2024. október 15., kedd, a háború 375. napja


00:00

Véget értek a keddi jelentések

Szerdai jelentések >>


23:52

Légiriadók voltak Jaara településen, Nyugat-Galileában


22:44

Légiriadó volt Nirim kibucban, a Gázai övezet környékén; Az izraeli hadsereg: téves riasztás volt


22:43

Biztonsági erők: Két terrortámadási kísérletet hiúsítottunk meg Ciszjordániában

A rendőrség, az izraeli hadsereg és a Sabak közölték, hogy párhuzamosan két terrortámadási kísérletet sikerült meghiúsítaniuk Ciszjordániában. Az első esetben egy fegyveres terroristát tartóztattak le, akinél pisztoly és hosszú fegyver volt Rihan település közelében, északi Ciszjordániában. A második esetben Dzsenin térségében tűzpárbajba keveredtek egy gyanúsítottal, aki közvetlen támadást tervezett, és a biztonsági erők lelőtték.


22:07

Légiriadók voltak Nyugat-Galileában


21:52

Az izraeli hadsereg: A légierő elfogott egy Libanonból átrepülő drónt a Kineret térségében, nem volt légiriadó


21:09

Az izraeli hadsereg: Elfogtunk egy kelet felől indított drónt, ami nem hatolt be Izrael területére


20:58

Légiriadók voltak Ros Hanikra és Slomi környékén


20:01

Légiriadók Felső-Galileában


19:59

Palesztin jelentések: Heves tűzharc alakult ki, miután az izraeli hadsereg erői behatoltak Dzseninbe


19:45

Az izraeli hadsereg további három Hezbollah-terroristát ejtett foglyul Dél-Libanonban

A Goláni-dandár erői ma három Hezbollah-terroristát ejtettek foglyul a Hezbollah Radwan egységéből Dél-Libanonban – jelentette az izraeli hadsereg. A közlemény szerint a három személyt egy olyan épületben találták, ahol egy földalatti aknát is felfedeztek. Miután megadták magukat, helyben kihallgatták őket, majd Izraelbe szállították egy börtönlétesítménybe.


19:25

Az izraeli hadsereg a légiriadókról Alsó-Galileában: 20 kilövést azonosítottunk, amelyek közül néhány nyílt területeken landolt


19:22

A miniszterelnöki hivatal: Netanjahu beszélt Macronnal, és világossá tette, hogy nem fogad el olyan megállapodást, amely lehetővé teszi a Hezbollah újbóli felfegyverzését

Benjamin Netanjahu miniszterelnök közölte Emmanuel Macron francia elnökkel, hogy Izrael nem fog elfogadni olyan megállapodást, amely lehetővé teszi a Hezbollah újbóli felfegyverzését – jelentette a miniszterelnöki hivatala. A közlemény szerint Netanjahu azt is elmondta Macronnak, hogy „ellenzi az egyoldalú tűzszünetet, amely nem változtatja meg Libanon biztonsági helyzetét, és csak visszaállítaná a korábbi állapotot.” A közleményben még az is szerepel, hogy Netanjahu meglepetését fejezte ki Macron azon szándéka miatt, hogy Libanonról Párizsban konferenciát szervez, amelyen többek között Dél-Afrika és Algéria is részt venne. Netanjahu szerint ezek az országok „Izrael alapvető önvédelmi jogát próbálják elvenni, sőt, létezésének jogát is megkérdőjelezik.”


19:03

Légiriadók Alsó-Galileában


18:53

Légiriadók Saar Jesuvban, Felső-Galileában


18:26

Olaszország miniszterelnöke bejelentette, hogy pénteken Libanonba látogat

Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke bejelentette, hogy pénteken Libanonba látogat. Erre azután kerül sor, hogy az izraeli hadsereg tüze két olasz katonát megsebesített, akik az ENSZ UNIFIL-missziójában szolgálnak az országban. Meloni továbbá azt is elmondta, hogy az UNIFIL erőinek egyoldalú izraeli kérésre történő visszavonása Dél-Libanonból „sajnálatos hiba lenne, amely ártana az ENSZ hitelességének.”


18:21

Légiriadók Felső-Galileában


18:14

A Legfelsőbb Bíróság elrendelte, hogy az állam magyarázza meg, miért nem határoz meg szabályos eljárást a gázai sebesültek harmadik országba történő evakuálására

A Legfelsőbb Bíróság felszólította az államot, hogy indokolja meg, miért nem határoz meg olyan eljárást, amely szabályozza a gázai beteg és sebesült civilek harmadik országba történő evakuálását. Az ügyben a bírák úgy döntöttek, hogy az államnak egy hónapon belül, november 11-ig kell válaszolnia.


16:44

Izraeli forrás: Az USA közölte, hogy leállítja a fegyverszállítást Izraelnek, ha nem engedi be a humanitárius segélyt a Gázai övezetbe

Egy izraeli forrás szerint az Egyesült Államok közölte Izraellel, hogy 30 napon belül leállítja a fegyverszállítást, ha Izrael továbbra is akadályozza az amerikai humanitárius segély bejutását a Gázai övezetbe. Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter levelükben tájékoztatták Joav Galant védelmi minisztert és Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős minisztert, hogy amennyiben Izrael nem javítja a segélyek átengedését, az amerikai törvények értelmében következményekkel kell számolniuk a fegyverszállítások terén.

Februárban Joe Biden amerikai elnök aláírt egy memorandumot, amely kimondja, hogy az amerikai katonai segélyeket kapó országok nem sérthetik meg az emberi jogokat ezekkel a fegyverekkel. A memorandum szerint az országoknak be kell tartaniuk a nemzetközi jogot, és nem akadályozhatják a humanitárius segélyezési erőfeszítéseket olyan területeken, ahol amerikai fegyvereket használnak.

Az amerikai külügyminisztérium májusban közzétett jelentése szerint a Biden-kormány úgy véli, hogy Izrael több alkalommal megsértette a nemzetközi háborús jogot a Gázai övezetben. A jelentés szerint ezek a jogsértések azonban nem indokolják a katonai segélyek leállítását. Ugyanakkor a jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy Izrael rendelkezik a szükséges ismeretekkel, tapasztalattal és eszközökkel, hogy minimalizálja a civil áldozatokat a konfliktuszónákban, de a terepen tapasztalt eredmények és a magas halálozási számok komoly kérdéseket vetnek fel Izrael e téren tett intézkedéseivel kapcsolatban. A jelentés szerint Izrael „nem osztott meg teljes körű információkat” arról, hogy amerikai fegyvereket használtak-e olyan esetekben, amelyeknél felmerült a nemzetközi jog megsértésének gyanúja.


16:35

Nagy-Britannia szankciókat vezetett be az ‘Amana’ mozgalom és három ciszjordániai előőrs ellen

A brit kormány bejelentette, hogy szankciókat vezet be hét izraeli szervezet ellen, amelyek, szerintük, illegális építkezésekkel kapcsolatosak a Ciszjordánia területén. A szankciók alá esik az „Amana” mozgalom, amely a telepesek fő települési ágazataként ismert. Nagy-Britannia a második ország, Kanada után, amely az utóbbi hónapokban szankciókat vezetett be az „Amana” ellen. A szankciók értelmében a mozgalom nem gyűjthet pénzt és nem folytathat nyilvános tevékenységet Nagy-Britanniában, és brit állampolgárok vagy szervezetek nem támogathatják pénzügyileg.

Ezenkívül a brit kormány szankciókat vezet be a „Torat Lechima” szervezet ellen, amely a vallási és nacionalista szellem erősítését célozza az izraeli hadseregben; valamint három ciszjordániai előőrs ellen. A brit kormány fontolóra veszi szankciók bevezetését Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter és Becalel Szmotrics pénzügyminiszter ellen is.


16:26

Tűzoltóság: Tüzek keletkeztek nyílt területeken Kirjat Bialikban rakétabecsapódások következtében

Tűzoltócsapatok próbálják megfékezni a tüzet Kirjat Bialikban, ma – Fotó: Fadi Amon

A tűzoltóság közölte, hogy rakétabecsapódások következtében tüzek keletkeztek nyílt területeken Kirjat Bialikban, és számos tűzoltóegység dolgozik a helyszínen a tüzek eloltásán.


15:31

Goldknopf: Ha a törvény, amely mentesíti a haredieket a besorozás alól, nem kerül elfogadásra a költségvetés előtt, nem lesz kormány

Goldknopf miniszter a Kneszet plenáris ülésén, idén májusban – Fotó: Olivier Fitoussi

Jichak Goldknopf, az Egyesült Tóra Judaizmus párt elnöke kijelentette, hogy ha a törvény, amely mentesíti a haredieket a hadseregbe való besorozás alól, nem kerül elfogadásra az állami költségvetés jóváhagyása előtt a hónap végén, pártja kilép a kormányból. „Nem tudunk a kormányban maradni és dezertőrökké válni” – mondta Goldknopf a Makor Rishon-nak adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet törvénybe iktatni a mentességet, amikor harcosokra van szükség, így válaszolt: „Nem tudom, majd a tájékoztatási minisztérium elmagyarázza.” Hozzátette: „Itt hétmillió zsidó él, és a hadseregben körülbelül félmillió katona van, tudom az összes adatot. Úgy gondolják, hogy mindenki, akinek be kell vonulnia, be is vonul? Akkor a törvény a nem bevonuló tel-aviviakra vonatkozik.” Goldknopf azt állította, hogy „a mi törvényünk nem védi azokat, akik nem tanulnak Tórát. Én nem képviselem azokat, akik nem tanulnak Tórát, őket Szmotrics képviseli, én csak a Tórát tanulókat képviselem.”


15:24

A legfelsőbb bírósági bíró, Amit a Netanjahu által történő biztos kinevezéséről: Az önök állítása az, hogy „Mi értelme van a biztosnak, ha nem tudjuk irányítani”

Jichak Amit, a Legfelsőbb Bíróság megbízott elnöke, ma a Legfelsőbb Bíróság tárgyalásán: „Minél többet beszél, annál jobban aggódom” – mondta a kormány jogi képviselőjének – Fotó: Olivier Fitoussi

A Legfelsőbb Bíróság ma tárgyalja azokat a petíciókat, amelyeket a kormány azon döntése ellen nyújtottak be, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök maga nevezze ki az Állami Szolgálat következő biztosát. Gali Baharav-Miara, az állam jogi tanácsadója arra kérte a Legfelsőbb Bíróságot, hogy semmisítse meg a döntést, és kötelezze a kormányt arra, hogy vizsgáljanak meg más alternatívákat a biztos kinevezési eljárásához. A kormányt a bíróságon magánügyvéd, David Peter képviseli, mivel éles nézeteltérés alakult ki a kormány és a jogtanácsos között.

David Peter, a kormány jogi képviselője a tárgyaláson azt állította, hogy „a kormány megvizsgálhatja egy jelölt alkalmasságát a biztos posztjára,” és hozzátette, hogy „ez egy olyan kérdés, amely a különböző kormányok világnézete alapján változhat.” Jichak Amit, a Legfelsőbb Bíróság megbízott elnöke erre így válaszolt: „Minél többet beszél, annál jobban aggódom. Ez egy másik kijelentéshez hasonlít: Mi értelme van a biztosnak, ha nem tudunk irányítani?”


15:21

A Hezbollah főtitkár-helyettese: Nem lehet elválasztani Libanont Palesztinától, ragaszkodunk a tűzszünethez Gázában

Naim Kászem, a Hezbollah főtitkár-helyettese kijelentette, hogy a terrorszervezetet arra kérték, hagyjon fel a harcokkal, de ők nem hajlandóak elválasztani Libanont a gázai háborútól. „Arra kértek minket, hogy hagyjuk abba a harcokat, és vonuljunk vissza 10 kilométerre, hogy ne provokáljuk Izraelt, de mi ragaszkodtunk a gázai tűzszünethez. Nem lehet elválasztani Libanont Palesztinától, Izrael bűncselekményeket követ el, és ez arra kötelez minket, hogy állást foglaljunk” – mondta Kászem.

Hozzátette, hogy mivel Izrael támadásokat hajtott végre Libanon egész területén, „új egyenlet alakult ki, amelyben mi támadjuk Tel-Avivot, Haifát és Haifa után bármit, ahogyan Naszrallah akarta.”


14:54

Légiriadók indultak Felső-Galileában


14:52

Rendőrség: Rakéta csapódott be egy ház udvarába Kirjat Bialikban; sérültekről nem érkezett jelentés

A rakétabecsapódás helyszíne Kirjat Bialikban, ma – Fotó: Fadi Amon

14:50

USA: A THAAD ballisztikus rakétavédelmi rendszer megérkezett Izraelbe, hamarosan üzembe helyezik


14:37

Libanon ideiglenes miniszterelnöke az Al Jazeerának: Az USA garanciákat adott számunkra a bejrúti eszkaláció csökkentésére

Najib Mikati, Libanon ideiglenes miniszterelnöke elmondta az Al Jazeerának, hogy az országuk garanciákat kapott az Egyesült Államoktól arra, hogy Izrael csökkenti az eszkalációt Bejrútban és annak déli külvárosaiban, a Dahieh térségében. Mikati hozzátette, hogy kormányuk döntést hozott egy tűzszünet iránti kérelem benyújtásáról az ENSZ Biztonsági Tanácsához. Azt is megjegyezte, hogy Libanon tűzszünetet, az ENSZ 1701-es határozatának végrehajtását és elnökválasztást szeretne.


14:36

Izraeli hadsereg: Körülbelül 20 rakétaindítást azonosítottunk Libanonból a Krajot és Felső-Galilea irányába


14:31

Légiriadók indultak Nahariában és környékén egy ellenséges repülőeszköz behatolásának gyanúja miatt


14:26

Légiriadók indultak Metulában


14:23

Izraeli hadsereg: Likvidáltuk a Hezbollah északi Litani körzetének parancsnokát, aki felelős volt a drónok indításáért Izrael felé

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy néhány nappal ezelőtt likvidálták Khachr al-Abed Bahját, a Hezbollah északi Litani körzetének parancsnokát, aki a drónok Izraelre irányuló indításáért volt felelős.


14:20

Légiriadók indultak a Krajotban, Akkóban és a Haifai-öbölben


13:04

ENSZ: A tegnapi észak-libanoni támadásban 22 ember halt meg, köztük 12 nő és két gyermek

Az ENSZ emberi jogi hivatala arról számolt be, hogy a tegnapi észak-libanoni támadásban 22 ember halt meg. A halottak között 12 nő és két gyermek van – közölte a hivatal.


12:41

A terrortámadás áldozata egy rendőr; a terrorista járókelőkre lőtt, majd lelőtték

Rendőrök a támadás helyszínén, ma – Fotó: Tomer Appelbaum

A terrorista járókelőkre lőtt egy pisztollyal, súlyosan megsebesítve egy rendőrt, aki később belehalt sérüléseibe. Egy teherautósofőr, aki a 4-es úton dél felé tartott, észrevette a lövöldöző terroristát, kiszállt a teherautóból, és agyonlőtte.


12:26

Központi régió rendőrségi szóvivője: A terrorista az út széléről nyitott tüzet a haladó járművekre, míg egy civil agyon nem lőtte

A terrortámadás helyszíne a 4-es úton, ma – Fotó: Tomer Appelbaum

11:53

Meghalt a Javne melletti merénylet egyik sebesültje; további négyen megsérültek

Az asdódi Assuta Kórház tájékoztatása szerint meghalt az egyik, merényletben megsérült férfi. A Magen David Adom közölte, hogy további négy ember sebesült meg, kettőjük állapota közepesen súlyos, kettőjüké pedig könnyű.


11:44

Magen David Adom: A közepesen súlyos sérült férfi a lövöldözés következtében szétrobbant üvegszilánkoktól sebesült meg, de tovább tudott hajtani Nir Galim felé


11:28

Életveszélyesen és közepesen súlyos sérült két lövöldözéses helyszínen Asdódtól délre; Rendőrség: Vizsgáljuk a körülményeket

Két férfi megsebesült a dél-Asdodnál történt lövöldözésben, egyikük egy körülbelül 30 éves férfi kritikus állapotban, míg a másik, egy 42 éves férfi, közepesen súlyos állapotban van. A Magen David Adom szerint a lövöldözés két helyszínen történt: az egyik a 4-es úton, Javne csomópont közelében, a másik pedig a Nir Galim kereszteződésnél.


11:20

Első jelentés: Lövöldözés történt a 4-es úton Javne térségében, közepesen súlyos sérült a helyszínen


11:16

Galant a túszok családjainak: A Hamasz keményíti álláspontját, a tárgyalások megrekedtek

Galant tegnap beszélt a túszok családjaival, és tájékoztatta őket arról, hogy a Hamasz keményíti álláspontját a hozzátartozóik visszatéréséről folyó tárgyalásokban. Galant szerint a Hamasz valószínűleg fejleményekre vár az Iránnal és a Hezbollahhal folyó harcokban, és jelenleg nem kíván előrelépni a tárgyalásokban, mivel „nincs mit veszítenie”. Galant elmondta a családoknak, hogy naponta beszél a hadsereg eltűnt és fogságban lévő katonákért felelős tisztjével, a nyugalmazott Nitzan Aluf tábornokkal, és Jom Kipur előtt találkozott vele.

Galant hozzátette, hogy ha Izraelnek lehetősége nyílik egy olyan megállapodásra, amely összeköti a Gázai övezetet Libanonnal, akkor ki fogja használni ezt a lehetőséget, de nem biztos, hogy Jahja Szinvár, a Hamasz vezetője ezt akarja. Galant megjegyezte a családoknak, hogy a kommunikáció a Hamasz és Szinvár között lassú, és a szervezet ragaszkodik a július elején meghirdetett Biden-tervhez. Galant szerint az Egyesült Államok részvétele a tárgyalásokban szinte minimális.


11:12

Sabak: A Tel-Avivban augusztusban végrehajtott merényletet a Hamasz törökországi parancsnoksága irányította; További, felhasználásra kész robbanószerkezeteket találtak


10:21

Izraeli hadsereg a Kirjat Smonában megszólaló légiriadókról: Öt rakétaindítást azonosítottunk, amelyek nyílt területen csapódtak be


10:20

Izraeli hadsereg: Két fegyveres meghalt, és több mint 20 palesztint letartóztattak Ciszjordánia-szerte az éjszaka folyamán

A lefoglalt fegyverek – Fotó: Izraeli hadsereg szóvivője

Az izraeli biztonsági erők megöltek egy fegyverest Dzseninben, és letartóztattak három gyanúsítottat, akik az izraeli hadseregre lőttek egy épületből – közölte a hadsereg. Emellett a dzsenini Kábátijában az izraeli biztonsági erők megöltek egy Iszlám Dzsihád-aktivistát. A hadsereg továbbá közölte, hogy az éjszaka során körülbelül 20 körözött személyt tartóztattak le Ciszjordánia-szerte, és a razziák során puskákat, lőszereket és katonai mellényeket találtak.


09:55

Légiriadók indultak Kirjat Smonában és környékén


09:20

Libanoni jelentés: Négyen meghaltak egy légicsapásban Dél-Libanonban

Izraeli támadás Dél-Libanonban, ma – Fotó: AFP

A libanoni Al-Mayadeen televízió jelentése szerint négy ember halt meg egy izraeli légicsapásban egy ház ellen egy dél-libanoni faluban.


08:58

Jelentés: Izrael tartós rakétaelfogó rakétahiánnyal küzd

A brit Financial Times jelentette, hogy Izrael tartós rakétaelfogó rakétahiánnyal néz szembe. A jelentés ipari forrásokra, volt katonatisztekre és elemzőkre alapozva készült. Az Egyesült Államok segíti Izraelt légvédelmi hiányosságainak pótlásában, és várhatóan telepít egy ballisztikusrakéta-elhárító rendszert (Thaad) Izrael területére egy Irán elleni izraeli támadás esetére, amely további eszkalációt idézhet elő. „Izrael lőszerhiánya komoly” – mondta Dana Stroul, az Egyesült Államok védelmi minisztériumának egykori tisztviselője. „Ha Irán ismét támad és a Hezbollah is csatlakozik, Izrael légvédelmi rendszerei a végletekig ki lesznek feszítve.” Stroul hozzátette, hogy az amerikai segítség sem végtelen. „Az Egyesült Államok nem tudja korlátlanul biztosítani ezt a védelmi támogatást Izraelnek és Ukrajnának. Egy fordulóponthoz közeledünk” – figyelmeztetett.


07:37

Cahal az átfogó légiriadókról: Két lövést sikerült elfogni Libanonból


07:28

Légiriadók léptek életbe Haifában, Caesareában és a környező településeken


07:25

Légiriadók Zichron Jakovban és a Karmel-hegység térségében


06:54

Cahal: Az elmúlt 24 órában körülbelül 230 célpontot támadtunk a Hamasz és a Hezbollah ellen a Gázai övezetben és Dél-Libanonban

A Cahal közleménye szerint az elmúlt 24 órában mintegy 230 terrorcélpontot támadtak meg a Gázai övezetben és Libanonban. A jelentés szerint a dél-libanoni harcok során a hadsereg több tucat terroristát ölt meg közvetlen összecsapásokban és légi támadásokkal. Az izraeli légierő többek között páncéltörő rakétavetőket és föld-föld rakétaindítókat támadott. A Gázai övezetben a hadsereg dzsabalijai terroristákat ölt meg az övezet északi részén, valamint az övezet középső és déli területein.


05:58

Légiriadók léptek életbe Galilea északi részén


05:33

Légiriadók léptek életbe Kirjat Smonában és környékén


05:16

Az iráni televízió közzétette egy a Kudz-erők parancsnokáról, Iszmail Kaaniról készült felvételt

Az iráni állami televízió közzétett egy felvételt, amelyen feltételezhetően Iszmail Kaani, a Forradalmi Gárda Kudz-erőinek parancsnoka látható. A felvételen Kaani a Forradalmi Gárda egyik parancsnokának temetésén vesz részt, aki Izrael Libanon elleni támadásában halt meg.

A brit Middle East Eye múlt héten arról számolt be, hogy Kaani nem sérült meg az izraeli támadás során Bejrútban, és Iránban megfigyelés alatt áll. A jelentés szerint tíz teheráni, bejrúti és bagdadi forrás megerősítette, hogy a Forradalmi Gárda vizsgálatot indított, miután a Hezbollah főtitkára, Haszan Naszrallah ellen merénylet történt, és megpróbálták megérteni, hogyan sikerült Izraelnek behatolnia a szervezet vezetésébe. Az al-Arabíja csatorna múlt héten arról számolt be, hogy Kaanit azzal vádolják, hogy együttműködött Izraellel. A jelentés szerint Kaani szívrohamot kapott a kihallgatás során, és kórházba szállították.

Kaani a Forradalmi Gárda rendezvényén, 2022-ben – Fotó: WANA NEWS AGENCY / Reuters

05:00

Az ENSZ békefenntartó erőinek parancsnoka: A UNIFIL katonái Dél-Libanonban maradnak

Az ENSZ békefenntartó erőinek parancsnoka kijelentette, hogy a UNIFIL katonái továbbra is Dél-Libanonban maradnak, annak ellenére, hogy Izrael felszólította őket az erők visszavonására.


03:35

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte a legutóbbi támadásokat a UNIFIL erői ellen

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte a UNIFIL erői és létesítményei elleni támadásokat Dél-Libanonban. A tanács közleményében a tagállamok felszólították „minden felet, hogy biztosítsák a UNIFIL erőinek és létesítményeinek biztonságát. Ismét hangsúlyozzuk, hogy nem szabad őket támadás célpontjává tenni.”


02:40

Libanoni jelentések: Izrael több területet támadott a Beka-völgyben

A libanoni al-Majádín csatorna jelentése szerint a Cahal több ponton hajtott végre támadást a Beka-völgy mélyén. A jelentés szerint legalább négy támadás érte Baalbek városának környékét.


01:51

Cahal az észak-galileai légiriadókról: Egy becsapódást azonosítottunk a Stula környékén, sérülés nem történt


01:33

Több mint 200 pro-palesztin tüntetőt tartóztattak le a New York-i tőzsde előtt

A New York-i rendőrség több mint 200 pro-palesztin tüntetőt tartóztatott le, akik a New York-i Értéktőzsde előtt tüntettek. A tüntetők amerikai támogatásának leállítását követelték Izrael számára, és olyan jelszavakat skandáltak, mint „Ne finanszírozzátok a népirtást”. A tüntetés szervezői szerint több mint 500 ember vett részt az eseményen.


01:14

Légiriadók léptek életbe Felső-Galileában


00:52

Az ENSZ gyermekügynöksége: Több mint 400 ezer gyerek kényszerült elhagyni otthonát a háromhetes libanoni harcok miatt


23:48

Washington Post: Netanjahu közölte az Egyesült Államokkal, hogy Izrael iráni katonai célpontokat fog támadni, nem olaj- vagy nukleáris létesítményeket

Benjamin Netanjahu miniszterelnök tájékoztatta az Egyesült Államokat arról, hogy Izrael kész katonai célpontokat támadni Iránban, nem pedig olaj- vagy nukleáris létesítményeket – jelentette a Washington Post. A lap szerint két forrás, akik beszéltek az újsággal, megerősítette, hogy Netanjahu ezt szerdán, több mint hét hét után először folytatott beszélgetésük során mondta Joe Biden amerikai elnöknek. A miniszterelnöki hivatal nem reagált a lap megkeresésére.

Az elmúlt hetekben az Egyesült Államok és több vezető európai ország megpróbálta megakadályozni, hogy Izrael támadást indítson Irán olajlétesítményei ellen, válaszul az iráni rakétatámadásra, amely a hónap elején történt. Az amerikai kormány különösen aggódik egy olyan izraeli válaszlépés miatt, amely áremelkedést idézhet elő a globális energia piacon, az amerikai elnökválasztás előtt. A beszélgetés részleteiben jártas forrás szerint Izrael úgy reagál majd, hogy ne tűnjön úgy, mintha beavatkozna az elnökválasztásba. Ugyanakkor az izraeli támadást november 5. előtt hajtják végre, mivel a válasz hiánya Irán részéről gyengeségként értelmezhető. „Ez csak az első lesz a válaszlépések sorozatában” – tette hozzá a forrás.

A múlt héten amerikai és izraeli tisztviselők tárgyaltak Izrael várható válaszáról – Netanjahu szerdán telefonon beszélt Joe Bidennel, míg Joav Galant védelmi miniszter három alkalommal folytatott megbeszélést amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal. Biden elnök figyelmeztette Izraelt, hogy ne támadja meg Irán olaj- vagy nukleáris létesítményeit, és a hónap elején tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ha ő lenne a helyükben, más célpontokra összpontosítana. Biden utalt arra is, hogy Netanjahu miniszterelnök esetleg befolyásolni szeretné az elnökválasztás eredményeit.

Az NBC hírcsatorna a hétvégén arról számolt be, hogy Izrael bizonyos részleteket megosztott az Egyesült Államokkal az Irán elleni válaszcsapásról, és tegnap a Pentagon megerősítette, hogy Izraelben rakétaelhárító rendszert telepít, valamint egy csapatot, amely az iráni fenyegetésre reagálva fogja azt működtetni. A két forrás szerint Netanjahu pozíciójának enyhülése befolyásolta Biden döntését, hogy az Egyesült Államok légvédelmi rendszert küldjön a térségbe.

Netanjahu a washingtoni kongresszusban, júliusban – Fotó: Julia Nikhinson / AP

22:56

Írország elnöke Herzognak: A UNIFIL megfigyelőinek megtámadása „felháborító” és megsérti a nemzetközi jogot


22:42

Légiriadók léptek életbe Galilea északi részén


21:06

Cahal: Éjféltől kezdve mintegy 115 lövést azonosítottunk Libanonból


20:57

Benci Gopstein kevesebb mint két év alatt 74 belépési engedélyt kapott a Kneszetbe

Benci Gopstein a Kneszetben, júliusban. Az Otzma Jehudit pártja nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mi a feladata – Fotó: Oren Ben Hakun

A szélsőjobboldali aktivista, Benci Gopstein, 2023 elejétől szeptember 18-ig 74 napi belépési engedélyt kapott a Kneszetbe – derül ki a Kneszet által az információszabadság kérésére adott adatokból. A kérelmet Itaj Mek ügyvéd nyújtotta be a „Tag Meir” szervezet nevében. Gopstein, a „Lehava” („A Szentföldön történő asszimiláció megakadályozása”) szervezet elnökét idén januárban rasszizmusra való uszításért ítélték el, és később az Egyesült Államok, Kanada és az Európai Unió szankciókat vetett ki rá.


20:54

Cahal: A Ramat Naftali-i riasztás téves azonosítás miatt történt


20:53

Egy 17 éves lány könnyebb sérüléseket szenvedett az ország középső területére kilőtt rakétáktól


20:23

Számos európai és arab ország aggodalmát fejezte ki Izrael lépéseivel kapcsolatban, amelyek az UNRWA ellen irányulnak

Az UNRWA egy létesítménye, amelyet találat ért a Gázai övezet déli részén – Fotó: Eyad Baba / AFP

Az utóbbi napokban számos európai és arab ország fejezte ki aggodalmát Izrael lépései vagy tervezett intézkedései miatt, amelyek az UNRWA, az ENSZ palesztin menekülteknek és leszármazottaiknak nyújtott segítséget célzó ügynöksége ellen irányulnak. Jens Plötner, Németország kancellárjának nemzetbiztonsági tanácsadója ma (hétfőn) Izraelben járt, és több izraeli vezetővel is tárgyalt a témáról. Plötner aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Izrael lépései veszélyeztethetik az UNRWA működését, amely milliók számára biztosít élelmiszert, munkát és oktatást Gázában és a palesztin területeken. A brit és a francia kormány is hasonló üzeneteket küldött Izraelnek, figyelmeztetve arra a helyzetre, amikor az UNRWA megszűnhet anélkül, hogy Izrael megfelelő alternatívát hozna létre. Az amerikai kormány is figyelemmel kíséri a lépéseket, de még nem alakított ki egyértelmű álláspontot az ügyben.


20:06

Légiriadók léptek életbe Galilea északi részén


20:05

Olaszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország képviselői: A UNIFIL létfontosságú szerepet játszik Dél-Libanonban, embereinek megtámadása megsérti a nemzetközi jogot


19:30

Több tucatnyi tüntető demonstrál a túszokért a tel-avivi Kiria Begin kapuja előtt. A Begin út déli irányban le van zárva a forgalom elől


18:52

Koren Bitan őrmester (19) Rosh HaAyinból elesett a Gázai övezet déli részén folyó harcokban

Koren a Kfir hadosztály Duhifat zászlóaljában szolgált, és a 450-es zászlóalj tagjaként vett részt a harcokban, amely olyan katonákból áll, akik gyalogos osztagparancsnoki kiképzésen vesznek részt.


18:46

Az izraeli hadsereg közleménye: A Felső-Galileában megszólaló légiriadók 15 Libanonból kilőtt rakéta azonosítása miatt indultak. Néhány rakétát elfogtunk, a többi nyílt területen csapódott be


18:32

A Magen David Adom közleménye: Nincs jelentés sérültekről Cfatban a libanoni rakétakilövések következtében


18:28

30 segélyszállítmányt szállító teherautó haladt át Asdod kikötőjéből a Gázai övezet északi részére


18:25

Légiriadók szólaltak meg Cfatban és környékén


18:10

Deri: Kezdjük megérteni a tavalyi évben történt csodák és áldások nagyságát

Deri a Kneszetben, a múlt hónapban. „Ha az elején hittük, hogy minden a javunkra válik, ma már kezdjük ezt megérteni” – Fotó: Oren Ben Hakun

Arie Deri, a Sasz párt vezetője kijelentette, hogy az elmúlt év tele volt csodákkal és áldásokkal. „Amikor ezekben a napokban számot vetünk és visszatekintünk erre a nehéz és hosszú évre, kezdjük megérteni a csodák és áldások nagyságát, amelyeket a Teremtő adott nekünk” – idézte Derit a pártjának újságja, a „HaDerech.” „Ha az elején hittük, hogy minden a javunkra válik, ma már kezdjük ezt megérteni” – tette hozzá. „Tudnunk kell köszönetet mondani és dicsérni ezeket a csodákat. Kétségtelen, hogy súlyos és fájdalmas csapást szenvedtünk el, egy borzalmas csapást. Hónapokon keresztül nagy megaláztatás és istenarc-elrejtés érzésével éltünk” – jegyezte meg, de azonnal hangsúlyozta, hogy „értékelni kell a csoda nagyságát.”

Bővebben >>


18:04

New York Times vizsgálat: Az izraeli hadsereg palesztin fogvatartottakat használt élő pajzsként a Gázai övezetben

A New York Times ma megjelent vizsgálata szerint az izraeli hadsereg katonái és hírszerzői palesztin fogvatartottakat használtak élő pajzsként a Gázai övezetben, és rendszeresen kényszerítették őket életveszélyes felderítő küldetésekre, hogy elkerüljék a katonák életének kockázatát. Az augusztusban megjelent „Haaretz” vizsgálat elsőként tárta fel, hogy az izraeli hadsereg palesztin civileket használ élő pajzsként alagutak és épületek átkutatására Gázában.


18:01

Natali Zangaukert, az egyik túsz nővérét kihallgatták, mert tüzet gyújtott egy tel-avivi tüntetésen, amely veszélyt jelentett a rendőrökre

Natali Zangauker, a túszként tartott Matan Zangauker nővére, ma a tel-avivi Lev rendőrőrsön volt kihallgatáson, mert szombaton a tel-avivi Begin úton tartott tüntetésen tüzet gyújtott, amely veszélyeztette a rendőröket. A rendőrség szerint Zangaukert rendbontással, rendőr munkájának akadályozásával és veszélyes tűzgyújtással gyanúsítják. A kihallgatás végén Zangaukert 15 napos eltiltás mellett engedték el, mely idő alatt nem vehet részt illegális tüntetéseken.

A tüntetés során a demonstrálók és a túszok hozzátartozói tüzet gyújtottak a Begin úton deszkákkal és gyúlékony anyagokkal. Egy rendőr megpróbálta megakadályozni a tűzgyújtást, egy másik pedig oltókészülékkel próbálta eloltani. Az oltás közben egy égő tárgyat dobtak a deszkákra, melynek nyomán fellobbant a tűz. A rendőrség közleménye szerint a tűz „valós veszélyt jelentett a tűz közelében lévő rendőrökre és a tüntetőkre”.


18:00

A hétfői hírek folytatása 

2024. október 14., hétfő >>

Főkép: A rakétabecsapódás helyszíne Kirjat Bialikban, ma – Fotó: Fadi Amon

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet