2024. október 9., szerda, a háború 369. napja


00:00

Véget értek a szerdai jelentések

Csütörtöki jelentések >>


23:48

Izraeli hadsereg: Drónt semmisítettünk meg a Vörös-tenger felett, amely kelet felől érkezett, de nem hatolt be izraeli területre


23:04

Elijahu miniszter terroristáknak nevezte a mecsetben imádkozókat Jaffa közelében, annak ellenére, hogy felmentették őket a gyanú alól

Amichai Elijahu miniszter a jaffai Nuzha mecset imádkozóit „terroristáknak” nevezte, annak ellenére, hogy nem találtak bizonyítékot a mecset és a városban történt múlt heti merénylet közötti kapcsolatra. Elijahu a közösségi médiában reagált Adina Bar Shalom látogatására a mecsetben, és azt írta: „A terroristák támogatása nem az én zsidóságom.”


22:40

Libanoni hadsereg: Két szíriai állampolgárt letartóztattak, akik Izraellel való együttműködéssel gyanúsítottak

A libanoni hadsereg bejelentette, hogy két szíriai állampolgárt letartóztattak Izraellel való együttműködés gyanújával. A közlemény szerint a két személy különböző helyszíneken fényképezett és dokumentálta az izraeli légitámadások hatásait, valamint a holttestek mentési erőfeszítéseit. A kihallgatásuk folyamatban van.


22:34

Az izraeli hadsereg: Megöltünk egy terroristát Szíriában, aki Izrael elleni terrortevékenységeket támogatott


21:32

USA: Libanon helyzete nem romolhat le úgy, mint Gázában

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy az Egyesült Államokat „rendkívül aggasztja” az észak-gázai humanitárius helyzet, és sürgős tárgyalásokat folytatott Izraellel ebben az ügyben. Hangsúlyozta, hogy Izrael a nemzetközi jog szerint köteles élelmet, vizet és alapvető szükségleteket biztosítani. Miller reagált a CNN jelentésére, miszerint palesztinok azt állították, hogy izraeli katonák lőttek rájuk, miközben otthonaikat elhagyták. Miller kijelentette, hogy ez elfogadhatatlan, és az Egyesült Államok elvárja Izraeltől, hogy vizsgálja ki az esetet.

Miller továbbá kijelentette, hogy nem elfogadható, hogy a libanoni helyzet Gázáéhoz hasonlóan romoljon, és ez nem lenne elfogadható az Egyesült Államok számára.


21:29

A Fehér Ház: Netanjahu és Biden félórás megbeszélést folytatott, az Irán elleni támadásról szóló tárgyalások folytatódnak

Netanjahu a Bidennel való beszélgetés során az irodájában, ma – Fotó: Miniszterelnöki Hivatal

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök félórás megbeszélést folytatott, másfél hónap után először. A Fehér Ház közleménye szerint a beszélgetés közvetlen és hasznos volt. A tárgyalások az Irán elleni támadásról tovább folytatódnak.


21:18

Légiriadók Felső-Galileában egy ellenséges repülőeszköz behatolásától tartva; az izraeli hadsereg szerint téves riasztás volt


19:46

Izraeli hadsereg: Libanoni hadművelet során több száz Hezbollah-infrastruktúrát semmisítettünk meg, köztük alagutakat

Az izraeli hadsereg közlése szerint a dél-libanoni szárazföldi hadművelet során több száz Hezbollah katonai infrastruktúrát semmisítettek meg, köztük alagutakat, amelyeket a szervezet katonai műveletekre használt Izrael elleni támadásokhoz. Emellett az izraeli erők több száz terroristát megöltek, köztük a Hezbollah „Maroun al-Ras” területparancsnokát. Az izraeli erők súlyosan meggyengítették a Hezbollah rakétakilövési és rajtaütési képességeit, és visszaszorították a szervezet Raduan nevű elit egységét az érintkezési vonaltól.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Hezbollah ellenállása viszonylag csekély volt, azonban a szervezet aknákat telepített házakba, és páncéltörő rakétákat, valamint rakétákat lőtt az izraeli előrenyomuló erők felé. A hadsereg hozzátette, hogy a dél-libanoni harcok gyors tempóban zajlanak, mivel az izraeli erők korlátozott időkeretet kaptak minden egyes feladathoz.


19:43

Galant: Az iráni támadásunk halálos, pontos és meglepő lesz, nem fogják érteni, mi történt

Joav Galant védelmi miniszter ma a hírszerzési osztály 9900-as egységénél tett látogatása során kijelentette: „Az iráni támadás agresszív volt, de nem pontos. Ezzel szemben a mi csapásunk halálos, pontos és főleg meglepő lesz. Nem fogják érteni, mi történt és hogyan, csak az eredményeket fogják látni.”


19:01

A Hezbollah azt állítja, hogy drónnal katonai és polgári helyszíneket filmezett Haifában és Galileában

A Hezbollah videót tett közzé, amelyen állításuk szerint katonai és polgári helyszíneket filmeztek Haifában és Galileában drónnal. Az általuk bemutatott helyszínek között szerepelnek katonai létesítmények, valamint polgári infrastruktúrák, például a haifai olajfinomítók, a Haifai Egyetem, a Karmel alagutak és a környék főbb közlekedési útvonalai.


18:59

Jelentések szerint Izrael kiterjedt támadásokat hajt végre a Dahieh nevű bejrúti déli elővárosban

Fotó: Dahieh, ma este – Fotó: a szerzői jogi törvény 27A szakasza szerint

A libanoni Al-Mayadeen és Al-Jadeed médiacsatornák arról számoltak be, hogy Izrael széles körű támadásokat hajt végre a Dahieh területén, Bejrút déli részén.


18:58

Az izraeli hadsereg: Öt terroristával végeztünk Nabluszban, köztük az Al-Aksza Mártírjai Brigádjainak vezetőjével

Az izraeli hadsereg közölte, hogy öt terroristával végeztek Nabluszban, köztük a Balata Zászlóalj vezetőjével, az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szervezet tagjával. Az IDF szerint az öt személy veszélyt jelentett az izraeli erőkre, és részt vettek terrortevékenységek tervezésében és végrehajtásában, amelyek izraeli civileket és katonákat céloztak.


18:45

Az izraeli hadsereg: Támadást hajtottunk végre a Cfat és Slomi ellen kilőtt rakéták indítójánál

Az izraeli hadsereg közölte, hogy megtámadták azt az indítót, ahonnan rakétákat lőttek ki Cfat és Slomi felé. Ezenkívül egy izraeli hadihajó sikeresen megsemmisített egy Libanon felől érkező drónt, mielőtt az átléphette volna az izraeli határt.


18:02

Miután elhalasztotta Galant washingtoni útját, Netanjahu Bidennel és Harrisszal tárgyalt

Fotó: Netanjahu a Bidennel folytatott beszélgetés során a hivatalában, ma – Fotó: Miniszterelnöki Hivatal

Benjamin Netanjahu miniszterelnök telefonbeszélgetést folytatott Joe Biden amerikai elnökkel és alelnökével, Kamala Harrisszel. Netanjahu tegnap elhalasztotta Joav Galant védelmi miniszter tervezett washingtoni látogatását, mivel azt követelte, hogy előbb ő maga beszéljen Bidennel. Netanjahu azt is kérte, hogy az izraeli biztonsági kabinet hagyja jóvá az Irán ellen tervezett lépést, mielőtt Galant útnak indulna. Galant repülését tegnap estére tervezték, és a Pentagon szóvivője közölte, hogy Izrael bejelentette az út elhalasztását.


18:00

Tüzek törtek ki Felső-Galilea több pontján az elmúlt órák rakétazápora következtében

A Tűzoltó- és Mentőszolgálat közleménye szerint 15 tűzoltócsapat dolgozik a Felső-Galilea és a Golán térségében az elmúlt órák rakétatámadásai okozta tüzek oltásán. Hat csapat eloltott egy tüzet egy épületben Kirjat Smonában, valamint egy másik tüzet egy nyílt területen a városban. Öt másik csapat egy tüzet kezel a Birija erdő északi peremén, Hacor Haglilit közelében. Három további csapat Cfat térségében dolgozik több becsapódási helyszínen.


17:59

A palesztin egészségügyi minisztérium: Négyen meghaltak egy merényletben Nabluszban; az áldozatok között az Al-Aksza Mártírjai Brigádjainak egyik parancsnoka is

A palesztin egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy négy ember életét vesztette egy merényletben Nablusz keleti piacán. Az áldozatok között van a Fatahhoz tartozó Balata Zászlóalj parancsnoka is.


17:44

Jelentés: Kamala Harris is csatlakozik Netanjahu és Biden beszélgetéséhez

Az NBC televíziós csatorna riportere szerint Kamala Harris alelnök csatlakozik a mai nap folyamán Benjamin Netanjahu és Joe Biden elnök megbeszéléséhez.


17:38

Izraeli hadsereg: 90 rakétakilövést azonosítottunk Galileára és a Golánra nyolc percen belül

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy körülbelül 90 rakétát lőttek ki az elmúlt órában Felső-Galileára, Nyugat-Galileára és Dél-Golánra. A rakétákat 16:41 és 16:49 között indították el. Több rakétát elfogtak, és néhány becsapódást is észleltek. A becsapódások következtében több tűz keletkezett, amelyeket jelenleg tűzoltók oltanak. A hadsereg közleménye szerint megtámadták azt az indítót is, amelyből a Kirjat Smonában becsapódó rakétákat lőtték ki, és amelyek két 40 év körüli ember halálát okozták.


17:29

Légiriadók léptek életbe Észak-Galileában


17:00

A Magen David Adom vezérigazgatója: Egy személy könnyebben megsérült Cfatban; Tüzek keletkeztek Hacor Haglilitben és környékén

Fotó: A Cfatban megsérült épület, ma – Fotó: Cfat városi szóvivő
Tűz Hacor Haglilit közelében a rakétakilövések következtében, ma – Fotó: Gil Eliyahu


16:44

Súlyos rakétazápor Galileára egészen a Kineret partjáig; légiriadók léptek életbe Katzrinban is


16:28

Irán külügyminisztere a Perzsa-öbölben tárgyal az Izraellel való együttműködés veszélyéről

Irán külügyminisztere, Abbasz Arkacsi Szaúd-Arábiában tartózkodik, ahol tárgyalásokat folytat kollégáival a libanoni és a gázai tűzszünet eléréséről – közölte egy iráni tisztviselő a Reuters hírügynökséggel. Arkacsi ma érkezett Rijádba, ahonnan tovább utazik Katarba.

„A régió egysége és az együttműködés a béke elérése érdekében a Közel-Keleten, a libanoni és a gázai tűzszünet kérdései, valamint kétoldalú ügyek szerepelnek az iráni külügyminiszter szaúd-arábiai látogatásának napirendjén” – közölte a forrás.

Egy másik magas rangú iráni tisztviselő azt nyilatkozta, hogy Teherán üzenetet küldött az öbölmenti arab országoknak, miszerint „elfogadhatatlan” lenne, ha engedélyeznék légterük vagy katonai bázisaik használatát Irán elleni támadásokhoz, utalva egy esetleges izraeli válaszcsapásra a múlt heti ballisztikus rakétatámadás után. Irán figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépésre válaszlépés következne.


16:24

Légiriadók léptek életbe Metulában


15:54

Izraelit tartóztattak le tegnap Bejrútban

Joshua Tartakovsky

Egy brit útlevéllel is rendelkező izraeli állampolgárt tartóztattak le tegnap Bejrútban – jelentette a libanoni Al-Akhbar újság, és ezt izraeli források is megerősítették. A jelentés szerint a 42 éves izraeli, Joshua Tartakovsky az elmúlt két hét során érkezett Bejrútba, újságíróként mutatkozott be. Vizsgálat során kiderült, hogy izraeli útlevéllel rendelkezik, és a libanoni biztonsági hatóságok őrizetbe vették. Az újság szerint Tartakovszki neve megjelenik a „Ez az út” című újság munkatársai között, ahol idén két cikke is megjelent.


15:49

A légiriadókra vonatkozóan a Gázai övezet környékén: egy kilövést észleltek és elfogták

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint a Gázai övezet környékén megszólaló légiriadók nyomán egyetlen rakétát azonosítottak, amelyet sikeresen elfogtak. A Hof Askelon Regionális Tanács jelentette, hogy sérültekről nincs tudomásuk.


15:42

Légiriadók léptek életbe a Gázai övezet környékén


15:37

Légiriadók léptek életbe Ros Pinán és környékén


15:32

Oroszország: Izrael megpróbál fegyveres konfliktust szítani a Közel-Keleten

Oroszország külügyminisztériuma közölte, hogy a Hezbollah továbbra is szervezett, és az izraeli támadások ellenére nem veszítette el parancsnoki láncolatát. Moszkva szerint Izrael szítja a fegyveres konfliktusokat a Közel-Keleten. „Értékelésünk szerint a Hezbollah és katonai szárnya továbbra is szervezetten működik” – mondta Maria Zaharova, a külügyminisztérium szóvivője Moszkvában.

Zaharova hozzátette, hogy a Nyugat, különösen az Egyesült Államok, tovább tüzelik a konfliktust, és képmutatóan támogatják Izraelt, amely rengeteg libanoni civil életét veszélyezteti.

Oroszország bírálta Izrael szíriai támadásait is. „Izrael ismét súlyosan megsértette Szíria szuverenitását, amikor rakétákat lőtt ki egy lakóépületre Damaszkusz sűrűn lakott részén” – mondta Zaharova.

„Megdöbbentő, hogy ezek a cselekmények szinte rutinszerűvé váltak, és Szíriát, Libanont és a Gázai övezetet is érintik” – tette hozzá Zaharova.


15:28

Légiriadók léptek életbe Észak-Galileában


15:13

Légiriadók léptek életbe Nyugat-Galileában


14:45

Megerősítették a Kirjat Smonában történt becsapódás két sérültjének a halálát


14:36

Magen David Adom: Egy férfi és egy nő, mindketten a negyvenes éveikben, súlyosan megsérültek egy találat következtében Kirjat Smonában


14:17

További légiriadók Északi-Galileában


14:05

Légiriadók az Északi-Galileában, ellenséges repülőgép behatolásától tartanak


13:36

Izraeli hadsereg: 40 kilövést azonosítottunk a Haifa térségében a legutóbbi rakétatámadás során; MDA: Hat sérült, egyikük közepesen súlyos

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Haifa térségében történt légiriadók mintegy 40 Libanonból indított rakéta miatt szólaltak meg. A hadsereg szerint néhányat elfogtak, mások a területen belül csapódtak be. A Magen David Adom jelentése szerint hat ember sérült meg a támadás során, egyikük közepesen súlyos, míg öt másik könnyebben.


13:11

Légiriadók a Haifa-öbölben és a Krajotban


13:03

Haderai terrortámadás: Hat sérült, köztük ketten életveszélyesen és súlyosan, négy különböző helyszínen történt késeléses incidensben

Az egyik késeléses támadás helyszíne Chaderában, ma – Fotó: MDA operatív dokumentáció

Hat ember sérült meg egy késeléses támadásban Haderában. A Magen David Adom szerint egyikük életveszélyesen, egy másik súlyosan, míg négy további személy közepesen sérült. A sérülteket kórházba szállították, míg a támadót lábon lőtték és letartóztatták. A rendőrség közölte, hogy a hat áldozatot négy különböző helyszínen késelték meg, és a támadó egy 36 éves umm al-Fahmi izraeli lakos.


12:44

Légiriadók Avivimban, Felső-Galileában


12:25

Jelentés: Izrael támadást hajtott végre Kuneitra térségében, a Golán szíriai oldalán, egy rendőr meghalt, egy másik személy megsérült


11:49

Terrorcselekmény Haderában: Öt ember közepesen-súlyosan megsérült három különböző helyszínen történt késelés során

Öt ember sérült meg közepesen-súlyosan egy késeléses incidensben Haderában – jelentette a Magen David Adom. A rendőrség vizsgálja, hogy a támadás terrorcselekmény volt-e. A Magen David Adom közölte, hogy a sérültek három helyszínen kaptak ellátást, közülük az egyik súlyos, míg a többiek közepesen-súlyos sérüléseket szenvedtek. Az öt áldozatot kórházba szállították.

A késelés helyszíne, ma – Fotó: A 27A szerzői jogi törvény szerint felhasználva

11:35

Terrorcselekmény Haderában: Három személy közepesen-súlyosan megsérült két különböző helyszínen történt késelés során


11:23

Légiriadók Északi-Galileában


11:19

Izraeli hadsereg: Az elmúlt 24 órában az izraeli légierő több mint 230 célpontot támadott a Hezbollah és a Hamasz erői ellen

Az izraeli hadsereg közölte, hogy az elmúlt 24 órában az izraeli légierő mintegy 185 célpontot támadott a Hezbollah ellen Libanonban és további 45 célpontot a Hamasz ellen Gázában. A célpontok között katonai infrastruktúrák, megfigyelő állások, rakétakilövők és fegyverraktárak voltak. A hadsereg továbbá közölte, hogy a 162-es és a 252-es hadosztályok, valamint a gázai hadosztály folytatják tevékenységüket a Gázai övezetben.


09:02

Légiriadók Északi-Galileában


08:47

Izraeli hadsereg: Tíz rakétakilövést észleltünk Nyugat-Galilea térségére, néhányat elfogtunk


08:42

Izraeli hadsereg: Két rakétát fogtunk el, amelyeket Libanonból lőttek ki a Karmel-partvidék térségére


08:29

Légiriadók Caesarea, Zichron Yaakov és más települések térségében a Karmel-partvidéken


08:23

Iráni televízió: A Forradalmi Gárda tagjai nem sérültek meg a Damaszkusz elleni izraeli támadásban

Az iráni állami televízió arról számolt be, hogy a Forradalmi Gárda tagjai nem sérültek meg a tegnap este Damaszkuszban történt, Izraelnek tulajdonított támadásban. A szíriai jelentések szerint a támadás egy lakóépületet ért a főváros Mazzeh negyedében. Irán említette a Quds Erők helyettes parancsnokának, Reza Felahzadehnek és az Iszlám Dzsihád vezetőjének, Ziad an-Nakhlának a nevét, és állította, hogy ők nem tartózkodtak az épületben a támadás idején.

A szíriai védelmi minisztérium közleménye szerint kilenc ember halt meg és tizenegy megsebesült a támadásban, amely három, a Golán-fennsíkról kilőtt rakétával történt egy sűrűn lakott damaszkuszi lakónegyedben. A közlemény szerint folytatódnak a mentési munkálatok az épület romjai alatt rekedt emberek kimentésére.


08:22

Légiriadók Felső-Galileában


08:02

Wall Street Journal: Izrael nem hajlandó felfedni katonai terveit Iránnal kapcsolatban az Egyesült Államok előtt

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden, tegnap – Fotó: Susan Walsh / AP

Izrael eddig nem volt hajlandó felfedni az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden kormányzata előtt katonai terveit Irán elleni válaszcsapásokkal kapcsolatban – jelentették amerikai kormányzati források a Wall Street Journal számára. A források hozzátették, hogy a kormányzat csalódott, mivel ismételten meglepték őket Izrael katonai lépései a Gázai övezetben és Libanonban, és igyekeznek elkerülni egy további eszkalációt. A Wall Street Journal szerint az amerikai kormány abban reménykedett, hogy több részletet kap Izrael terveiről a ma esedékes találkozón, amelyet Joav Galant izraeli védelmi miniszter és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter között tartottak volna, azonban Galant ezt Benjamin Netanjahu miniszterelnök utasítására elhalasztotta. A washingtoni források szerint még mindig nem tudják, mikor lesz a támadás, és melyek lehetnek Izrael lehetséges célpontjai Iránban.

A lap arról is beszámolt, hogy az izraeli támadás Hassan Naszrallah, a Hezbollah főtitkára ellen, amely a múlt hónapban Bejrútban történt, szintén meglepetésként érte a Biden-kormányzatot. A támadásról az Egyesült Államok nem kapott előzetes tájékoztatást, miközben Biden remélte, hogy sikerül megállapodni az északi fronton a tűzszünetről. Amikor Galant tájékoztatta Austint Naszrallah megöléséről, Austin a következőképpen reagált: „Bocsánat, mit mondtál?” – állítják a kormányzati források. Egy másik beszélgetés során Austin megkérdezte Galanttól, hogy Izrael kész-e „egyedül” védeni magát, tekintettel arra, hogy nem tájékoztatta előzetesen az Egyesült Államokat a támadásról. A Pentagon forrásai szerint Austin csalódott volt, mivel az Egyesült Államoknak nem volt elég ideje ahhoz, hogy megfelelően elhelyezze erőit, hogy szükség esetén megvédhessék Izraelt vagy az amerikai erőket a környező régiókban.


07:56

Reuters forrás: Netanjahu és Biden várhatóan ma beszélni fognak


07:37

Légiriadók Nyugat-Galileában


06:00

Az Izraeli Védelmi Erők: Három katona, köztük egy terepkutató az 504-es egységből, súlyosan megsérült Libanonban

Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy egy sorkatona és egy terepkutatóként szolgáló tartalékos katona az 504-es egységben súlyosan megsérültek tegnap egy dél-libanoni harc során. Egy másik incidensben az északi Nahal dandár (8207-es zászlóalj) egy tartalékos katonája is súlyosan megsérült ma délután egy dél-libanoni összecsapásban.

Izraeli katonák tevékenysége Libanonban, ezen a héten – Fotó: Izraeli Védelmi Erők szóvivője

05:57

Légiriadó szólalt meg Metulában


04:55

Légiriadók szólaltak meg Nyugat-Galileában


02:35

Az Izraeli Védelmi Erők: Elfogtunk egy keleti irányból indított drónt


01:47

Egy Kirjat Motzkin-i épület lakói hét órán át a biztonsági szobákban rekedtek egy fel nem robbant rakéta miatt

Egy 22 emeletes, 144 lakásos épület lakói Kirjat Motzkinban hét órán át a biztonsági szobákban rekedtek, miután egy rakéta néhány méterre zuhant le az épület gázvezetéke mellé, de nem robbant fel. Az eset a délutáni órákban kezdődött, amikor körülbelül 105 rakétát lőttek ki Haifára és a környező területek felé. „A tűzszerészek megérkeztek, és azt mondták, hogy ez az eset túl összetett és érzékeny, ezért a Központi Területről és Jeruzsálemből hívtak tűzszerészeket” – mondta Kirjat Motzkin polgármestere. „Amikor megérkeztek, azt mondták, hogy ez az egyik valaha volt legösszetettebb tűzszerészeti eset az országban. Úgy becsülték, hogy ha ez a rakéta, amely a gázvezeték közelébe zuhant, felrobbant volna, az egész épület összeomlását okozhatta volna.”

Ez volt a térség eddigi leghevesebb rakétatámadása a háború kezdete óta, és a mentőcsapatok jelentős károkat dokumentáltak a Krajot környékén és Haifában. Egy Kirjat Jam-i épületbe becsapódó rakéta megsebesített egy 80 éves nőt, aki könnyebb sérülésekkel került a haifai Rambam kórházba. Egy másik rakéta Kirjat Motzkinban csapódott be egy épületbe, és több lakást is kiürítettek a jelentős károk miatt. „Az épületből 7-8 lakást evakuáltak panziókba vagy családokhoz, és hogy elkerüljük a fosztogatást, biztonsági céget helyeztünk ki” – tette hozzá a polgármester. „A sok magánautó és lakás kisebb károkat szenvedett a robbanások és repeszek miatt. Bár a károk kisebbek, a szétterjedésük széles körű a városban lehullott számos elfogórakéta repeszei miatt.”


23:34

Légiriadók szólaltak meg Ros Hanikrán


22:19

Izraeli Védelmi Erők: Az elmúlt 24 órában 180 rakétakilövést azonosítottunk Libanon területéről Izrael felé


22:03

Jelentések: Izrael támadást hajtott végre Dahiehban és a Bekaa-völgyben, Libanonban

Dahieh, Bejrút déli része, ma este – Fotó: Hassan Ammar / AP

A libanoni Al-Mayadeen hírcsatorna arról számolt be, hogy Izrael támadást hajtott végre Bejrút déli részén, Dahiehban, valamint a Bekaa-völgyben és Baalbekben.


21:56

Egy észak-gázai kórház igazgatója: Az izraeli hadsereg felszólított, hogy 24 órán belül ürítsük ki a kórházat

A Kamal Adwan kórház igazgatója Beit Lahiyában, az észak-gázai övezetben azt jelentette, hogy az Izraeli Védelmi Erők felszólította az intézményt, hogy a következő 24 órán belül ürítsék ki.


21:52

Pentagon: Nem tudjuk, meddig halasztották el Galant látogatását, de hamarosan várjuk őt

A Pentagon szóvivője közölte, hogy Izrael értesítette őket a látogatás halasztásáról, de nem tudják, hogy az meddig szól. Hozzátette, hogy Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere várja Joav Galantot, és kifejtette, hogy „nagyszerű kapcsolat van közöttük, eddig több mint 80 alkalommal beszéltek.”


21:41

A szíriai állami média: Hét civil, köztük nők és gyerekek haltak meg a damaszkuszi támadásban, 11-en megsérültek

Egy épület, amely megsérült a damaszkuszi támadás során, ma este – Fotó: AFP

A szíriai állami média arról számolt be, hogy hét civil, köztük nők és gyermekek haltak meg a damaszkuszi támadásban, és további 11 ember megsérült. A szíriai katonai források szerint a támadást három, Izraelből a Golán-fennsíkról indított rakétával hajtották végre.


21:38

Légiriadók szólaltak meg Felső-Galileában


21:08

Jelentés: Négyen meghaltak a damaszkuszi támadásban, a célpont egy Hezbollah-vezető volt

A támadás helyszíne az Al-Maza negyedben, Damaszkuszban, ma este – Fotó: AFP

A Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Központ, amely a szíriai ellenzéki csoportokkal áll kapcsolatban, az Al-Hadath szaúdi csatornának azt nyilatkozta, hogy a damaszkuszi támadásban négy ember halt meg, köztük két nem szíriai állampolgár. A jelentés szerint a célpont egy épület volt, amelyet az Iráni Forradalmi Gárda és a Hezbollah parancsnokai használtak. A szíriai hírügynökség szerint több ember, köztük nők és gyerekek is megsérültek a támadásban. Az Al-Hadath forrásai azt is jelentették, hogy a célpont a Hezbollah 4400-as egységének vezetője volt, amely az iráni fegyverek Libanonba szállításáért felelős.


20:58

Netanjahu bejelentése után, miszerint Naszrallah utódja meghalt, az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy a támadás eredményei még értékelés alatt állnak

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője a médiának adott nyilatkozatában közölte, hogy a múlt heti bejrúti támadás eredményei még vizsgálat alatt állnak, miután Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy a Hezbollah főtitkára, Haszan Naszrallah utódja, Hasem Szafi al-Dín, meghalt a támadásban. Hagari továbbá kijelentette, hogy a hadsereg nem tud további Libanonból érkező alagutakról, miután a hadsereg korábban aznap bejelentette, hogy több hónappal ezelőtt felfedeztek egy Libanonból induló alagutat, amely mintegy 10 méterrel átnyúlt a határkerítésen, de nem volt kijárata.

Hagari válaszolt a Haaretz kérdésére, hogy az izraeli hadsereg jelenlegi műveletei a Gázai övezetben előmozdítják-e a túszok szabadon bocsátását. Azt mondta, hogy a túszok kérdése továbbra is a legfontosabb prioritás az izraeli hadsereg számára. „Tanultunk a rafahi és tel-szultáni eseményekből,” mondta Hagari. „Továbbra is azon dolgozunk, hogy megteremtsük a feltételeket a túszok visszatéréséhez. Ez egy kiemelt feladat, ahogyan azt a védelmi rendszer meghatározta, és továbbra is nagy erőfeszítéseket összpontosítunk erre.”

Amikor arról kérdezték, hogy a hadsereg miért tárgyal a felelősség átvételéről a humanitárius segítségnyújtásért a Gázai övezetben, Hagari közölte, hogy a hadsereg továbbra is szállít humanitárius segélyeket az övezetbe. „Folyamatosan látjuk a Hamasz kísérleteit, hogy eltérítse a segélyeket, és mindent megteszünk azért, hogy a gázai lakosság megkapja a segítséget. Még sok munka van ezen a területen” – mondta.


20:46

Légiriadók szólaltak meg Cfatban is


20:41

Légiriadók Felső-Galileában egy ellenséges repülőgép behatolásának gyanúja miatt


20:24

A szíriai állami média: Légvédelmi rendszerek ellenséges célpontokat fogtak el Damaszkusz környékén

Al-Maza negyed Damaszkuszban, ma este – Fotó: Szíriai Hírügynökség

Szíria: Izrael támadást hajtott végre egy lakóépület ellen Damaszkuszban, jelentések érkeztek áldozatokról.


20:02

A libanoni egészségügyi minisztérium: Az elmúlt 24 órában 36 ember halt meg és 137-en megsebesültek az országban

A libanoni egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában 36 ember vesztette életét és 137-en megsebesültek. A közlemény szerint tavaly október 8-a óta 2,119 ember halt meg, és 10,019-en sebesültek meg az országban a háború következtében.


19:56

Netanjahu azt követeli, hogy Galant ne utazzon az Egyesült Államokba, mielőtt beszélne Bidennel

Joav Galant védelmi miniszter helyzetértékelést tart az északi parancsnokság műveleti központjában – Fotó: Ariel Harmoni / Védelmi Minisztérium

Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt követeli, hogy Joav Galant védelmi miniszter ne utazzon az Egyesült Államokba, amíg Joe Biden amerikai elnök nem beszél vele – közölték az ügyhöz közel álló források. Galantnak ma este kellett volna elindulnia, de utazása várhatóan késni fog. A források szerint Netanjahu azt is követeli, hogy a kabinet hagyja jóvá az Irán ellen tervezett akciót, mielőtt Galant útnak indul.

Egy amerikai tisztviselő elmondta, hogy a látogatás célja, hogy szakmai párbeszédet folytassanak a védelmi miniszterek között, és meglepő, hogy egyes izraeli szereplők politikai eseménnyé akarják alakítani azt. Galant látogatását múlt héten egyeztették az iráni rakétatámadások kapcsán, de a védelmi miniszter tervezi, hogy a látogatás során tárgyal amerikai kollégájával a libanoni és gázai harcokról, valamint Izrael fegyverkezési szükségleteiről, mivel a háború elhúzódik. A Pentagon vasárnap bejelentette, hogy Galant az Egyesült Államokba látogat, hogy „megvitassa a térség fejleményeit”.

Általánosságban a minisztereknek a miniszterelnök engedélyére van szükségük, hogy hivatalos külföldi látogatásokat tegyenek. Márciusban Netanjahu nem engedélyezte Beni Gantz washingtoni utazását, de Gantz végül mégis elindult.


19:18

Netanjahu: „Megöltük Naszrallah örökösét és az örökös örökösét is”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy Izrael likvidálta a Hezbollah főtitkárának, Haszan Naszrallahnak az örökösét, valamint „az örökös örökösét” is. Egy videóban, amelyet „Libanon lakosaihoz intézett üzenetként” tett közzé, Netanjahu elmondta, hogy Libanon egykor híres volt szépségéről és toleranciájáról, de „egy zsarnokokból és terroristákból álló banda tönkretette.” Arra kérte Libanon polgárait, hogy „szabaduljanak meg a Hezbollahtól, hogy a háborúnak vége lehessen.”


19:00

Az Izraeli Védelmi Erők egy Libanonból induló alagutat találtak, amely 10 méterre átnyúlik a határkerítésen

Az Izraeli Védelmi Erők egy Libanonból induló alagutat találtak, amely körülbelül 10 méterre átnyúlik a határkerítésen, de nem volt kijárata Izrael területén. A hadsereg közölte, hogy az alagút, amely a határ nyugati szektorában található, az elmúlt években épült, és még építés alatt állt, amikor felfedezték.


18:56

Légiriadók szólaltak meg Kirjat Smonában és környékén


18:54

Légiriadók szólaltak meg Szderotban és környékén; Az Izraeli Védelmi Erők: Két kilövést azonosítottunk és elfogtuk

Légiriadók aktiválódtak Szderotban és környékén. Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy két rakétát azonosítottak, amelyek a Gázai övezetből érkeztek, és ezeket elfogták. A Magen David Adom (MDA) szerint nem érkezett jelentés sérültekről, de több embert elláttak, akik pánikrohamot kaptak vagy megsérültek, miközben a védett helyekre siettek.


18:24

Jelentések Libanonból: Az Izraeli Védelmi Erők támadást hajtanak végre Dahiehban, Bejrút déli részén

A libanoni MTV csatorna szerint az Izraeli Védelmi Erők támadást indítottak Dahiehban, Bejrút déli részén.


18:03

A polgárvédelmi parancsnokság szigorította az irányelveket a Krajotban, holnaptól nem lesz oktatás

A polgárvédelmi parancsnokság bejelentette, hogy szigorítja az irányelveket a Krajotban. Holnaptól nem lesz oktatás Kirjat Atában, Kirjat Bialikban, Kirjat Jamban és Kirjat Motzkinban. Az ország többi része, beleértve Haifát is, továbbra is a korábban kiadott irányelvek szerint működik.

A nap folyamán több tucat rakétakilövést észleltek Haifa és a Krajot térségére. A Magen David Adom közlése szerint egy 71 éves nő könnyebben-közepesen megsérült, amikor repeszdarab találta el a kezét Kirjat Hajimban, és a haifai Rambam kórházba szállították. Ezen kívül további hat személyt szállítottak kórházba, akik az óvóhelyekre tartva sérültek meg, valamint öt embert, akik pánikrohamot kaptak.


18:00

A keddi hírek folytatása 

2024. október 8., kedd >>

Főkép: Tűz Hacor Haglilit közelében a rakétakilövések következtében, ma – Fotó: Gil Eliyahu

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet