1600 éves üvegkohók Izraelben

Az egyik lelet

Mintegy 1600 éves üvegkohókat fedeztek fel izraeli régészek az ország északi részén – jelentette be az Izraeli Régészeti Hivatal hétfőn. A négy, 2015 nyarán felfedezett kemencében nyers üveget állítottak elő kereskedelmi célokra.

Ezek az ország területén valaha talált legrégibb üvegkohók a hivatal bejelentése szerint. A lelet arra utal, hogy a régió az ókori üveggyártás egyik központja volt. A kemencékben a só és a homok körülbelül 1200 Celsius-fokon üveggé olvadt, a több mint tíz tonnás tömböket ezután kisebb darabokra törték és eladták. A vevő újraolvasztotta az üveget, hogy tárgyakat állítson elő belőle.

A régészeti hivatal üvegosztályának vezetője, Jael Gorin-Roszen arra utalt, hogy a korabeli Európa területén feltárt üvegmaradványok vegyelemzése alapján az anyaguk Izraelből származhatott, ám az azt előállító kemencéket csak most sikerült megtalálni. A kemencék maradványait a Karmel-hegység lábainál folyó ásatások során, 2015 nyarán fedezték fel.

MTI

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.