Olívaolajjal folyó Kánaán

Az olívaolaj-úton Galileától a Golán-fennsíkig

Izraelben elkezdődött az olajbogyószüret, és a helyi olívaolaj-kistermelők és olívaolajprések betekintést engednek a kulisszák mögé.
Meglehet, hogy az izraeli olívaolaj nem folyik olyan bőségesen, mint egyes földközi-tengeri szomszédainál, mint például Spanyolországban, Görögországban vagy Olaszországban, melyek a világ legnagyobb termelői de a Galileában és a Golán-fennsíkon folydogáló sárga-zöld olaj kiváló minőségű.

„Mi tudjuk, hogyan kell jó olajat készíteni. Nem az a lényeg, milyen az olajbogyó fajtája, hanem az, hogyan készül belőle az olaj”

– mondja Dr. Mazen Ali fogorvos és olívaolaj-szakértő Dir Hanna településéről. „A mennyiségben ugyan nem, de a minőségben versenyképesek vagyunk.”

Dr. Mazen Ali az olívaolaj-bemutatót tart – fotó: Viva Sara Press

2016-ban nem kevesebb, mint tíz izraeli olívaolaj-gyártó nyert aranyérmet a neves TerraOlivo nemzetközi extra-szűz olajversenyen.

„Tudjuk, hogyan kell magas minőségű olívaolajat készíteni”

– nyilatkozza Peleg Ovrutzki, az Ein Kamonim farmgazdaság alapítója és termelője. „Többféle jó minőségű olajunk van, és sokszor nyerünk velük nemzetközi versenyeken.”

Az olaj története

Az olívaolaj-készítés Izrael területén évezredekre nyúlik vissza.
„Ma az ország éves olívaolaj-termelése 19.500 tonna. Az izraeliek évente 2.5 kilogramm extra szűz olívaolajat fogyasztanak” – mondja Adi Naali, az izraeli Növénytermelési és Értékesítési Tanács olívatermelési osztályáról. Ebben Görögország vezet a világon, ahol az emberek 23 kilogramm olajat fogyasztanak évente.

Mint sok más mezőgazdasági ágazatban, Izraelben a termelők és az olajkészítők folyamatosan kutatják a prémium finomítatlan extra szűz olívaolaj (EVOO) készítésének technikáját.
A „szűz” kifejezés az olaj első préselésére vonatkozik, míg a „extra” az alacsony savtartalomra utal.
Ali azt állítja, a helyi olívaolaj-gyártók az ősi arab mondáshoz tartják magukat: „A fából a kőbe”, magyarul: minél hamarabb kerül a leszüretelt olajbogyó a présbe, annál jobb minőségű olaj lesz belőle.

Frissen szedett galileai olajbogyó - fotó: Viva Sara Press
Frissen szedett galileai olajbogyó – fotó: Viva Sara Press

„Az izraeli olajnak különleges íze van” – állítja Hilla Wenker, nemzetközi olívaolaj-szakértő és -bíró. „Például a simább testű, gyümölcsös aromájú görög vagy az olasz olajhoz hasonlítva a miénk csípősebb és agresszívabb. Szerintem ez a helyi víz, a talaj és a különleges klíma eredménye.”

Olajág Fesztivál

Ali szerint közel 120 olívaolaj-sajtoló található Galilea és a Golán-fennsík területén.

A november 19-én tartandó Olajág fesztiválra látogatók megtekinthetik az olajsajtolási eljárást, részt vehetnek olajbogyószüreten és az olaj palackozásában, megismerkedhetnek Galilea különféle etnikai közösségeivel, ételkóstolókon és ingyenes túrákon vehetnek részt, valamint az olajfaligetekben idegenvezetők segítségével ismerhetik meg a fák és a környék történetét. Ajánlatos már előre helyet foglalni a különlegesebb túrákra és műhelyfoglalkozásokra!

A közel tízezer keresztény és muzulmán lakost számláló Dir Hanna település idén is részt vesz a fesztivál megrendezésében, az odalátogatók maguk készíthetnek pácolt olajbogyót. A falvat körülvevő olajfákról azt mesélik, hogy azok már több mint kétezer évesek.

Pácolt olajbogyók Abu Marris házában, Dir Hanna falu – fotó: Viva Sara Press
Pácolt olajbogyók Abu Marris házában, Dir Hanna falu – fotó: Viva Sara Press

Az alsó-galileai Kfar Kedembe látogatók maguk szüretelhetik és sajtolhatják az olajbogyót egy ősrégi présen.

Kfar Kedem-i illetőségű szamár – fotó: Viva Sara Press

Az Ein Kamonimba látogatók tanúi lehetnek, hogyan használják a 250 éves olajprést és a modern technikájú berendezéseket a különlegesen finom és ízes aromájú olaj készítéséhez.

Olívaolaj-kóstoló Ein Kamonimban – fotó: Viva Sara Press
Olívaolaj-kóstoló Ein Kamonimban – fotó: Viva Sara Press

Ha valaki Dzsulisz drúz falu környékén jár, érdemes megállni és megszemlélni, hogyan sajtolják a helyiek a frissen leszedett olajbogyót.

„Amikor az ember részt vesz az olívaolaj elkészítésében, saját szemével láthatja, mit eszik, mit használ kozmetikumként, gyógyszerként – és azt is, hogyan készítették az olívaolajat már évezredekkel ezelőtt is” – mondja Menachem Goldberg, az újjáépített ősrégi falu, Kfar Kedem igazgatója. A látogatók a kecskesajt elkészítésében is részt vehetnek.

Menachem Goldberg idegenvezetést tart Kfar Kedemben – fotó: Viva Sara Press

Az izraeli termelők tudják, hogy az olajbogyó és a kecskesajt jól illik egymáshoz. A Ros Pinna és Karmiel között fekvő Ein Kamonim farmon egy sajtbutikot is nyitottak az olajbogyóliget szomszédságában. Ebben az Izraelben elsők között alapított sajttermelő farmgazdaságban 30 féle sajtból lehet válogatni.

Az Olajág fesztivál, ahogy azt a neve is sejteti, olyan esemény, amely az ország különböző etnikumú és vallású közösségei közötti békés együttélést jelképezi.

Az ajtók kitárva. Az olívaolaj közös. Mindenkit szeretettel várnak.

Nagma Huri üdvözli a látogatókat Dir Hannában – fotó: Viva Sara Press

forrás: israel21c.org

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.