2024. október 18., péntek, a háború 378. napja – frissül


01:08

Az izraeli hadsereg vizsgálja, hogy Szinvár fegyvere az izraeli tiszthez tartozott-e, aki 2018-ban egy titkos művelet során halt meg Gázában

Az izraeli hadsereg vizsgálja, hogy az a pisztoly, amelyet Jahja Szinvár viselt, az izraeli tiszt, Mahmúd Hir al-Din alezredesé volt-e, aki 2018-ban egy Gázai övezetben meghiúsult titkos művelet során vesztette életét.


00:23

Hezbollah: Új szakaszba lépünk és fokozzuk a konfliktust az izraeli ellenséggel, erről a következő napokban tárgyalunk


23:54

Az elnöki hivatal: Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette Herzognak, hogy tervezi közel-keleti látogatását

Az elnöki hivatal közölte, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter beszélt Jichak Herzog államfővel, és gratulált neki a Hamasz vezetője, Jahja Szinvár likvidálásához. A hivatal közleménye szerint Herzog „hangsúlyozta, hogy a túszok hazatérése prioritást kell, hogy élvezzen, és most egy arany lehetőség kínálkozik arra, hogy minden erőforrást és erőfeszítést a túszok hazahozatalára összpontosítsanak”. Az elnök szerint Blinken azt válaszolta, hogy az Egyesült Államok megkétszerezi a túszok szabadon bocsátására irányuló erőfeszítéseit, és megjegyezte, hogy fontolgatja a térségbe való utazást.


23:19

Az izraeli hadsereg bemutatta Szinvár utolsó pillanatainak drónfelvételeit

Az izraeli hadsereg közzétett egy drón által készített felvételt, amely a Hamasz vezetője, Jahja Szinvár utolsó pillanatait rögzítette. A hadsereg elsődleges vizsgálata szerint tegnap reggel az egyik katona gyanús alakot észlelt, aki a Tel al-Szultánban lévő épületben mozgott. Körülbelül öt órával később egy katonai drón három alakot látott kijönni az épületből, és házak között mozogni a környéken. Ekkor a katonák felismertek, hogy terroristákról van szó, és tüzet nyitottak rájuk, akik viszonozták a tüzet. Az első jelentések szerint a terroristák megsérültek az összecsapásban, és külön épületekbe menekültek – ketten egybe, míg Szinvár egy másikba.

Ezt követően egy tank és további erők érkeztek a helyszínre. Szinvár ekkor a rejtekhelyéül szolgáló épület második emeletére ment fel, ahol a tank lövést adott le rá. Szinvár feltehetően megsérült a tanklövésekben, és elvesztette a kezét. Miután a katonák beléptek az épületbe, két gránátot dobott rájuk, amelyek a lépcsőn gurultak le. A katonák visszavonultak, és drónt használtak az épület átvizsgálására, amely egy maszkos, sérült kezű alakot azonosított. Szinvár észrevette a drónt, és egy fadarabot dobott felé. Ekkor a tank újabb lövést adott le, ami feltehetően halálos sérülést okozott neki. Közben lövöldözés folyt abban az épületben, ahová a két másik terrorista menekült, és a 450-es dandár egyik katonája súlyosan megsérült.

Ezután a katonák drónok segítségével átvizsgálták az épületeket, és megtalálták a holttesteket. A katonák észrevették, hogy a maszkos alak holtteste hasonlít Szinvárra. A holttesteken pénzt, azonosító dokumentumokat és fegyvereket találtak. Az épületben robbanószerkezeteket rejtettek el, és harci mérnöki egységek érkeztek a helyszínre azok hatástalanítására. A hadsereg még nem tudja pontosan, kik voltak a két másik terrorista, akik szintén életüket vesztették az összecsapásban.


22:31

A miniszterelnöki hivatal: Netanjahu és Biden beszéltek, és egyetértettek abban, hogy most lehetőség nyílik a túszok szabadon bocsátásának előmozdítására

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala közölte, hogy Netanjahu beszélt Joe Biden amerikai elnökkel. A beszélgetés során Biden gratulált neki Jahja Szinvár halálához, áll a közleményben. „A két vezető egyetértett abban, hogy most lehetőség nyílik a túszok szabadon bocsátásának előmozdítására, és hogy együtt fognak dolgozni ennek az eléréséért” – áll a nyilatkozatban.


22:16

Szinvár halála után Blinken beszélt Katar miniszterelnökével és Szaúd-Arábia külügyminiszterével

Matt Miller, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője közölte, hogy Antony Blinken külügyminiszter Katar miniszterelnökével és Szaúd-Arábia külügyminiszterével beszélt, miközben az Air Force One fedélzetén Berlinbe tartott.


21:43

Öt Golani-elitkommandós vesztette életét a Hezbollah terroristáival történt összecsapásban Dél-Libanonban

Az öt elesett katona

A Golani-elitkommandó öt katonája halt meg tegnap, amikor összetűzésbe kerültek a Hezbollah harcosaival Dél-Libanonban. Az áldozatok: Ofek Bachar őrnagy, 24 éves, Nesz Cionából; Elad Siman Tov százados, 23 éves, Tzofimból; Elyashiv Eitan Wieder őrmester, 22 éves, Jeruzsálemből; Jakov Hilel őrmester, 21 éves, Jeruzsálemből; és Jehuda Dror Jalom őrmester, 21 éves, Hebronból. Az incidensben három katona súlyosan, kettő közepesen sérült meg, és őket három helikopterrel szállították el a helyszínről, légi tűztámogatás mellett. Emellett további hat katona is súlyosan megsebesült több incidensben Libanonban és a Gázai övezetben.


21:38

Harris: A háborúnak úgy kell véget érnie, hogy Izrael biztonságban legyen, a túszok kiszabaduljanak, és véget érjen a szenvedés Gázában

Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke és demokrata elnökjelöltje elmondta: „Izraelnek joga van megvédeni magát, és meg kell semmisíteni a Hamasz által Izraelre jelentett fenyegetést. Ma már egyértelmű előrelépést látunk ennek a célnak az elérése felé. A Hamasz súlyos csapást szenvedett, és a vezetése likvidálásra került. Ez a pillanat lehetőséget nyújt arra, hogy végre véget vessünk a gázai háborúnak.”

Harris hozzátette: „A háborúnak úgy kell véget érnie, hogy Izrael biztonságban legyen, a túszok kiszabaduljanak, a gázai szenvedés véget érjen, és a palesztin nép megvalósíthassa szabadságát, biztonságát, méltóságát és önrendelkezési jogát. Itt az ideje, hogy elkezdődjön a Hamasz nélküli ‘utáni nap’, és nem mondunk le ezekről a célokról. Mindig azon fogok dolgozni, hogy mindenki számára békés, méltóságteljes és biztonságos jövőt biztosítsak.”


21:31

Légiriadók léptek életbe a Golán-fennsíkon; az izraeli hadsereg szerint téves riasztás volt


21:13

Biden: Ez egy jó nap Izrael és a világ számára, hamarosan beszélni fogok Netanjahuval a túszok visszatéréséről és a háború befejezéséről

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke nyilatkozatot adott ki a Hamasz vezetője, Jahja Szinvár haláláról. „A DNS-vizsgálatok most megerősítik, hogy Szinvár meghalt. Ez egy jó nap Izrael, az USA és a világ számára. A Hamasz terrorszervezet vezetőjeként Szinvár felelős volt több ezer izraeli, palesztin, amerikai és több mint 30 ország polgárainak haláláért. Ő felelt az október 7-i támadásokért, gyilkosságokért, nemi erőszakokért és túszejtésekért. Parancsára a Hamasz terroristái betörtek Izraelbe, és szándékos, kegyetlen mészárlást hajtottak végre civilek ellen – köztük holokauszt-túlélők, gyerekek szüleik előtt és szülők gyermekeik előtt” – írta Biden.

„Barátaim Izraelben, kétségtelen, hogy ez a megkönnyebbülés napja, amely örökre emlékezetes marad, hasonlóan ahhoz, amit 2011-ben láttunk az Egyesült Államokban, miután Obama elnök elrendelte Oszama bin Laden likvidálását. Izraelnek minden joga megvolt arra, hogy elpusztítsa a Hamasz vezetését és katonai struktúráját. A Hamasz már nem képes olyan támadásra, mint amilyen október 7-én történt. Hamarosan beszélni fogok Netanjahu miniszterelnökkel és más izraeli vezetőkkel, hogy gratuláljak nekik, megvitassuk a túszok visszajuttatásának módját, és végleg befejezzük ezt a háborút, amely annyi ártatlan ember pusztulását okozta” – tette hozzá Biden.

Az amerikai elnök szerint most lehetőség nyílik a „Hamasz utáni napok” elérésére Gázában, Hamasz nélkül, „és egy politikai megoldásra, amely jobb jövőt biztosít mind az izraeliek, mind a palesztinok számára. Jahja Szinvár egy áthághatatlan akadály volt ezen célok elérésében. Ez az akadály már nincs többé, de még rengeteg munka áll előttünk.”


21:04

Libanoni egészségügyi minisztérium: Az elmúlt 24 órában 45 ember halt meg és 179-en megsérültek izraeli támadásokban

A libanoni egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában 45 ember vesztette életét és 179-en megsérültek izraeli támadásokban. A minisztérium szerint a tavaly október 8-án kezdődött harcok óta összesen 2412 ember halt meg és 11 285-en sebesültek meg.


20:59

Netanjahu túszok visszaadását ajánlotta a Hamasz harcosainak cserébe a Gázából való távozásukért; egy tárgyalási forrás szerint „ki kell használni a vákuumot a gyors megállapodás érdekében”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök sajtótájékoztatójában felajánlotta a Hamasz terroristáinak, hogy túszok visszaadásáért cserébe távozhatnak a Gázai övezetből. Egy, a tárgyalásokban jártas forrás szerint „ki kell használni a jelenlegi vákuumot a gyors megállapodás előmozdítására.”


20:39

Netanjahu: „Aki leteszi a fegyvert és visszaadja túszainkat – engedélyt kap arra, hogy távozzon és éljen.”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Szinvár haláláról szóló sajtóközlemény során kihasználta az alkalmat, hogy a háborút „A Felemelkedés Háborúja” néven nevezze el, ahogyan azt nemrégiben a kormányülésen javasolta. „Ez a Hamasz utáni napok kezdete, és ez egy lehetőség számotokra, gázai lakosok, hogy végre megszabaduljatok az elnyomástól” – mondta Netanjahu a nyilatkozatában. Hozzátette: „Aki leteszi a fegyvert és visszaadja túszainkat – engedélyt kap arra, hogy távozzon és éljen.”


19:55

Az izraeli hadsereg és a Sabak: megöltük a Hamasz vezetőjét, Jahja Szinvárt

Az izraeli hadsereg és a Sabak bejelentették, hogy Jahja Szinvár, a Hamasz vezetője tegnap életét vesztette a Gázai övezet déli részén zajló művelet során. Elmondásuk szerint az elmúlt hetekben a csapatok azon a területen tevékenykedtek, ahol Szinvár meghalt, és tevékenységükkel fokozatosan korlátozták a mozgásterét, ami végül a halálához vezetett.


19:45

Izrael Kac külügyminiszter bejelentette: Szinvárt izraeli katonák megölték

Izrael Kac külügyminiszter közleményében megerősítette, hogy Jahja Szinvár, a Hamasz vezetője, az izraeli katonák által meghalt. Kac hozzátette: „Ez Izrael számára nagy katonai és erkölcsi győzelem, valamint az egész szabad világ győzelme az Irán által vezetett szélsőséges iszlám gonosz tengelye ellen.” Elmondása szerint „Szinvár likvidálása lehetőséget teremt a túszok azonnali szabadon bocsátására, és egy olyan változás elérésére, amely új valóságot hozhat Gázában, Hamasz és iráni befolyás nélkül.”


18:47

A túszok családjainak törzskara: követeljük, hogy a katonai sikert váltsák megállapodásra

A túszok családjainak törzskara reagált a védelmi minisztérium becslésére, miszerint Jahja Szinvár, a Hamasz vezetője meghalt Gázában, és közölte, hogy miközben elismerik a katonai sikert, a családok „súlyos aggodalmukat fejezik ki a Hamasz által Gázában még mindig fogva tartott 101 túsz sorsát illetően, és követelik, hogy a katonai sikert egy azonnali megállapodásra váltsák a visszatérésük érdekében.” A törzsközpont hozzátette: „Már több mint egy éve az izraeli kormánynak nem sikerült kihasználni a gázai harcok során elért példa nélküli biztonsági eredményeket a túszok szabadon bocsátására.” Véleményük szerint az ország vezetésének és Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek „utasítaniuk kellene a tárgyalócsoportot, hogy azonnal érjenek el egy megállapodást minden túsz hazahozatalára. Nincs és nem lesz teljes győzelem mindaddig, amíg a 101 túsz nincs szabadon engedve.”


18:00

A csütörtöki hírek folytatása 

2024. október 17., csütörtök >>

Főkép: Az öt elesett katona

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet