2024. október 5., szombat, a háború 365. napja – frissül


12:10

IDF: A következő napokban kiterjesztjük a libanoni razziákat, miközben megerősítjük az erőket a Gázai övezetben

Az IDF jelentős támadásra készül Irán ellen, miután Teherán a héten rakétákat lőtt ki Izraelre. Az izraeli hadsereg nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Irán egy újabb rakétatámadást hajt végre válaszul az izraeli lépésekre.

Az IDF továbbá közölte, hogy a következő napokban kiterjesztik a Hezbollah célpontjai elleni célzott razziákat Libanonban, amelyek addig folytatódnak, amíg az északi lakosok biztonságosan visszatérhetnek otthonaikba. A hadsereg becslései szerint mintegy 400 Hezbollah-aktivista vesztette életét, mióta ezen a héten megkezdődtek a szárazföldi műveletek Libanonban. A razziákat Bejrút és a libanoni Bekaa-völgy elleni légicsapások kísérik. Az IDF közölte, hogy Dahiehben már alig maradtak civilek, mivel a terület lakosainak többsége elmenekült a figyelmeztetések hatására. A libanoni csapások mellett az izraeli hadsereg az elmúlt napokban Szíriában is csapásokat mért a Hezbollah számára szánt fegyverraktárakra.

Ezzel egy időben az IDF fokozza a támadásokat a Gázai övezet azon területein, ahol a Hamasz jelei szerint helyreállás tapasztalható.


12:10

IDF: Tíz rakétát lőttek ki Libanonból Cfat és környékére; tűz keletkezett a területen


11:43

Hezbollah: Ma reggel rakétákat lőttünk ki a Ramat David bázisra


11:31

Légiriadók szólaltak meg Cfatban és más felső-galileai településeken


11:03

Izrael először támadott Tripoliban, Észak-Libanonban, és megölte a Hamasz katonai szárnyának vezetőjét az országban

Támadásban megrongálódott autók Tripoli közelében, Észak-Libanonban, ma – Fotó: AFP/Fathi Al Masri

Izrael először hajtott végre támadást Észak-Libanonban, Tripoli városában a háború kezdete óta – jelentette a Reuters libanoni biztonsági forrásra hivatkozva. A forrás szerint a támadás során a Hamasz egyik vezetője, felesége és két gyermeke is életét vesztette egy palesztin menekülttáborban, a kikötővárosban. A Hamaszhoz kötődő médiák arról számoltak be, hogy a támadásban meghalt a szervezet libanoni katonai szárnyának vezetője, Szaid Atallá.

A bejrúti kormány közölte, hogy az izraeli támadások miatt több mint 1,2 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, és az ENSZ szerint az országban lévő menekültmenhelyek többsége megtelt. Sok menekült északra, Tripoliba vagy a szomszédos Szíriába menekült, de a libanoni-szíriai fő határátkelőt tegnap bezárták egy izraeli támadás miatt.

A Hamasz magas rangú vezetőjének támadási helyszíne Tripoliban, Észak-Libanonban, ma – Fotó: Omar Ibrahim / Reuters

11:03

Az IDF felszólítja a Gázai övezet középső részén élő civileket, hogy hagyják el otthonaikat


10:49

A Hamasz egészségügyi minisztériuma Gázában: Az elmúlt 24 órában 23 ember halt meg, 66-an megsérültek

Pusztítás egy izraeli támadás után Dir al-Balahban, a Gázai övezet központjában, tegnap – Fotó: AFP / Eyad Baba

09:56

IDF: Az izraeli légierő éjszaka Hezbollah-aktivistákat támadott, akik egy kórház közelében tevékenykedtek Dél-Libanonban

Az IDF: Éjszaka dróncsapás célzottan támadta a Hezbollah terroristáit, akik egy mecsetben létrehozott parancsnokságon működtek Dél-Libanonban, a Salah Randour kórház közelében, Bint Jbeil városában. Az IDF szóvivője közölte, hogy a parancsnokságot a Hezbollah terroristái használták, hogy az IDF erői és Izrael Állam ellen irányuló terrortámadásokat tervezzenek és hajtsanak végre. A támadást megelőzően figyelmeztetéseket küldtek a helyi lakosoknak, és egyeztetések zajlottak a falvak kulcsfontosságú személyeivel, ahol a kórházak találhatók. Az IDF szerint a Hezbollah jogellenesen használja a kórházakat a nemzetközi háborús törvények ellenében.


09:06

Izrael Katz külügyminiszter támadta Hameneit: „Vidd a ‘proxijaidat’, és hagyd el Libanont”

Izrael Katz külügyminiszter bírálta Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezetőt egy bejegyzésben, amelyet az X közösségi hálózaton tett közzé. „Vidd a ‘proxijaidat’, és hagyd el Libanont” – írta Katz, miközben csatolt képeket a korábbi Hezbollah-főtitkárról, Haszan Naszralláról, akit Izrael likvidált, valamint kijelölt utódjáról, Hashem Szafi al-Dínről, akit szintén valószínűleg megöltek.


09:00

Jelentés: Megfigyelőkamerákkal felszerelt világítóoszlopokat telepítettek a Philadelphi-folyosón, javaslat érkezett egy gázai kikötő építésére

A katari „Al-Arabi al-Jadid” újság beszámolt arról, hogy Izrael folytatja az építési munkálatokat és az infrastruktúra kiépítését a Philadelphi-folyosón, amely a Gázai övezetet Egyiptomtól választja el. Egyiptomi források szerint a területen világítóoszlopokat helyeztek el megfigyelőkamerákkal. A jelentés szerint egyiptomi erők javításokat végeztek a határ mentén. Az újság arról is beszámolt, hogy az elmúlt napokban megbeszéléseket folytattak Egyiptom és Izrael, valamint Egyiptom és a palesztinok között a Gázai övezet „háború utáni” időszakáról és az övezetbe érkező segélyekről. A tárgyalások egy tengeri kikötő építését is érintették a Gázai övezetben, az egyiptomi határ közelében, de a palesztin fél nem fogadta el az elképzelést.


08:46

Magas rangú amerikai tábornok érkezik Izraelbe; várhatóan az iráni rakétatámadásra adott választ egyezteti

Az amerikai központi parancsnokság (Centcom) parancsnoka, Michael Kurilla tábornok várhatóan a következő 24 órában Izraelbe érkezik. A becslések szerint látogatásának célja az iráni rakétatámadásra adott válaszlépések összehangolása lesz.


08:33

Jelentés: Az IDF Dahieh és Baalbek területeit támadja Libanonban

Füst Bejrút egén az IDF támadásait követően, ma reggel – Fotó: Joseph Campbell / Reuters
Füst Bejrút egén egy izraeli támadást követően, ma reggel – Fotó: 27A. szakasz szerinti felhasználás a szerzői jogi törvény alapján

08:25

IDF: Öt rakétát lőttek ki Libanonból a Jezréel-völgy felé, egy részüket elfogták, mások nyílt területen csapódtak be


08:13

Amerikai tisztviselők: Szinvár valószínűleg életben van és nem akar egyezséget kötni Izraellel

Jahja Szinvár képe egy New York-i tüntetésen, a múlt hónapban – Fotó: David Dee Delgado / Reuters

Az amerikai kormány tisztviselői a New York Times-nak azt mondták, hogy a Hamasz vezetője, Jahja Szinvár életben van, és keményített az álláspontján, így nincs szándékában megállapodni Izraellel a túszok szabadon bocsátásáról vagy a tűzszünetről. A tisztviselők szerint Szinvár korábban az életét féltve tárgyalt, de most inkább egy regionális háború kirobbanását kívánja, ami csökkentené Izrael katonai tevékenységét a Gázai övezetben.

A New York Times jelentésében továbbá megjegyzik, hogy Joav Galant védelmi miniszter nemrégiben közölte az újságírókkal, hogy a Rafiah alatti alagutakban, ahol hat túszt megöltek, találtak jeleket arra, hogy Szinvár korábban a környéken tartózkodott.


08:07

Légiriadók számos településen a Jezréel-völgyben


05:50

Hamasz: A szervezet egyik vezetője meghalt családjával együtt egy észak-libanoni menekülttáborban történt támadásban

A Hamasz bejelentette, hogy a szervezet egyik katonai vezetője, Szaid Atallá, három családtagjával együtt életét vesztette egy támadásban, amely házukat érte az al-Baddawi menekülttáborban, Tripoli közelében, Észak-Libanonban.


03:15

IDF: A Gázai övezet környékén megszólaló légiriadók téves riasztás miatt aktiválódtak


03:11

Légiriadók a Golán-fennsíkon egy ellenséges repülőeszköz behatolása miatt


03:00

Légiriadók a Gázai övezet környékén


02:15

Légiriadók Galilea északi részén


01:37

Szemtanúk robbanásokat jelentettek Dél-Bejrútban


01:31

Az IDF arab nyelvű szóvivője felszólította egy bejrúti negyed lakóit, hogy hagyják el otthonaikat


01:06

USA: 157 millió dollár humanitárius segélyt nyújtunk Libanonnak és Szíriának


01:05

Szaúdi jelentés: Izrael megerősítést kapott, hogy Szafi al-Dín meghalt a csütörtöki bejrúti támadásban

Szafi al-Dín, 2016 – Fotó: khamenei.ir

Az Al-Hadath szaúdi televízió közlése szerint Izrael megerősítést kapott arról, hogy Haszan Naszrallah korábbi Hezbollah-főtitkár kijelölt utódja, Hashem Szafi al-Dín meghalt a csütörtöki bejrúti támadásban. Naszrallah maga is életét vesztette egy izraeli légicsapásban a libanoni fővárosban a múlt héten.
Szafi al-Dín a Hezbollah alapítása óta tagja volt a szervezetnek, de csak 1994-ben kapott befolyásos végrehajtói pozíciót, amikor Iránból visszatért Libanonba. Ebben az évben nevezték ki a Hezbollah végrehajtó tanácsának elnökévé, amely a szervezet adminisztratív és pénzügyi ügyeiért felelős. Később számos politikai és katonai szerepet töltött be, többek között a szervezet Bejrút tartományi elnöke volt a ’90-es évek végén, majd 1998-tól a Shura Tanács tagja, és 1999-től az ellenállási tanács elnöke.


00:47

IDF: Hamasz parancsnoki és irányító központot támadtunk egy iskolai épületben a Gázai övezet közepén


23:27

A Hamasz megerősítette, hogy a szervezet tul-karemi parancsnoka meghalt az IDF légitámadásában tegnap

A Hamasz fegyveres szárnya, az al-Kasszám Brigádok megerősítette, hogy Zahi Jaszer Aufi, a Hamasz tul-karemi parancsnoka és hét másik fegyveres életét vesztette egy izraeli légicsapásban a Nyugati Parton található Tul-Karem városában. A csoport pénteken adott ki közleményt.

Az izraeli hadsereg csütörtökön jelentette be, hogy a támadás során megölték Aufit, a Hamasz tul-karemi hálózatának vezetőjét.


22:04

Hamasz: Az IDF állításaival ellentétben a jezidi nő nem volt az ISIS áldozata

A Hamasz közleményében azt állította, hogy az IDF állításaival szemben a jezidi nő, akit tegnap kimentettek a Gázai övezetből, nem volt az ISIS elrabolt áldozata, akit később eladtak volna egy Hamasz-aktivistának. A közlemény szerint a nő a férje, egy gázai származású, a szíriai polgárháborúban elesett férfi édesanyjával érkezett a Gázai övezetbe.


21:22

Biden: Izrael még nem döntött az iráni támadásra adott válaszról, én más lehetőségeket mérlegelnék az olajlétesítmények elleni támadás helyett

Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház napi tájékoztatóján elmondta, hogy Izrael még nem döntötte el, hogyan válaszoljon az iráni támadásra, és hogy a döntés nem fog azonnal megszületni. Hozzátette: „Az ő helyükben más lehetőségeket fontolnék meg az olajlétesítmények megtámadása helyett.” Az amerikai elnök még elmondta: „Egyetlen más kormány sem segített annyit Izraelnek, mint az én kormányom, Netanjahunak ezt nem szabad elfelejtenie.”


20:47

Libanon kormánya: 2 011 ember halt meg az országban az év során Izraellel vívott háborúban

Libanon kormánya közölte, hogy az év során 2 011 ember vesztette életét az országban az Izraellel vívott háborúban, és 9 535-en megsebesültek. A közlemény szerint az elmúlt 24 órában 37-en haltak meg és 151-en megsérültek.


20:41

Légiriadók Kirjat Smonában és környékén


19:44

Tűzoltóság: Több tűz keletkezett a rakétatámadások következtében Galilea felső részén és a Golán-fennsíkon

A tűzoltóság közölte, hogy több tűz ütött ki a rakétatámadások következtében Galilea felső részén és a Golán-fennsíkon. Tűzoltócsapatok dolgoznak a nyílt területeken keletkezett tüzek oltásán Kacrin és Baram közelében, és már sikerült megfékezni egy tüzet Hacor Haglilit településen.

Tűzoltócsapatok Kacrin közelében, ma – Fotó: Barak Ahrak / Északi Tűzoltóság

18:51

IDF: Közel 70 rakétát lőttek ki Libanonból Galilea felső része felé kevesebb mint egy óra alatt

Rakétaelfogások Galilea felső részének egén, ma – Fotó: AFP/Jalaa Marey

Az IDF tájékoztatása szerint kevesebb mint egy óra alatt körülbelül 70 rakétát lőttek ki Libanonból Galilea felső része felé. A hadsereg közlése szerint minden kilövést elfogtak vagy lakatlan területeken csapódtak be, és nem történt személyi sérülés. Éjfél óta összesen mintegy 180 kilövést észleltek Libanonból Izrael irányába.


18:29

Légiriadók Galilea felső részén


18:27

Légiriadók Ros Pinában és környékén


18:04

Légiriadók Kirjat Smonában és környékén

Légiriadók szólaltak meg Kirjat Smonában és környékén. Metulából közölték, hogy több becsapódás is történt a helyi tanács mezőgazdasági területein, de lakóházak nem sérültek meg.


A pénteki hírek folytatása 

2024. október 4., péntek >>

Főkép: A Hamasz magas rangú vezetőjének támadási helyszíne Tripoliban, Észak-Libanonban, ma – Fotó: Omar Ibrahim / Reuters

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet