Két föld-föld rakétát indítottak Libanonból Hadera és Haifa irányába, amelyeket elfogtak – Hírszüret

A Dahieh déli részén, Bejrúttól délre, az éjszaka – Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

2024. október 6., vasárnap, a háború 366. napja – frissül


11:08

Légiriadók Karmiel térségében


11:08

A jaffói terrortámadás hetedik áldozata: a 33 éves Simson Viktor Green, egy hajléktalan

Simson Viktor Green, 33 éves, a jaffói terrortámadás hetedik áldozata. Két éve érkezett Izraelbe Olaszországból, és az öccse az egyetlen családtagja, aki az országban él. Amikor megérkezett Izraelbe, Beer-Sevában, egy új bevándorlókat fogadó központban lakott. Különböző szociális szervezetek szerint Green, aki ismert volt a jóléti szolgálatok előtt, nehéz körülmények között élt, és idővel az utcára került.


10:35

Légiriadó Netiv HaAszarában; Az izraeli hadsereg: téves riasztás volt


09:29

A Hamasz tájékoztatási minisztériuma: A központi övezetben történt éjszakai támadásban 24-re emelkedett a halálos áldozatok száma

A Hamasz tájékoztatási minisztériuma közölte, hogy 24-re nőtt az áldozatok száma a Dir al-Balahban, a Gázai övezet központi részén történt támadás során, amely egy iskolát és egy mecsetet ért. A közlemény szerint az elmúlt 48 órában 27 épületet támadtak meg az övezetben, köztük iskolákat és befogadó központokat. Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Dir al-Balahban megtámadott létesítményekben a Hamasz tagjai tevékenykedtek.

Az iskolát ért támadás Dir al-Balahban, ma – Fotó: Ramadan Abed / Reuters

09:02

A 162-es hadosztály elhagyta a Philadelphi-folyosót és Rafiah körzetét, most Dzsabaliában tevékenykedik

A 162-es hadosztály erőinek bevonulása a Gázai övezet északi részébe, az izraeli hadsereg által ma közzétett felvételen – Fotó: Izraeli Hadsereg szóvivője

Az izraeli hadsereg közölte, hogy erői az éjszaka megkezdték a műveleteket a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalia térségében, miután hírszerzési információkat kaptak a Hamasz terrorista infrastruktúráinak helyreállítási kísérleteiről. A Dzsabaliába irányított egységek a korábban Rafiahban és a Philadelphi-folyosónál tevékenykedő 162. hadosztályhoz tartoznak, és jelenleg két harci csapatuk van a térség biztosítására, amelyért a Gázai hadosztály felelős. A hadsereg közlése szerint az erők bekerítették a térséget, és jelenleg is ott tevékenykednek, légierő támogatásával, amely tucatnyi fegyverraktárat, földalatti infrastruktúrát, terroristasejteket és egyéb katonai célpontokat támadott.

A hadsereg továbbá közölte, hogy bővítik az északi övezetből evakuált lakosok számára kijelölt „humanitárius térséget.” Bár a hadsereg biztonságosnak minősítette a területet, időnként ott is végrehajtanak támadásokat.


08:41

Túszok hozzátartozói és aktivisták lezárták a Kaplan csomópontot Tel-Avivban: „A katonai sikerek nem fogják elfeledtetni a kormány szégyenfoltját”

קרובי חטופים ופעילים למען השבתם בצומת קפלן, היוםצילום: תומר אפלבאום

Túszok hozzátartozói és aktivisták blokkolják a Begin és Kaplan utcák kereszteződését, a kormányhivatalok közelében, Tel-Avivban. Gal Goren, akinek apja, Avner meghalt a Hamasz támadásában, és anyja, Mija holttestét visszahozták Gázából, miután jelentették, hogy fogságban meggyilkolták, a kneszet tagjaihoz fordult: „Már egy éve stratégia és irány nélkül vagyunk. A túszokat lemészárolják, és a vér a ti kezeteken van, és ti merészeltek győzelemről szónokolni? Akkor győzünk, ha megmentjük az életet, és eltemetjük azokat, akiket már túl sokszor cserben hagytak.”

Kaplán csomópont, ma – Fotó: Tomer Appelbaum

Moran Moses, Gadi Moses túsz lánya azt mondta: „Most van itt az ideje, hogy a katonai sikereket politikai eredményekre fordítsuk, amelyek visszahozzák a túszokat és regionális nyugalmat teremtenek. A katonai sikerek nem fogják elfeledtetni a szégyenfoltot és Benjamin Netanjahu valamint koalíciós partnereinek bűnös örökségét.” A nők tiltakozásának szervezői azt közölték: „Úgy tűnik, hogy a túszok visszahozatala, ami egykor a központi cél volt, már nincs is a kabinet asztalán.”


08:39

Az izraeli hadsereg a Haderán, Haifán és a Karmel környékén megszólaló légiriadókról: Sikeresen megsemmisítettünk két Libanonból indított föld-föld rakétát


08:30

Légiriadók Haderán, Haifán és a Karmel térségében

Légiriadókat rendeltek el Haderán, Haifán, Zichron Jaakovban, Keszariában, Binjaminában és más településeken a Karmel térségében.


08:22

Izraeli hadsereg: Több Libanonból indított légi célpontot sikerült elfogni, nincs áldozat

Több légi célpontot, amelyet Libanonból indítottak, sikerült elfogni Nyugat-Galilea térségében – közölte az izraeli hadsereg. A hadsereg hozzátette, hogy nem voltak áldozatok, és a célpontok nem hatoltak be Izrael területére. A légiriadókat az elfogott rakéták darabjainak lehullása miatti félelem váltotta ki.


08:05

Légiriadók léptek életbe Galilea északi részén


06:49

Izraeli hadsereg: Fegyverraktárakat támadtunk a Hezbollah ellen Bejrút térségében

Az izraeli hadsereg közölte, hogy vadászgépek célzott légicsapásokat hajtottak végre Bejrút több területén, megsemmisítve a Hezbollah fegyverraktárait és más infrastruktúrákat. A támadások előtt a lakosság figyelmeztetést kapott a hadseregtől.


06:37

Jelentés: A Forradalmi Gárda Kuds-egységének parancsnoka Bejrútba érkezett a múlt héten

Hamenei és iráni vezetők imádkoznak Teheránban Naszrallah emlékére, pénteken. Kaáni nem volt jelen – Fotó: Office of the Iranian Supreme

Három magas rangú iráni tisztviselő a New York Timesnak elmondta, hogy Iszmáíl Kaáni, a Forradalmi Gárda Kuds-egységének parancsnoka a múlt héten érkezett Bejrútba, hogy segítse a Hezbollah felépülését. A jelentés Kaáni sajtóból való eltűnésének hátterében állhat, amely azóta történt, hogy két nappal azután, hogy Izrael célzott támadást hajtott végre Naszrallah ellen, Kaánit a Hezbollah teheráni irodáiban fényképezték le. Különböző források felvetették annak lehetőségét, hogy Kaáni megsérült egy izraeli légicsapás során Bejrútban. A Kuds-egység parancsnokának hiánya különösen feltűnő volt múlt pénteken, amikor Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei imát vezetett Naszrallah emlékére.


06:12

Libanoni hírügynökség: Izrael több mint 30 támadást hajtott végre az éjszaka Bejrútban, ez volt „a legerőszakosabb éjszaka”

A libanoni hírügynökség arról számolt be, hogy Izrael több mint 30 légicsapást hajtott végre az éjszaka során Bejrút déli részén, a Dahieh környékén. A jelentés szerint a támadások többek között a nemzetközi repülőtérhez vezető útra és Burj al-Barajne és Harat Hreik városrészekre is irányultak.


04:53

Az izraeli hadsereg: Két drónt semmisítettünk meg az északi partvidék előtt, egy további drónt Gus Dan partjainál

Az izraeli hadsereg közlése szerint egy rakétás hadihajó két drónt semmisített meg Észak-Izrael partjainál, míg egy légijármű egy másik drónt lőtt le Gus Dan partjai előtt. A három drónt keletről indították, és a megsemmisítésük nem okozott sérülést.


04:32

Az ENSZ főtitkára: A nemzetközi közösségnek határozottan el kell ítélnie a Hamasz október 7-i cselekedeteit

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára kijelentette, hogy a nemzetközi közösségnek újból és határozottan el kell ítélnie a Hamasz „gyalázatos tetteit” október 7-én, beleértve a túszok elrablását. A Gázai övezet környéki települések elleni mészárlás évfordulója előtt közzétett nyilatkozatában Guterres hangsúlyozta: „Ezen a napon emlékezünk mindazokra, akik kegyetlenül haltak meg, és elszenvedték a leírhatatlan erőszakot – beleértve a szexuális erőszakot is –, miközben élték az életüket.” Guterres hozzátette, nem tudja elképzelni, milyen kínokat élnek át a túszok nap mint nap. „Újra követeltem minden túsz azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását” – tette hozzá.

Guterres kitért Gáza és Libanon lakóinak szenvedéseire is, és nyilatkozatát azzal zárta, hogy felszólította a közösséget, hogy dolgozzanak egy tartós megoldás érdekében, amely lehetővé teszi Izrael, Palesztina és a térség többi országának békés és méltóságteljes együttélését.


04:11

Harris: Aggódom a libanoni civilek biztonságáért és jólétéért

Kamala Harris, az Egyesült Államok demokrata párti elnökjelöltje kijelentette, hogy aggódik a libanoni civilek biztonságáért és jólétéért. „Libanon lakói egyre súlyosbodó humanitárius helyzettel néznek szembe. Továbbra is azon fogok dolgozni, hogy segítséget nyújtsunk az ott élő összes állampolgár szükségleteinek kielégítésében” – tette hozzá Harris.


03:15

Az izraeli hadsereg: Olyan létesítményeket támadtunk, amelyek korábban iskolaként és mecsetként működtek a Gázai övezetben; Egészségügyi források: legalább 21 halott

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a légierő korábban iskolaként és mecsetként működő létesítményeket támadott Dir al-Balah körzetében, a Gázai övezet középső részén. A hadsereg szerint mindkét létesítményben a Hamasz tagjai működtek. Ezzel egy időben gázai egészségügyi források szerint legalább 21 ember halt meg a mecset elleni támadásban.


02:25

Így juttatta be Izrael a becsapdázott adóvevőket Libanonba

A Washington Post átfogó vizsgálatában leírták, hogy az egyik típusú adóvevő 2023-ban, míg a másik már 2015-ben került Libanonba, lehetővé téve a Moszad számára a teljes hozzáférést a Hezbollah kommunikációjához, valamint a készülékek felrobbantását. A jelentés szerint az adóvevőket úgy tervezték, hogy a használóknak mindkét kezükre szükségük legyen az üzenetek olvasásához, és oly módon sérüljenek meg, hogy „képtelenek legyenek harcolni”.

Bővebben:

02:16

Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője felszólította a Dahieh egyes lakóit, hogy hagyják el otthonaikat

Avichai Adraee, az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője felszólította a Dahieh egyes lakóit, hogy hagyják el otthonaikat. Az X hálózaton közzétett nyilatkozatban több épületet említenek a Burj al-Barajneh, Al-Laylaki és Harat Hurayk településeken, amelyek lakóit és környékükön tartózkodókat evakuálásra szólítják fel.


01:09

Az izraeli hadsereg: A Hezbollah célpontjait támadtuk Bejrút térségében

A Dahieh déli részén, Bejrúttól délre, az éjszaka – Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

00:51

Körülbelül 30 rakétát lőttek ki Kirjat Smonára és környékére, több rakéta a városban csapódott be, és anyagi kárt okozott

Az izraeli hadsereg közlése szerint körülbelül 30 rakétát lőttek ki Kirjat Smonára és környékére, melyek egy részét elfogták, míg mások becsapódtak. Kirjat Smona önkormányzata szerint több rakéta csapódott be a város területén, és mintegy tíz házban keletkezett kár, azonban személyi sérülés nem történt.


00:31

Légiriadókat rendeltek el Kirjat Smonában és környékén


00:14

Légiriadókat rendeltek el a Golán-fennsík északi részén egy ellenséges repülőgép behatolása miatt; Az izraeli hadsereg: téves riasztás volt


23:13

Arab jelentések: Az izraeli hadsereg csapást mért a bejrúti Dahieh-ra


22:57

Az izraeli hadsereg: A légierő a Hamasz parancsnokságát támadta, amely az UNRWA épületében volt egy észak-gázai menekülttáborban

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a légierő támadást hajtott végre egy Hamasz parancsnokság ellen, amely az UNRWA épületében működött a Dzsebalija menekülttábor területén, Gáza északi részén.


22:57

Az izraeli hadsereg felszólította a Dahieh melletti negyedek öt épületének lakóit, hogy azonnal hagyják el otthonaikat

Az izraeli hadsereg arab szóvivője, Avichay Adraee, az X közösségi hálózaton felszólította a Dahieh környéki negyedekben található öt épület lakóit, hogy azonnal hagyják el otthonaikat. „Önök a Hezbollah létesítményei közelében élnek, és az izraeli hadsereg hamarosan támadást indít ellenük” – írta Adraee.


21:52

Jelentés: Izraeli támadás a szíriai-libanoni határon

A libanoni al-Majadin újság jelentette, hogy Izrael csapást mért a szíriai határ közelében fekvő Husz esz-Szid Ali falura.


21:17

Az izraeli hadsereg: Felkészülünk arra az eshetőségre, hogy terrorszervezetek támadásokat próbálnak végrehajtani október 7-e évfordulójának közeledtével

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a hadsereg magas készültséggel készül arra a lehetőségre, hogy terrorszervezetek támadásokat próbálnak végrehajtani október 7-e évfordulója alkalmából. Hagari továbbá közölte, hogy az izraeli hadsereg kész válaszolni az iráni rakétatámadásokra, amelyek kedden történtek. „A válaszadás időpontját és helyét mi fogjuk meghatározni” – mondta. Hagari azt is bejelentette, hogy a hadsereg felfedezett egy Hezbollah-alagutat Dél-Libanonban, amelyben fegyverek voltak. Az alagút nem hatolt be Izrael területére, de a szervezet a jövőben északi települések elleni támadásokra tervezte használni. Hozzátette, hogy a hadsereg intézkedik az alagút megsemmisítéséről.


20:37

A kormányellenes tüntetők lezárták a Caesarea felé vezető utat

Kormányellenes tüntetők lezárják az utat Caesareában, ma este – Fotó: Moti Milrod
Tüntetés a túszok hazatéréséért, ma este Tel-Avivban – Fotó: Moti Milrod

20:06

A Polgári Védelem enyhítette a közép-izraeli korlátozásokat: már akár 2000 fős rendezvények is tarthatók

A Polgári Védelem bejelentette, hogy enyhítette a közép-izraeli korlátozásokat, így mostantól akár 2000 fős rendezvények is tarthatók, szemben az eddigi 1000 fővel. Azok a területek, ahol a védekezési politika megváltozott, a következők: Karmel, Vadi Ara, Menase, Somron, Saron, Gush Dan, Jarkon, a síkság és néhány település a Gázai övezet környékén.


19:40

A 2023. október 7-i polgári megemlékezést a korlátozások miatt csak a túszok és az áldozatok családjai előtt tartják

Az október 7-i polgári megemlékezésre, amely hétfőn lesz, csak az elhunytak és a túszok családjai kapnak meghívót, a biztonsági helyzet miatti Polgári Védelem által előírt ezer fős gyülekezési korlátozások miatt. A szervezők közölték, hogy az eseményt élőben közvetítik minden izraeli tévécsatornán, valamint világszerte mintegy 50 televíziós hálózaton. Továbbá több mint 150 városban Izraelben és a világban közös vetítéseket terveznek.


19:18

A 36-os hadosztály egyik katonája súlyosan megsérült, amikor felborult a katonai járműje Dél-Libanonban


19:08

Halevi a Kirjában tartott helyzetértékelésen: Folytatni kell a nyomásgyakorlást és a Hezbollah elleni támadásokat, engedmények nélkül, és nem szabad szünetet adni a szervezetnek


19:03

Légiriadók Katzrinben


18:49

Légiriadók Cfatban és környékén


20:03

Túszok hozzátartozói Tel-Avivban: Amíg Netanjahu hatalmon van, akár három évet is emlékezhetünk a fogva tartásukról

Tüntetések lesznek ma este (szombat) országszerte a túszok hazatéréséért és a Gázai övezetben töltött egyéves fogságuk megemlékezésére, a Polgári Védelem korlátozásainak megfelelően. A túszok egyes családjainak vezetésével zajló tüntetés a szokásos helyszínen, a tel-avivi Kirja Bázis Begin kapuja előtt lesz 20:00 órakor.

Előtte, 18:15-kor, a túszok hozzátartozói nyilatkozatot tettek a sajtónak. „Amíg Netanjahu hatalmon van, akár három évig is meg fogunk emlékezni a fogságukról, ha egyáltalán valaki közülük még életben marad” – mondta Omri Lifshitz, akinek az apja, Oded, még mindig fogva van az övezetben. „Láttuk, hogy az elmúlt év során Netanjahu újra és újra szabotálta a tárgyalásokat számos bűnös lépéssel, köztük a nyíltan félrevezető, ám többszörösen cáfolt Philadelphi-hadműveleti spinnel, miközben a tárgyalóasztalon már kész volt egy megállapodás.”


18:43

ENSZ: Több mint félmillió ember menekült el otthonából Libanonban, közülük mintegy 285 ezren elhagyták az országot

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint több mint félmillió ember menekült el lakóhelyéről Libanonban, és közülük mintegy 285 ezren elhagyták az országot. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint szeptember 23. óta, amikor az izraeli hadsereg intenzív támadásokat indított Libanonban, 185 ezer ember lépte át a libanoni-szíriai határt. A libanoni hatóságok még magasabb számokról számoltak be, és szerintük összesen több mint 1,2 millióan váltak hajléktalanná, és közülük mintegy 375 ezren menekültek Szíriába. A libanoni egészségügyi minisztérium szerint 2023. október 8. óta 2 036 ember halt meg az országban, és 9 653-an megsérültek. Tegnap 25 halottat és 127 sérültet jelentettek.


18:20

Az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának vezetője Izraelbe érkezett

Az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának parancsnoka, Michael Kurilla tábornok Izraelbe érkezett. Korábban az izraeli hadsereg közölte, hogy jelentős támadásra készülnek Irán ellen, válaszul a teheráni rakétatámadásokra, amelyek a héten történtek. A hadsereg nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Irán válaszul ismét rakétákat lőjön ki Izrael területére.


A szombati hírek folytatása 

2024. október 5., szombat >>

Cahal: Felkészülünk arra az eshetőségre, hogy terrorszervezetek támadásokat próbálnak végrehajtani október 7-e évfordulójának közeledtével – Hírszüret

Főkép: A Dahieh déli részén, Bejrúttól délre, az éjszaka – Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.