Sztrájkolnak az izraeli középiskolások

Tanulók tiltakoznak az éves kirándulások miatt, tavaly - fotó: Dudu Bachar / Haaretz

Kétnaposra tervezett sztrájkot kezdtek kedden az izraeli középiskolák felsőbb évfolyamai, mert a tanárok szakszervezete beszüntette az osztálykirándulásokat – jelentette a helyi közszolgálati rádió.

A diákszövetség képviselője szerint a tanárszakszervezet helytelenül járt el, amikor munkakörülményeik javítását célzó követeléseik érdekében beszüntette a kirándulásokon való kíséretet –  és ezzel magukat a kirándulásokat -, mert az iskolán kívüli tevékenység is igen nagy jelentőséggel bír az oktató-nevelő folyamatban.

A háttérben a tanárok több kérdésben folyó harca áll az oktatási minisztériummal, de a diákok szerint ezt a harcot nagyrészt két, tanárokat képviselő szervezet egymással szembeni vitája okozza.

A középiskolák utolsó két osztályába járó mintegy háromszázötvenezer diák nemcsak a kirándulások elmaradása és a tanárok ellen, hanem a gépkocsivezetői tesztek hiánya miatt is tiltakozik az önkéntes iskolaszünettel, ugyanis a vizsgáztatók hónapok óta sztrájkolnak követeléseik teljesítése érdekében, és a fiatalok nem képesek jogosítványokat szerezni.

Shiri Zsuzsa – MTI