Lőszerrel buknak le a reptereken az izraeli turisták

Nem csak a kovászost kell eltakarítani a kivonulás ünnepe előtt.

Peszách közeledtével – amikor izraeliek százezrei utaznak külföldre – a külügyminisztérium figyelmeztetést adott ki: minden külföldre utazó vizsgálja át a ruházatát és a csomagjait, nehogy véletlenül lőszert vagy fegyveralkatrészt vigyen magával. Az utóbbi időben ugyanis megnövekedett azon izraeliek száma, akiket különböző repülőtereken vettek őrizetbe, miután csomagjaik átvizsgálásakor lőszert, vagy fegyveralkatrészt találtak a hatóságok. Általában frissen leszerelt vagy tartalékos szolgálatról visszatért személyekről van szó, akik nem nézték át a hadseregben is használt táskáikat és ruhadarabjaikat. Vannak, akik barátaiktól kértek kölcsön katonai hátizsákot, és így kerültek bajba.

Érdekes (aggasztó) módon ezek az utazók általában gond nélkül átviszik csomagjaikat a kiemelt biztonságáról híres Ben-Gurion repülőtér ellenőrzésén, és csak külföldi átszálláskor, vagy a visszafelé úton buknak le.

“Szeretnénk az izraeli turistákat megkímélni a kellemetlenségektől. Ez a jelenség nagyon problémás, különösen figyelembe véve a mai, feszült biztonsági helyzetet, szerte a világban. Az izraelieknek több felelősségérzetet kellene tanúsítaniuk. Az utóbbi hónapokban különösen megnövekedett az ilyen esetek száma.” – monda el Stella Rapp, az izraeli külügyminisztérium konzuli osztályának vezetője.

A külföldön dolgozó izraeli konzuloknak különösen nagy fejfájást okoznak a honfitársaiknál talált lőszerek, mert általában nekik kell – akár az éjszaka közepén – a repülőtérre utazniuk, hogy kimentsék a felelőtlen utasokat. A Külügyminisztérium közleményében figyelmeztetett, hogy munkatársaik nem tudnak minden esetben segítséget nyújtani, és a figyelmetlenség ára többnapnyi elzárás és jelentős pénzbüntetés is lehet.

Forrás: Arutz7

forrás: zsido.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.