2024. október 26., szombat, a háború 386. napja


00:00

Véget értek a szombati jelentések

Vasárnapi jelentések >>


23:58

Riasztásokat aktiváltak a Golán-fennsíkon


23:47

Riasztásokat aktiváltak Kirjat Smonában és környékén


23:17

Az izraeli hadsereg bejelentette a holnapra tervezett sorozási napok elhalasztását

A Mitav egység Instagram-oldalán, amely a hadsereg sorozási folyamatáért felel, közölték: „A biztonsági helyzetértékelés következtében minden holnapra tervezett sorozás elhalasztásra került.”


21:43

Palesztin jelentések: Több mint 30 halott egy Beit Lahia-i támadásban

Palesztin sajtóorgánumok arról számoltak be, hogy több mint 30 ember vesztette életét egy izraeli támadásban, amely öt házat célzott Beit Lahiában, a Gázai övezet északi részében.


21:07

Harris: Elkötelezettek vagyunk a feszültség csökkentése iránt a Közel-Keleten

Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke és elnökjelöltje kijelentette, hogy az amerikaiak „továbbra is támogatják Izrael jogát az önvédelemhez, és elkötelezettek a régióban tapasztalható feszültség csökkentése iránt.” Harris hozzátette, hogy „Iránnak abba kell hagynia a fenyegetéseit.” Elmondása szerint az Egyesült Államok „meg fogja védeni Izraelt bármilyen iráni támadással szemben.”


20:43

A hátországvédelmi parancsnokság bejelentette, hogy számos északi településen holnaptól újraindulhat az oktatás

A hátországvédelmi parancsnokság bejelentette, hogy számos északi településen holnaptól újraindulhat az oktatás. Felső-Galileában, a Golán-fennsíkon és a Krajotban található településeken, ahol eddig csak védett helyiségekben lehetett tanítani, mostantól olyan helyeken is megtarthatók az órák, ahol a védett helyiségek a közelben vannak – ez lehetővé teszi számos iskola újranyitását. Az Emek régióban, ahol eddig csak olyan helyeken engedélyezték az oktatást, ahol a védett helyiségek a közelben voltak, mostantól korlátozások nélkül folytathatók az oktatási tevékenységek.


20:29

A palesztin egészségügyi minisztérium: 23 éves férfi halt meg az izraeli hadsereg lövései következtében Azun faluban, Ciszjordániában

A ciszjordániai palesztin egészségügyi minisztérium közölte, hogy Szabri Szamer Ahmed, egy 23 éves férfi életét vesztette az izraeli hadsereg lövései következtében a biztonsági kerítés közelében, Azun faluban, amely Kalkíliától délre található.


20:20

Riasztásokat aktiváltak Észak-Galileában


20:17

Szaúdi jelentés: Izrael támadást hajtott végre, és működésképtelenné tette az iráni rakétaipar „gerincét” képező üzemet

Az „Ilaaf” szaúdi hírportál egy „az ügy részleteit ismerő forrásra” hivatkozva arról számolt be, hogy Izrael támadást hajtott végre egy iráni üzem ellen, amely a rakétaipar „gerincét” képezte, és működésképtelenné tette azt. A jelentés szerint az üzemben gyártott üzemanyag a „Khaibar” és „Qassem” típusú rakéták hajtására szolgál. A támadás során 20 üzemanyag-keverőt semmisítettek meg, amelyek darabja körülbelül 2 millió dollárba került.

Az iráni rakétaipar forrásai szerint legalább két évbe telik majd az üzem teljes helyreállítása. A jelentés szerint Izrael több helyen is támadta az orosz gyártmányú S-300 légvédelmi rendszereket Iránban, és megsemmisítette a radarokat, amelyek ezeket a rendszereket és más légvédelmi rendszereket tápláltak Iránban, Szíriában és Irakban.


20:03

Az iráni hadsereg: Radarállomások rongálódtak meg az izraeli támadás miatt, de egy részük már javítás alatt áll

Az iráni hadsereg elismerte, hogy az izraeli támadás megrongálta a katonai radarállomásokat, de közölték, hogy „egy részük már javítás alatt áll.” Az iráni hadsereg közleménye szerint Izrael Irak légteréből indította a rakétákat a támadás során.


19:38

Légiriadókat aktiváltak Cfatban és környékén


19:37

Ben-Gvir: „Az iráni támadás fontos nyitólépés az ország stratégiai eszközei elleni csapások sorában”

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter reagált az Izrael által Iránban végrehajtott támadásra, és azt mondta, hogy ez „fontos nyitólépés” az ország stratégiai eszközei elleni csapásokhoz. Hozzátette, hogy egy ilyen támadásnak „következő lépésként kötelezőnek kell lennie.” A miniszter közleményében kijelentette, hogy továbbra is ezt az álláspontot fogja képviselni a megfelelő fórumokon, és hozzátette: „Történelmi kötelességünk megszüntetni az iráni fenyegetést, amely Izrael elpusztítására irányul.”


19:14

Egy 70-es éveiben járó Beit HaEmek-i nő meghalt, miután elvesztette az eszméletét, miközben az óvóhely felé futott a Nahariya térségét ért rakétatámadás alatt

Az orvosi személyzet, amely ellátta őt, közölte, hogy nem találtak rajta sérülés nyomait, és valószínűleg szívrohamot kapott.


19:05

Az izraeli hadsereg több száz méter hosszú alagutat fedezett fel Libanonban, amely több száz Hezbollah-harcost képes befogadni

Lakószoba egy Hezbollah által Dél-Libanonban ásott alagútban – Fotó: Izraeli hadsereg szóvivője

Az izraeli hadsereg körülbelül két hete fedezett fel egy több száz méter hosszú alagutat Dél-Libanonban, amely több száz harcost tud befogadni, és körülbelül két kilométerre végződik Izrael határától. A hadsereg szerint ez a leghosszabb alagút, amelyet eddig Libanonban találtak, és infrastruktúrával rendelkezik a Radwan egység katonáinak fogadására egy Izrael elleni támadás előkészületeként. A felfedezett komplexumban számos lakószoba és zuhanyzó található, valamint parancsnoki helyiségek és raktárak, ahol sok fegyvert találtak.

Fegyverek és egyéb felszerelések, amelyeket a Hezbollah alagútjában találtak Dél-Libanonban – Fotó: Izraeli hadsereg szóvivője

Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy a 98. hadosztály erői, amelyek Libanonban tevékenykedtek, hírszerzési információk alapján találták meg az alagutat. A katonák összecsaptak a harcosokkal az alagút bejáratánál, és megölték őket anélkül, hogy az izraeli erők között sérülés történt volna.


19:03

Riasztásokat aktiváltak a Kineret északi részén egy ellenséges repülőgép behatolásától tartva


18:55

Túszok rokonai a Begin-kapunál: Félünk egy regionális eszkalációtól, amely halálra ítéli szeretteinket

Túszok családtagjai gyűltek össze ma este a Kirya bázis Begin-kapujánál – Fotó: Tomer Appelbaum

Yifat Kaldaron, a Gázai övezetben túszul ejtett Ofer Kaldaron unokatestvére nyilatkozatot tett a Kirya bázis Begin-kapujánál: „Aggódunk egy regionális eszkaláció miatt, ami távolabb visz minket egy megállapodástól, és halálra ítéli fogságban lévő szeretteinket.” Elmondása szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök nem szándékozik visszahozni a túszokat, és a holnap kezdődő katari tárgyalási forduló kudarcra van ítélve. „Ismét látszik a tétovázás… Mi értelme van küldöttséget küldeni teljes mandátum nélkül egy megállapodás megkötésére?” – kérdezte. „Jelek utalnak arra, hogy újabb tárgyalási forduló előtt állunk, amely csak hamis reményeket kelt, és megállapodás nélkül ér véget” – tette hozzá.


18:32

Biden: Remélem, hogy az izraeli támadások Iránban véget értek

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke kijelentette, hogy reméli, „az izraeli támadások Iránban véget értek”, és úgy tűnik, hogy csak katonai célpontokat támadtak.


18:22

A libanoni egészségügyi minisztérium: Az elmúlt 24 órában 19 ember halt meg és 108-an megsebesültek az izraeli támadásokban

Gyászolók egy bejrúti kórházban, ma – Fotó: Mohammed Yassin / Reuters

A libanoni egészségügyi minisztérium közlése szerint az elmúlt 24 órában 19 ember vesztette életét, és 108-an megsebesültek az izraeli támadásokban. A minisztérium szerint a tavaly október 8-án kezdődött harcok óta 2,653 ember halt meg és 12,360-an sebesültek meg.


17:51

Az izraeli hadsereg Nahariában történt riasztásokról: 30 kilövést azonosítottak; a rendőrség szerint az elfogási törmelékek kárt okoztak épületekben és parkoló járművekben


17:47

Riasztásokat aktiváltak Észak-Galileában


17:13

Riasztásokat aktiváltak Nahariában és környékén


17:05

Egy pro-iráni hírügynökség: Két, a támadásban megsebesült iráni katona meghalt, a halálos áldozatok száma négyre emelkedett

A Szaberin hírügynökség, amely kapcsolatban áll az Iráni Forradalmi Gárda Kudsz-erőivel, közölte, hogy két iráni katona belehalt a sebesüléseibe, amelyeket az izraeli támadás során szerzett, így a halálos áldozatok száma négyre nőtt. Korábban az iráni hadsereg arról számolt be, hogy két katona halt meg az éjszaka folyamán a támadás következtében.


16:58

Az izraeli hadsereg: Az elmúlt két órában 130 kilövést azonosítottak Libanonból

Az izraeli hadsereg közleménye szerint az elmúlt két órában körülbelül 130 kilövést azonosítottak Libanonból Izrael északi része felé. Továbbá közölték, hogy éjfél óta összesen 150 kilövést észleltek.


16:27

A gázai egészségügyi minisztérium: Az elmúlt két napban 77 ember halt meg és 289-en megsérültek a Gázai övezetben

A Hamasz által irányított gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy az elmúlt két napban 77 ember halt meg és 289-en megsérültek a Gázai övezetben. A közlemény szerint a háború kitörése óta összesen 42,924 ember vesztette életét és 100,833-an sérültek meg az övezetben. Több ezren továbbra is eltűntként vannak nyilvántartva.


16:11

Légiriadók a Golán északi részén


16:05

Légiriadók Észak-Galileában


15:48

New York Times: Források szerint Izrael semlegesítette a légvédelmi rendszereket Szíriában és Irakban, hogy megnyissa az utat repülőgépei előtt

Az izraeli légierő egyik gépe indulás előtt az iráni támadásra, az éjjel – Fotó: Izraeli hadsereg szóvivője
Kilátás Teheránra az izraeli támadás után, ma – Fotó: Majid Asgaripour / Reuters

Az akció sötétedés után kezdődött. Izraeli források szerint több mint száz vadászgép és drón indult útnak Izraelből. Annak érdekében, hogy elkerüljék az iráni szövetségesek általi elfogást, először légvédelmi rendszereket és radarokat támadtak Szíriában és Irakban.

Miután az út szabaddá vált, a repülőgépek Irán felé indultak, amely több mint 1,600 kilométerre fekszik Izraeltől, és támadást hajtottak végre az ország légvédelmi rendszerei ellen. Két forrás szerint egy újabb hullám célzott a hosszú távú rakétagyártó létesítményekre, azzal a céllal, hogy megsemmisítsen egy kritikus elemet a gyártási folyamatban.

Izrael tartózkodott az energetikai infrastruktúrák, például az olaj- és gáztermelő létesítmények megtámadásától. Azonban a károk mértéke még mindig nem világos. Iráni források szerint a légvédelmi rendszereik sikeresen minimalizálták a károkat, és azt állították, hogy Izrael katonai bázisokat támadott három tartományban – Teheránban és két további tartományban az iraki határ közelében, Ilamban és Khuzestanban.

A támadás során, amely az éjszaka folyamán történt, Izrael mintegy 20 különböző célpontot támadott meg. Reggel 6 óra körül az izraeli hadsereg bejelentette, hogy az akció véget ért.


14:55

Tüzek keletkeztek több helyen a Hula-völgyben rakéták becsapódása miatt

A tűzoltóság közölte, hogy a Hula-völgy több pontján tüzek keletkeztek rakéták becsapódása miatt. Nyolc tűzoltócsapat dolgozik a különböző helyszíneken a lángok megfékezésén.


14:43

Izraeli hadsereg: Megöltünk egy Hamasz-aktivistát Tulkaremben, aki közvetlen támadásokat tervezett

Az izraeli biztonsági erők közölték, hogy a különleges rendőri egységek, az izraeli hadsereg és a Sabak megölték Iszlám Oudét, egy Hamasz-terroristát Tulkaremben, aki közvetlen támadásokat tervezett. Az aktivistát tűzharc közben lőtték le, és az autójában fegyvereket és robbanószerkezet-összeállításhoz szükséges anyagokat találtak.

A terrorelhárító egység harcosai – Fotó: Izraeli hadsereg szóvivője

14:29

Az izraeli hadsereg kiterjeszti a humanitárius területet Al-Mawassiban, a Gázai övezet déli részén

Az izraeli hadsereg arab szóvivője, Avichai Adraee bejelentette, hogy kiterjesztik a humanitárius zónát Al-Mawassiban, amely magában foglalja a tábori kórházakat, sátrakat, valamint élelmiszer-, víz-, gyógyszer- és orvosi felszerelés-ellátást.


13:28

Jelentés: Izrael figyelmeztette Iránt közvetítőkön keresztül, órákkal a támadás előtt

A Wall Street Journal értesülései szerint, órákkal az iráni támadás előtt, Izrael figyelmeztetést küldött az Iszlám Köztársaságnak arab és európai országok közvetítésével. A források szerint a figyelmeztetés leírta a célpontokat, amelyekre Izrael összpontosít majd, és megjegyezte, hogy ha Irán válaszol, a következő izraeli csapások erősebbek lesznek.


13:19

Légiriadók Nyugat-Galileában egy ellenséges légi jármű miatt


13:09

New York Times: Iráni források szerint Izrael S-300-as rendszert és a Parchin titkos bázist támadta

Iráni források, köztük egy Forradalmi Gárda tagja azt mondták a New York Timesnak, hogy az izraeli támadás célpontjai között volt a Khomeini Nemzetközi Repülőtér S-300-as légvédelmi rendszere, amely Teherán tartományban található, és a főváros jelentős részeit védi. Továbbá három rakétabázist is támadtak a Forradalmi Gárda területén, valamint a „Parchin” titkos bázist, ahol korábban állítólag titkos kísérleteket végeztek nukleáris fegyverek fejlesztésével kapcsolatban. Állításuk szerint egy drón eltalálta a bázist, míg másokat elfogtak.


13:00

Légiriadók Metulában és környékén egy esetleges ellenséges légi jármű miatt; az izraeli hadsereg szerint a drónt megsemmisítették


12:42

Az izraeli hadsereg: Körülbelül 15 lövedéket indítottak Nyugat-Galilea felé, ezek egy részét elfogták, mások nyílt területre estek; a légiriadók a Gázai övezet környékén tévesek voltak


12:26

Légiriadók Nyugat-Galileában és párhuzamosan a Gázai övezet környékén


12:10

Irán külügyminisztériuma: Jogunk és kötelességünk megvédeni magunkat

Az iráni külügyminisztérium kijelentette, hogy az ország jogosult és köteles megvédeni magát minden agresszióval szemben.


11:21

Források a Sky Newsnak: Irán közvetítőkön keresztül jelezte Izraelnek, hogy nem fog válaszolni a támadásra


11:06

Az iráni hadsereg: Két katonánk életét vesztette az izraeli támadás során


11:04

A gázai egészségügyi minisztérium: Az izraeli hadsereg őrizetbe vette az övezet északi részében lévő kórházban dolgozó összes férfit


10:51

Az Al-Arabiya csatorna közzétett egy felvételt az egyik iráni helyszínről, amelyet támadás ért


10:29

Szaúd-Arábia: Elítéljük az iráni támadást, ez sérti Irán szuverenitását és a nemzetközi jogot

Szaúd-Arábia elítélte az izraeli támadást Iránban, és kijelentette, hogy az sérti Irán szuverenitását és a nemzetközi jogot. Emellett Szaúd-Arábia arra szólította fel az összes érintett felet, hogy tanúsítson önmérsékletet, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy avatkozzon be az eszkaláció megelőzése és a térségbeli konfliktusok megoldása érdekében.


09:49

Washington Post: Izrael úgy tervezte meg az iráni támadást, hogy lehetősége legyen tagadni a károk mértékét

Egy, az iráni támadási terveket ismerő forrás szerint Izrael úgy tervezte meg a támadást, hogy Teherán tagadhassa a károk mértékét, jelentette a Washington Post. A forrás azt is elmondta, hogy a mostani támadás egy szélesebb körű változata annak, amelyet az áprilisi iráni támadásra válaszul hajtottak végre.


09:20

Az izraeli hadsereg: Újabb drónt semmisítettek meg, amely Libanonból hatolt be Nyugat-Galileába


09:12

Az izraeli hadsereg: Több tucat terrorcélpontot támadtunk Libanonban; műveletek folynak Rafahban és a Gázai övezet középső részén is

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a légierő több mint 70 Hezbollah-terrorcélt támadott Libanonban, köztük páncéltörő állásokat, katonai épületeket, fegyverraktárakat, fegyveres csoportokat és katonai parancsnokságokat. A manőverező erők terroristákat öltek meg, fegyvereket foglaltak le, valamint terrorista infrastruktúrát és katonai létesítményeket semmisítettek meg Dél-Libanonban. A Gázai övezetben a hadsereg tájékoztatása szerint a csapatok a középső övezetben és Rafah körzetében tevékenykednek.


09:06

Légiriadók Nyugat-Galileában egy esetleges ellenséges légi jármű miatt


08:57

Az izraeli hadsereg a Metulában aktivált légiriadókról: Libanonból áthatoló drónt semmisítettek meg


08:41

Az iráni repülőterek hatósága közölte, hogy a légteret újra megnyitották a polgári repülőgépek számára


08:40

Légiriadók Metulában és környékén egy ellenséges légi jármű miatt


08:29

Az iráni rezsimhez közeli hírügynökség: Az izraeli támadás az ország határain kívülről történt, Izrael felnagyítja a támadás jelentőségét

Az iráni rezsimhez közeli Tasnim hírügynökség szerint az izraeli támadás az ország határain kívülről zajlott, és az általa okozott károk korlátozottak. Továbbá arról számoltak be, hogy a Forradalmi Gárda célpontjait nem érte támadás. A hírügynökség szerint Izrael felnagyítja a támadás jelentőségét, de valójában nem történt meg 20 célpont támadása, ahogyan azt állították.


07:42

A Geológiai Intézet: A földrengésriasztásokat egy nagy erejű ellenőrzött robbantás váltotta ki ma reggel az északi régióban


07:10

A polgári védelem földrengésre vonatkozó figyelmeztetéseket adott ki az északi régióban

A polgári védelem riasztásai, ma reggel

A polgári védelem ma reggel földrengésre vonatkozó riasztásokat adott ki az északi régióban. Röviddel később az északi hatóságok tájékoztatták a lakosokat, hogy téves riasztás történt, amelyet az izraeli erők által Libanonban végrehajtott nagy mennyiségű robbanóanyag felrobbantása váltott ki. Az izraeli hadsereg vizsgálja, hogy a riasztások összefüggésben vannak-e az északi katonai tevékenységekkel, és közölte, hogy nincs biztonsági fenyegetés.


06:39

Az izraeli hadsereg: Jelenleg nincs változás a polgári védelmi irányelvekben

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője ma elmondta, hogy jelenleg nincs változás a polgári védelem irányelveiben. Hagari szerint a hadsereg folyamatos helyzetértékelést végez, és felkészült mind a védekező, mind a támadó műveletekre. A hadsereg szóvivője arra kérte a lakosságot, hogy maradjanak éberek, kövessék figyelemmel az irányelvek változásait, és tartsák be azokat.

Hagari hozzátette, hogy az éjszakai támadások nyomán Izrael mozgástere Iránban kibővült. „Irán kétszer támadta meg Izraelt, és megfizette az árát” – mondta Hagari. – „Amikor pontos célpontra akarunk csapást mérni, pontosan ott találunk el, ahol szeretnénk. Ez egy üzenet az ellenségeinknek, amit jól hallanak.”

Biztonsági helyzetértékelés ma reggel Netanjahuval, Galanttal és a biztonsági rendszer magas rangú tisztviselőivel – Fotó: Miniszterelnöki Hivatal sajtószolgálata

06:28

Magas rangú amerikai tisztviselő: Ennek kellene a közvetlen tűzváltások végét jelentenie Izrael és Irán között


06:20

Irán: A légvédelmi rendszerek sikeresen meghiúsították a támadást, de néhány helyszínen kisebb károk keletkeztek

Irán közölte, hogy a légvédelmi rendszerek sikeresen meghiúsították Izrael támadását, de néhány helyszínen kisebb károk keletkeztek. A jelentés szerint Izrael katonai célpontokat támadott Teheránban, Huzesztán és Ilam tartományokban.


06:11

Az izraeli hadsereg szóvivője: Ha az iráni rezsim hibát követ el, és újabb eszkalációs kört indít, kötelesek leszünk reagálni


06:01

Az izraeli hadsereg: a támadásban részt vevő légierő repülőgépei visszatértek az országba, rakétagyártó eszközöket és föld-levegő rakétarendszereket támadtak

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy az iráni támadás befejeződött, és a légierő összes részt vevő repülőgépe épségben visszatért az országba. A hadsereg közleménye szerint a támadás során Irán rakétagyártó eszközei és föld-levegő rakétarendszerei sérültek meg, amelyek célja Izrael légi műveleteinek korlátozása volt Iránban.


05:46

Izraeli források a New York Times-nak: a támadás befejeződött, mintegy 20 célpontot támadtak


05:37

Az iráni légiközlekedési hatóság bejelentette, hogy minden járatot törölnek további értesítésig

A „Flightradar24” repüléskövető oldal, az éjszaka folyamán – Fotó: AFP

05:04

Washington Post: Az iráni támadás várhatóan még néhány óráig folytatódik

A Washington Post arról számolt be, hogy az izraeli támadás Iránban várhatóan még néhány óráig folytatódik, és elsősorban rakétagyártó létesítményeket és légvédelmi rendszereket céloz.


04:58

Irán állami televíziója: több helyen robbanások visszhangja hallatszik a légvédelmi rendszerek működése miatt

Az Al Jazeera tudósítója közzétett egy felvételt, amelyen iráni légvédelmi elfogások láthatók az éjszaka folyamán.


04:44

ABC jelentés: Az iráni támadás várhatóan ma éjjel véget ér

Az amerikai ABC hírcsatorna egy forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az izraeli támadás Iránban jelenleg is zajlik, és várhatóan ma éjszaka ér véget.


04:35

Légiriadó Nyugat-Galileában egy esetleges ellenséges légi jármű miatt; az izraeli hadsereg szerint téves riasztás történt


04:34

Az izraeli hadsereg Naharia környéki légiriadóról: egy drón hatolt be Libanonból, majd lezuhant, sérülés nem történt

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Naharia környéki légiriadó egy Libanonból áthatoló drón miatt volt, amely később lezuhant, sérülés nem történt. Nem sokkal korábban egy iraki milícia vállalta a felelősséget a drónindításért.


04:30

Iráni jelentések: négy újabb robbanás hallatszott Teheránban


04:24

Galant beszélt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel


04:12

Irán lezárta légterét a következő négy órára

Irán a következő négy órára lezárta légterét. Ezzel egy időben Irak légterét is lezárták, további értesítésig.


04:10

Amerikai forrás a Wall Street Journalnak: az izraeli támadás Iránban több szakaszban zajlik, jelenleg a második hullám van folyamatban


04:05

Légiriadó Nahariában és környékén egy esetleges ellenséges légi jármű miatt


04:00

A teheráni rezsimhez közeli elemző: Irán nagyobb izraeli támadásra számított

Mohammad Marandi, az iráni rezsimhez közel álló elemző az Al Jazeerának adott interjújában elmondta, hogy Irán nagyobb támadásra számított Izraeltől. A New York Times szerint Marandi kijelentése, amely az izraeli támadás jelentőségét kisebbíti, arra utalhat, hogy Irán nem kíván válaszolni a támadásra.


03:50

Iráni média: korlátozott támadásról van szó, a légvédelem elfogta a rakétákat

Az iráni sajtó korlátozott léptékű támadásként jellemezte az izraeli csapást. A Tasnim hírügynökség szerint a Forradalmi Gárda létesítményei nyugaton és délen nem sérültek. Az Al-Mayadeen teheráni tudósítója arról számolt be, hogy három célpont ellen kíséreltek meg támadást Teherán körzetében, de a légvédelem elfogta a rakétákat. Az Irán IRNA hírügynökség Twitter-oldalán közzétett egy videót, amelyen a Khomeini Nemzetközi Repülőtér sértetlenségét mutatják.


03:45

Szíriai jelentés: Izrael katonai létesítményeket támadott az ország középső és déli részén


03:21

Izraeli forrás az NBC-nek: Izrael nem támad nukleáris létesítményeket vagy olajmezőket


03:12

A kabinet felhatalmazta Netanjahut és Galantot a támadás végrehajtására egy telefonos egyeztetésen az éjszaka folyamán

A kabinet tagjait az elmúlt napokban tájékoztatták a támadási terv főbb vonalairól, és az éjszaka folyamán telefonon felhatalmazták Benjamin Netanjahu miniszterelnököt és Joav Galant védelmi minisztert a támadás végrehajtására.


03:07

Iráni hírügynökség: A támadás célpontjai katonai bázisok voltak Nyugat-Teheránban

A Fars hírügynökség jelentése szerint a támadás célpontjai katonai bázisok voltak Nyugat-Teheránban, és eddig nincs jele nukleáris vagy olajlétesítmények elleni támadásnak.


02:58

New York Times: Irán több városából, köztük Iszfahánból és Mashhadból is robbanásokról érkeztek hírek


02:54

Izraeli és amerikai források: Izrael előzetesen tájékoztatta az Egyesült Államokat az iráni támadásról


02:44

Szíriai állami média: a légvédelem válaszolt a Damaszkusz és Deraa elleni támadásokra


02:39

Fox News: Izrael röviddel a támadás előtt tájékoztatta a Fehér Házat


02:37

Iráni állami média: a robbanások okát vizsgálják, lehetséges, hogy a légvédelmi rendszerek működése okozta


02:30

Az izraeli hadsereg közleménye szerint „pontos csapásokat mér” iráni katonai célpontokra

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy az utóbbi hónapokban Izrael elleni iráni támadásokra válaszul pontos légi csapásokat hajt végre iráni katonai célpontok ellen, a politikai vezetés utasításai alapján. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője elmondta, hogy egyelőre nincs változás a polgári védelem irányelveiben. „Figyelemmel kísérjük az iráni és a régióban lévő szövetségeseinek fejleményeit” – mondta Hagari –, „és minden fejleményről tájékoztatni fogok.”


02:27

Izraeli források megerősítik: Izrael megkezdte a légicsapást Iránban


02:20

Amerikai jelentések: Izrael légitámadást indított Iránban

Az amerikai CNN és Fox News televíziós csatornák saját forrásaikra hivatkozva arról számoltak be, hogy Izrael légitámadást indított Iránban.


02:11

Szíriai jelentések: robbanások hallatszottak Damaszkusz környékén

A szíriai állami televízió szerint több robbanást hallottak Damaszkusz térségében.


02:01

Iráni jelentések: legalább öt robbanás hallatszott Teheránban és egy közeli városban

Az iráni sajtó szerint legalább öt robbanás történt Teheránban és a közeli Karadzs városában. Karadzsban található egy mezőgazdasági és orvosi kutatóközpont, amely radioaktív hulladék és leszerelt nukleáris eszközök tárolására szolgál. 2021 júniusában jelentették, hogy egy dróntámadást hajtott végre a centrifugagyártó létesítmény ellen az adott térségben, melyet később Irán Izraelnek tulajdonított.


00:09

Légiriadó Kirjat Smonában és környékén


23:28

Az izraeli hadsereg: tíz rakétaindítást észleltek Libanonból 21:30 óta, amelyek egy részét megsemmisítették


22:20

Légiriadó Kirjat Smonában és környékén


22:03

Az izraeli hadsereg szóvivője felszólította néhány bejrúti épület lakóit, hogy hagyják el otthonaikat


19:36

Légiriadó Észak-Galileában


19:21

Légiriadó Kirjat Smonában és környékén


19:10

Tüzek keletkeztek Kabri és Neve Ziv települések környékén Nyugat-Galileában rakétatalálatok miatt


18:53

Az izraeli hadsereg: Libanonból kilőtt gyanús légi eszközt semmisítettek meg, mielőtt átlépte volna az izraeli határt


18:49

Légiriadó Észak-Galileában


18:45

Az Egyesült Államok Németországban állomásozó F-16-os repülőszázadát a Közel-Keletre telepítik


18:34

Egészségügyi okok miatt cserélik az egyik bírót, aki Netanjahu és Galant ügyében dönt a hágai büntetőbíróságon

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság ma közölte, hogy az egyik bíró, aki a főügyész Karim Khan kérésére a Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joav Galant védelmi miniszter ellen benyújtandó vádemelési kérelmet mérlegeli, egészségügyi okok miatt távozik. A lépés késleltetheti a vádemelési döntés meghozatalát.


18:16

Légiriadó Cfatban és környékén


18:00

Az izraeli hadsereg: Tegnap Eilatban elfogó rakéta törmelékei hullottak le műszaki hiba miatt; sérülés nem történt


17:55

A hadsereg: A légierő elfogott egy Libanonból érkező pilóta nélküli repülőgépet Nyugat-Galileában; az incidensben nincsenek sérültek


17:46

Rakétariadó Felső- és Észak-Galileában


17:21

Meghalt a Madzs el-Krumot ért rakéta találat két sebesültje

Pusztítás Madzsd el-Krumban – Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

A mentőszolgálat szerint egy 25 éves és egy 22 éves nő halt meg a sérültek közül.


16:33

IDF: Három katona vesztette életét a harcokban a Gázai övezet északi részén

A páncéloshadtest 196. zászlóaljának egy tisztje és két katonája életét vesztette a Gázai övezet északi részén. A halottak Barak Israel Sagan százados (22) Petach Tikvából; Ido Ben Zvi őrmester (21) Someratból és Hillel Eliyahu Ovadia (22) őrmester Jeruzsálemből.


15:01

Légiriadók Karmielben és környékén. A rakétatámadásban öt ember életveszélyesen megsérült a szomszédos Madzs-el Krumban

Rakétaelfogások az északi égbolton, ma – Fotó: Fadi Amun

14:00

Többen megsérültek, amikor egy rakéta lezuhant Shomera térségében (Észak-Izrael)


11:44

Hét haifai és észak-izraeli lakos ellen indul büntetőeljárás, mert a vádak alapján Irán javára kémkedtek, és több száz katonai bázist fényképeztek le Irán részére

Az ügyészség által a haifai kerületi bírósághoz benyújtott vádirat szerint az Azerbajdzsánból származó vádlottak több száz kémküldetést hajtottak végre Irán részére, többek között fényképeztek és információkat gyűjtöttek biztonsági létesítményekről, például az IDF bázisairól és a Vaskupola rendszerekről, valamint a magas rangú izraeli tisztviselőkről.


10:20

Az IDF közzétette: Öt tartalékos katona halt meg Dél-Libanonban

A páncélosdandár öt katonája és tartalékos tisztje esett el tegnap Libanon déli részén. A „Hazakeen” (8.) dandár 89. zászlóaljának katonáit feltehetően aknavetős bombatalálat érte. A halottak: Dan Maori őrnagy, 43 éves Beit Yitzhak-Shaar Hefer, a zászlóalj parancsnokhelyettese, Alon Safrai 28 éves, 47 éves, Bet Heferből; Guy Idan őrmester, 51 éves Kibbutz Shemaratból és Tom Segal őrmester, 28 éves Ein Hashurból. Az incidensben összesen 24 katona sérült meg, közülük négyen súlyosan. Az IDF közölte, hogy a Carmeli Brigád (2) 221-es zászlóaljának tartalékos katonája súlyosan megsérült egy másik incidensben.

Újabb öt halott Libanonban

09:41

Smotrich: Ígérjük, jövőre Gush Katifban (Gáza) ünnepelünk

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter tegnap ellátogatott egy Sderoton tartott Tóraünnepre, és azt mondta a jelenlévőknek: „Isten segítségével mindannyian megígérjük, hogy jövőre együtt fogunk ünnepelni Gush Katifban.” (Gáza Izrael által 2005-ben kiüríttet telepe, a szerk.) Smotrich azt is mondta a jelenlévőknek, hogy „most ünnepeljünk és örüljünk, hogy minden ellenségünk hallja, ez az igazi válasz”. Azt is hozzátette: „Valaki megkérdezte tőlem, hogy harcosaink ezekben a percekben az életüket áldozzák fel, sajnos vannak olyanok is, akik ma estek el az ünnep napján, hogy lehet ilyenkor vigadozni?” És ezt meg is válaszolta: „Hős harcosaink életüket adják azért, hogy mi énekelhessünk, ünnepelhessünk, hogy Izrael népe éljen.”


09:05

Riasztók aktiválódtak Haifán és környékén, valamint Akkóban és környékén; IDF: Körülbelül öt kilövést észleltek, egy részét elfogták, néhány lakatlan területen esett le


08:42

Libanoni hírügynökség: Izrael újságíró feliratot viselőket témadott Libanon déli részén, hárman meghaltak.

Azt is közölték, hogy az izraeli hadsereg nem adott ki figyelmeztetést a támadás előtt, és a halottak az al-Mayadeen és az al-Manar tévécsatornáknak dolgoztak.


18:00

A pénteki hírek folytatása

2024. október 25., péntek >>

Főkép: Teherán, az éjszaka folyamán – Fotó: Majid Asgaripour / Reuters

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.