette: „Készek vagyunk valóban mindent megtenni, amit szükséges.”


19:40

Forrás a Reutersnek: Németország úgy döntött, hogy felfüggeszti az izraeli fegyverexport engedélyeit

A német kormány úgy döntött, hogy leállítja az Izraelnek szánt fegyverexport engedélyek kiadását – közölte egy, a német gazdasági minisztériumhoz közel álló forrás. A Shomrim weboldal vasárnap arról számolt be, hogy Németország jelentősen csökkentette az Izraelnek szánt védelmi eszközök exportját az év eleje óta. A jelentés szerint Németország 2024 eleje és augusztus vége között 14 millió euró értékben exportált védelmi felszereléseket Izraelbe – ez a legalacsonyabb összeg 2004 óta.


19:36

Források a CNN-nek: Galant tájékoztatta Austint egy libanoni műveletről, de nem részletezte annak jellegét

Izraeli tisztviselők tájékoztatták amerikai kollégáikat, hogy az ország kedden valamilyen műveletet tervez végrehajtani Libanonban, de nem közöltek részleteket. Három, az ügyben jártas forrás szerint az információt Joav Galant védelmi miniszter és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter közötti keddi reggeli beszélgetés során is megerősítették. A források szerint az, hogy az Egyesült Államok nem volt tisztában a művelet részleteivel, azt jelzi, hogy meglepte a későbbi, Hezbollah rádiós adóvevőinek felrobbanása.


19:06

Galant: Egy új szakasz elején állunk a háborúban. Fontos az együttműködés minden szinten

Joav Galant védelmi miniszter kijelentette, hogy a háború most új szakaszba lép, amelyben az északi front lesz a középpontban. „Úgy gondolom, hogy egy új korszak elején állunk a háborúban, és alkalmazkodnunk kell ehhez. Nagyon fontos, hogy ebben a szakaszban szoros együttműködésben dolgozzunk – minden szervezet és minden szint között” – mondta Galant a Ramat David légibázison tett látogatása során. Hozzátette, hogy az északi fronton zajló harcok különleges felkészülést igényelnek, „mivel itt a pozíció erősebb, ez nem Hamasz, hanem valami más, és ennek megfelelően kell felkészülni.”


19:02

Szaúdi jelentés: Robbanások történtek a síita milíciák főhadiszállásán Irakban, egyidejűleg a libanoni robbanásokkal


18:53

Blinken: Valahányszor haladást érzünk a tárgyalások során, valamilyen esemény akadályozza, megállítja vagy hátráltatja azt

Blinken Kairóban, ma – Fotó: AFP / Evelyn Hockstein

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy az elmúlt 24 óra váratlan eszkalációja „veszélyezteti” a túszok szabadon bocsátásáról és a tűzszünetről szóló tárgyalásokat. Egyiptomi látogatása során Blinken elmondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is vizsgálja a tegnapi biperek robbanásait Bejrútban és Dél-Libanonban, amelyekben 12 ember halt meg, és körülbelül 3000-en megsérültek. „Újra és újra, amikor mi és a közvetítők úgy érezzük, hogy haladunk a tűzszünet felé, szemtanúi vagyunk egy olyan eseménynek, amely fenyegeti, hogy lelassítja, megállítja vagy akadályozza azt” – mondta Blinken, amikor a libanoni incidensről kérdezték.


18:52

Libanoni egészségügyi minisztérium: Kilencen meghaltak, több mint 300-an megsérültek a rádiós adóvevők robbanásai során


18:33

Az ENSZ Közgyűlése elfogadott egy határozatot, amely felszólítja Izraelt, hogy egy éven belül vonuljon ki a megszállt palesztin területekről

Az ENSZ Közgyűlése elfogadott egy palesztin javaslatot, amely Izraelt egy éven belüli kivonulásra szólítja fel a megszállt palesztin területekről, és amely Izraelre fegyverembargót követelne ebben az időszakban. A javaslatot 124 ország támogatta, 14 ellenezte, 43 tartózkodott. A határozat egy ENSZ felügyeleti mechanizmus létrehozását is részletezi, valamint felhívja a szervezet főtitkárát, hogy három hónapon belül adjon ki egy jelentést a határozat végrehajtásának nyomon követéséről, noha az ENSZ Közgyűlésnek nincs végrehajtási képessége, így a határozat inkább szimbolikus marad.


18:32

Libanoni jelentések: Izraeli támadások több helyszínen Dél-Libanonban

Libanoni médiák izraeli támadásokról számoltak be több dél-libanoni településen. Az Al-Mayadeen csatorna szerint támadás történt Kafla és Khlata falvakban, míg az Al-Jadeed újabb támadásról számolt be Al-Adisa településen.


18:11

Jelentés: A voki-tokik robbanásának forrása – a Hezbollah által két hete importált, bombával felszerelt akkumulátorok

Civilek menekülnek a robbanások után, amelyek egy temetés során hallatszottak Bejrútban, ma – Fotó: AFP / Fadel Itani

Források a szaúdi Al-Hadath hírügynökségnek elmondták, hogy a ma történt adóvevő robbanások forrása bombával felszerelt akkumulátorok voltak, amelyeket a Hezbollah két hete importált. A jelentés szerint az akkumulátorokat Icom-V82 típusú készülékekbe rejtették.


18:00

A szerdai hírek folytatása 

2024. szeptember 18., szerda >>

Főkép: Nael Fuarasa tartalékos százados és Tomer Keren őrmester – Fotó: Cahal szóvivő

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet